Compass en scans

Compass

Als je je clue scroll leest, zal je camera soms naar het noorden worden gedraaid. Dit gebeurt alleen bij elite clue scrolls. Op de plek van je inventory zal een blaadje, een kompas en een een pijl verschijnen. De schat ligt begraven waar de pijl heenwijst. De lijn wijst de schat loodrecht over de wereldkaart aan. Dit wil zeggen dat hij in één rechte lijn over de kaart loopt, hij houdt dus ook geen rekening met muren of water waar je niet overheen kan. De schat kan overal in Runescape begraven liggen. We zullen daarom niet alle mogelijkheden opnoemen, dat zijn er veel te veel.

Kompas

De snelste manier om deze opdracht aan te pakken is door naar verschillende plaatsen te teleporteren. Hierbij kunnen teleport runes heel handig zijn. Ook andere voorwerpen zoals ringen en voorwerpen van quests kunnen helpen. Kijk bij Reizen voor meer manieren om te reizen over de wereldkaart.

Bekijk waar je ongeveer heen moet. Stel dat je in Varrock staan en de pijl wijst naar het zuidwesten, dan is het de bedoeling dat je naar Falador teleporteert en opnieuw kijkt welke kant de pijl op staat. Wanneer de pijl nu opeens naar het noordoosten wijst, weet je dat de schat ergens tussen Falador en Varrock moet liggen. Zo niet, dan teleporteer je bijvoorbeeld naar Yanille om daar te kijken. Als je dicht in de buurt van je doel bent, zal de pijl sneller gaan bewegen. Wanneer je wat opzij loopt en de pijl nauwelijks beweegt, weet je dat je er aardig ver vandaan bent. Schiet je pijl tijdens het zoeken opeens een heel andere kant op, dan ben je erg warm. Loop dan stapje voor stapje richting de pijl totdat er een kruis in je kaart verschijnt. Graaf om je schat of de volgende clue scroll te vinden. Pas wel op, er is een kans dat er eerst nog een sterke Guthix wizard verschijnt! Met een meerkat van Summoning kun je dat tegengaan.

Scans

Bij elite clue scrolls kan het voorkomen dat er een orb aan je clue scroll zit. Dan heb je een clue scroll te pakken waarbij je moet scannen. Op de clue scroll staat een aanwijzing waar de schat ligt en hoe dicht je bij de schat moet zijn om de orb te laten werken. Ga naar het gebied en scan met je orb totdat je binnen het gebied van de schat komt. Er zal dan een gele pijl verschijnen, die wijst waar je moet graven. Net als bij de compass zal er een Guthix Wizard verschijnen.

De mogelijkheden zullen we weer niet opnoemen: het is sneller om lukraak in het gebied te scannen dan alle mogelijkheden in dit artikel te doorzoeken, wanneer wij ze op zouden schrijven.

Over deze pagina

Geschreven door Scyfer en Feppie64, met dank aan J oey en Lars Keizer voor bijdragen aan deze pagina.

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.