Sextant, watch en chart

Als je een clue scroll aan het oplossen bent zul je soms een clue met coördinaten krijgen. Er staat dan bijvoorbeeld "08 degrees, 20 minutes North, 23 degrees, 02 minutes East" op je clue scroll. Wat moet je daar nu mee?

Eerst heb je een sextant, watch en een chart nodig. Zo kun je precies meten waar je in RuneScape bent. Dat gaat in de coördinaten vanaf de observatory. Je zoektocht naar een sextant, watch en chart begint dus bij het nulpunt, de Observatory. Examine eerst je clue scroll en ga naar de Observatory. Deze ligt ten zuidwesten van Ardougne en het Battlefield, iets ten noorden van Castle Wars. Het is het zeshoekige gebouw.

Plattegrond

Eerst twee opmerkingen vooraf:

Praat met de professor bij de Observatory. Hij is in het huis ten noorden van de toren als je de Observatory quest nog niet hebt voltooid. Als je dat wel hebt, is hij in zijn toren. Je moet dan via de Observatory grot naar hem toe. De professor zal je doorverwijzen naar de Clock Tower.

WatchOm de watch te krijgen moet je naar de clocktower gaan. Deze toren ligt ten zuiden van Ardougne, bij de dierentuin in de buurt. Kijk op het kaartje hierboven.

Praat in de Clocktower met een monnik. Hij zal je een watch geven. Je kunt de watch droppen en een nieuwe vragen voordat je hem weer oppakt, zodat je een paar reserve watches hebt. Mensen met 28 crafting kunnen een clock ook maken in de workshop van hun huis of het huis van iemand anders. Hiervoor zijn 2 steel bars nodig. Maak eerst van 1 bar een clockwork op je craftingbank en maak er dan een watch van.

SextantDe sextant wordt je gegeven door Murphy in Port Khazard. Dit stadje ligt aan zee, ten zuidoosten van Ardougne, oostelijk van de Fight Arena en noordoostelijk van Yanille. Murphy staat bij de haven. Ook bij Murphy werkt de aloude droptruc: drop je sextant, vraag een nieuwe en pak de zojuist gedropte sextant weer op. Zo kun je er meer dan eentje hebben. Mensen met 23 crafting kunnen een sextant ook maken in de workshop van hun huis of het huis van iemand anders. Hiervoor is 1 steel bar nodig.

ChartAls je de sextant en clock hebt, moet je weer terug naar de Professor van de Observatory. Hij zal je dan het laatste onderdeel geven: de chart. Hij zal ook uitleggen hoe het werkt.

Werking

Doe de sextant, watch en chart in je inventory en klik op "Look trough" bij de sextant. Je zult nu een landschap en een zon zien. Klik op de pijlen naast het landschap en zet de zon en het landschap precies in het midden van het venster. Klik dan op "Get location" om af te lezen waar je nu bent.

Je kunt bij je clue steeds gaan uitzoeken waar je bent en waar je nog heen moet door steeds op je sextant te kijken, maar dat is een erg tijdrovende klus. Daarom is er voor de wereldkaart van Lunagang een treasure locator gemaakt. Vul daar de coördinaten van je clue in, zodat je ongeveer weet waar je moet graven. Zoals al bij de treasure locator te lezen valt, kan het ding een paar pixels afwijken en zo dus de verkeerde plek aanwijzen. Het verschil is altijd klein, de treasure locator is dus goed te gebruiken. Je moet altijd bij coördinatenclues de sextant, watch en chart bij je hebben! De chart en watch kunnen aan je toolbelt. De sextant zul je altijd van de bank moeten halen.

Ben je eenmaal op de juiste locatie bent gekomen, dan moet je graven. Graven doe je natuurlijk met een spade. Spades zijn te koop in verschillende general shops, zoals die van Ardougne. Je kunt ze ook uit het zijkamertje van Draynor Manor halen of bovenin de general shop van Varrock pakken.

Bij hard clue scrolls moet je vaak naar de wildernis. Hier zal je tegen een Zamorak wizard van level 100 stuiten als je graaft. Dood hem (protect from Magic kan handig zijn) en graaf opnieuw op de plaats. Je krijgt dan een kist met de beloning of een volgende opdracht.

Buiten de wildernis zul je bij hard clues op een Saradomin Wizard stuiten. Deze zijn wat geniepiger: level 140. Ze hebben verschillende aanvallen. Zet je Protect from Magic aan, gaat hij gewoon over op een vergiftigde dragon dagger. De beste bescherming tegen deze tovenaar is zoals bij alle magische aanvallen Dragonhide.

De meerkats familiar, die ook een beloning is van clue scrolls, is handig bij clue scrolls met coördinaten. Ze werken namelijk als sextant en kunnen dus direct je huidige coördinaten teruggeven als je met ze praat. Nu je geen sextant meer hoeft mee te nemen is dit minder nuttig, maar hun speciale scroll, fetch casket, blijft goed. Door deze te gebruiken graaf je namelijk een clue scroll op zonder een wizard te ontdekken. Dan hoef je dus niet te vechten.

Over deze pagina

Geschreven door Michael97, Siddy00, met dank aan Hank1705, Het Pietje, MatthiasB, Matthijsdvb1, PANCHO, palmboom95, shakywoad en wief001 voor bijdragen aan deze pagina.

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.