Editie 18 - December 2010

Lees hier de reeds uitgebrachte edities van de krant van Lunagang, genaamd 'De Lunagraaf'. Nieuwe edities zullen niet meer worden uitgebracht.
Forumregels
Welkom in het journalistieke forumdeel van het Lunagang tipforum! Voor informatie over de Lunagraaf, klik hier.
Gebruikersavatar
Redactie
Berichten: 119
Lid geworden op: maandag 24 augustus 2009, 21:54

Editie 18 - December 2010

Bericht door Redactie » zaterdag 25 december 2010, 14:27

Afbeelding
December 2010

Afbeelding
Deze krant staat speciaal in het teken van Kerst, oud en nieuw en 2010. De krant heeft een nieuwe intro gekregen, hopelijk vinden jullie het een verbetering. Namens de redactie: fijne feestdagen en een gelukkig Nieuwjaar!

Overzicht
PlaatjePlaatje
O' Little Town of Daemonheim
Verslag over het evenement op RuneScape

You cannot imprison me forever!
Mysterieuze raadsels bij de frozen door..

Aftertalk updates 2010
Meningen en cijfers van leden over bijna alle updates

Kerstevenementen door de jaren heen
Voorgaande Kerstevenementen

Concept Of The Fortnight
Een redelijk nieuwe wedstrijd van Grafisch!

Terugblik 2010 in het echte leven
Van WK tot vulkaanuitbarsting

Kerstbanner voor het tipforum!
Dit jaar mochten jullie een banner maken, welke won?

Visies op updates
Meningen van leden over nog vier updates

Kerst in het echte leven
Benieuwd hoe andere leden Kerst vieren?

Aftertalk over de guides in 2010
Een hoop werk aan de website dit jaar

Golden hammer
Heb je dit leuke hebbedingetje al uitgeprobeerd?

O' Little Town of Daemonheim

Op 20 december was het zover: Kerstmis is begonnen in Gielinor! De oude, bebaarde en ietwat mollige Kerstman is weer te vinden in RuneScape, een feest voor iedere speler.

Dit jaar is het feest te vieren in Daemonheim. Alles is al mooi aangekleed voor de kerst. Er zijn versieringen gemaakt en de tafels zijn rijkelijk gevuld met allerlei soorten eten en drank. Iedereen staat te wachten op de aankomst van de Santa in het magische Daemonheim zelf.

Er gaan ook geruchten dat de beroemde Heimland Games gespeeld zouden worden. Dit is een wedstrijd waarbij verschillende spelletjes zoals schaatsen, sneeuwpoppen maken en sneeuwballen gooien worden georganiseerd. Altijd een feest om mee te maken dus! Iedereen doet fanatiek mee en dat maakt het extra leuk.
Afbeelding
Gelukkig hoefden we niet lang te wachten. De goede man kwam al snel aan. Natuurlijk sprong iedereen op hem af om hem allerlei dingen te vragen. Dit ging echter niet zoals verwacht. Blijkbaar had de Kerstman een probleem! Zijn kerstmuts was verdwenen! Hij was niet meer dezelfde zonder zijn oude vertrouwde mutsje. Blijkbaar had een groot wezen deze gestolen. Dat kon je natuurlijk niet laten gebeuren. Je besloot al snel wat je zou gaan doen. Je bood meteen je hulp aan om zijn muts terug te halen! Na een gesprek met de Kerstman zelf ging hij akkoord. Het was nu aan jou de besneeuwde grotten van Daemonheim te trotseren om Kerstmis te redden!

Het redden van Kerstmis gaat natuurlijk niet zo makkelijk. Veel mensen deden allemaal een poging om de kerstmuts te redden. Iedereen moet verschillende dingen doen. We moeten een grot doorzoeken die uit verschillende kamers bestaat. Al deze kamers hebben een puzzel die wij op moeten lossen.
De ellende begint al in de eerste kamer. Een speler is niet zo goed wakker en kan het niet helemaal volgen. Toch gaan veel mensen door. Het doel is vrij simpel: naar de volgende kamer zien te komen. Hoe dit moet hebben mensen gelukkig ook vrij snel door. Er moeten verschillende pilaren in een volgorde aangetikt worden om verder te kunnen.

Zodra het gelukt is mogen jullie verder. De tweede kamer is natuurlijk ook een uitdaging. Er is een sneeuwengel! Deze engel speelt het spelletje Annemaria Koekoek met de spelers! Iedereen moet achter een berg sneeuw zitten en zodra de engel niet oplet kunnen wij verder schuiven naar de volgende berg. Uiteindelijk moet je de engel aanraken en kun je verder naar de volgende kamer. Zag de engel je, dan moest je weer opnieuw beginnen. Soms was dit erg vervelend, omdat door de grote drukte je beeld nog wel eens bleef hangen.
Afbeelding
De engel aantikken ging moeizaam, maar het lukte uiteindelijk wel. In de derde kamer zouden we hulp nodig hebben van zeehonden. Of wacht, we zijn de zeehonden zelf! Je moet zelf in een zeehond veranderen en over het ijs glijden. Dit gaat natuurlijk moeilijker dan je denkt, want er zijn gaten waar je in kan plonzen! Deze moet je allemaal ontwijken en als dat lukt, moet je naar een groen portaal gaan om verder te kunnen.
Afbeelding
Toch was dit alles nog niet genoeg. Je moest nog meer doen! Mensen gaven op, er waren veel personen die gingen klagen, maar gelukkig waren er ook doorzetters. Deze mensen wilden absoluut Kerstmis redden en zouden er alles voor geven om dat te kunnen bereiken. Deze mensen gingen dus ook met opgeheven hoofd kamer vier in. Dit is echter een moeilijke. Er zijn deuren waar je doorheen moet komen, maar het is een soort doolhof! Elk deel van de kamer had vele deuren en maar een deur zorgt ervoor dat je in het volgende deel terecht komt! Dat zou nog eens veel tijd kosten en voordat iedereen begon, hadden ze maar wat krabbetjes gevist in het water van Daemonheim om op kracht te komen.

Phoe, dat duurde nog eens even. Maar het is gelukt. We zijn door de vierde kamer heen gekomen. Toen we goed in de kamer keken zagen we het. De kerstmuts van de Kerstman! En een krab had hem opgezet! Snel dat ding halen en teruggeven aan Santa dus! Iedereen ging om snel om het ijs staan wat er in de kamer lag en probeerde de krab die iedere keer uit het water kwam te vangen. Na een tijdje kregen we hem met z'n allen in een emmer gepropt!

Trots kwam iedereen de grot weer uit. Tegelijkertijd kwamen we aan bij de goede man die ons op een gepaste manier bedankte. Iedere speler die de grotten had getrotseerd kreeg een krab met een muts als muts, een sneeuwpop en een nieuwe emotie!
Afbeelding
En natuurlijk.. Die Heimland Games! Jaja, die gaan gewoon door. De hele kerst kan je nu genieten van de spelen in het gebied van Santa. De schaatswedstrijden zijn al in volle gang, mensen gooien elkaar al vol met koude sneeuwballen en binnenkort wordt ook de mooiste sneeuwpop uitgekozen. Had je er nog niet genoeg van om zeehond te spelen? Ook dat kan hier! Ga er zeker nog eens heen door met de Kerstman te praten!
Afbeelding
You cannot imprison me forever!

Sinds de God Wars in 2007 aan het spel toegevoegd werd bevindt zich daar een mysterieuze deur, ook wel de Frozen Door genoemd. Sinds 20 december 2010 is er meer gaande bij deze deur, een soort hint over een update die waarschijnlijk zeer binnenkort zal verschijnen en daarmee de deur eindelijk zal openen. Zodra je in de buurt van de deur komt ontstaat er een aardbeving. Ook heeft de deur voor het eerst een 'open'-optie: zodra je deze gebruikt hoor je stemmen van een monster of monsters dat/die zich achter de deur bevindt/bevinden.. maar wat voor monster?
Afbeelding
Dark Lord
Er gaan verschillende verhalen rond over hetgeen dat zich achter de deur bevindt. De een zegt dat de Dark Lord van de elvenserie (Regicide, Within the Light) zich achter de deur verschuilt. De Dark Lord heeft namelijk iets met shadows te maken, en sommige dingen die de stem bij de deur zegt gaan over shadows.
The shadows lies in me forever!
Give me the power of shadow!
Monster
Een tweede theorie is dat er tijdens de God Wars een groot monster aanwezig was. De vier goden, Bandos, Zamorak, Saradomin en Armadyl besloten tijdelijk samen te werken om het monster voorgoed op te sluiten. Dit kan heel goed aangezien een aantal stemmen daar ook weer over gaan.
Mortals, only death awaits you here..
Release me and know despair
My revenge will be great
You cannot imprison me forever
Aan de andere kant gaat dit verhaal over één monster, terwijl er volgens een van de zinnen waar de stem het over heeft het over meerdere personen/monsters gaat. Misschien zijn er net als bij de andere goden hulpjes aanwezig?
All those who oppose us will perish!
Aftertalk opvallende updates 2010

Afgelopen week hebben wij jullie gevraagd jullie meningen over bepaalde updates in te laten zenden. Er kwamen best veel reacties op af, dus hartelijk bedankt daarvoor! Hier staan ze dan, de meningen over updates, samen met een beoordeling.

Plaatje11 januari - Nomad's Requiem
Ingezonden door Re Ukky

Nomad's Requiem was voor mij dé update van het jaar. Ik was altijd een fan van skillers met een combat rond de 100, ik was dat zelf namelijk ook, tot deze quest uitkwam. Voor deze quest heb ik enorm veel Ranged en Defence moeten trainen en na 20 keer proberen gaf ik het bijna op. Ik heb nog nooit zo hard moeten vechten voor iets dat ik wilde bereiken, maar ik ben blij dat ik hem gehaald heb! Nomad's Requiem geeft de questcape echt meerwaarde.
Afbeelding
Plaatje1 februari - Orb of Oculus
Ingezonden door de redactie zelf

De Orb of Oculus is een leuk hebbedingetje, waarmee je plekken kunt bekijken waar je niet kunt komen of waarmee je op veel verschillende manieren je beeld kan hebben staan, waardoor je leuke screens kan nemen. De Orb of Oculus was vooral handig bij het bekijken van Daemonheim, dat toentertijd nog niet bereikbaar was omdat Dungeoneering nog niet uit was. Met behulp van de Orb of Oculus zijn er leuke foto's genomen van het toen nog verlaten Daemonheim..

Veel dingen waren nog niet aanwezig, zoals Thok en de Dungeoneering Cape, maar zoals al eerder gezegd, ook de skill zelf nog niet. Niemand wist wat het was, iedereen was dus ongelooflijk nieuwsgierig. Natuurlijk wordt de Orb of Oculus ook voor andere gebieden gebruikt, je kunt er leuke screenshots mee maken!

Plaatje15 maart - The Blood Pact
Ingezonden door Dragon209

The Blood Pact is een quest voor gratis spelers, veel eisen zijn er dus niet. Ik ging hem maar doen, na een minuut was ik al klaar. Maar ja, voor iemand met een hoger combat is de quest natuurlijk ook erg makkelijk. De quest en de grot die je erna kunt betreden is voor beginnende spelers bedoeld, wat overigens best handig is, zo kunnen zij ook over de zwaktes van monsters leren.
Afbeelding
Plaatje12 april - Dungeoneering
Ingezonden door Bartsegers

Interview met Bartsegers, Bart in het echt leven. Hij houdt van tafeltennis, voetbal, playstation en met zijn hond Rocky spelen. Hij zit in de 4e van het middelbaar en heeft een tweelingbroer genaamd Pieter Segers. Wat Bartsegers zo bekend maakt is het feit dat hij een tijdje geleden als eerste Ltf'er 200.000.000 experience in de skill Dungeoneering haalde. En natuurlijk was hij meteen bereid om een interview af te leggen voor de Lunagraaf, wat ook mooi bij de aftertalk past!

Was je meteen enthousiast toen Dungeoneering uitkwam?
Ik ging voor het eerst naar Daemonheim met mijn vriend Remspoortje2 en ik wilde, zoals iedereen, Dungeoneering uitproberen! Toen ik besefte dat de skill tot 120 ging, vond ik dat wel een zéér leuke goal om te behalen. Naarmate ik dichter bij de 99 kwam wilde ik 120 halen. Toen ik dan uiteindelijk 120 was, besefte ik dat ik er maximaal één maand over zou doen om de 200m exp te halen, dus heb ik dat gehaald. Verder zag ik er niet tegen op, ik wilde altijd al een mooie rank hebben. Toen dungeoneering uitkwam zag ik dus mijn ultieme kans, Bartje ging voor de front page!

Hoe heb je het zolang volgehouden?
Ik vind Dungeoneering een zeer mooie skill. Ik heb er 85-99 Attack, 86-99 Strenght en 88-98 constitution (130k voor 99) behaald. Ook behaalde ik er bijna al mijn experience voor 97-99 Thieving. In Dungeoneering train je dus vooral verschillende skills, geen enkele floor is hetzelfde en juist dat spreekt me aan in Dungeoneering.
Afbeelding
Hoe trainde je het? Solo of in een groep? Wat zijn de voor- en nadelen?
In het prille begin gebruikten we vooral de 'Auto-verdeler', de portals in het kasteel, omdat iedereen van de skill moest proeven. Toen ik level 2 was begon ik Dungeoneering te begrijpen. Vervolgens leerde ik Thadrake270 kennen, met hem behaalde ik 30-80 Dungeoneering, duo. We deden steeds non prestige floors, de hoogste die we konden dus. Helaas stopte hij in de paasvakantie met Dungeoneering. Hij vertelde me dat ik beter kon resetten, alleen hier geloofde ik niets van. Ik ben hierdoor waarschijnlijk zeer veel xp verloren, aangezien dat natuurlijk wel moet. Uiteindelijk deed ik het toch.

Solo
 • Voordeel: Je kan niet afken en het is véél minder stressvol, je doet alles op je eigen tempo.
 • Nadeel: Je kon, in het begin, niet terugkeren naar een dungeon, wat dus erg vervelend was.
Groep
 • Voordeel: Veel meer xp per uur en je kan indien nodig even gaan eten of je toilet een bezoekje brengen.
 • Nadeel: Dit is dan wel weer stressvol, iedereen scheldt en vloekt wanneer je iets fout doet.
Wat vond je het leukst: monsters doden of skillen?
In het begin vond ik monsters killen het leukst, skillen deed ik al zo vaak. Van Tezz mocht ik alleen geen skiller worden. Ik heb dus bijna niet geskillt in Dungeoneering, dus ik ben toch maar monsters gaan killen.

Welk thema vind je het leukst? Bijvoorbeeld Occult of Warped.
Warped Floors vond ik niet erg leuk, de Abandoned Floors daarentegen (Floor 30-35) vond ik erg leuk omdat ik daar de kneepjes van het vak heb geleerd en de monsters erg grappig zijn. Occult bevat necromancers, die haat ik! Ik heb deze floors maar drie maanden gedaan. Warped vond ik wel leuk, maar de bosses vielen me erg tegen. Deze floors heb ik ook maar een maand gedaan.
Afbeelding
Ga je er mee akkoord dat de meeste mensen Dungeoneering als een minigame zien?
Hier ga ik wel mee akkoord, het lijkt erg op een minigame. Je kan het zoals alle minigames maar op een plek trainen. Maar de skill is, zoals ik al eerder genoemd heb, niet eentonig, wat een minigame dan weer wel is.

Hoeveel tokens heb je? En wat is het meeste dat je ooit had?
Op dit moment heb ik 49k tokens, het hoogste aantal dat ik gehad heb was 17.941.726 tokens. Hiermee heb ik xp gekocht zodat ik op de front page kwam. Op level 120 had ik nog niet eens een beloning. Ik heb na de 200m xp nog 6 uurtjes Dungeoneering 'getraind' en vervolgens mijn Chaotic Rapier opgehaald.

Heb je nog tips voor mensen die ook zo'n hoge goal hebben?
Je krijgt een zeer mooie cape. Naarmate je hoger wordt gaat je prestige omhoog en gaat het dus veel sneller. Houd dus vooral je goal vast en geef het niet op!

Plaatje28 april - Thieves' Guild
Ingezonden door Exoemo

Toen de Thieves' Guild uitkwam ging ik meteen de quest Buyers and Cellars doen. Deze quest heb je namelijk nodig voor de Thieves' Guild. Ik vond het questje wel tof, maar had de quest snel voltooid. Ik kreeg toegang tot de guild, maar ik vond het toen jammer dat er niet zo veel te doen viel. Daarna bleek het dat je nog miniquests na Buyers and Cellars kon doen. Die ging ik ook gelijk doen! Ik had de eerste miniquest voltooid en ik kon in een nieuw deel van de Thieves' Guild! Ik was er meteen weg van, maar dat komt vooral omdat ik van 'opbouw'-opdrachten hou. Nadat alle miniquests gedaan waren, liet ik de guild een beetje achter me liggen.
Afbeelding
Sinds kort ben ik nog eens op zoek geweest naar de guild en begon mijn interesse pas te groeien. Vooral de hanky points vond ik interessant: voor het krijgen en halen van deze punten krijg je thieving experience! De experience die je krijgt tijdens het halen van hanky points is niet mis. Het is zelfs veel.

Het idee dat je miniquests moet doen om meer 'dingen te kunnen doen' in de Thieves' Guild is gewoon geweldig, naar mijn mening. Ook is datgene wat je in de guild kan doen niet mis.
Plaatje
13 mei - Fairy Tale Part III
Ingezonden door Wagen1000

Fairy Tale III vond ik een zeer mooie quest die goed in elkaar zit. Ook is het een goed vervolg op de voorgaande quests. Het eindgevecht met de Fairy Godfather ziet er erg mooi uit en is leuk vanwege de klonen die je helpen. Het gevecht is niet moeilijk, maar wel erg leuk. Een waardige afsluiting van een mooie questserie.
Afbeelding
Plaatje13 mei - Nieuwe graphics Zanaris
Ingezonden door Japeroen386

De nieuwe graphics van Zanaris was één van de updates van dit jaar waar ik heel erg naar uitkeek. We moesten er even op wachten, maar het was zeker de moeite waard. Vooral de geupdate fairies en bomen vind ik prachtig. Het was een mooie aanvulling samen met de nieuwe quest!

Plaatje25 mei - Elemental Workshop III
Ingezonden door Rallim

Zeker een leuke, maar pittige quest. De puzzel is erg leuk, maar kost veel tijd, zeker als je niet goed kijkt naar de guide op Lunagang. Het is dan ook wel vervelend als je toch nog een foutje ontdekt. En dan de beloning: de body body en helm zal je eigenlijk praktisch nooit gebruiken. Alleen het schild is handig i.v.m. de goede bescherming tegen magic, bv. bij de Skeletal Wyverns.
Afbeelding
Plaatje15 juni - Ancient effigies
Ingezonden door de redactie zelf

Ancient effigies zijn beeldjes waarmee je aardig wat xp kunt verdienen, vooral als je ze zelf kunt openmaken. Ze worden wel erg vaak gedropt, sommige spelers hebben er tientallen op hun bank en halen dus naast het trainen van slayer gemakkelijk nog een 99 naar keuze. Een beetje jammer dus, het moet natuurlijk wel moeilijk blijven om een aantal skills tot een hoog level te behalen. Het was misschien beter geweest als het aantal xp op de moeilijkheidsgraad van de skill was gebaseerd. Toch is het leuk om zo'n beeldje als drop te zien liggen, dat is zeker een reden tot juichen, wat weer een pluspunt is.

Plaatje5 juli - Love Story
Ingezonden door de redactie zelf

Love Story is naast Nomad's Requiem denk ik toch wel de leukste quest van het jaar. Deze emotionele quest brengt je in het liefdesleven van de Wise Old Man, waarin je meer te weten komt over zijn teruggekeerde geliefde Zenevivia en de nog steeds onbekende thingummywuts. Na de quest is het helaas nog steeds niet duidelijk wat het precies is, maar wat wel duidelijk is, is dat het een enorme aardbeving veroorzaakt. Waarschijnlijk zullen we het nooit te weten komen.

Het is leuk dat de Wise Old Man toch nog terugkeert, hij was namelijk na de quest Swan Song met pensioen gegaan. Toch nog een avontuur met de oude man dus, veel spelers konden niet wachten op de quest. Het verhaal is prima, ook de muziek past goed bij de quest en het eindgevecht is redelijk lastig. De beloningen zijn al helemaal niet mis..
Afbeelding
Plaatje4 augustus - Elite Treasure Trails
Ingezonden door Melvin

Treasure Trails, een van mijn leukste bezigheden en het verdient nog geld ook. Toen ik de BTS las dacht ik echt: WOW! De lvl 4 clues komen eraan! Eindelijk wat moeilijkere clues dan lvl 3s! Toen de update uitkwam ging ik de update lezen, helaas bestonden de rewards voor een groot deel uit oudere rewards, maar dan in een nieuw jasje.

Een paar dagen later probeerde ik de update uit en kreeg een rune kiteshield (g). Later kreeg ik nog een black unicorn mask en green dragon mask, hierdoor heb ik ongeveer 35 mill verdiend. En dat was niet alles, ik kreeg een maand later een elite clue waaruit ik een guthix bow kreeg ter waarde van 8m. Ik vind deze update een goede update, ik heb er dus zo'n 43m aan verdiend, nu ben ik een stuk rijker.

Met het nieuwe reward systeem ben ik best tevreden, je krijgt nu altijd iets speciaals. De elite clues vielen me tegen, ze zijn makkelijker dan een lvl 3. Ik hoop dat Jagex nog een Treasure Trails update gaat uitbrengen, samen met wat nuttige beloningen.

25 augustus - Conquest
Ingezonden door Wout12345
Plaatje
Ik geef Conquest een 8. Ten eerste omdat ik wel van activities houd: ik vind dat alle activities zeker een 6 waard zijn. Ten tweede vind ik tactische spelletjes ook wel wat. Voor de mensen die, zoals ik, bekend zijn met Armies of Gielinor op FunOrb is het bewegings-systeem wel even wennen, maar uiteindelijk heb je er geen problemen meer mee.

Ik vind het wel spijtig dat de meeste mensen voorgeschreven strategieën uit guides gebruiken, waardoor je met op je eigen houtje wat tactisch proberen te spelen niet veel kunt uithalen. Verder zijn de rewards wel leuk, zoals de nieuwe Void Knight Deflectors, dus dit is zeker een activity om eens uit te proberen!
Afbeelding
Plaatje21 september - Gunnars' Ground
Ingezonden door Rallim en Lone Eippoj

Rallim: Gunnars Ground is alweer de tweede nieuwe quest voor gratis spelers dit jaar en dat terwijl er de voorgaande jaren nooit nieuwe quests voor gratis spelers kwamen. De quest is de vervanging van Romeo en Juliet, maar volgens Jagex maakte die quest RuneScape onorigineel. Om nu terug te komen op de quest, dit is een van de weinige f2p-quests met een skill req. Hoewel de reqs niet hoog zijn kun je hem toch niet meteen doen, dat was bij Romeo and Juliet wel zo.

De quest gaat over een poëtische dwerg die verliefd is op een barbaars meisje. De vader (hij is ook nog het stamhoofd) van de barbaarse maakt bezwaar, dus jij moet het klusje maar opknappen. Eerst moet je wat rijmen, vervolgens naar een smid in Edgeville en als je na veel werk en gepraat in Barbarian Village het huwelijk hebt geregeld zie je een filmpje en heb je de quest voltooid.

Lone Eippoj: Ik had alle f2p quests al gedaan op deze na, dus ik ging hem maar even snel doen. Achteraf vond ik het een even leuke quest, net als Romeo & Juliet, want er zaten veel dingen in die hetzelfde waren. Veel van die dingen zie je ook in het echte leven terugkomen, vooral dat je via andere mensen je liefde aan iemand laat merken.

6 oktober - Void Knight Storyline
Ingezonden door Ajax is Best
Plaatje
De Void Knight Serie werd al door Jagex in een developers' blog aangekondigd. Met grote verwachting wachtte ik op deze reeks, na een tijdje kwam 'ie eindelijk uit. Ik heb meteen de quests voltooid en de rewards opgehaald. Ik vond het een zeer leuke reeks, alhoewel de moeilijkheidsgraad van de tweede en derde quest ver uit elkaar lag. Met grote verwachting wachtte ik op deze reeks, na een tijdje kwam 'ie eindelijk uit. Ik heb meteen de quests voltooid en de beloningen opgehaald.
Afbeelding
18 oktober - Halloween
Ingezonden door Spacey
Plaatje
Het Halloween-evenement vond ik erg leuk. Het was fun om met zoveel mensen tegelijk het evenement te doen, elkaar bij te staan en te helpen. De reward vond ik best tegenvallen, ik had graag een andere gezien. Een paar stukjes vond ik een best moeilijk. Ook al is het makkelijk in het begin, je moet toch even goed puzzelen om erachter te komen door bijvoorbeeld een aantal keer met de NPC's te praten. Ik vond de puzzel met de spinnen het leukst omdat je ze kon verplaatsen, en dat was nog best lastig.

Plaatje24 november - Herblore Habitat
Ingezonden door de redactie zelf

Herblore Habitat is een leuk gebied waar je Hunter, Herblore en Farming kunt trainen. Vooral de xp die je voor Hunter krijgt is goed. Voor Farming en Herblore krijg je helaas niet zoveel xp, maar het is wel een erg leuk idee. Ook het nieuwe witchdoctor setje is leuk, maar het is niet het favoriet van veel spelers. Het zoeken naar de god jadinko's is ook erg leuk, je moet er goed bij nadenken. Dit is toch wel hét nieuwe skillgebied van het jaar, zoals de Living Rock Caverns dat van 2009 was.
Afbeelding Afbeelding
1 december - Do No Evil
Ingezonden door de redactie zelf
Plaatje
Do No Evil is een best speciale quest, hij lijkt namelijk niet zo op de recente quests van de afgelopen jaren waarbij je naar alles geteleleporteerd wordt of waarbij alles uitgelegd wordt. Do No Evil lijkt meer op quests als Shilo Village en Monkey Madness. Een quest waar je bijna alles voor jezelf moet uitzoeken. Ook is de quest erg lang, iets wat we dit jaar niet vaak gehad hebben op Nomad's Requiem na.

De quest leert je meer over de woestijngod Apmeken. De quest is, net als Within the Light, een quest die alle quests van de serie samenbrengt zodat de verhaallijn een einde krijgt. Natuurlijk is dit nog lang niet de laatste woestijnquest, er komen vast nog wel een hoop vervolgquests, want een hoop verhalen moeten nog ontrafeld worden. De eindgevechten zijn niet makkelijk, maar wel erg origineel.
Afbeelding
Ook het verhaal is grappig. Je moet bijvoorbeeld een ijsje vanuit de woestijn naar Ape Atoll brengen en tegelijkertijd niet laten smelten. Teleporteermiddelen zijn niet toegestaan, dus lopen maar! Verder zet je een apenkolonie in de woestijn op. Na de quest kun je die uitbreiden door meer ijsjes aan King Awowogei te leveren, na 25 ijsjes is de kolonie compleet. De beloning mocht wel wat beter, dat is dan wel weer een minpunt. Ondanks dat is het een prima quest en het proberen zeker waard.

7 december - Warriors' Guild Changes
Ingezonden door Dragon209
Plaatje
Ik was erg blij toen de dragon defender kwam, want ik zat er al lang op te wachten. Toen de update kwam was het zeer druk, dus ik heb hem later maar gehaald.

De update aan de manier waarop je tokens haalt vind ik erg goed, mensen gaan nu andere manieren gebruiken om tokens te halen in plaats van één manier. De cyclossus had ik sterker verwacht, dus ook moeilijker. Dit monster vond ik nogal tegenvallen.

De dragon defender is erg makkelijk te halen, het had leuker geweest als het moeilijker was. Verder had ik meer verwacht qua stats van de dragon defender.

Plaatje14 december - Nieuwe hitwolkjes
Ingezonden door Imad Style

De nieuwe hitwolkjes zijn sinds kort uitgebracht, ik vind het een hele verbetering. Nu zijn de hits geordend en wordt de stijl van de hit geplaatst, bijvoorbeeld melee, magic of ranged. Eerst moest je raden wat voor soort hit het was en dat is heel lastig bij het uitzoeken van de prayers.
Afbeelding
Plaatje20 december - O' Little Town of Daemonheim
Ingezonden door Dissaboys

Wat mij vrijwel gelijk opviel na het Kerstevenement is dat het veel minder praten was maar meer doen. Dit vond ik wel leuk eigenlijk, minder praten en meer opdrachten. De opdrachten waren zeker te doen als je eenmaal door had hoe je het moest aanpakken. Vooral bij de tweede room zat ik even vast voordat ik wist wat de bedoeling was. De Salty Claws Hat vind ik spuuglelijk om eerlijk te zijn alhoewel dat niet echt iets uitmaakt. De beloningen van zo'n holiday-event moet je zien als een leuk souvenirtje en een aandenken van het evenement. Niets meer of minder.

Dit jaar vond ik het over het algemeen een leuk evenement. Ik vond het zeker leuker dan voorgaande jaren, rustige opdrachten en weinig praten maar toch het verhaal makkelijk meekrijgen.
Afbeelding
Kerstevenementen door de jaren heen

Aan deze Kersteditie van de Lunagraaf kunnen de Christmas events die door de jaren op RuneScape zijn georganiseerd natuurlijk niet ontbreken. De kerstman is alweer gearriveerd in RuneScape, een leuk moment om eens terugblikken op alle Christmas events die sinds 2001 zijn georganiseerd op RuneScape en op de daarbij behorende quests en beloningen.

2001 Christmas event Plaatje

In 2001 werd het eerste Christmas event op RuneScape georganiseerd. Het is daarmee het tweede holiday event dat op RuneScape is georganiseerd. Veel van jullie zullen dit evenement dan ook niet hebben meegemaakt. De voorwerpen van 2001 zullen jullie hoogst waarschijnlijk wel kennen, 2001 was namelijk het jaar van de party hats. Door heel RuneScape werden op 25 december Christmas crackers gedropt die spelers konden oppakken en openen door de cracker op een andere speler te gebruiken. De ene speler kreeg een party hat in één van de zes kleuren, de ander kreeg een willekeurig item.

Veel spelers waren toentertijd veel blijer met een rune item dan met een party hat waar je niets mee kon, rune items waren destijds veel gewilder dan party hats. De prijs van rune items was toen dan ook veel hoger dan de prijs van party hats. Christmas crackers en party hats zijn tegenwoordig zo zeldzaam dat de Grand-Exchange-prijs opgelopen is in honderden miljoenen en de streetprice zelfs opgelopen tot enkele miljarden. Veel Christmas crackers zijn gebruikt of staan nog op accounts waar niemand meer op speelt. In de loop der jaren is ook het aantal party hats drastisch verminderd, doordat veel mensen ze verloren of omdat ze op verbannen accounts staan.

Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding

2002 Christmas event Plaatje

In 2002 werd het laatste tradeable holiday item gedropt, namelijk de santa hat. De santa hats werden door heel RuneScape op willekeurige plekken gedropt op 25 december. Op de dag dat de santa hats werden gedropt lag de prijs rond de 50k, sindsdien is de prijs opgelopen tot meer dan honderd miljoen. Net als bij party hats zijn ook veel santa hats verloren gegaan doordat mensen ermee dood zijn gegaan, ze op verbannen accounts staan of op accounts die nooit meer gebruikt worden.

Afbeelding

2003 Christmas event

In 2003 was er geen Christmas event omdat veel spelers klaagden dat zij geen geen holiday items hadden gekregen of minder dan andere mensen. Op 23 december gaf Jagex aan dat er geen Christmas holiday drop zou plaatsvinden. Jagex was van mening dat de verrassing er langzamerhand af was, veel spelers zagen het al aankomen en zagen en als een kans om zoveel mogelijk items te verzamelen om die later weer te verkopen. Dat was natuurlijk niet de bedoeling, de holiday drops waren bedoeld voor de lol en zouden niet zo serieus moeten worden genomen.

2004 Christmas eventPlaatje

In 2004 kwam Jagex met het eerste non-tradeable Christmas holiday item. Tijdens het Easter event in 2003 konden spelers al bunny ears krijgen en tijdens Halloween 2003 scythes. De bunny ears en scythes waren items die door heel RuneScape op willekeurige plekken werden gedropt, maar waren untradeable. Doordat ze untradeable zijn waren ze al niet meer interessant voor mensen die er alleen maar geld mee wilde verdienen. Ook kon je er maar één hebben, als je er meerdere wilden pakken kreeg je een bericht dat je er al één had en het niet nodig is om er meerdere te hebben. Hiermee losten ze dus een deel van het probleem op. Het enige jammere was dat het nog steeds drops waren, waardoor niet iedereen er eentje te pakken kon krijgen.

Tijdens Halloween 2003 gaf Jagex spelers op 2 november een tweede kans, zodat spelers die geen scythe hadden kunnen pakken er alsnog één konden krijgen. Ondanks dit vonden Jagex en ook veel spelers het jammer dat veel mensen er geen konden bemachtigen, omdat ze of veel pech hadden, of niet online waren op dat moment. Jagex besloot tijdens het Christmas event van 2004 iedereen een gelijke kans te geven. In verschillende grote steden in RuneScape stond gedurende twee weken de kerstman die iedereen die tegen hem praatte een vrolijk kerstfeest wenste en spelers een yo-yo gaf. Met deze yo-yo kunnen spelers verschillende trucs.

Afbeelding

2005 Christmas event Plaatje

Zoals je hieronder misschien al gelijk is opgevallen waren er dit jaar erg veel beloningen, 4 scarves (sjaals), 4 hats en de keuze uit één van de drie marionettes. Dit Christmas event heeft daarmee de meeste beloningen ooit bij een holiday event. Dit evenement was ook groter dan alle vorige evenementen. Daarmee kwam Jagex de spelers tegemoet die klaagden dat ze hun beloningen te snel kregen.

Tijdens Kerst had Diango hulp nodig omdat hij problemen had met de pixie workers die hij had ingehuurd. Ze deden hun werk niet goed, aan jou de taak het werk over te nemen. Je moest naar de workshop van Diango gaan waar je kerstballen en poppen moest schilderen, deze moest je vervolgens in een doos stoppen. De dozen met poppen moest je naar de doorgang bij Taverly brengen (ten noorden van Falador). Met de eerste doos kreeg je één hat, als je er daarna meer bracht kreeg je de overige hats totdat je na acht dozen alle hats had. Hetzelfde geldt voor de dozen met kerstballen die ja aan Rosie moest geven. De marionet kon je krijgen door de kerstboom die op het plein in Varrock stond opnieuw te versieren, vervelende imps hadden namelijk alle versiersels uit de boom gejat.

Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding

2006 Christmas event Plaatje

Rond de kerst in 2006 begon het te sneeuwen. Nu is sneeuw rond de kerstdagen niet iets heel raars maar wat er raar aan was, was dat het sneeuwde bij de vulkaan in Karamja. Dat hadden de inwoners nog nooit meegemaakt! Karamja is een tropisch eiland waar de zon altijd schijnt en de temperatuur ook in de winter aangenaam is. De Gublinch, een klein soort monsters die leven in de vulkaan op Karamja, kunnen niet goed tegen de kou. Om toch warm te blijven "kidnapten" de Gublinch kinderen die ze vervolgens de kachel lieten stoken. Aan jou de taak de kinderen te bevrijden en de Gublinch op te sluiten.

Je moest eerst naar Shanty Claws, die je vertelde hoe je dit het beste kon aanpakken. Je moest namelijk sneeuwballen tegen de Gublinch aangooien. Als je er 10 had gegooid, bevroren ze en braken ze in stukjes. Die stukjes moest je vervolgens in een kooi doen vlakbij Shanty Claws, die op de steiger noordoost van de vulkaan stond. Als je dat had gedaan konden de kinderen ontsnappen en kreeg je de beloning, een reindeer hat en voor members was er ook een wintumber tree (kerstboom), die ze bij hun huisje konden zetten.

Afbeelding Afbeelding

2007 Christmas event Plaatje

Tijdens het Christmas event van 2007 lagen er op verschillende plekken sneeuw. Deze sneeuw kon je pakken en naar andere spelers gooien. Je kon er ook een sneeuwpop van maken. Als je dat gedaan had kon je een hoed vragen bij de snow imps die in de buurt waren. Zette je die hoed ook nog op je zelfgemaakte sneeuwpop, dan kwam de pop tot leven. Spelers werden vervolgens beloond met de snowman dance-emote. Daarna had je de mogelijkheid om naar het Land of Snow te gaan door met zo'n imp te praten. In het Land of Snow kon je ook sneeuwballen gooien als je dat leuk vond. Je kon ook een praatje maken met de Queen of Snow, die je beloonde met een snow globe.

Een snow globe is een glazen bol met daarin water met sneeuwvlokjes die gaan dwarrelen als je 'm schudt. Waarschijnlijk ken je deze wel, je komt ze ook in het echte leven vaak met kerst tegen. Vaak staat er dan een kerstfiguurtje of een miniatuurlandschapje in. In deze snow globe zie je het miniatuurkasteel van Lumbridge. Schud je ermee, dan heb je een hele inventory vol met sneeuwballen, waar je spelers vervolgens mee kan bekogelen!

Afbeelding

2008 Christmas event Plaatje

De beloning en het evenement van dit jaar waren niet erg verrassend. Spelers konden namelijk al eerder in 2008 aangeven wat zij wilden hebben als beloning voor het Christmas event van 2008 en hoe het evenement er uit moest zien. Het kerstmannenpak kwam in die poll als beloning naar boven.

Om het evenement te beginnen moest je praten met één van de drie leidinggevende snow imps, die zich op drie verschillende plekken bevonden. Zij vertelden je dat Jack Frost (de zoon van de Queen of Snow) een kwaadaardig plan had, hij wilde namelijk heel RuneScape onder een laag ijs bedekken! Als je wilde helpen kreeg je een ice amulet, deze moest je vervolgens om doen en gebruiken, zodat er een snow imp verscheen. Deze snow imp zou je helpen met het opsporen van Jack Frost door warmer of kouder te zeggen als je dichtbij of juist verder weg was. Nadat je Jack Frost gevonden had bevroor hij jou en ging hij ervandoor. Doordat je een ice amulet droeg ging je echter niet dood. Je kreeg de freeze-emote waarmee je in ijs kon veranderen.

Nadat je gepraat had met de snow imp kon je teleporteren naar de plek waar Jack Frost naartoe was geteleporteerd. Daar moest je Jack Frost zien uit te schakelen door over een stuk ijs te glijden en hem vol te raken. De Queen of Snow komt vervolgens te voorschijn. Ze vertelt je dat de kerstman en zijn arrenslee helemaal bevroren zijn. Je kon helpen door het hout wat rond zijn arrenslee lag in de brand te steken, hierdoor ontdooiden de kerstman en zijn arrenslee. Als je dit gedaan had, kreeg je de beloning van de kerstman, namelijk een volledig kerstmannenpak (op de hoed na natuurlijk).

Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding

2009 Christmas event Plaatje

Ook in 2009 speelde de Queen of Snow een rol in het Christmas event, deze keer was het niet haar zoon die voor problemen zorgde, maar de buurman. Deze buurman, Ebenezer Scourge, had de kerstman ontvoerd en het eten voor het kerstdiner gejat. Natuurlijk mocht jij dit weer eens opknappen, net zoals je de voorgaande jaren alles moest regelen. Je moest dit keer Scourge bang maken, eerst probeerde je dat door een geestenkostuum te maken. Dit werkte echter niet. Het tweede plan om Scourge te laten zien wat hij aangericht heeft door een klein jongetje voor hem te laten huilen hielp ook niet. Het laatste plan om hem bang te maken door in het geestenkostuum verschillende enge emotes te doen werkte de wel.

Hij gaf zich over en beloofde alles terug te draaien. Nadat hij alles terug had gedraaid kon je een praatje maken met de Kerstman, die je een cadeautje voor je had liggen onder de kerstboom. In dat cadeautje zat een candy cane die je kan dragen. Het geestenkostuum dat je had gemaakt mocht je houden.

Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Concept of the Fortnight

De Concept of the Fortnight is een nieuwe grafische competitie. In de COTF draait het om het bedenken van een goed idee en deze vervolgens zo te beschrijven/schetsen dat het duidelijk is voor andere mensen. Het duidelijk maken van je idee aan andere mensen kan heel simpel door een schets of een verhaal. Het grote verschil tussen de SOTW (Signature Of The Week), de DCOTM (Designing Contest of the Month) en de COTF is dan ook dat het bij de COTF vooral gaat om het idee en niet zo om de uitwerking. Je hoeft dus niet per se programma's zoals Photoshop in en uit te kennen. Ook voor mensen die niet zo goed zijn met grafische programma's is dit dus een leuke competitie.

De grafische moderators Joey en i k0nijn i bedenken elke keer een opdracht waar de deelnemers vervolgens twee weken de tijd voor hebben. Aan het eind zal er een topic komen waarin leden op hun favoriet kunnen stemmen. Aan de hand hiervan wordt de winnaar bekend gemaakt. De winnaar krijgt een mooi plekje in de COTF 'Hall of Fame'. Lijkt het jou leuk om mee te doen? Kijk dan eens in het COTF-topic in Grafisch!

Terugblik 2010 in het echte leven

Niet alleen op RuneScape zijn er vele dingen gebeurd, ook in het echte leven zijn er heel wat zaken gebeurd. Om jullie een leuke terugblik te gunnen bedachten we een jaaroverzicht. In dit overzicht zal je leuke gebeurtenissen tegenkomen, maar ook de minder leuke.

PlaatjeHevige aardbeving in Haïti
Het nieuwe jaar was nog maar 12 dagen oud en er deed zich al een eerste ramp voor. Haïti werd getroffen door een hevige aardbeving. De aardbeving had een kracht van 7,0 op de schaal van Richter, dat voorspelde natuurlijk niet veel goeds. Na de eerste verwoestende aardbeving had toegeslagen, kwam er al snel naschokken die varieerden van 4 tot 6 op de schaal van Richter. Het aantal doden liep dagelijks op, op 24 februari telde men 230.000 doden en 310.000 gewonden. 1,5 miljoen mensen werden op de dag van de aardbeving dakloos en velen onder hen leven nog steeds in schreiende omstandigheden.

Kindermisbruik in de kerk
Er kwam in 2010 een enorm schandaal aan het licht. Het schandaal gaat erom dat vele Belgische priesters kinderen zouden hebben verkracht. Dit zou jaren hebben aangehouden en er hebben zelfs al slachtoffers zelfmoord gepleegd. Om het allemaal nog erger te maken kwam er een nieuwe aartsbisschop in België. Hij deed enkele opmerkelijke uitspraken waarop enorm veel boze reacties kwamen.


PlaatjeOntploffing boorplatform
Door een explosie op het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico ontstond er een enorme vervuiling. Tijdens de explosie kwamen er 11 bemanningsleden om. De explosie was zo hevig dat het platform zonder veel zonk. Doordat het platform gezonken was, kwam er een enorme olievlek vrij die zich kilometers lang verspreidde over de zee. Deze gebeurtenis wordt aangeduid als de grootste milieuramp in de Amerikaanse geschiedenis.

Wikileaks
Nog niet zo lang geleden kwam Wikileaks in opspraak. Ze zouden documenten hebben online gezet over het diplomatieke verkeer tussen Washington en de Amerikaanse ambassades. Hier enkele pittige zaken die online gezet werden:
 • Arabische leiders drongen aan op een aanval op Iran
 • De Iraanse president Ahmadinejad wordt vergeleken met Hitler. Iran heeft hoogwaardige raketten gekocht van Noord-Korea die West-Europa kunnen bereiken
 • Amerikaanse functionarissen hebben de opdracht gekregen om de VN te bespioneren
 • De Russische president Poetin heeft banden met de georganiseerde misdaad
 • Saudi-Arabië blijft een belangrijke sponsor van terreurgroepen als Al-Qaida
 • China heeft geprobeerd om Amerikaanse computernetwerken te saboteren en zoekmachine Google in het land plat te leggen
 • Amerika vertelde iedereen over gevangenen van Guantanamo Bay, in ruil voor gunsten op het internationale politieke toneel
De vulkaan Eyjafjallajökull barst uit
In IJsland werd de vulkaan Eyjafjallajökull terug actief na een lange slaap. Samen met de uitbarsting saboteerde ze niet enkel het luchtverkeer rondom het eiland, maar zelfs in Nederland en België ontstonden er problemen omtrent de luchtvaart. De vliegtuigen moesten aan grond blijven om zo weinig mogelijk gevaar te lopen. Alsof het nog niet erg genoeg was, dreigde de vulkaan naast de Eyjafjallajökull ook nog eens uit te barsten, maar dat is gelukkig niet gebeurd.
Afbeelding
CERN-experiment
Het onderzoekscentrum CERN kwam dit jaar veel ter sprake met hun deeltjesversneller. Deze zouden protonen met een immense kracht tegen elkaar laten botsen om vervolgens de oerknal na te bootsen. Met deze experimenten hoopten met ontdekkingen te doen omtrent de bouwstenen van atomen. Dit klinkt allemaal rooskleurig, maar er is ook een keerzijde aan heel dit verhaal. Velen vreesden voor een ontstaan van zwarte gaten tijdens de experimenten. De deeltjes gaan zo snel, dat er 6 miljoen botsingen per seconden kunnen ontstaan. De organisatie zegt echter dat er genoeg veiligheidsmaatregelen zijn getroffen om het niet zo ver te laten komen.

PlaatjeMijnramp in Chili
Op 5 augustus zaten 33 mijnwerkers vast in een kopermijn. Na 17 dagen kwam het goede nieuws dat deze 33 nog steeds in leven waren, waardoor dit nieuws over heel de wereld ging. Alsof het nog niet erg genoeg is dat deze mensen al bijna 2 maanden vast zitten, is er bekend gemaakt dat ze pas rond Kerstmis zullen bovengehaald worden. De reden voor deze 'trage' actie is dat de schachten waar de reddingscapsule door moet te klein zijn. Omdat de rit naar de oppervlakte 90 minuten kan duren, moesten er eerst dokters naar beneden gaan om de mijnwerkers voor te bereiden. Gelukkig werd het niet zo lang wachten voor de mijnwerkers. Ze werden er nog behoorlijk snel uitgehaald. Ondertussen hebben reizen ze de hele wereld rond om interviews en dergelijke te geven.

De parachutemoord
Els Clottemans werd ervan beschuldigd de parachute van Els Van Doorn te hebben gesaboteerd. Het was een erg vreemd proces, aangezien er geen harde bewijzen waren. De enige bewijzen die de advocaten konden neerleggen tegen de beschuldigde waren rapporten van psychiaters: ze zou een persoonlijkheidsstoornis hebben waardoor ze zo’n daad zou hebben kunnen gedaan. Ook werd er een jury aangesteld. Deze zouden moeten bewijzen of Els Clottemans al dan niet schuldig bevonden werd. Uiteindelijk werd Els Clottemans veroordeeld tot 30 jaar cel.

PlaatjeHet hoogste gebouw ter wereld
Dit jaar werden er grootse gebouwen op de wereld gezet. Zo zie je hiernaast het intussen hoogste gebouw van de wereld. Het gebouw is te vinden in Dubai en telt 828 meters. Er werd 6 jaar aan gewerkt door verschillende aannemers, zo heeft ook een Belgisch bedrijf aan het gebouw mee gewerkt. Nu denk je waarschijnlijk: "die mensen gaan lang in de lift mogen staan". Maar denk opnieuw! Het gebouw is uitgerust met de snelste liften ter wereld. Ze gaan maar liefst 64,8 km/uur en kunnen 21 mensen dragen. Er waren 900 appartementen te koop, maar die waren in acht uur volledig verkocht.

Nog een kort overzichtje van wat er allemaal is in het gebouw:
 • Een Armani-hotel (22 verdiepingen)
 • Een zwembad op de 78e verdieping
 • Een observatiedek op de 124e verdieping
Rusland organiseert WK 2018
Op 2 december maakte de FIFA bekend dat Rusland het WK in 2018 mag organiseren. Het HollandBelgium-bid was dus niet geslaagd in hun doel: het WK in eigen land organiseren. Er moesten twee stemrondes gedaan worden voor er een beslissing werd genomen. Zo kregen wij slechts vier stemmen, Portugal/Spanje zeven en Rusland negen. In de tweede stemronde behielden we slechts twee stemmen.

Nu we toch in dit thema zijn: Nederland stond dit jaar oog in oog met Spanje in de finale van het wereldkampioenschap. Na een lange wedstrijd moesten er verlengingen gespeeld worden. Deze zorgden er uiteindelijk voor dat Spanje toch nipt won van Nederland met 1-0.

Kerstbanner

PlaatjeLunagang heeft weer wat kerstsfeer erbij! Het team is een paar dagen geleden op zoek gegaan naar een nieuwe kerstbanner, die de leden mochten maken. Het zou een feestelijke en creatieve banner worden. Natuurlijk zijn er een hoop leden meteen aan de slag gegaan.

De banner moest al vrij snel ingeleverd worden zodat hij met Kerstmis bovenaan Lunagang te zien was. Dit zorgde er dus helaas ook voor dat sommige mensen te weinig tijd hadden om iets moois te maken.

Toen het inzenden niet meer kon, was het afwachten op de peiling. Gelukkig kwam die ook al snel. De banner kon gekozen worden! Er waren in totaal 13 geldige inzendingen, dus er was genoeg te kiezen. Hieronder nog wat opmerkelijke banners!
Afbeelding Afbeelding
Afbeelding Afbeelding
Afbeelding Afbeelding
Afbeelding Afbeelding

De overige banners staan in het onderwerp zelf.
Ryan had ook een prachtige banner, maar had helaas niet goed de regels doorgelezen. Zijn banner was veel te groot, maar we hebben hem verkleind zodat hij toch nog een mooi plekje op het forum krijgt!
Afbeelding
Na een korte tijd bleek dat er twee plaatjes heel geliefd waren, die van Scyfer en Mister Qlown. Ze verdienden allebei steeds meer stemmen, totdat een van de twee plaatjes een fikse voorsprong kreeg. Door deze voorsprong heeft plaatje 4 van Mister Qlown dus ook gewonnen. Hij valt nu dan ook te zien als het logo tijdens de feestdagen. Gefeliciteerd!

Visies op updates

Updates, er zijn altijd andere meningen over. De ene vindt een update helemaal fantastisch, de ander vindt het maar niets. Dit keer hebben we twee leden om hun mening gevraagd. De ene vanuit het oogpunt van een slayeraar, de ander vanuit het oogpunt van een echte oldskooler en skiller. Wij bedanken hen hartelijk voor hun mening!

Mening van Scyfer

Charm Sprite hunting
Ik zag eerlijk gezegd best tegen deze update op. Ik was namelijk voor de update net 99 Summoning geworden, dus ik wachtte nou niet echt op een update waarbij je op een andere manier je Summoning kon trainen. Het zou ook te maken hebben met Hunter, mijn laagste skill van de andere 24. Ook vreesde ik dat lage levels nu makkelijker Summoning konden trainen. Ik keek op dat moment meer naar de Hunter experience die je er van zou krijgen, ik moest toch nog een keer mijn Hunter opkrikken. De update zelf is origineel bedacht, en de effecten en geluiden zijn geweldig gemaakt. Dit is tenminste minder saai dan steeds maar dezelfde beestjes vangen. De charms die je ervoor krijgt zijn te verwaarlozen. Gelukkig maar, want charms moet je via combat krijgen, niet met skills.
Afbeelding
Make-x opties
Een kleine maar handige update. Vroeger moest je tenminste nog moeite doen voor een skill, bijvoorbeeld door bot voor bot op een prayer-altaar te klikken. Het werd al makkelijker toen ze een make-all optie maakten, maar met deze update wordt het trainen van sneltrainende skills toch wel veel te gemakkelijk gemaakt. Het is natuurlijk wel fijner om in één klik je hele inventory te verwerken, maar het verschil tussen de update en de rechtermuisknopklik van vroeger maakt echt bijna geen verschil. Van mij had het niet gehoeven, de makkelijkste skills in het spel worden alleen nog maar makkelijker gemaakt.
Afbeelding
Halloween
Ik vind het jammer dat het weer in het oude bekende huis gebeurde als voorgaande jaren. Eerlijk gezegd vond ik er niet zo heel veel aan, andere jaren waren leuker. Het idee erachter is wel leuk bedacht, maar ik had er meer van verwacht. Het was niet veel anders dan spinnetjes in meubels zoeken, een dialoogje doorklikken, en een (toch nog aardig moeilijke) puzzel oplossen. Wel weer leuk dat de Grim Reaper er in voor kwam en weer jammer dat het hondje niets anders deed dan grommen. De beloning doet me denken aan de “easter egg” van Pasen 2007, ook wel grappig hoe die animatie erbij is gemaakt. De emote is origineel, maar na een tijdje irritant omdat het zo’n grote ruimte in beslag neemt. Als ik dit evenement vergelijk met Halloween van vorig jaar was die leuker, daar zaten gewoon meer skills-gerelateerde puzzels in zoals die met dat gigantische web, dat was nog wel leuk om te doen. Dit evenement heb ik niet echt veel anders gedaan dan geklikt, jammer dus. Volgend jaar weer een kans!

Geluidsveranderingen
Dit is een leuke update als het gaat over audio. Ik vind het erg origineel hoe ze de geluiden gemaakt hebben, al klinken sommige nogal vies, je snapt vast wel wat ik bedoel. Soms kan het wel irritant worden als je vaak achter elkaar gehit wordt, maar je kan het dan ook weer gemakkelijk uitzetten. Er zijn ook minpunten, als je bijvoorbeeld verdedigt met een schild klinkt het net als een stapel vallende kermisblikjes. Deze update maakt het spel levendiger, wat ik een goede vooruitgang vind voor Runescape. Ik heb me trouwens kapotgelachen bij het geluid van de schapen en kippen, ik hoop dat ze in de toekomst meerdere geluiden invoeren.

Wat zie ik graag in de toekomst?
Ik zit te smachten op de ontknoping van de Mahjarrat questseries. Ik heb net van een vriend gehoord dat dit mogelijk in januari zal zijn vanwege de 10e verjaardag van RuneScape, laten we dat maar hopen. De quest While Guthix Sleeps beschouw ik als leukste en langste quest. Er zat een goede verhaallijn in en de beloning was zeker niet slecht! Ik hoorde dat de volgende grandmasterquest de laatste zal zijn in de Mahjarrat questseries en ook nog eens veel langer en moeilijker dan While Guthix Sleeps. Laat maar komen! Ook ben ik enorm fan van bosses, ik zie graag een nieuwe boss in de toekomst die niet verschrikkelijk makkelijk is, waar ook nog eens een goede beloning aan vast komt te zitten.

Mening van Lunerca

Charm Sprite hunting
Hunter is totaal niet mijn favoriete skill, dus hoop ik altijd op een leukere manier om het te trainen als er weer een update voor is, voor als ik het misschien nog een keer wil trainen. Maar na de eerste paar minuten dit te doen, wist ik al dat ik er weer niks aan vond. Misschien is de xp wel redelijk en ziet het er wel goed uit, toch vind ik er weer weinig aan. Toch vind ik dat er ook wel een pluspunt zit aan deze manier van hunter trainen, namelijk het krijgen van charms zonder combat xp. Het zijn dan wel weinig charms per uur, maar het is toch een steuntje in de rug van skillers die graag een beestje achter zich willen om hen te helpen bij het skillen.
Afbeelding
Make-x opties
De make-x remake, veel beter dan de introductie van make-x, toen ze alles maar makkelijker maakten. Het was natuurlijk ook wel fijn, stuk minder klikken en stuk minder rsi problemen, maar het voelde zo saai. Opeens hoefde je weinig meer te doen en werden een heleboel skills afk skills. Maar deze update, de remake van het systeem, ziet er toch best netjes uit. Het werkt ook fijn als je er een tijdje mee bezig bent, je bent af van die rechterkliks en het elke keer opnieuw invoeren van een random getal om alles uit je inventory te doen. Alleen is het veranderen van het aantal nu iets meer werk dan het vroeger was, of dat lijkt zo, maar al met al ben je nu toch weer mooi sneller klaar.

Halloween
Elk jaar ben ik weer benieuwd hoe Jagex ons tijdens de feestdagen gaat verrassen met een nieuw evenement en een nieuwe beloning. Het evenement van dit jaar vond ik best leuk, die paar puzzeltjes oplossen om een mooi feest te organiseren voor meneer Grim himself. Ook vond ik de nieuwe NPC's weer leuk bedacht, waaronder de Halloween parodie op Party Pete en niet te vergeten de ondode rockster die enkele momenten in de toekomst leeft. Vooral die laatste vond ik een leuk bedenksel, samen met het puzzeltje dat je er mee op moest lossen. De beloning vond ik dit jaar wel deels tegen vallen, namelijk de Bone Brooch. Zelf had ik in de poll op iets anders gestemd (alleen weet ik niet meer precies welke) en vond ik dit dus een van de minder leuke opties. Hij zit natuurlijk wel mooi in elkaar, maar net zoals de easter ring en de ring of stone, is dit zo een voorwerp dat ik ongeveer nooit zal gebruiken. Misschien is het leuk om eens in een melige bui er gebruik van te maken, maar ik denk toch dat ik hem maar in mijn kist/bij Diango laat liggen. De emote vind ik er best gaaf uit zien, om zo als pop bestuurd te worden. Net alsof er iemand is die Lunerca bestuurt.. die gedachte alleen al.. Ik vond het alleen wel jammer dat het niet zo goed bij het evenement paste als in voorgaande jaren.
Afbeelding
Geluidsveranderingen
Normaal speel ik zonder geluid, omdat ik dan muziek luister, een film/serie kijk of gewoon geniet van het geluid van het getik op mijn toetsenbord. Maar speciaal voor deze update heb ik weer eens het geluid aan gezet, wat ik al snel betreurde. Misschien waren de oude geluiden dan een beetje nep en klonken ze nergens naar, maar het waren wel de geluiden van RuneScape. Nu klinkt het dan wel realistischer, maar tegelijkertijd vind ik het totaal niet meer bij RuneScape passen. Het zal vast wel wennen, maar in dit geval heb ik toch liever het oude terug.

Wat zie jij het liefst in de toekomst?
Zelf ben ik een grote fan van storylines en quests, daarnaast vind ik die high level updates meestal ook wel een plusplunt. Ik zou dus graag zien dat de paar bestaande storylines die nog niet klaar zijn af gemaakt worden, zodat we eindelijk weten hoe dat nou verder gaat.
Afbeelding
Daarnaast misschien nog een paar nieuwe beginnen, met wat andere, of nieuwe, volken. Daarnaast verheug ik me ook best op de Achievement Diary die gaat zorgen voor een nieuw broekje. Ik ben benieuwd om welke plek het gaat draaien, welke eisen het gaat hebben en welke beloningen het gaat geven. Over het algemeen vind ik in elke update wel weer een paar leuke dingen, ook al is het alleen maar om een nieuw muziekje te halen.

Kerst in het echte leven

Kerstmis, bijna iedereen doet eraan mee. Maar wat doen jullie eigenlijk tijdens de feestdagen? Wat zijn de plannen dit jaar? Hebben mensen net als elk jaar weer goede voornemens? Wij vroegen het aan enkele leden die hier al een tijdje op het forum vertoeven. Zo hebben we Suzo2, Piepje444, Het_Eendje, Rarevogelman en DementedHero gevraagd wat hun plannen zijn tijdens de feestdagen.

Suzo2 tijdens de feestdagen
Plaatje
Hoe vier jij Kerstmis? In familiekring of met vrienden?
Ik vier kerst eigenlijk altijd al heel mijn leven met mijn familie. Op kerstavond en 1e kerstdag eten wij met familie. Dat is altijd heel erg gezellig. We gaan dan meestal gewoon bij iemand thuis eten, dus niet in een restaurant. Mijn moeder en tante maken dan heel veel lekkere gerechten en aan tafel is het ook altijd heel erg gezellig.

Natuurlijk spreek ik rond kerst ook met wat vriendinnen af. Dan gaan we gezellig met z'n allen bij iemand thuis een film kijken bijvoorbeeld. Maar dit is eigenlijk nooit met kerst zelf. Meestal hebben we dan allemaal wel afspraken met familie. Verder spreek ik in de kerstvakantie zelf nog vaak met vriendinnen af, dus ze worden niet vergeten. =)

Drink jij veel tijdens de feestdagen?
Om eerlijk te zijn drink ik helemaal niks tijdens de feestdagen. Ik vind de alcoholische dranken die mijn familie drinkt tijdens kerst niet heel erg lekker. Ik ben sowieso niet echt een persoon die heel veel alcohol drinkt. Vaak ben ik tijdens feestjes al zo gezellig dat ik geen alcohol nodig heb!

Wat zal jij aan het doen zijn van oud op nieuw?
Misschien verwachten de meeste mensen dit niet van mij, maar ik heb ook wat vuurwerk besteld! Op oudejaarsdag ga ik vuurwerk afsteken met mijn broer en wat van zijn vrienden en tussendoor eet ik dan wat oliebollen. 's Avonds ga ik met wat familie binnen zitten met allerlei hapjes en gezelligheid. Als het dan eenmaal 12 uur is geweest, ga ik weer de straat op om vuurwerk af te steken en iedereen gelukkig Nieuwjaar te wensen.

Op nieuwjaarsdag gaan we 's avonds met familie uit eten. Dat is ook altijd heel erg gezellig. En dan is oud en nieuw helaas alweer afgelopen.

Heb je goede voornemens voor het jaar 2011 en zo ja, welke?
Hmm... dat is wel een lastige...

Oké, ik heb wel een paar goede voornemens:
 • Mijn VWO-diploma halen. Ik zit nu in mijn examenjaar en ik wil heel erg graag slagen!
 • Nog beter kunnen hardlopen. Ik loop op dit moment elke keer 50 minuten hard en ik wil nu wel minimaal een uur gaan lopen. Eigenlijk wilde ik dat al in de kerstvakantie gaan trainen, maar door al dat sneeuw komt daar ook niet zoveel van terecht. Maar volgend jaar moet dat zeker lukken!
 • Gaan studeren, ik heb daar echt super veel zin in. Maar ja, dat kan natuurlijk alleen als ik dit schooljaar slaag.
 • Rijlessen nemen. Ik kan niet wachten totdat ik mijn rijbewijs heb en lekker rond kan rijden met de auto!
Hopelijk ga ik al mijn voornemens waar maken!

Wat wens je Lunagang toe in 2011?
Ten eerste wens ik Lunagang in 2011 nog heel veel nieuwe en gezellige bezoekers en leden toe. Ik weet niet op hoeveel de teller nu precies staat, maar het zou natuurlijk super leuk zijn als het aantal leden van Ltf alleen maar gaat stijgen!
Dan wil ik ook nog alle leden van Ltf zelf nog wat toewensen: Heel veel succes allemaal in 2011 met alles wat jullie willen gaan doen!

PlaatjePiepje444 tijdens de feestdagen

Hoe vier jij Kerstmis? In familiekring of met vrienden?
Bij kerstmis denk ik meestal aan een paar dingen: familie, eten en in de auto zitten. Meestal gaan we bij de opa's en oma's langs, waar dan ook de rest van de familie samenkomt. En daar staat natuurlijk altijd lekker eten op tafel. Dit is eigenlijk het eerste jaar dat we dit niet gaan doen. Mijn vader is net jarig geweest en omdat de grootouders toch al oud worden en bij hen alles wat moeilijk afgaat, hebben we besloten om het verjaardagsfeest en kerst te combineren. Dus wat dat betreft valt het in de auto zitten dit jaar af, ze komen fijn naar ons toe.

Drink jij veel tijdens de feestdagen?
Ja, meestal drink ik best veel cola tijdens de feestdagen. Tijdens alle feestmalen staat er dan toch vaker een fles naast tafel, iets wat we normaal nooit doen. Oh, en als het om alcohol gaat, dat hoeft van mij niet zo. Soms is iets alcoholisch wel lekker, maar ik ben niet zo'n stevige drinker.

Wat zal jij aan het doen zijn van oud op nieuw?
Geen rotjes gooien in ieder geval. Waarschijnlijk gewoon lekker oliebollen eten met het gezin en samen wat gezelligs doen. En 's nachts naar buiten gaan om te kijken hoe vuurpijlen omvallen bij lomperiken en de lucht bezaaid is met lichtjes door de mensen die er wat meer verstand hebben. Zoals elk jaar krijgt mijn vader het na een tijdje koud en gaat hij weer richting huis. En omdat er in dit boerendorpje niet zoveel mensen wonen die 's nachts buiten rondlopen, gaat de rest maar mee. Dan natuurlijk nog even wat gezellig doen, slapen, wakker worden en op Lunagang inloggen om hier iedereen een gelukkig Nieuwjaar te wensen!

Heb je goede voornemens voor het jaar 2011 en zo ja, welke?
Ik ben eigenlijk niet echt iemand die aan goede voornemens doet, maar dit jaar heb ik er toch wel een paar. Ten eerste wil ik natuurlijk slagen voor mijn vwo. Dat gaat wel lukken denk ik. In die 3 maanden ofzo die ik daarna vrij heb wil ik een baantje zoeken en mijn rijbewijs halen. En dan een mooie start maken op de universiteit. Voor de rest zie ik eigenlijk wel wat er gebeurt.

Wat wens je Lunagang toe in 2011?
Natuurlijk een spamloos en vriendelijk forum, waar nog steeds vele mensen samenkomen om te praten over RuneScape en Non-RuneScape zaken! En Paashaassmilies!

PlaatjeHet_Eendje tijdens de feestdagen

Hoe vier jij Kerstmis? In familiekring of met vrienden?
Ik ben bang ik vooral de kerstvakantie ga vieren, maar met kerst zelf is het natuurlijk wel altijd leuk om nog even het kerstverhaal door te nemen. Het is in ons gezin wel traditie om op tweede kerstdag bij wijze van kerstmaal een vegetarische maaltijdsalade te eten. Daar heb ik ook wel weer zin in. Daarnaast vier ik vierde kerstdag nog de feestdag van Nicolaas van Myra (in de volksmond Sinterklaas) met wat vrienden. Afgelopen maand hadden we weinig tijd, dus dan maar even zo.

Drink jij veel tijdens de feestdagen?
Wel veel Rivella. Als je op alcoholische drank doelt: ik heb 't niet zo op bier en uitgaan is ook niet echt mijn hobby, dus de alcohol zal - misschien op een glaasje wijn thuis na - mij volledig ontgaan. Sommige mensen vinden het leuk om in een warme ruimte gevuld met harde rampestampmuziek met 5 mensen per m² op elkaar gedrukt te zitten, ik zie daar zelf nog niet zo de lol van in. "Komt nog wel", wordt mij altijd beloofd.

Wat zal jij aan het doen zijn van oud op nieuw?
Vuurwerk afsteken natuurlijk! Ik heb nog geen concrete plannen, maar waarschijnlijk wordt 't weer thuis een hele dag oliebollen en appelflappen eten, spelletjes spelen en vuurwerk afsteken.

Heb je goede voornemens voor het jaar 2011 en zo ja, welke?
Nee, daar doe ik niet aan. Om nu traditiegetrouw voornemens te gaan verzinnen om die dan vervolgens (ook traditiegetrouw) niet uit te voeren vind ik vrij onzinnig. Dat zegt misschien ook wel wat over mij. Daarnaast, voor de mensen die hun voornemens wél altijd uitvoeren, waarom zou je daar niet meteen aan beginnen? We gaan toch niet maanden wachten om je leefstijl aan te passen?

Wat wens je Lunagang toe in 2011?
Ik wens iedereen op dit forum in elk geval alvast een gelukkig Nieuwjaar! En een zalig kerstfeest natuurlijk. Klinkt afgezaagd, dat is het misschien ook wel, maar ik kies in elk geval wel bewust níet voor een 'gezond 2011' of iets in die richting. Ook zonder dat je gezond bent kun je gelukkig zijn, andersom impliceert gezondheid niet altijd tevredenheid. Dan vind ik gelukkig zijn toch net even iets belangrijker.

Rarevogelman tijdens de feestdagen

Hoe vier jij Kerstmis? In familiekring of met vrienden?
Ik vier kerstmis eigenlijk alleen in familiekring, gewoon gezellig eten en bij elkaar zijn. Vroeger deden we ook de cadeaus nog op kerstmis, maar daar doen we sinds een paar jaar niet meer aan, aangezien me opa altijd die cadeaus kocht. Die is er jammer genoeg niet meer dus ook geen cadeaus met kerstmis! Wel jammer natuurlijk maarja, kan er mee leven!

Dit jaar ga ik denk ook met vrienden kerstmis vieren door gewoon even goed te drinken bij iemand thuis en daarna in de café zien we wel er verder gebeurt. Als het zoals de vorige keren zou gaan, zou het weer kunnen leiden naar een kotsemmertje.

Drink jij veel tijdens de feestdagen?
Behoorlijk wat ja. Afgelopen jaar was het al erg veel. In één nacht 3x kotsen en steeds na het kotsen verder aan de wodka. Dat is niet echt handig.

Om te benadrukken in welke staat ik was: Ik was op de terugweg van het café naar mijn eigen huis (die in hetzelfde dorp liggen!) totaal in een ander dorp terechtgekomen afgelopen jaar. Dat moet ik niet nog een keer hebben. Maar de afgelopen weken kwam ik makkelijk over die aantallen glazen drank heen die ik vorig jaar dronk, ik heb steeds meer nodig om richting dronken te gaan. Niet echt iets om trots op te zijn maarja. Om een beeld te geven van wat ik drink: Eerst een stuk of 10 bier, en daarna mix ik veelal stroh 80/contreau/wodka/goldstrike met cola en drink ook nog veel wodka-lime, dat ik het beste drankje vind! Ik ben benieuwd wat voor moois het dit jaar allemaal te brengen heeft!

Wat zal jij aan het doen zijn van oud op nieuw?
In de middag misschien werken, maar ik denk dat ik dat maar oversla. En dan middags eerst lekker oliebollen eten met mijn ouders, broer en zusje. Vervolgens gewoon lekker samen eten. Daarna naar vrienden toe om alvast tot half 1 lekker te zuipen. En de rest van de nacht ben ik te vinden in een café, veelal met wodka-lime. Zo tegen een uurtje of 6-7 ga ik weer naar huis en ga ik met een keihard hoofd slapen. De rest van de dag ben ik denk ik niet echt aanspreekbaar! Zo zal het er ongeveer uitzien!

Heb je goede voornemens voor het jaar 2011 en zo ja, welke?
Die heb ik zeker:
 • Hopen dat al die blessures met mijn linkerbeen en enkel voorgoed weggaan na een mooie operatie!
 • Slagen voor mijn examen dit jaar.
 • Dat Blanes 2011 met mijn vrienden een hele mooie zomer mag worden, waar ik mijn schoolvrienden voor het laatst met zijn allen zal zien.
 • Dat ik word toegelaten op het conservatorium, om via die weg een componist en concertpianist te worden.
Wat wens je Lunagang toe in 2011?
Hele mooie tijden. Grote activity en een goede sfeer. Ik weet dat het de afgelopen tijd niet altijd rozengeur en maneschijn was, maar ik denk dat zich dat hoe dan kan herstellen, dus ik hoop dat er een hele goede sfeer ontstaat waarin de meesten het met elkaar kunnen vinden.

PlaatjeDementedHero tijdens de feestdagen

Hoe vier jij Kerstmis? In familiekring of met vrienden?
Gezellig thuis met 't hele gezin. Ik heb 3 zussen en een broer die allemaal al ruim volwassen zijn, dus het komt niet zo vaak voor dat we allemaal een keer aanwezig zijn. Beetje gourmetten, lekker relaxt avondje. Afgelopen jaren ben ik daarna uit geweest naar het zuipfestijn dat BZB elk jaar neerzet in De Pul, maar dat gaat 'm dit jaar niet worden.

Drink jij veel tijdens de feestdagen?
Niet echt, ik houd het meestal bij 'een beetje aangeschoten'. Ik wil ook graag nog wat meekrijgen van de toffe avondjes.

Wat zal jij aan het doen zijn van oud op nieuw?
Aan 't feesten en chillen met m'n vriendin en vrienden in De Pul.

Heb je goede voornemens voor het jaar 2011 en zo ja, welke?
Niet echt goede voornemens, maar wel een projectje waar ik mee ga beginnen. Het is eigenlijk nog geheim, maar omdat je er naar vraagt.

Ik ga elke week een paar schoenen 'pimpen'. Op tekenen, op schilderen, whatever. Voor vrienden/familie/kennissen, wie weet op requests. Ik weet nog niet waar het precies heen gaat, maar ik kijk gewoon hoe het loopt. Check voor meer info: https://www.mathijsvissers.com/shoe Het is een beetje mijn variant van het drawing-a-day project wat veel mensen doen.

Wat wens je Lunagang toe in 2011?
Veel plezier en niet vergeten de tonijnensaus te vieren op straat, wanneer je weer eens voor de baardbanaan langs loopt.

Aftertalk over de guides in 2010

2010 was een druk jaar voor de website. Helaas hebben we de voorwerpendatabank niet af kunnen krijgen, dus dit keer beloven we hem ook niet voor 2011, maar gelukkig ziet het er voor nu goed uit. Er kwamen dit jaar erg veel nieuwe voorwerpen, deze zijn nu bijna allemaal toegevoegd. Er zitten er op dit moment maar liefst 7182 in, inclusief informatie. Een aantal maanden geleden heeft de databank ook een nieuwe lay-out gekregen die de andere databanken waarschijnlijk ook zullen krijgen. Verder is er nog niet zoveel vooruitgang, daar dus later meer over.
Afbeelding
Hoogtepunten waren de guides van Dungeoneering, Treasure Trails, Tasks en natuurlijk alle questguides, die we altijd zo snel mogelijk online proberen te zetten. De guide van Conquest is ook wel een opvallende, die staat nu al maanden klaar, maar is helaas nog steeds niet toegevoegd, waarschijnlijk zal dat deze maand nog gebeuren. In 2011 blijven we ook gewoon guides schrijven en online zetten, dus alvast succes en een gelukkig Nieuwjaar!

Golden hammer

Op 20 december heeft Jagex iedereen een golden hammer gegeven, als cadeautje voor het stemmen op Jagex. Jagex won namelijk in 2009 en 2010 bepaalde prijzen bij de Golden Joystick Awards en daar zijn ze erg trots op. De hamer krijg je door een golden cracker op een speler te gebruiken, deze staat op je bank. Als je bank vol is kun je er een halen bij Diango in Draynor Village. De andere speler krijgt overigens niets.

De hamer kun je gebruiken voor Smithing, en is ook erg handig omdat je hem kunt dragen, zo kun je een extra bar in je inventory meenemen, alhoewel de meeste mensen natuurlijk hamers van Stealing Creation gebruiken.

Gelukkig kun je ook nog twee emoties met de hamer doen, dus het is toch nog een leuk dingetje. De ene emotie is voor 2009 en de ander voor 2010, dus waarschijnlijk komen er meerdere emoties op zodra Jagex weer in de prijzen valt! Laten we met deze hamer de krant voor 2010 maar eindigen door ermee te slaan, in februari zijn we er weer met een nieuwe editie..
Afbeelding


Bob
Berichten: 1234
Lid geworden op: zaterdag 2 mei 2009, 22:24

Re: Editie 18 - December 2010

Bericht door Bob » zaterdag 25 december 2010, 14:42

Jeuh, snel lezen.. 8-[

Gebruikersavatar
Tzek
Berichten: 1785
Lid geworden op: woensdag 26 augustus 2009, 15:57
RS: Gestopt
Oude naam: le Stijn

Re: Editie 18 - December 2010

Bericht door Tzek » zaterdag 25 december 2010, 14:46

Weeral mooi gemaakt! Mijn complimenten! ;)
Afbeelding

Gebruikersavatar
iMichel
Berichten: 1188
Lid geworden op: dinsdag 5 augustus 2008, 17:07
RS: iMichel (p2p)

Re: Editie 18 - December 2010

Bericht door iMichel » zaterdag 25 december 2010, 14:53

Grote krant! Ziet er leuk uit. Even lezen.
Afbeelding

Gebruikersavatar
Plou
Berichten: 754
Lid geworden op: woensdag 24 februari 2010, 17:07
RS: Skinto (p2p)
Clan: Consentus
Oude naam: pl0xskill0rz

Re: Editie 18 - December 2010

Bericht door Plou » zaterdag 25 december 2010, 15:00

wow, prachtig.
heb 'm al helemaal gelezen :)
1 van de mooiste lunagraven ooit!

-pl0x

Gebruikersavatar
DragonFarming
Berichten: 15
Lid geworden op: zondag 31 oktober 2010, 18:19

Re: Editie 18 - December 2010

Bericht door DragonFarming » zaterdag 25 december 2010, 15:07

Wow, wat een zeer goede guide. :D
Veel plezier met RunesScape ;)
Oh ja, geef me aub elke dag een lvl upje van Click Critters:
Afbeelding
Click here to feed me a !
Get your own at Click Critters!
Als mijn pokeball uit is doe ik een andere Click Critter.

Gebruikersavatar
Lone Eippoj
Berichten: 328
Lid geworden op: zondag 25 oktober 2009, 7:51
Clan: ltf
Oude naam: eippoj

Re: Editie 18 - December 2010

Bericht door Lone Eippoj » zaterdag 25 december 2010, 15:11

mooie krant, wel lang. niert alles gelezen :oops:
Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Gebruikersavatar
puurmage555
Berichten: 556
Lid geworden op: vrijdag 5 september 2008, 17:15
Clan: Tezz

Re: Editie 18 - December 2010

Bericht door puurmage555 » zaterdag 25 december 2010, 15:16

Mooi krant deze keer weer hoor!!

En leuk al die dingen van het afgelopen jaar samengevat:)
En bart kom nog eens bij Tezz zal je mij ook wel zien!!!

~~Puur~~

Bedankt voor de krant Lunagang mods!
Merry X-Mas And A Happy New Year iedereen!!! :bier: :bier:
Afbeelding
Afbeelding

Gebruikersavatar
Scyfer
Berichten: 3403
Lid geworden op: woensdag 30 mei 2007, 13:33
RS: Scyfer (OSRS)

Re: Editie 18 - December 2010

Bericht door Scyfer » zaterdag 25 december 2010, 15:17

Mooie, lange editie, in deze krant zal wel heel veel werk gezeten hebben :o
Ook leuk dat er alsnog iets met mijn stukje gedaan is wat jullie me in oktober lieten schrijven :D

GJ redactieleden, ga zo door in 2011! En iedereen natuurlijk prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar gewenst :bier:
Gestopt sinds 16/10/2011
Proud owner of the Slayer Skill Mastery

Ex-gebruiker 52833
Berichten: 9015
Lid geworden op: vrijdag 22 oktober 2010, 18:45

Re: Editie 18 - December 2010

Bericht door Ex-gebruiker 52833 » zaterdag 25 december 2010, 15:31

Alweer een mooie editie van de Lunagraaf!
Heb hem helemaal gelezen, echt top.

Ik wens iedereen nog een Prettige Kerst en een Gelukkig Nieuwjaar!

Gebruikersavatar
memati123
Berichten: 14
Lid geworden op: zondag 25 januari 2009, 17:44
Clan: PSO

Re: Editie 18 - December 2010

Bericht door memati123 » zaterdag 25 december 2010, 15:53

hehe eindelijk :D ff lezen :P

Gebruikersavatar
joso
Berichten: 115
Lid geworden op: dinsdag 6 april 2010, 15:43
RS: Josoo (p2p)
Clan: geen

Re: Editie 18 - December 2010

Bericht door joso » zaterdag 25 december 2010, 16:00

net zo geweldig als altijd!

merry X-mas and a happy new year allemaal!~!! 8-) :bier:
Afbeelding

Gebruikersavatar
The Pretender
Berichten: 1524
Lid geworden op: woensdag 7 oktober 2009, 13:53
Oude naam: iPretend

Re: Editie 18 - December 2010

Bericht door The Pretender » zaterdag 25 december 2010, 16:08

Weer een prachtige editie!, Veel Leesvoer. :P
Iedereen een fijne kerst en een gelukkig nieuw jaar! :-({|=

NL Bunny
Berichten: 348
Lid geworden op: zondag 13 september 2009, 13:23

Re: Editie 18 - December 2010

Bericht door NL Bunny » zaterdag 25 december 2010, 16:09

Mooie editie!

Iedereen hele fijne kerstdagen een goed 2011 toegewenst :D

Gebruikersavatar
Gabber Zaros
Berichten: 956
Lid geworden op: woensdag 14 oktober 2009, 21:48
RS: Gestopt

Re: Editie 18 - December 2010

Bericht door Gabber Zaros » zaterdag 25 december 2010, 16:23

zo ik heb hem gelezen. en met lezen bedoel ik alleen de interessante stukjes(wie gaat er nou iets lezen wat die niet interessant vind)
Afbeelding DOWNLOAD NU IN DE APPSTORE!
Afbeelding
lid van: Afbeelding
ik ben dyslectisch ik vind het dus ook moeilijk om met hoofdletters en punten te werken

Gebruikersavatar
Onnont
Berichten: 88
Lid geworden op: woensdag 13 februari 2008, 16:56
Clan: Lunatip

Re: Editie 18 - December 2010

Bericht door Onnont » zaterdag 25 december 2010, 16:42

Netjes, heeft vast veel tijd gekost :)

Nog iedereen Prettige Kerstdagen en een gelukkig Nieuwjaar toegewenst ;)
Afbeelding

Gebruikersavatar
Frostbite
Berichten: 769
Lid geworden op: woensdag 9 september 2009, 16:43
RS: Kelvin (p2p)
Oude naam: Error Ownd

Re: Editie 18 - December 2010

Bericht door Frostbite » zaterdag 25 december 2010, 17:22

chille krant :D
For God's sake stop saying 'looooooool' 'LOL' 'lolololololol' 'L.' 'l0l0l0l0l0l0l' 'Ll' after you get a rare drop on RS.

nl WTF
Berichten: 115
Lid geworden op: zaterdag 1 mei 2010, 23:59
Clan: Pro s only (pso)

Re: Editie 18 - December 2010

Bericht door nl WTF » zaterdag 25 december 2010, 17:37

jullie zijn 1 ding vergeten van de golden hammer je kan er ook contruction mee trainen : :D :D
Afbeelding

Gebruikersavatar
Armadyl_Tac0
Berichten: 218
Lid geworden op: woensdag 6 oktober 2010, 16:54
Clan: NL United

Re: Editie 18 - December 2010

Bericht door Armadyl_Tac0 » zaterdag 25 december 2010, 17:39

@120 dungeoneering gedoe
Ik zet remspoortje vanmiddag nog :shock: zij heeft ook 120 dungeoneering

diederickk
Berichten: 18
Lid geworden op: woensdag 7 juli 2010, 13:44
Clan: -

Re: Editie 18 - December 2010

Bericht door diederickk » zaterdag 25 december 2010, 17:45

Nice=)
Iedereen fijne kerstdagen en gelukkig nieuw jaar! :bier:

Gesloten