Editie 49 - December 2013 - Finale-editie

Lees hier de reeds uitgebrachte edities van de krant van Lunagang, genaamd 'De Lunagraaf'. Nieuwe edities zullen niet meer worden uitgebracht.
Forumregels
Welkom in het journalistieke forumdeel van het Lunagang tipforum! Voor informatie over de Lunagraaf, klik hier.
Redactie
Berichten: 119
Lid geworden op: maandag 24 augustus 2009, 21:54

Editie 49 - December 2013 - Finale-editie

Bericht door Redactie »

Afbeelding
Finale-editie

Afbeelding

Wist je dat...

Plaatje er vroeger in RuneScape Classic maar één soort pickaxe bestond? Hij heette toevallig pickaxe en leek op een steel pickaxe. Je kon hem niet dragen. In mei 2003 kwamen de verschillende soorten pickaxes uit en werd de oude brons.


Plaatje de examine van de Flared trousers, die je met clue scrolls kunt krijgen, "These'll help me stay alive" is? Dit is een verwijzing naar het liedje van de Bee Gees. In de videoclip van dit liedje dragen ze strakke broekjes die op flared trousers lijken.

Overzicht
PlaatjePlaatje
Terugblik op het jaar 2013
Jaaroverzichten zijn zó 2013...

Lunamusic
Pak je K-popcorn er maar vast bij!

Mythologie - laatste deel
Dragon? Dat is toch zo'n kruid?

Invloed OSRS op RS3
We did get a change!

Brothers in Barrows
Zeven op een rij, één hoort er niet meer bij!

Ritual in the North: Part II
Het laatste deel van de Mahjarrat!

Glouphrie the Untrusted
Ik zou hem niet kleineren als ik jou was.

Achter de Schermen
De baas en de bazin aan het woord!

Laatste dankwoord
't Is gebeurd. Of...?




Terugblik op de updates van 2013
Auteur: Frankos9

2013 is bijna voorbij en zat volgepropt met nieuwe game updates. Hierbij alle updates per maand op een rijtje inclusief beoordeling!

Januari

Het jaar begon met een populaire nieuwe Distraction and Diversion: God Statues. Een geschikte update voor de start van het jaar als je het mij vraagt: het hele jaar staat in het teken van de goden. Voor wie zijn Construction wilt trainen is dit de ideale update.

Deze koude wintermaand had verder veel in de hete woestijn te bieden: nieuwe woestijntaken en de Kalphite King, één van de lastigste eindbazen in RuneScape. Op de eerste dag van deze eindbaas werd een drygore mace gedropt voor een team van Lunagang ter waarde van 2150M. Al gauw bleek dat de drop rate veel te hoog was waarna Jagex deze na een dag veranderde. Uiteindelijk zijn drygore weapons niet zo heel duur geworden, maar wel de populairste wapens onder high-levels geworden. In balans met andere stijlen van hetzelfde level zijn ze qua prijs in ieder geval niet. De eindbaas is echter wel leuk!
Afbeelding
Nu naar het hoge noorden, waar Hati en Sköll hun jaarlijkse terugkeer maakten. Wel zonder Fenrir overigens, waarover gesproken werd op het tipforum.

Verder kreeg de quest Demon Slayer een make-over die niet al te goed werd ontvangen door de spelers: het verhaal zou namelijk niet realistisch zijn. Naast deze demonenquest was er nog meer te doen in demonenland: Demon Flash Mobs arriveerden in januari om Gielinor onveilig te maken. Deze Distraction and Diversion lijkt achteraf één van de mindere updates van januari geweest te zijn: echt populair is het niet. De beloningen zijn misschien wel leuk voor lagere spelers, maar die hebben dan wel een redelijk groot team nodig voor deze sterke monsters.
Afbeelding
Februari

Februari had wat minder updates vanwege de terugkeer van RuneScape 2007. Wel bood deze maand één van de populairste Distraction and Diversions van dit moment: Sinkholes. Deze D&D die je tweemaal per dag kunt spelen is leuk en heeft een kanselement in zich. Je moet er echter ook snel en goed in zijn, want hoe hoger je eindigt, hoe meer kans je maakt op een goede beloning. Die zijn overigens zeker niet mis als je op zoek bent naar een manier om je Dungeoneering zonder team te trainen!
Afbeelding
Naast Sinkholes kreeg één van de oudste delen van het spel een grote grafische update in februari, namelijk de Slayer Tower. Ook werden slayer contracts voor wat extra XP geïntroduceerd die vooral interessant zijn voor de wat lagere levels.

Maart

De langverwachte grote godenquest, The World Wakes, kwam in maart uit en kan ongetwijfeld één van de beste updates van het jaar genoemd worden. Een week eerder was de ingang van de grot van Guthix al ten noordoosten van Ardougne verschenen als teaser. Guthix sterft in deze quest waarna een nieuw tijdperk met een groot godenverhaal start, welke vooral in RuneScape 3 uitgewerkt zal worden. Ondertussen zijn in latere maanden al verschillende (indirecte) vervolgen op deze quest verschenen, vooral na de release van RuneScape 3.
Afbeelding
De tweede update van maart was een holiday event. Dit was echter geen traditioneel paasevenement maar een ode aan Guthix. Duidelijk was dat de dood van Guthix effect had op de anima mundi. Ook vlogen er vlinders rond door Gielinor. Wanneer je deze ving kreeg je memories of Guthix, kleine verhaaltjes uit het leven van Guthix. De meeste spelers vingen ze echter voor de experience welke ook niet mis was.

De laatste update van maart werd al een tijdje verwacht: Wilderness Warbands. Naar mijn mening een update met veel te hoge beloningen. Onder andere Farming en Mining zijn erg makkelijk te trainen door extreem grote teams. Jagex heeft later nog wat veranderingen doorgevoerd maar echt lastiger is het er niet door geworden, behalve dat je niet veel meer hebt aan grote teams. De wildernis is gewoon niet gevaarlijk genoeg. Hopelijk wordt hier nog eens naar gekeken: veel XP is op zich goed, maar dat moet dan wel lastig te behalen zijn, vooral bij skills die normaal zeer lastig zijn om te trainen.

April

Deze lentemaand begon met dual weapons voor Dungeoneering. Handig, leuk, maar echt populair is het volgens mij niet geworden. Voor de volledigheid dan maar. Twee zeer oude minigames kregen ook een graphical update, namelijk Castle Wars en de Duel Arena, wat erg mooi is geworden! Hopelijk wordt er ook nog eens naar de de activiteit van de minigames gekeken.

Charm Sprites werden verder ook onder de loep genomen waardoor ze aantrekkelijker zijn geworden om op te jagen. Dit is onder andere gedaan door wat bomen te verwijderen, een nieuwe daily challenge te introduceren en de XP te verhogen. Diezelfde dag verscheen RuneScape in haar vijfde taal: Spaans.
Afbeelding
De God Wars Dungeon kreeg deze maand ook een update, namelijk een hard mode en instanced rooms. Hard mode is bij de meeste eindbazen gekopieerd van de gevechten uit The World Wakes (naar aanleiding van feedback van spelers). Leuke gevechten, ja, maar amper iemand zal dit doen aangezien er geen nieuwe beloningen zijn toegevoegd. Dat kan beter.

Mei

Mei begon in de Lumbridge Swamps waar de Nexus verscheen, een monster uit de dieptes van de Lumbridge Swamps. Erg interessant is 'ie niet voor de gemiddelde speler, maar dat is ook de bedoeling: dit is een game update speciaal voor lage spelers om hun Prayer tot level 40 te trainen. Dit had naar mijn mening beter een gratis update kunnen zijn. Ik heb echt nog nooit iemand daar zien trainen, zonde van de tijd die erin gestoken is.
Afbeelding
Jarenlang heeft het geduurd, maar daar kwamen ze eindelijk: planten voor farmers met een hoog level. Hoewel ik weinig verstand heb van de populariteit van deze planten komt de update niet echt succesvol over. Ik denk dat ze beter nieuwe bomen hadden kunnen introduceren, of in ieder geval planten met dezelfde mechanieken als bij de bomen.

De maand sloot af met God Emissaries, vertegenwoordigers van goden. Leuke update, leuke taken. Je kunt op deze manier eindelijk laten zien welke god je volgt en het zal belangrijk worden/zijn bij toekomstige updates. Een prima update.

Juni

De eerste zomermaand begon nabij het zonnige Oo'glog, de grot waarin de Order of Ascension zich huisvest opende namelijk zijn deuren. Ocellus roept de speler zijn/haar hulp in want de Order is schijnbaar doorgedraaid na de dood van Guthix. Zes legio's kunnen er gedood worden voor het level 90-wapen van Ranged: Ascension crossbows. Deze kunnen behaald worden met behulp van keys die de slayermonsters in de grot zelf droppen. De Order of Ascension vind ik zelf de meest unieke update van het jaar. Aan het begin leek het tot een flop uit te draaien, maar vanwege sirenic scales wordt het toch weer aardig winstgevend.
Afbeelding
De rest van juni bestond uit Triskelion Treasures, zeldzame stukken sleutels die je kunt krijgen van slayermonsters, een mini-toolbelt update waardoor je een hatchet en pickaxe tot dragon in je toolbelt kunt bewaren en tot slot een aantal nieuwe lodestones.

Juli

Juli begon net als juni met een nieuwe combatuitdaging. Dit keer de grootste combatuitdaging uit de geschiedenis van RuneScape, namelijk Vorago. Dit monster, dat overigens geen vijand van ons is, wil op sterke spelers trainen om zich te kunnen voorbereiden op wat komen gaat in de Sixth Age. Spelers met grote en goede teams maken kans op de level 90-wapens van Magic: Seismic, dat tot op heden overigens over de 2B waard is. Dat is, vind ik, wel wat overdreven. Hopelijk doen ze daar wat aan aangezien de wapens van de andere stijlen véél goedkoper zijn.
Afbeelding
De tweede update van de maand was een grappige quest genaamd Bringing Home the Bacon. Een leuke quest, maar verder niet veel bijzonders. Naar mijn mening af en toe leuk, maar niet te vaak.

De derde en laatste update van juli was het langverwachte RuneScape 3. Wel zonder HTML5, wat eigenlijk de grootste verandering zou worden. Veel spelers vonden dit echter een goede keuze aangezien het nog lang niet klaar was. RuneScape 3 bracht ook de Battle of Lumbridge met zich mee, het eerste World Event. Dit vond ik zelf wat zwakjes. Er veranderde erg weinig en je kon ook erg weinig doen. Het lijkt erop dat het tweede World Event beter wordt. De nieuwe interface vind ik ook niet echt geweldig, geef mij de oude maar. De bedoeling ervan is dat het praktisch is, maar ik vind het zeer onpraktisch. Je kunt je tabs, zoals je inventory, niet eens inklappen wat een hoop beeld wegneemt t.o.v. de oude interface.

Augustus

Augustus had twee updates: The Death of Chivalry en Divination. The Death of Chivalry is de vervanger van Black Knights' Fortress en vond ik erg sterk uitgewerkt. Dit mag best één van de beste quests van 2013 genoemd worden. Het verhaal is mooi uitgewerkt en bevat veel verwijzingen naar de oude versie van de quest. De fortress is erg groot en grafisch mooi uitgewerkt en de verhaallijn zelf is erg interessant.
Afbeelding
Divination vind ik zelf qua trainen wat matig uitgewerkt, maar er is wel eindelijk weer eens een skill bij. Jagex zei zelf al dat het qua trainen oldschool zou worden. Dat is naar mijn mening goed gelukt en dat is ook wel het pluspunt aan deze skill. Elke training spot is echter, waarvan de locaties overigens wel leuk gekozen zijn, precies hetzelfde. Dat is op zich prima, maar er mocht best wat meer afwisseling zijn. Denk bijvoorbeeld aan de enriched springs en oranje bollen, maar dan nog meer. Dat zou het trainen van Divination al een stuk aantrekkelijker maken! De beloningen vind ik wel leuk bedacht en zijn vooral handig bij eindbazen.
Afbeelding
September

September bood maar weinig. In het begin van de maand werd de Loyalty Store met Solomons General Store gecombineerd, wat overigens wel erg handig is. Aan het begin was het wel wat duur, maar een maand later is alles, gebaseerd op feedback van spelers, behoorlijk in prijs verlaagd. Spelers hebben ook netjes hun loyalty points terugontvangen indien er al wat gekocht was in de tussentijd.

De tweede en alweer laatste update van september waren de Daemonheim Tasks met een hard mode Dungeoneering-optie. De taken waren leuk en de reward, een aura, is ook goed uitgedacht. Dit maakt Dungeoneeren aantrekkelijker. Hard mode is naar mijn mening wel wat saai (je moet alle monsters tot en met de eindbaas doden), maar af en toe wel grappig voor de afwisseling. Ik denk dat er wel meer met Dungeoneering te doen valt, zoals races. Hopelijk komt dat nog eens.

De maand werd afgesloten met de komst van Bonds waar veel negatieve reacties op waren. Ik vind ze zelf wel handig voor membership en runecoins, maar van mij had dit wel de Squeal of Fortune mogen vervangen aangezien het nogal veel wordt.

Oktober

Oktober begon met de laatste quest uit de dwergenserie: Birthright of the Dwarves, welke eigenlijk voor september gepland was, maar wat langer duurde. De quest vond ik zelf wat afgeraffeld wat ook verklaart waarom de quest zo snel af was (vier maanden na de poll). Qua lore mist er veel en dat is tot op heden nog niet opgelost (geen prioriteit, maar het komt wel). Jammer voor een serie die al zo lang duurt, maak die laatste quest dan ook gewoon goed. De beloningen waren overigens niet mis, misschien zelfs wat overdreven.
Afbeelding
De Battle of Lumbridge werd op diezelfde dag afgesloten met een korte cutscene waarin Saradomin wint van Zamorak. Moia redt Zamorak waarna ze allen wegteleporteren. Een prima cutscene.

De tweede update van oktober was de Treevolution. Een leuke update voor woodcutters, er valt ook wel wat mee te verdienen. De graphics van de bomen zijn ook goed gelukt.

Een week later kwam er opnieuw een quest: Missing, Presumed Death. Deze quest kan wel een beetje gezien worden als het eerste directe vervolg op The World Wakes. Zelf vond ik dit de beste quest van het jaar. De graphics waren zeer goed, het verhaal was goed te volgen en ook nog eens erg leuk en interessant tegelijk. Eigenlijk was alles aan deze quest goed, zoals een quest hoort te zijn.
Afbeelding
Oktober sloot af met sirenic armour en de heropbouw van Lumbridge. Beiden leuke, kleine updates. Sirenic armour maakt Slayer ietsje aantrekkelijker qua beloningen en de heropbouw van Lumbridge was vooral aantrekkelijk vanwege de experience, alhoewel het volgen van de bouw van de drie huizen ook wel grappig gedaan was. Zelf vind ik het wel wat jammer dat de guard dogs en druids nog aanwezig zijn. Die mogen ook wel weg. Oké, Lumbridge mag nog wel even beschermd worden, maar pas dan in ieder geval het gesprek aan. Het is nu net alsof het gevecht nog in volle gang is.

November

November begon met de D&D Tracker. Dit handige extraatje is leuk gedaan maar naar mijn mening geen gehele update waardig, maar wel beter dan een week zonder update.

De week daarop kwam Barrows - Rise of the Six in het spel. Dit vervolg op de oude versie van Barrows speelt zich af in de put ten noordwesten van Barrows. Ik moet zeggen dat er wel veel bugs in het gevecht zitten, hopelijk wordt dat snel opgelost want vaak kun je het gevecht daardoor niet afmaken. Verder is het gevecht erg leuk, maar de beloningen zijn wel wat matig aangezien je vier personen nodig hebt. Als je de beloningen dan opsplitst zijn eindbazen zoals Nex een stuk winstgevender en minder intensief.
Afbeelding
November stond verder in het teken van kleine verbeteringen. Onder andere broadcast-messages zijn nu te zien terwijl je je chat op filter hebt staan en de wereldkaart laadt nu veel sneller. Ook is er een nieuwe tutorial toegevoegd welke zich afspeelt in Ashdale, een eiland ten zuidoosten van Sophanem (in de Eastern Sea). Wel zou de lore in combinatie met quests wat vreemd zijn, dat is jammer. Desalniettemin is het wel een prachtige tutorial qua graphics en uitleg!

December

In december volgde een nieuw slayermonster voor slayers met level 92: Airuts (ook wel Harbingers of Tuska genoemd). De loot is naar mijn mening prima en de gloves zullen vast ook wel (voor slayertermen) een prima prijs behouden. Ook leuk hoe Tuska hierbij betrokken wordt, ik had niet verwacht dat we daar nog veel meer over zouden gaan horen.
Afbeelding
December zal verder het tweede World Event bevatten, namelijk The Bird and the Beast, een strijd tussen Armadyl en Bandos. De verliezende god zal doodgaan, wat ik zelf erg jammer vind. Er zijn veel lore-mogelijkheden voor deze goden aangezien ze nog maar net teruggekeerd zijn. Verder ziet dit World Event er beter uit dan de Battle of Lumbridge, dus dat is wel mooi.

Het jaar zal afsluiten met een traditioneel kerstevenement genaamd Up to Snow Good. Leuk dat dit terugkeert, aangezien de voorgaande holiday events nogal afweken van de traditionele versies!

Lunamusic
Auteur: Wertoo4
Afbeelding
Als we Koreaanse pop muziek (K-Pop) inbeelden, zien we die gekke, springende Koreaan uit Gangnam Style die met zijn nummer wereld beroemd werd. Gangnam Style is zeker niet het laatste nummer wat we uit Zuid-Korea gaan zien. Zuid-Korea exporteert nu niet alleen meer elektronica maar is een wereld speler aan het worden op de muziekmarkt, nadat ze Japan en de rest van heel Azië weten te veroveren met miljoenen en miljoenen fans.

Wat is K-Pop in het kort?
K-Pop is een erg ruim begrip, het is 'Korean popular music' en het bevat: electronic, hip hop, pop, rock, R&B en soms ook ballads. K-Pop vormt nu een soort subcultuur in Zuid-Korea en door het internet groeit het aantal internationale fans ook gigantisch.

Wat is er zo bijzonder aan K-Pop?
Laten we terug kijken naar Gangnam Style, wat sloeg daar zo aan? Het ligt eigenlijk niet erg ingewikkeld. De dansers zijn prachtig, zowel man als vrouw, het is catchy en de dans is simpel maar grappig en heeft iets aantrekkelijks. De formule in de meeste K-Pop nummers is hetzelfde: mooie dansers/zangers en/of zangeressen, vaak catchy songs en dance moves zijn uniek en dan nog een funky music video erbij en dan is het plaatje compleet. Het is visueel alleen al een eye-candy. Je moet én, én, én zijn. Je ziet niet veel lelijke zangers/zangeressen of die stil staan als een paal achter de microfoon.

Hoe Zuid Korea haar artiesten ook klaarstoomt is ook op een vrij unieke manier, om te voldoen aan de harde prestatiegerichte Aziatische mentaliteit doe je niet zomaar mee aan de talentenjacht en ga je liedjes maken. Wat je doet is vaak auditie bij een producer die je aanneemt of niet aanneemt. Je wordt vervolgens letterlijk klaargestoomd in een jarenlange trainingssessie, waarbij je vaak in een groep zit om een ster te worden. Veel solo's zijn er niet. Je moet je familie verlaten en gaan wonen op de toegewezen campus samen met anderen om een band op te bouwen. Lange uren en genadeloze contractvoorwaarden en andere eisen, zoals soms verplichte plastische chirurgie of geen vaste relaties mogen hebben, maakt dit een erg uitputtend proces. Maar als je door de training weet te komen en je debuut maakt, is de kans groot dat je over heel Azië bekend wordt.

Positie van K-Pop in Japan en de rest van de wereld
K-Pop is al jaren bezig met de één na grootste muziekindustrie in te komen; Japan. Dan zou je denken waarom K-Pop op wereldniveau meer groeit dan J-Pop en wat J-Pop dan 'anders' doet? Het is een vrij discutabel punt, maar veel kenners beargumenteren vaak dat K-pop weliswaar meer gefabriceerd is, maar de laatste jaren wel meer kwaliteit biedt. Daarnaast leren ook de meeste K-pop-bands nu verplicht Japans, waardoor de taalbarrière verbroken wordt. De door K-pop gemaakte Japanse albums toppen de sells van de J-pop-bands ook en zitten vaak ook in de top 10. De opkomst van K-Pop-bands in Japan is ook erg populair bij de jongeren. Op wereldniveau pakt K-pop het ook anders aan. J-Pop maakt vooral iets wat specifiek op hun cultuur gericht is, door hun grote populatie slaat dat ook vaak makkelijk aan. Korea en K-pop daarin tegen is kleiner en moet meer naar het buitenland kijken. K-pop specialiseert zich een stuk meer op het buitenland. Zo heb je voor heel veel nummers delen ook in het Engels maar soms ook volledig Engelse, Mandarijnse en Japanse versies.
De Zuid-Koreaanse boyband SHINee heeft een Engelse versie van hun nummer 'Lucifer' om de taalbarrière te doorbreken.
Daarnaast is K-Pop de laatste jaren een grote winnaar geworden op youtube. Door de gedecideerde fanbase krijgen K-Pop-bands gigantisch veel views, waardoor het ook weer meer opvalt. Een voorbeeld van het grote succes dat K-Pop leidt op youtube, is dat de meidengroep Girls' Generation (ook wel 소녀시대 So Nyuh Shi Dae) de prijs voor beste music video van het jaar op de youtube music awards heeft gewonnen begin november. Girls' Generation nam het tegen grote Westerse titels op zoals: Lady Gaga, Justin Bieber, One Direction etc. en de winnaar werd democratisch gekozen door de viewers te laten stemmen via de share-optie. Girls' Generation won met meer dan drie miljoen stemmen en liet daarbij haar tegenstanders ver en ver achter zich.
Girls' Generation won met hun nummer 'I got a boy' de eerste youtube music awards voor beste music video.
Barrières voor K-Pop
De grootste barrières zijn vrijwel altijd de taal, het stereotype beeld en de ignorantie tegenover de cultuur van Zuid-Korea. Ook al is een taalbarrière best te verbreken door verschillende versies te maken, dan is het gevolg dat het zijn uniekheid als Koreaans nummer verliest. Er is ook nog een stereotype beeld: als mensen een K-Pop-nummer googelen komen ze al snel uit een vaak druk nummer met heel veel verschillende kleuren en toontjes. K-Pop is zoals ik al eerder uitgelegd erg ruim. Het kan verschillen van elektro en snelle muziek tot rustige ballads. Het is ook niet vreemd dat ze compleet verschillende muziekstijlen in hetzelfde album stoppen en bestempelen als K-Pop. Je kan dus ook niet zeggen dat één nummer representatief is voor heel K-Pop. We moeten daarbij ook rekening houden dat K-Pop een stukje cultuur met zich meebrengt. Een voorbeeld is dat seks en homoseksualiteit voor heel veel K-Pop-bands nog steeds taboe zijn om over te zingen. Een ander voorbeeld is dat meidengroepen soms overdreven meisjesachtig worden aangekleed en de thema's ver van de realiteit staan.
Big Bang laat zien dat K-Pop erg divers is. Het nummer, Fantastic Baby, was ook één van de meest bekeken K-Pop music video's van 2012.
Wat kunnen verwachten van K-Pop in de toekomst? De toekomst van de muziekindustrie is vaak onvoorspelbaar, nu lijkt het nog in bloei te zijn maar of dit blijft of uiteindelijk een bel is die op het punt staat om elkaar te spatten, weten we niet. Er is één ding wel zeker, K-Pop bands richten zich al gelijk na hun debuut tegenwoordig op het buitenland en zijn in de training jaren ook verplicht soms om meerdere talen te leren.

Laatste dankwoord Lunamusic
Auteur: Mystery

Het zit erop. Na zo veel edities van de Lunamusic en veel albums gerecenseerd te hebben en jullie meer informatie te hebben kunnen geven over bepaalde bands stopt de Lunagraaf en de Lunamusic, helaas. Ik heb het met echt heel veel plezier gedaan en zeker wat aan jullie feedback gehad, daar wil ik jullie allemaal hartelijk voor bedanken. Ook wil ik jou, de lezer, hartelijk bedanken voor de kans om zo'n artikel te maken. Het is misschien het langstlopende Non-RS-artikel geweest en daar ben ik erg trots op. Bedankt, bedankt en bedankt. Ik zal het nooit meer vergeten.

Play it loud! \o/

Mythologie - laatste deel
Auteur: Odius33

Draken:

Het woord draak komt van het Griekse δράκων (drakōn), hiermee werden oorspronkelijke slangachtigen aangeduid. De draak is misschien wel het symbool bij uitstek van het mondiale mythologische wezen. Daarom gaan we er ook uitvoerig op in. Het is eigenaardig om te zien hoe men soms in van elkaar onafhankelijke culturen dergelijke gelijkenissen kan vinden. Anderzijds zullen acculturatieprocessen, een kruisbestuiving van culturele elementen tussen verschillende gemeenschappen, zeker een rol gespeeld hebben. Toch wekt dit alles vragen op. Een mogelijke verklaring is dat een onbeantwoord probleem slechts een beperkt aantal oplossingen kan hebben, een theorie die ook terug komt bij de evolutietheorie van Charles Darwin als het bijvoorbeeld over de ontwikkeling van ogen gaat.

Illustratief voor de (zeer vroege) verspreiding is het woord draak in verschillende talen (met allemaal eenzelfde stam):

Catalan: drac
Czech: drak
Danish: drage
Dutch: draak
English: drake, dragon
French: dragon
German: Drache
Greek: δράκων (drakon), δράκος (drakos), δράκοντας (drakontas), plural: δράκοντες (drakontes)
Hebrew: דרקון (drakon)
Icelandic: dreki
Italian: drago
Japanese: ドラゴン (doragon) (= European dragon)
Latin: draco, dracon
Luxembourgish: Draach
Norwegian: drage
Occitan: dragon
Portuguese: dragão (plural dragões)
Russian: дракон (drakon)
Scots: draigon
Spanish: dragón
Swedish: drake



Azië

De Japanse Draak (vb. Ryujin)

Ryujin is een kami, een soort van geest/god in de Japansa shinto-religie. Ze hebben veel gelijkenissen met de antropomorfe Griekse goden en godinnen. Andere kami zijn natuurgeesten en symboliseren de levensenergie van natuur- en landschapsverschijnselen. Ryujin is ook de Japanse draak-god. Het is een enorm wezen met aan elke poot drie klauwen, typerend voor de Japanse draken. Hij wordt vereerd als god van de zee of als personificatie van de macht van de oceaan. Hij woont in een magisch met juwelen versierd onderzees paleis dat is gebouwd van rood en wit koraal. De paleisdienaren zijn zeeschildpadden, vissen en kwallen. Met getijdejuwelen regelt Ryujin vanuit het paleis de zeestromingen. Hij kan ook een menselijke gedaante aannemen en zou zo via stamverwantschappen een van de voorouders zijn van de mythische eerste keizer van Japan: Jimmu-tenno. Net als bij de Chinese draak zijn er dus nauwe banden met de keizer.

De Chinese Draak

In China is de draak ongetwijfeld het belangrijkste fabeldier. De Chinese draak (lung of long) heeft een lang, geschubd slangachtig lichaam, de poten van een hagedis en de klauwen van een arend. Bovendien heeft hij op zijn kop snorharen en hertachtige horens. Zelden heeft hij vleugels, maar toch kan hij soms op allerlei manieren vliegen. In tegenstelling tot de Germaanse gebieden staat de draak voor welvaart en geluk, positieve concepten. Daarnaast worden ze ook vaak als wijs en welwillend beschouwd. De keizer en zijn volgelingen gebruikten (en mochten dat als enige) de draak als symbool, vooral omdat de eerste (legendarische) keizer Huang Di (2679-2598 v.C.) als draak naar de hemel zou zijn gestegen.
Afbeelding
De Koreaanse Draak

De Yong is een welwillend wezen, vaak verbonden met water en landbouw als brenger van regen en wolken. In oude Koreaanse teksten werden verwijzingen gevonden naar sprekende draken met menselijke emoties zoals devotie, vriendelijkheid en dankbaarheid.

De Vietnamese Draak

In Vietnam noemt men draken Rông of Long. Volgens de traditie zou hun machtige, slangachtige lichaam uit twaalf delen bestaan, die symbool staan voor de twaalf maanden. De draak Lac Long Quan zou de vader en de eerste keizer van het Vietnamese volk zijn.


Oceanië

De Australische Draak of Regenboogslang

De Regenboogslang is een welwillend wezen en zorgt voor levenschenkende regen. Ze leven waarschijnlijk in diepe holen onder watervallen. Naast het schenken van regen kunnen ze ook mensen straffen die natuurwetten schenden, door middel van orkanen en overstromingen. Rotschilderingen van deze slang zijn maar liefst meer dan 6000 jaar oud. Net als bij andere voorbeelden bestaat hij uit een aantal verschillende dieren: de kop van een kangoeroe of paard en de puntige staart van een krokodil.
Afbeelding
De Nieuw-Zeelandse Draak of Taniwha

Taniwha’s zijn in de Maori-mythologie slangachtige aardevormers die in diepe poelen, rivieren, grotten of in de zee leven. Wanneer ze kanalen naar de zee graven zouden er havens ontstaan. Zo zou de haven van Wellington (de hoofdstad van Nieuw-Zeeland) door twee Taniwha’s zijn gegraven. Elke stam heeft zijn eigen Taniwha als beschermer.


Afrika

De Kongolese draak of Mokele-mbembe

Dit wezen is geen ‘volwaardige draak’, maar eerder een mengvorm zoals de basilisk of cockatrice (zie later). Aangezien echter de helft van het wezen draakachtig zou zijn wordt hij toch opgenomen hier. De andere helft van het wezen zou volgens de pygmeeën dat van een olifant zijn. Tegenwoordig is er nog steeds veel onzekerheid over het wezen omdat het (zogezegde) leefgebied van het wezen vrijwel ontoegankelijk is. (de afgelegen Likouala streek van de Kongostroom) Dit is dus een soort van Afrikaanse Loch Ness, zij het dat er nog geen bindende bewijzen voor of tegen zijn.
Afbeelding
De Indiaanse en Ethiopische Draak

India en Ethiopië kennen hetzelfde draakachtig wezen omdat beide culturen dicht bij elkaar liggen en er veel uitwisseling was via handelsroutes. In tegenstelling tot de Kongolese Draak zou de olifant net een vijand zijn van de draak. Op zijn kop zou de draak een rode diamant hebben die alle ziekten kan genezen. Ook zou hij scherpe tanden hebben en met zijn blik mens en dier kunnen verlammen. Dit doet een beetje denken aan de basilisk (zie later). De draak leeft diep onder de grond en komt slechts boven om te jagen. Prooien doodt hij door met zijn staart het slachtoffer te wurgen.


Amerika

De Noord-Amerikaanse Draak (vb. Piasa)

Over Amerika is er over het algemeen niet zo heel veel geweten wat draken betreft. De Azteken kenden wel het symbool van de Ouroboros. Ouroboros is Grieks voor staart-eter, een slang of draak die in zijn eigen staart bijt. Het is een van de oudste mythische symbolen ter wereld en komt uit de alchemie. Het symboliseert de cyclische aard van de natuur.

De Piasa is een fabeldier dat langs de Mississippi zou leven en door de indianenvolkeren in die buurt (algonquins) een ‘mensenetende vogel’ werd genoemd. Hij heeft de kop van een boze man, scherpe tanden, de baard van een tijger, het gewei van een hert, stekelige vleugels, vier vogelpoten en de klauwen van een arend, een schorpioenachtige staart en aan het einde een vin.
Afbeelding


De Surinaamse Draak (vb. Didibri-Draken)

De Didibri-Draken is eigenlijk de titel van een volksverhaal uit Suriname, waar een draak in voor komt. Een lelijke draak met elf broers trouwt met een meisje. Gelukkig is er haar broertje, dat haar met behulp van verschillende obia-tovermiddelen weet te redden van de mensenetende draken. Hier kun je het volledige verhaal lezen.


West-Europa

De Oudgriekse draak (vb. Python)

De Python omschrijft men best als een monsterlijk wezen met het bovenlichaam van een vrouw en het onderlichaam van een draak. Hij bewaakte het orakel van Delphi, één van de beroemdste orakels in de Griekse wereld. Apollo zou hem hebben gedood en daarna het orakel zelf ingenomen hebben. De (waarschijnlijk door gassen bedwelmde) priesteres die de woorden van het orakel sprak werd vandaar ook de Pythia genoemd.

Andere draken in de Oudgriekse mythologie waren Ladon, de draak die de tuin van de Hesperiden bewaakte en de zogenaamde Colchische Draak, die Jason en zijn Argonauten tegenkwamen op zoek naar het Gulden Vlies.
Afbeelding
De Romeinse draak (Draco)

De Romeinen namen de Oudgriekse mythologie grotendeels over. De discussie gaat dan ook over op welk klassiek voorbeeld Draco gebaseerd zou zijn. Hoe dan ook spreekt men over een gevleugelde slang die vuur uit zijn bek ademt. Daarnaast werd het een sterrenbeeld door de astronoom Ptolemaeus.

Y Ddraig Goch of de Rode Draak: een voorbeeld uit Wales

Draken werden op het Britse eiland waarschijnlijk geïntroduceerd door de Angelsaksen die rond 450 daar aankwamen. Sindsdien hebben ze daar een belangrijke rol. De Mabinogion, het epos van Wales, vertelt over de strijd tussen de Rode Draak en een binnendringende Witte Draak voor de macht over Brittannië. Uiteindelijk werden beide draken door de Britse koning Lludd gevangen genomen.

De Engelse Draak

Een eerste verwijzing naar draken vinden we in het werk van de geleerde Nennius: Historia Britonum. (9e eeuw) Deze verwijzingen zorgden voor een toenemend belang van de draak in de cultuur. Verschillende Britse koningen versierden daarom hun strijdvaandels met draken. Voorbeelden zijn Alfred de Grote, Harold II, Richard Leeuwenhart en Hendrik V. De huidige vlag van Welsh is afgeleid van een vlag gemaakt in opdracht van Hendrik VII. Deze liet een rode draak afbeelden op de witte en groene Tudor-kleuren. (zie afbeelding) De Sint-Jorislegende is ook een bekend Engels/katholiek verhaal waarin een draak voorkomt.
Afbeelding

Noord en Oost-Europa

Jörmungandr of de Midgaardslang: een Noord-Europees voorbeeld

Deze draak was een reusachtig slangachtig schepsel zonder vleugels dat volgens het Edda epos de gehele wereld (de Midgard of Midgaard in het Nederlands) kon omvatten. Odin had hem tegen beter weten in in de oceaan gegooid, waar hij steeds maar was blijven groeien. Thor trachtte hem te doden, maar dit mislukte. De slang zakte wel diep weg in de golven. De volgende ontmoeting tussen Thor en Jörmungandr zal volgens de mythes het einde van de wereld, Ragnarök, betekenen.
Afbeelding
De Germaanse Draak

In de Volsunga-sage is Fafnir, de zoon van een dwergenkoning, de hoofdrolspeler. Samen met zijn broer doodt hij zijn vader om zijn goud te kunnen stelen. De hebzuchtige Fafnir nam echter al snel het goud van zijn broer en veranderde zichzelf in een draak om het goud te bewaken. Sigurd (Siegfried) ‘de drakendoder’ wreekt deze daad en doet datgeen waaraan hij zijn bijnaam te wijten heeft. Het Nibelungenlied, voor sommigen misschien bekend, is op dezelfde verhalen gebaseerd.
Afbeelding

Midden-Oosten en West-Azië

De Mesopotamische draak (bv. Tiamat) (ook later in Babylonië)

Tiamat is een draakachtig monster dat een belangrijke rol speelt in één van de eerste scheppingsverhalen op deze planeet, zijnde het Mesopotamische uit het epos Enuma Elish. (18e eeuw v.C.) Hij moet het opnemen tegen de latere hoofdgod van de stad Babylon: Marduk. Tiamat zou een vreselijk monster zijn met hoorns, een geschubd en slangachtig lichaam, krachtige voorpoten en een enorme staart. Marduk verslaat Tiamat en uit hem komt de hemel en aarde voort.

Een millennium later ontwikkelt zich in de Babylonische mythologie dit tot de Sirrush, ofwel ‘schitterende draak’ genoemd. De draak heeft een slank, geschubd lichaam, een slangenkop, de hoorns van een adder, de voorpoten van een leeuw, de achterpoten van een arend en een giftige schorpioenenstaart. Ook in het Bijbelboek Daniël zouden verwijzingen zijn naar draken.

De Hettitische Draak (vb. Illuyankas)

Het Hettitische Koninkrijk had op zijn hoogtepunt een gebied van centraal Anatolië (West-Turkije), het noordwesten van Syrië en Mesopotamië tot aan Babylon. Het bestond ongeveer van 1700 tot 1200 v.C. Het is onder andere bekend van een van de eerste (de vierde) vastlegging van rechtsregels: de Codex Hammurabi.

In de Hettitsche mythologie is de draak een symbool van het kwaad. Uiteindelijk speelt Illuyankas een belangrijke rol bij het scheppingsverhaal en moet hij strijden met de stormgod Teshub. De mythe zou worden overgenomen door de Grieken (Zeus en Typhon) en had een grote invloed op demonische draak Leviathan uit de Bijbel.

De Perzische draak (vanaf de 6e eeuw v.C.)

Perzische verhalen staan vol met Draken die een geschubd, slangachtig lichaam hebben met een kam op hun buik, maar geen vleugels, zodat ze niet kunnen vliegen. Ook zouden ze vuur kunnen spuwen. Dit doet ongetwijfeld denken aan de Hydra, een wezen dat Hercules moet bestrijden en in Runescape voor komt. De beroemdste Perzische draak vindt men in de Shah-nama, Het Boek der Koningen.
Afbeelding
Draken in de 20 en 21ste eeuw

Smaug

Smaug is een vliegende vuurdraak uit het boek ‘The Hobbit’ geschreven door J.R.R.Tolkien. In het verhaal bewaakt hij de gestolen dwergenschat in de berg Erebor. Draken zijn zeer hebzuchtige wezens en ze zijn verzot op goud. Hoe het met Smaug afloopt vertel ik nog niet, maar zijn verschijnen zal met de tweede en derde film van The Hobbit steeds gevaarlijker en belangrijker worden.
Afbeelding
Draken in Harry Potter

In de Harry Potterreeks spelen draken een beperkte, doch niet onbelangrijke rol. Om de wezens verborgen te houden voor dreuzels (niet-tovenaars) zijn er reservaten voorzien in Roemenië, waar onder andere Charlie Wemel, broer van Ron, werkt. Er zijn tien drakensoorten: de Antipodische Opaaloog, de Chinese Zenger, de Gewone Groene Huisdraak, de Hebridische of Schotse Zwartkop, de Hongaarse Hoornstaart (de draak waartegen Harry moest strijden in het vierde deel van de serie), de Noorse Bultrug, de Oekraiënse Ijzerbuik, de Peruaanse Addertand, de Roemeense Langhoorn en de Zweedse Stompsnuit. De draak van Hagrid uit het eerste deel, Norbert, is een Noorse Bultrug. In het zevende en laatste deel gebruiken Hermelien, Ron en Harry een draak om uit Goudgrijp te komen. Dit is een Oekraïense Ijzerbuik; de grootste draak.

Bovendien luidt de wapenspreuk van Zweinstein als volgt: Draco Dormiens Nunquam Titillandus. Dit is Latijn voor ‘Kietel Nooit een Slapende Draak’.
Afbeelding
Volksfeesten en verhalen

Naast draken in de fantasyverhalen en films komen ze ook nog voor in verschillende sprookjes en plaatselijke volksfeesten. Een voorbeeld is bijvoorbeeld de Limburgse gemeente Beesel, waar één keer in zeven jaar een schouwspel wordt uitgevoerd, genaamd, 'het Draaksteken'. In de Aziatische delen van de wereld zoals China zijn er nog vaker festivals, waarbij men ‘de drakendans’ opvoert.

Conclusie:

Draken hebben in onze Westerse wereld nog steeds een pertinente rol, zowel wat betreft in films als in boeken. Op sommige plaatsen zijn er zelf nog volksfeesten waarbij 'draken' meedoen. Wat voor ons belangrijker is, is hoe men de draken interpreteert. Het valt op dat men meestal voor een gevleugeld, vuurspuwend type met grote voor- en achterpoten kiest. Dit lijkt vooral op de West-Europese en christelijke (denk aan Sint-Joris) voorstelling. Bovendien is hij kwaadaardig. In de Azië en Oceanië is de draak vaak goedaardig. De worm- of slangachtige voorstelling dat men toch in veel culturen terug vindt lijkt in de mondiale cultuur tegenwoordig op de achtergrond gekomen te zijn. Misschien staat het symbool voor de laatste eeuw, waarbij de West-Europese cultuur duidelijk dominant is en het belangrijkste deel van onze mondiale culturele perceptie vormt.





Mythologische wezens: gebonden aan een cultuur
In deel twee gaan we concrete monsters uit Runescape nemen en hun ontstaanscontext en cultuur ontleden. Zoals eerder gezegd heb ik gekozen om zoveel mogelijk spreiding en diverse culturen op te sporen, in plaats van complete volledigheid in één bepaalde cultuur. Dit houdt in dat ik sommige wezens (vaak de bekende) niet bespreek. Op deze manier zal worden aangetoond dat Runescape gebaseerd is op veel verschillende culturen, wat toch behoorlijk uniek lijkt. Vaak zijn deze culturen zeer oud. Het oudste mythologische wezen dat in Runescape voorkomt (en ook één van de oudste ter wereld) is de Sfinx of Sphinx. Er is een Egyptische versie (mannelijk, vaak liggend) en een latere Griekse versie (vrouwelijk, mobiel). De versie in Runescape is uiterlijk eerder Grieks, maar qua omgeving en context Egyptisch. De oudst gekende Sfinx werd gevonden in Turkije en wordt gedateerd op, hou je vast, 9500 v.C. Dit wezen is dus ongeveer 11500 jaar oud.
Afbeelding
Griekse Sfinx
Scarabee of Hpr – Egypte (+- 2200 v.C.)

Gelijktijdig met de oude Mesopotamische mythologie (zie hieronder) ontstaat vanaf ongeveer 3100 v.C. de Egyptische mythologie.

Verschillende wezens op Runescape hebben de benaming ‘scarab’ en in verschillende questseries doen er gelijkaardige wezens mee. Bovendien heb je ook de ‘scarab swarm’, een zwerm van scarabeeën en dat te zien is in de film ‘The Mummy’.

De Scarabee is de naam van een groep mestkevers. De heilige pillendraaier (Scarabaeus sacer) is de bekendste en wordt het meest gebruikt. De scarabee werd op het einde van de Eerste Tussenperiode veelvoorkomend (eind 21ste eeuw v.C.) in grafgiften of als amulet (heilig dier), wat betekent dat het wezen minstens 4200 jaar oud moet zijn. Dit maakt het het oudste op mythologie geïnspireerde wezen op Runescape, na de eerder genoemde Sfinx en de Griffioen, die reeds vanaf 3300 v.C. in Egypte en Mesopotamië gekend was. Dit bekende wezen is een combinatie van een leeuw en een arend.

Andere wezens: de mummie en Crondis (gebaseerd op krokodillengod Sobek)
Afbeelding


Edimmu – Sumer (+- 2000 v.C.)

Sumer is één van de oudste culturele centra op aarde. Het Sumerische Rijk bestond van 3800 tot 2000 v.C. Het ligt tussen de monding van de Tigris en de Eufraat in de Perzische Golf, in het zuidoosten van Mesopotamië dus. De (ruimere) Mesopotamische mythologie wordt over het algemeen als eerste beschouwd, omdat deze eerder ontwikkeld werd en waarschijnlijk invloed zal hebben gehad op de Sumerische. Omgekeerd zal er echter ook uitwisseling geweest zijn. De Sumerische mythologie is samen met de Mesopotamische de basis voor de rijken erna: het Akkadische rijk, het Babylonische Rijk en Assyrië. In het Babylonische en Assyrische Rijk won de Edimmu waarschijnlijk nog aan belang. Ruw geschat is het wezen ruim 4000 jaar oud.

In Runescape is de Edimmu het wezen dat de ‘blood necklace’ dropt, een voorwerp handig bij het trainen van Dungeoneering. De examine-tekst luidt als volgt: ‘A spiritual zombie that sucks life out of its victims.’

Dit zit er niet erg ver naast, hoewel het woordje ‘zombie’ misschien overbodig is. De edimmu was een kwade geest (een utukku) die geassocieerd wordt met de geest van mensen die gestorven zijn en niet goed begraven werden. Het zouden wraakzuchtige wezens zijn die mensen ook in bezit konden nemen. Verder zouden ze zo goed als onlichamelijk zijn en het leven uit vatbare en/of slapende mensen zuigen. (denk aan de dementors van Harry Potter)
Afbeelding

(D)Jinn of جن‎ en Ghoul ofغول‎ ghūl – Arabisch schiereiland (vanaf de 13de eeuw v.C.)

Het is moeilijk om te schatten van wanneer tot wanneer de Arabische mythologie zich ontwikkelde, maar het is zeker dat er omstreeks 1200 v.C. sprake was van groep- en clanvorming. Daarna heeft de cultuur zich alleen maar verder ontwikkelt, tot aan de opkomst van de Islam in de 7de eeuw. De (Oude) Arabische Mythologie is dus automatisch gelinkt aan de Pre-Islamitische beschaving. Ondanks deze vaststelling komen er ook in de Koran nog verzen voor waarin over de Djinn gesproken wordt.

Op Runescape zullen vele mensen zich de Djinn herinneren als een geest die vroeger verscheen en je een xp-lamp kon geven. Onlangs kwam de Djinn nog eens in de belangstelling bij een Squeal of Fortune update: ‘the lamp of the Djinn’. Ghouls zijn mogelijk nog bekender; deze wezens vind je ten zuiden van de Slayer Tower. Je kunt ze als slayertask krijgen van Vannaka, Mazchna en Achtryn. Verder is het een van de wezens die een champion scroll dropt.

Een Djinn is een bovennatuurlijk wezen, vaak onzichtbaar of doorzichtig. Volgens Islamitische verhalen kan de ‘geest’ ook bezit nemen van mensen. In die zin gelijken ze gedeeltelijk op onze definitie van (westerse) demonen. In het soefisme, een afsplitsing van de Islam met ruimte voor het occulte, hebben djinns een bijzondere rol.
“Tussen engelen en aarde is de wereld van de Djinn, de psyche die nog zuiver is en niet zoals bij de mens gevuld met gedachten en verbeeldingen. Het is een sfeer van schoonheid. “De musicus en filosoof geven in hun begaafdheid blijk van het erfgoed van de Djinn, die hen gedurende hun hele leven kenmerkt als genieën.”
Niet in de Djinn geloven is voor een moslim niet mogelijk, omdat de Koran heel duidelijk in vele verzen er over spreekt. In de verhalen van o.a. 1001 Nachten, is de Djinn een wezen die drie wensen in vervulling kan laten gaan. Als je hier op in gaat word je door de Djinn bezeten. Ook in onze moderne cultuur is het wezen bekend, bijvoorbeeld door de Disneyfilm en series Aladdin. Een olielamp of fles is dan het voorwerp waarin de geest opgesloten zit.


De Ghoul is waarschijnlijk ouder dan de Djinn, het is namelijk een wezen dat weinig of geen verderzetting kent via de Koran. Het wezen dat we nu kennen komt rechtstreeks uit de Oud-Arabische mythologie. De oudste vermelding vinden we opnieuw in 'de vertellingen van 1001 Nachten’. Ze worden beschreven als grote demonische wezens, geassocieerd met kerkhoven en het eten van mensenvlees. Vaak worden ze ook geclassificeerd bij de ondoden. (zombies, vampieren…)
Afbeelding
Wie de Batmanfilms van Christopher Nolan gezien heeft, zal zich ongetwijfeld het personage van Ra’s al Ghul (رأس الغول‎ - Raʾs al-Ġūl) herinneren; gespeeld door Liam Neeson. Al-Ghul is Arabisch voor ‘de demon’, terwijl Ra voor hoofd/kop staat. Letterlijk staat Ra’s al Ghul dus voor ‘het hoofd van de demon’. Ghoul werd in het Arabisch uiteindelijk dus een term voor ‘demon’.

Vampier of Weerwolf – Grieks/Romeinse wereld (vanaf 10de eeuw v.C.)

De Grieks-Romeinse mythologie heeft zonder twijfel de positie van belangrijkste culturele basis voor onze West-Europese cultuur ingenomen. Dit is een van de redenen waarom mensen Latijn of Grieks bestuderen. Hun samenleving is de échte bakermat van onze beschaving. Omwille van die reden heeft in mondiaal perspectief de Grieks/Romeinse cultuur ook het meeste invloed, via die West-Europese cultuur. Wezens als vampiers en weerwolven, eenhoorns, de minotaurus… allen hebben ze een oorsprong in de Griekse samenleving van de 10e eeuw v.C. en werden ze overgenomen door de Romeinen tot in de 5de eeuw. (n.C.)

Hier moet natuurlijk nog één nuancering gemaakt worden. Net zoals altijd is de Griekse elementen schatplichtig aan andere culturen. Zo hebben de Mesopotamische en Egyptische cultuur een grote invloed gehad. De Romeinse mythologie nam de Griekse bijna volledig over, maar ondervond ook een zeker beïnvloeding door de Etrusken en Latijnen.

Uitzonderlijk bespreek ik twee zeer bekende wezens: de vampier en weerwolf (allebei dus ook wezens op Runescape). Dit doe ik om enkele zaken uit de wereld te helpen. Vrije interpretatie is natuurlijk toegestaan, zolang men weet wat en hoe men iets verandert tegenover de traditie. Het moet bijvoorbeeld duidelijk zijn dat vampiers niet fonkelen en geen kinderen kunnen baren, terwijl weerwolven niet kunnen veranderen wanneer ze willen en ze er in veranderde gedaante niet als gewone wolven uitzien.

De eerste vermelding van de vampier of varianten vinden we terug in de Odyssee van Homeros (8ste eeuw v.C.), hier spreekt men over bloeddrinkende geesten die energie en kracht uit mensenbloed halen. Daarnaast kende men de godin Lamia, dit was een gevleugelde bloedzuigende demon. Tot slot zijn er nog de Striges, vrouwen met een kraaienlichaam die bloed van pasgeboren kinderen dronken.

Andere culturen kenden soortgelijke monsters (India, de Babyloniërs..), maar iets minder uitgesproken. In de Middeleeuwen zette de traditie zich in West-Europa voort door het herlezen van oude geschriften uit de Oudheid. De pest had een invloed bij de ontwikkeling van het idee van de levende doden. Doordat men soms mensen te vroeg begroef gebeurden allerlei situaties vergelijkbaar met het Lazarus syndroom. Het woord vampier zelf is van Slavische oorsprong: vampyr. Dit betekent bloedzuiger. In Oost-Europa en de Balkanlanden was de vampier vanaf de 14de zeer bekend, meer dan in Europa. Bijzonder is dat de Oost-Europese vampier geen scherpe hoektanden had maar afgebroken tandresten en het slachtoffer aanviel ter hoogte van het hart i.p.v. de keel. De befaamde film Nosferatu baseerde zich hierop. Alleen knoflook en wilde rozen konden helpen, ook omgekeerd begraven zou geholpen helpen.

Dracula, de gothic novel uit 1897 van Bram Stoker legt perfect vast wat een klassieke vampier nu eigenlijk is, gebaseerd op eeuwenoude mythologie. De hoofdfiguur is de legendarische Dracula, een aristocratische figuur uit Transsylvanië. De Roemeense en Oost-Europese context verklaart de vaak Slavische namen van vampiers. (ook in Runescape te Canafis is dit zo) Dit zijn de kenmerken van een vampier: heeft een actieve en passieve modus (actief = hoektanden en bultig voorhoofd), heeft een begrensde eigen wil vanwege de nood aan mensenbloed, lijkt meer op een dier dan op een mens, verbrandt bij zonlicht (oorspronkelijk niet), kan enkel een huis binnen wanneer hij uitgenodigd wordt, heeft geen spiegelbeeld, kan enkel gedood worden door onthoofding, verbranding, een houten staak of zilveren kogel.
Afbeelding
Vampieren in Films en Series die zich ongeveer aan de kenmerken van Stoker houden. Van links naar rechts en van boven naar onder: Daybreakers, Daybreakers, True Blood, Van Helsing, Underworld, Buffy the Vampire Slayer, Supernatural, Blade en Abraham Lincoln Vampire Hunter.
Een eerste vermelding van de weerwolf vinden we terug bij de geschiedschrijver Herodotos, in zijn Historiès apodeksis (boek 4 paragraaf 105);
105. Νευροὶ δὲ νόμοισι μὲν χρέωνται Σκυθικοῖσι, γενεῇ δὲ μιῇ πρότερον σφέας τῆς Δαρείου στρατηλασίης κατέλαβε ἐκλιπεῖν τὴν χώρην πᾶσαν ὑπὸ ὀφίων: ὄφιας γάρ σφι πολλοὺς μὲν ἡ χώρη ἀνέφαινε, οἱ δὲ πλεῦνες ἄνωθέν σφι ἐκ τῶν ἐρήμων ἐπέπεσον, ἐς ὃ πιεζόμενοι οἴκησαν μετὰ Βουδίνων τὴν ἑωυτῶν ἐκλιπόντες. κινδυνεύουσι δὲ οἱ ἄνθρωποι οὗτοι γόητες εἶναι. [2] λέγονται γὰρ ὑπὸ Σκυθέων καὶ Ἑλλήνων τῶν ἐν τῇ Σκυθικῇ κατοικημένων ὡς ἔτεος ἑκάστου ἅπαξ τῶν Νευρῶν ἕκαστος λύκος γίνεται ἡμέρας ὀλίγας καὶ αὖτις ὀπίσω ἐς τὠυτὸ κατίσταται. ἐμὲ μέν νυν ταῦτα λέγοντες οὐ πείθουσι, λέγουσι δὲ οὐδὲν ἧσσον, καὶ ὀμνῦσι δὲ λέγοντες.
"De Neuri (een volk in huidig Wit-Rusland en Noord-Oekraïne) volgen Scythische gewoonten, maar een generatie voor de komst van het leger van Darius werden ze door slangen uit hun land verdreven, want hun land bracht grote aantallen van deze voort, en nog meer kwamen uit de woestenij in het noorden op hen neer, totdat de Neuri uiteindelijk zo geteisterd waren dat ze hun eigen land verlieten en onder de Budini leefden. Het kan zijn dat deze mensen tovenaars zijn, want de Scythen, en de Grieken die zich in Scythië gevestigd hebben, zeggen dat een keer per jaar een ieder van de Neuri voor een paar dagen een wolf wordt en dan weer terug naar zijn oude vorm verandert. Degenen die dit verhaal vertellen kunnen mij niet overtuigen, maar ze zeggen het evenwel, en zweren bij de waarheid ervan."
Een bekender en belangrijker verhaal uit de Oudheid is dat van Lycaon. (opgeschreven door Ovidius) Zeus verneemt dat de mensheid slecht is geworden en daalt af als mens naar de aarde. Hij bezoekt de koning van Lycaon, koning van Arcadië, en deze biedt hem bij een maaltijd een bord mensenvlees aan. Zeus bliksemt Lycaon neer en verandert hem in een bloeddorstige wolf met borstelig haar, rode ogen en een woest mensachtige gezicht.

In de middeleeuwen pas werd de transformatie van een weerwolf gekoppeld aan de volle maan, dit door de Engelse auteur Gervase van Tilbury in de 12de eeuw. Zowel de weerwolf als vampier hebben dus een basis in de Oudheid, maar werden pas in de middeleeuwen de wezens die we nu kennen. De term weerwolf komt dan ook van het Oud-Engelse ‘were’ (of man) en ‘wolf’. Zo zijn er nog andere weerwezens en komt de term ‘weer/were of wehr’ nog soms terug. (wehrmacht)

De voornaamste kenmerken van de weerwolf zijn de volgende: geen controle over zichzelf en totaal geen eigen wil (zoals een dier), veranderen bij de volle maan, getransformeerd zijn het geen échte wolven maar wolfmensen, kan enkel gedood worden met zilveren kogels.
Afbeelding
Weerwolven in Films en Series. Van links naar rechts en van boven naar onder: The Wolfman, Van Helsing, Harry Potter (III) en Underworld.
Andere wezens: Hydra, Minotaurus, Eenhoorn, Centaur, Cerberus, Feniks

Catoblepas – Romeinse wereld (1ste eeuw n.C.)

Een laatste wezen uit de Oudheid (zonder Griekse basis) dat ik wil bespreken is de minder bekende Catoblepas. In Runescape vind je dit wezen in de Stronghold of Security onder de naam Catablepon.

De Catoblepas is een legendarisch stierachtig wezen dat in Ethiopië nabij de Nijl geleefd zou hebben. Zijn bestaan werd opgetekend door Plinius de Oudere (1ste eeuw n.C.) en later door Claudius Aelianus (2de-3de eeuw n.C.). Het zou een traag meedogenloos wezen zijn, met zware manen over zijn voorhoofd en de grootte van een stier, kleine bloeddoorlopende ogen, een geschubde rug en borstelige wenkbrauwen. Door het gewicht van de kop van het beest zou hij enkel naar beneden kunnen kijken, wat hem zijn naam gaf. Catoblepas is Oudgrieks voor ‘wat naar beneden kijkt’. Dat komt overigens goed uit want zijn blik zou giftig zijn, net als zijn adem.
Afbeelding

Golem – Judea (6e eeuw v.C.)

De Golem is een Joods wezen dat ontstond tijdens het vroege jodendom. De Joodse mythologie is eeuwenoud en had een belangrijke invloed op de Bijbel. Op Runescape is ‘The Golem’ een quest waar gelijknamige wezens uit klei mee doen.

Het woord golem is afkomstig van het Joodse woord gelem, wat grondstof betekent. Golem zou uit klei gemaakt zijn, met mysterieuze woorden op zijn voorhoofd en een stuk perkament in zijn mond. Een Golem met het Hebreeuwse woord Emet (‘waarheid’) op zijn voorhoofd kan men uitschakelen door de eerste letter uit te wissen, waardoor men Met (‘dood’) krijgt.

Er zijn veel middeleeuwse verhalen met de golem, maar het bekendste verhaal met een golem is de roman van Gustav Meyrink uit 1915: Der Golem.

Ankou – Bretagne en Engeland (Keltische mythologie – vanaf de 6de eeuw v.C.)

De Keltische mythologie is één van de oudste en meest bijzondere mythologieën. Het is de tegenhanger van de Grieks-Romeinse wereld/mythologie, maar is veel meer verscheiden en divers van aard. Lokaal kunnen er grote verschillen zijn. De Galliërs, beschreven door Caesar in zijn De Bello Gallico, maken deel uit van de Kelten. De Kelten kenden een verspreiding over Noord en West-Europa en Groot-Brittannië, waar met de Ierse mythologie een rechtstreekse verderzetting kwam. De cultuur ontstond echt vanaf de 6e eeuw v.C. en deemsterde uit rond de 1ste eeuw v.C., onder druk van de Germanen en Romeinen. (de Romeinen assimileerden de Galliërs wel, wat tot de zogezegde Gallo-Romeinse samenleving leidde)

In Runescape is de Ankou een ondode geest waarvan de benen nog zichtbaar zijn. Ze zijn bekend vanwege hun left skull half, een stuk dat nodig is voor de skull sceptre.

De naam Ankou komt van het Bretoense woord Ankoù. Soms wordt hij ook koning der doden genoemd. Het zou een psychopompos zijn, een boodschapper van de Dood, en iemand die pas overleden mensen naar de onderwereld leidt. Verder neemt hij de gedaante van een geest aan en waakt hij over kerkhoven. Wanneer men een ankou aankijkt, sterft men. Mogelijk had de Ankou invloed op de ontwikkeling van de 'Grim Reaper.'

Een volksverhaal uit Quimper:

Volgens een sage zou een rijk persoon alle dorpsbewoners voor een groot slachtfeest uitgenodigd hebben. De uitnodigingen werden uitgedeeld naast de kerk op het kerkhof. Een stem van een onzichtbaar persoon vraagt of ook hij uitgenodigd was. Op het feest arriveert een verlate, stinkende gast die lompen draagt en met niemand spreekt. Als aan het eind van het feest de gasten willen vertrekken, verheft de vreemde gast zijn gezicht en ziet men een schedel. De gedaante werpt zijn lompen af, waarna men ziet dat de gast een skelet is. Deze geeft aan dat hij een Ankou is en dat zijn gastheer nog maar acht dagen te leven heeft. Hij vertelt hem dit, zodat hij de tijd heeft om zijn aardse aangelegenheden te ordenen en dat hij in rust kan sterven. De rijke persoon volgt de raad op, biecht, regelt zijn aardse zaken en sterft acht dagen later.

Banshee – Ierland (1ste-5de eeuw n.C.)

De Ierse mythologie is een lokale verderzetting van de Keltische mythologie. Het was de mythologie voor het christendom en na het hoogtepunt van het Keltische Rijk, van ongeveer de 1ste eeuw tot de 5de eeuw n.C. dus. Later bleven veel concepten echter nog bestaan in de volkscultuur.

De Banshee is in Runescape een slayermonster, dat men kan verslaan wanneer men de oren goed beschermt.

In de mythologie is de Banshee een fee die de dood van een mens aankondigt. Er zijn drie vormen waarin een Banshee voor je kan verschijnen: een jong meisje, een statige dame of een oude heks. Het wezen staat bekend voor zijn ijzige gil. Men geloofde dat er een Banshee zou verschijnen wanneer een lid uit een Ierse adellijke familie zou sterven, om het overlijden aan te kondigen.
Afbeelding
Koschei (the deathless) & Baba Yaga – Slavische wereld (Oost-Europa en Balkan; 500 n.C.)

De Slavische mythologie is de mythologie van de Slavische volkeren voor kerstening in de 9de eeuw n.C. Er zijn geen geschreven bronnen voor de vroegere geschiedenis van de Slaven. Er wordt zelf getwijfeld of men wel een schriftsysteem kende. Er werd gekozen voor de datum 500 n.C. omdat vanaf toen de meeste volksverhuizingen van de Slaven voorbij waren en men een stabielere cultuur kon ontwikkelen. De oorsprong van beide mythische figuren ligt echter dieper in het verleden.

In Runescape speelt Koschei een belangrijke rol in de Fremennik Trials quest en moet je onderin de helmenwinkel van Relleka tegen hem vechten. In de Dominion tower is hij ook te vinden. Baba Yaga is de heks van de Moon Clan die op Lunar Isle te vinden is. Net als in de folklore leeft ze in een huis dat op kippenpoten loopt. In verschillende quests speelt ze een niet te onderschatten rol.

Koschei is een oude en lelijke man met de bijnaam ‘de onsterfelijke’. Zijn ziel is gesplitst van zijn lichaam, verborgen in een naald, dat zit in een ei, dat zit in een eend, dat in een haas zit, dat in een ijzeren kist zit, dat begraven is onder een groene eiken boom, dat op het mysterieuze eiland Buyan staat in de oceaan. Je leest het goed, Voldemort zou jaloers zijn. Bovendien kan de haas of eend weglopen of vliegen om aan iedereen te snappen die de naald wil vernietigen.
Afbeelding
De heks Baba Yaga (soms Baba Jaga) is bekender dan Koschei en één van de voornaamste Slavische figuren. Ze is een verschrompelde oude vrouw met een lange haakneus. (in Runescape is dit gelukkig anders) Net zoals de Medusa kan ze iedereen die haar aan kijkt verstenen met haar blik. Zoals eerder gezegd woont ze in een hut dat op kippenpoten loopt. Daarnaast zou Baba Yaga kannibalistische neigingen hebben. Oorspronkelijk was ze naar alle waarschijnlijkheid een natuurgeest.
Afbeelding
Imp en Wolpertinger – Germaanse wereld (6de-8ste eeuw n.C.)

De Continentale Germaanse mythologie (Alemannen, Longobarden, Franken, Saksen en Friezen) kende een snelle (verdere) ontwikkeling in Centraal-Europa gedurende de 6de tot de 8ste eeuw n.C., vanwege het Christianiseren. Er werden legendes 'gemaakt', die in de middeleeuwen grotendeels werden opgeschreven.

In Runescape is de Imp een klein, rood, duivels wezentje dat beperkt kan teleporteren. Bovendien dropt hij ook de champion’s scroll. De Wolpertinger is een familiar dat je Hunter met 5 kan verhogen en dubbele oogst levert bij bessen. In Wolf Whistle doet er ook een ‘Giant Wolpertinger’ mee.

De Imp is vergelijkbaar met een fee of kleine demon, ondeugend maar niet een echte bedreiging. Meestal zijn ze wild, niet echt beheerst en ze houden ervan om mensen te misleiden, meestal gewoon om aandacht te krijgen. In Noord-Engeland zou er een imp versteend zijn geweest door een engel, bij de Kathedraal van Lincoln. Dit toont aan dat de imp ook een verdere verspreiding kende.

De Wolpertinger komt uit de Beierse mythologie en is waarschijnlijk iets later ontstaan. Het dier zou in de Alpen leven en heeft het lichaam van een konijn, de vleugels van een vleermuis, het gewei van een hert en de voeten van een watervogel. In Zweden heb je de Skvader en in Oostenrijk de Raurakl, allebei varianten op de wolpertinger.
Afbeelding
Hati, Sköll & Fenrir – Scandinavië (9de-12de eeuw)

De ontstaanscontext is gelijkaardig aan die van de Germaanse mythologie, maar het vond later plaats en op grotere schaal. Zeker in vergelijking met bijvoorbeeld de Slavische mythologie is er veel geweten over de verhalen in de Noord-Europese landen. Verschillende grote epen bleven bewaard, verzameld in de IJslandse Edda. De Finse mythologie wordt niet bij de Noordse mythologie gerekend. (zie later)

Sköll en Hati zijn in het spel wezens dat jaarlijks terugkomen te Rellekka en er, wanneer verslagen, kledij droppen die extra xp geeft. (zoals bv. de ‘hati paws’) Dit past goed in de context van Fremennik, het gebied dat zeer invloed kent van de Noordse mythologie qua bouwstijl van de huizen, naamgeving van de figuren en algemene levenssfeer. De ‘Fenris Wolf’ vind je ten zuiden van Rellekka. Deze wolven werden ook door Sköll opgeroepen tijdens het winterevenement van 2012.

Hati Hróðvitnisson is een wezen dat achter de maan aanloopt, terwijl Sköll achter de zon loopt. Wanneer de Ragnarök aanbreekt (het einde der tijden - zie de Midgaardslang) zullen de twee wolven de hemellichamen opeten, waarna Fenrir, een reusachtige wolf, zou vrijkomen en Odin doden (zie afbeelding). Net zoals de Midgaardslang of Jörmungandr is Fenrir een monsterlijk kind van Loki, de god van het vuur. Daarnaast was er ook nog de godin ‘hel’, god van de onderwereld. Deze drie wezens, kinderen van Loki en gevangen, verjaagd of verbannen door Odin, zouden samen aan de basis liggen van het einde van de wereld.

Opvallend: Net als bij de ‘Hades’ in de Oudgriekse mythologie, zal ‘Hel’ later de naam zijn van de onderwereld: de hel. Er zijn zeer veel gelijkenissen tussen beide mythologieën, maar het is onduidelijk hoe dit komt. Ongetwijfeld zal de Indo-Europese basis wel een invloed hebben (de meeste Europeanen komen voort uit éen volk, dat omstreeks 6000 tot 5500 v.C. bij de Zwarte Zee leefde), evenals het feit dat problemen vaak beantwoord kunnen worden met slechts een beperkt aantal oplossingen.
Afbeelding
Sprekende bomen ("ent") – Finland (omstreeks 1000)

De Finse mythologie kreeg pas in 1835 vaste vorm toen eeuwenoude verhalen vastgelegd werden door Elias Lönnrot, in een epos, de Kalevala. Dat dit zo laat is komt doordat Finland vaak overheerst werd door Zweden of Rusland, en dus geen nood had aan een culturele identiteit. Naast de bijzondere aard van het epos is Fins één van de enige talen in Europa dat geen Indo-Europese (nu 3 miljard sprekers) basis heeft. Het Fins behoort tot de Oeraalse talen. (20 miljoen sprekers) De enige oorspronkelijk in Europa gesproken niet-Indo-Europese talen die aan het begin van de 21e eeuw nog steeds worden gebruikt zijn varianten van de Fins-Oegrische talen (Hongaars, Fins, Karelisch (Rusland), Estisch, Lijfs (Letland) en Laps), het Baskisch in het uiterste zuidoosten, het Maltees, het Turks en hier en daar in Europees Rusland Turkse talen en de Zuid-Kaukasische talen, waaronder als grootste Georgisch.

De Ent is een wezen ‘verzonnen’ door Tolkien, Runescape nam dus theoretisch gezien iets over van Tolkien, niet van de Finse mythologie. De benaming Ent komt er immers nergens voor. Op Runescape staat de Ent voor een sprekende boom; als teleporteermiddel, D&D of als familiar.

Tolkien heeft echter veel uit verschillende epen gehaald om zo zelf iets te creëren (met zelf een eigen taal, het Sindarijns), dat is net hetgeen wat hem een groots schrijver maakt. De figuur van Gandalf en het idee van de ring is rechtstreeks op de Kalevala geënt. Zo ook de sprekende bomen: in de Kalevala bekend als berken die huilen en met de inwoners praten.
Astuessansa ahoa, saloviertä vierressänsä
kuuli koivun itkeväksi, puun visan vetistäväksi.
Jopa luoksi luontelihe, lähemmäksi laittelihe.

Kysytteli, lausutteli: "Mit' itket, ihana koivu,
puu vihanta, vierettelet, vyöhyt valkea, valitat?
Ei sua sotahan vieä, ei tahota tappelohon."

Koivu taiten vastaeli, itse virkki puu vihanta:
"Niinpä muutamat sanovi, moniahat arvelevi
elävän minun ilossa, riemussa remuelevan:
minä hoikka huolissani, ikävissäni iloitsen,
panen pakkopäivissäni, murehissa murmattelen. […]

Rune XLIV
Thereupon the ancient singer
Went lamenting through the forest,
Wandered through the sighing pine-woods,
Heard the wailing of a birch-tree,
Heard a juniper complaining;
Drawing nearer, waits and listens,

Thus the birch-tree he addresses:
"Wherefore, brother, art thou weeping,
Merry birch enrobed in silver,
Silver-leaved and silver-tasselled?
Art thou shedding tears of sorrow,
Since thou art not led to battle,
Not enforced to war with wizards?

Wisely does the birch make answer:
"This the language of the many,
Others speak as thou, unjustly […]



Cockatrice en Basilisk – West-Europa (Middeleeuwen)

In de Middeleeuwen werden veel oude geschriften herlezen door monniken en geherinterpreteerd. Met in het achterhoofd het Katholieke Europa werden zo veel wezens herontdekt.

De Cockatrice en Basilisk zijn in Runescape twee slayermonsters. Beide wezens moet je met een ‘mirror shield’ bestrijden, dit is geen toeval. In Runescape ziet de Basilisk er verder nogal klein en vreemd uit, terwijl de Cockatrice eerder gelijkt op zijn mythische beschrijvingen.

Wat is nu de link tussen beide wezens, waarom neem ik ze samen? De Basilisk is een wezen uit de Grieks-Romeinse en Mesopotamische mythologie. In de loop der eeuwen veranderden de beschrijvingen van het wezen, tot het zich vermengde met een nieuw wezen waarmee het veel eigenschappen deelt: de Cockatrice. Algemeen gezien is de Basilisk een relatief kleine slang met een zeer giftige beet en een dodelijke blik en adem. In de Harry Pottertrilogie toont men mooi aan wat een basilisk is, zij het dat het wezen volgens de mythes misschien iets kleiner is.

In de 14e eeuw schreef Geoffrey Chaucer (in zijn bekende The Canterbury Tales) over de ‘Basilicok’, dit werd later de Cockatrice. Dit nieuwe wezen had de kop, de poten en de nek van een jonge haan. In sommige beschrijvingen heeft het wezen ook draakachtige vleugels. Net als de Basilisk kan het mensen verstenen met zijn blik.

Andere wezens: Gargoyles (waterspuwers) & de Wyvern
Afbeelding
Afbeelding

Demonen – Katholiek Europa (volop ontwikkeld in de Middeleeuwen)

Hoewel er zeer veel verscheidene demonen zijn in verschillende culturen mag er in dit artikel zeker geen kort stuk demonologie ontbreken. Ik beperk me hier tot onze West-Europese/katholieke notie van de demon, waarbij ik exorcisme of duiveluitdrijving even niet bespreek.

Vaak wordt gezegd dat demonen gevallen engelen zijn, hier is echter geen Bijbelse grond voor. Er wordt gesproken over demonen en er wordt gesproken over gevallen engelen, maar niet in één zin zijnde hetzelfde. Er zijn verschillende ideeën over wat een demon nu is: ontlichaamde geesten van de pre-adamitische aarde, geschapen door God in de schemering op de 6de dag, nakomelingen van Lillith & Adam, geesten van goddeloze overleden mensen of tot slot wezens die altijd al het kwaad gediend hebben.

Er zijn verschillende soorten demonen, maar kenmerkend is dat ze meestal in één menselijk kenmerk tekort schieten en ergens energie uit moeten halen. Je hebt de Fates (drie demonen die het noodlot veranderen), klopgeesten, de incubus en succubus (demonen die energie halen uit geslachtsgemeenschap), oorlogsdemonen, nachtmerries etc..

De bekendste demonen zijn die van de zeven doodzonden (the seven deadly sins): Lucifer voor trots, Mammon voor gierigheid, Asmodeus voor lust, Satan voor gramschap, Beëlzebub voor gulzigheid, Leviathan voor afgunst en Belphegor voor ijdelheid. Deze demonen zijn quasi onmogelijk te doden. Lucifer zou samen met Satan, Belial en Memphisto ‘de Duivel’ vormen.
Afbeelding
Beëlzebub
Bunyip – Australië (19de eeuw)

Het is erg moeilijk om een chronologie te plaatsen op de Bunyip; in de 19de eeuw werd de Bunyip voor het eerst ‘gezien’ en gerapporteerd, maar ongetwijfeld kent het wezen een zekere voorgeschiedenis. Er zijn echter weinig of geen geschreven bronnen in de Aboriginalmythologie. Toch zijn er enkele kenmerken bewaard gebleven, zoals bijvoorbeeld de Regenboogslang die eerder besproken werd. Een tweede belangrijke concept is de ‘Droomtijd’ of Tjukurpa; dit is een verzamelnaam voor de mythologie van de Aboriginals. Het landschap speelt daarin een zeer grote rol. Opvallend is dat er (in de mythologie zelf) een strikte scheiding van mannen en vrouwen was, wat meestal net niet het geval is bij volkeren die dicht van de natuur staan.

In Runescape is de Bunyip één van de meest bekende en gebruikte summoning familiars. Vanwege zijn oorsprong spreekt het wezen in het spel met een Australisch accent. Ook de ‘Swallow Whole Scroll’ lijkt een zekere betekenis te hebben omdat het mythologische wezen rauwe vis ook gemakkelijk binnen slokte.

De Bunyip is een vreemd zoetwaterwezen met een paardachtige staart, zwempoten, slagtanden en een donkere, harige vacht. Hun biotoop zou vooral bestaan uit moerassen en billabongs. (een soort van mangrove) Ze kunnen hevige kreten slaken en verslinden indringers. Vermoedelijk kent het wezen een biologische verklaring, net zoals ‘Nessie’ of de Mokele-mbembe (draak), wat het onderzoeksgebied is van cryptozoölogen.
Afbeelding
Chupacabra – Midden-Amerika (19-20ste eeuw)

Een laatste wezen dat we bespreken is een zeer recente ‘ontdekking’. Er is niet meteen een Runescapewezen met gelijke naam of letterlijke band, maar uiterlijk lijkt de Chupacabra zeer veel op de Turoth, een bekend slayermonster.

De Chupacabra zou een groenig-grijze huid hebben met een rij stekels op zijn rug, uitstekende hoektanden en een gespleten tong. Hij scheidt zwavelachtige stoffen uit. Het wezen werd voor het eerst gezien in 1990 te Puerto Rico en valt dieren aan door hun bloed te drinken. Sommigen geloven dat de Chupacabra buitenaards is en met zijn ogen hypnotiserende krachten heeft.

Andere wezens die niet besproken werden in het artikel: Zombies & Draugrs, de ‘Necromancers’, Geesten en spectres, Skeletten, Frankenstein, Dr. Jekyll en Mr. Hyde
Afbeelding



Conclusie

Het mag duidelijk zijn dat veel wezens uit de mythologie gehaald werden om Runescape aantrekkelijk en gevarieerd te maken. Veel spellen doen dit echter, dus zo speciaal is het niet. Wat unieker is zijn de ‘zeldzamere’ en minder bekende wezens die je niet vaak ziet. Wezens als de Edimmu, Catoblepas, Ankou, Ghoul en Koschei zijn voorbeelden daarvan die ook voor mij onbekend waren.

In het bijzonder de Noorse mythologie heeft in Runescape een bijzondere rol gekregen met de Fremennik sagas en alles daaromtrent. Soms gaat het zelf verder dan de mythologie en neemt men ook culturele elementen over: gebruiken, architectuur, klederdracht, wapens... In de toekomst ga ik hier mogelijk dieper op in, maar mythologie is toch het opvallendste en leukste concept dat met het spel verweven kan worden.

Er zijn echter ook wezens die verzonnen worden, zoals bijvoorbeeld de Aquanites. Dit zorgt natuurlijk voor nog meer variatie. Opvallend zijn de samengestelde wezens die je in Runescape vindt: de Unicow (Eenhoorn en koe), de Kalphite (Scarabee en kakkerlak), de Spidine (sardine en spin) en de Frogeel (kikker en aal). Er zijn zeker nog voorbeelden te vinden.

Tot slot zijn er wezens die natuurlijk irl bestaan (zoals een koe of de bloedworm) of van iets anders afgeleid zijn. De mudskipper is een vreemd amfibie, ganodermic wezens zijn afgeleid van een paddenstoel (de ganoderma) en de ‘terrorbird’ komt voort van prehistorische vogels uit Zuid-Amerika zoals bijvoorbeeld de Psilopterus.
Afbeelding
Een Terrorbird begeeft zich op een schaatsbaan; Primeval New World.
Eindelijk zijn we aan het einde van het artikel gekomen! Hopelijk heb je er evenveel van genoten als ik bij het schrijven en heel wat bijgeleerd!




Bibliografie
Opmerking: Omwille van pragmatische redenen heb ik geen voetnotensysteem gehanteerd, maar hieronder vind je welke boeken ik gebruikt heb met meestal ook concreter een verwijzing naar welk stuk. Daarnaast vind je alle afbeeldingen. De internetsites werden laatst geraadpleegd op 26 juli 2013.
 Bibliografie
Literatuur

ALLEN (J.). Encyclopedie van de Fantasie. Mechelen, Baeckens Books, 2008, 144 p. (Leprechaun, Kobold, Basilisk, Djinn)
COLBERT (D). De magische wereld van In De Ban Van De Ring. Amsterdam, Prometheus kinderboeken, 2003, 195 p. (Kalevala-epos en sprekende bomen)
DE HOND (J.). Monsters & Fabeldieren. Amsterdam, Ludion, 2003, 144 p. (Reuzen in de Grieks-Romeinse Oudheid)
HOLZER (H.). Heksen en Demonen. Antwerpen, Standaard Uitgeverij, 1974, 252 p. (Demonologie)
IONS (V.). Mythologie van de wereld. Brussel, Elsevier, 1976, 351 p. (Edda en Germaanse mythologie, Noordse mythologie, informatie bij culturen)
JANSSENS (U.). De Oude Belgen. Antwerpen, The House of Books, 2007, 288 p. (Keltische mythologie)
KRONZEK (A.Z.) & KRONZEK (E.). De wereld van Harry Potter. Utrecht, Bruna Uitgevers, 2002, 288 p. (Aardmannetje, Banshee, Basilisk, Weerwolf)
PINCHES (G.T.). The Religion Of Babylonia And Assyria. Londen, Echo Library, 2007, 66 p. (Edimmu)
ROSEN (B.). De Mythische figurengids. Utrecht, Veltman Uitgevers, 2008, 400 p. (Deel 1 bij zowat alle wezens; Deel 2: Scarabee, Catoblepas, Golem, Banshee, Cockatrice, Bunyip, Chupacabra)
SCHILDKAMP (T.). Wonderwezens. Antwerpen, Standaard Uitgeverij, 1981, 151 p. (Catoblepas, Ouroboros, afbeelding Sfinx & Griffioen)
SHUKER (K.). Draken: Een geïllustreerde geschiedenis. Kerkdriel, Librero, 2006, 119 p.
STEER (D. A.). Monsterologie: het Complete Fabeldierenboek. Antwerpen, Van Goor, 2009, s.p. (Bunyip, Cockatrice, Cycloop, Plinius de Oudere)
STEER (D. A.). Mythologie. Antwerpen, Van Goor, 2009, s.p. (Hades en de onderwereld)
VAN LOON (P.) & DIDDEN (J.). Vampierhandboek. Amsterdam, Elzenga, 1997, 194 p.
VAN LOON (P.) & DIDDEN (J.). Weerwolfhandboek. Amsterdam, Elzenga, 1998, 198 p.
VANDER ARK (S.). Het Lexicon. Utrecht, Spectrum, 2009, 367 p. (Draken in Harry Potter)

Ooggetuigen: Mythologie, Islam, Azteken (Informatie bij diverse culturen)
Driedelige box Mythologie: Klassieke Mythologie, Nieuwe Wereld, Oude Wereld; Knack (Informatie bij diverse culturen)


Internetsites

http://www.answers.com/topic/arabian-mythology
 Arabische mythologie
http://www.soefi.nl/index.php?option=co ... Itemid=192
 Soefisme en Islamitische mythologie
http://www.perseus.tufts.edu/hopper/tex ... hapter=105
 Passage en vertaling Griekse tekst bij Weerwolf
http://www.sacred-texts.com/neu/kvfin/44.htm
 Passage en vertaling Kalevala-epos.
http://www.beleven.org/verhaal/de_didibridraken
 Verhaal bij de Surinaamse Draak
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ankou
 Volksverhaal uit Quimper

WIKIPEDIA voor aanvullende informatie


Afbeeldingen

http://www.lunagang.nl/runescape-nieuws ... _thumb.png
http://images.wikia.com/clash-of-the-ti ... lops_7.jpg
http://images3.wikia.nocookie.net/__cb2 ... trolls.jpg
http://www.framestore.com/sites/default ... k=zsartcRb
http://www.runehq.com/image/monsterdb/g ... raider.png
http://poulingail.edublogs.org/files/20 ... verted.jpg
http://images2.wikia.nocookie.net/__cb2 ... 201437.jpg
http://i2.squidoocdn.com/resize/squidoo ... d-the-gobl
http://www.crystalinks.com/scarabstele.jpg
http://24.media.tumblr.com/tumblr_macdw ... 1_1280.jpg
http://images.wikia.com/halloween/images/6/60/Ghoul.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Ivan_ ... shchey.jpg
https://en.wikipedia.org/wiki/File:Bili ... a_Yaga.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... tinger.jpg
http://norse-mythology.org/wp-content/u ... Fenrir.jpg
http://images.wikia.com/warhammeronline ... oncept.jpg
http://1.bp.blogspot.com/-SkmRr4MX34M/T ... 040239.JPG
http://images3.wikia.nocookie.net/__cb2 ... r_bird.jpg
http://fc08.deviantart.net/fs46/i/2009/ ... icodae.jpg
http://www.crwflags.com/fotw/images/g/gb-hvii.gif
http://images1.wikia.nocookie.net/__cb2 ... s_Deep.png
http://dragonwallpapers10.net/wp-conten ... agon-0.jpg
http://www.aboriginal-dreamtime.net2go. ... eaming.jpg
http://doubtfulnews.com/wp-content/uplo ... mokele.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... saBird.jpg
http://www.lunasgrimoire.com/wp-content ... 08-614.jpg
http://images1.wikia.nocookie.net/__cb2 ... anshee.jpg
http://photos.state.gov/libraries/amgov ... on-500.jpg
http://www.artsycraftsy.com/art/dragons ... fafnir.jpg

Vampierenfoto:

http://www.scifiscoop.com/wp-content/up ... ampire.jpg
http://static.guim.co.uk/sys-images/Art ... RS-001.jpg
http://images1.wikia.nocookie.net/__cb2 ... eds-01.jpg
http://jonathanbudden.files.wordpress.c ... pike-2.jpg
http://images2.fanpop.com/images/photos ... 80-720.jpg
http://images2.wikia.nocookie.net/__cb2 ... uper06.jpg
http://3.bp.blogspot.com/-E3Pj0xd9ks4/U ... ip.jpg.png
http://vtesone.files.wordpress.com/2012 ... 420x01.jpg
http://images2.wikia.nocookie.net/__cb2 ... 0_1200.jpg

Weerwolvenfoto:

http://images6.fanpop.com/image/photos/ ... 0-1200.jpg
http://images2.fanpop.com/images/forum/ ... 3_full.jpg
http://kanamekuran.k.a.pic.centerblog.n ... bbe77c.jpg
http://flightave.blogspot.be/2012/03/va ... iness.html
Invloed van OSRS op RuneScape 3
Auteur: Superheat

Op vrijdag 22 februari van dit jaar werd, na een ‘jarenlange’ strijd door de community, het zogenaamde Oldschool RuneScape geïntroduceerd. Dit als gevolg van een online petitie via change.org.

Alhoewel EoC ervoor had gezorgd dat een groot deel van de spelers het met deze keuze, om Oldschool RuneScape terug te halen, van Jagex eens was, was er ook een grote groep die het maar niets vond. Vooral het feit dat er misschien wel een deel van de developers van het huidige spel zouden worden weggesnoept. Jagex beloofde destijds dat niet te zullen doen, op verzoek van de groep spelers van RuneScape 3.
Afbeelding
Ik denk dat we nu wel mogen zeggen dat Jagex zich niet aan die belofte gehouden heeft. We kunnen zeker niet zeggen dat Oldschool meer aandacht krijgt dan het huidige spel, maar we kunnen wel stellen dat er flink aan Oldschool getimmerd wordt. Vindt men dat erg? Volgens mij is dat ook weer niet zo. En dat is een groot pluspunt voor Jagex.

Na flink wat gefaalde (want zo mag het wel gezegd worden) projecten van Jagex zijn ze misschien toch tot de conclusie gekomen dat er meer uit RuneScape, het spel dat wél een schot in de roos was - ook al is het lastig te vergelijken - te halen viel. Denk hierbij niet alleen aan Oldschool, maar ook aan het gehate rad van fortuin, de winkel van Solomon, iets dat steeds verder uit de hand lijkt te lopen, en sinds kort zijn daar ook nog eens bonds bijgekomen. De bonds lijken gelukkig al een hele verbetering ten opzichte van de twee andere diensten. Dat dan weer wel.

Afbeelding

Alle aandacht die Oldschool gekregen heeft in de afgelopen maanden, was niet voor niks. De updates waren degelijk en daar lijkt de community een boost van te hebben gekregen. Na een geweldige start en een daarop volgende dip, lijkt Oldschool weer ‘populair’ te worden en heeft het de volle kans een volwaardige game te worden - en blijven. En dat is te danken aan die aandacht die nu naar Oldschool gaat en de updates die dat met zich voortbrengt.

We hebben het zelf eigenlijk niet volledig door, maar updates aan een spel zijn vitaal voor zijn leven. Zijn die er niet, dan houdt het een keer op. En dat is wat Jagex zich gerealiseerd heeft. Het was een gok om meer tijd in Oldschool te steken, maar het heeft zich zeker uitbetaald. En iedereen is daar blij mee.

Brothers in Barrows
Auteur: Noob
Afbeelding
Dharok, Guthan, Karil, Torag, Verac en Ahrim. De Barrows Broeders zijn opnieuw opgestaan uit de dood en bundelen hun krachten in de nieuwe uitdaging: Barrows - Rise of the Six. Diep in Morytania kun je duiken in Sliskes Shadow Realm om het gevecht, samen met drie andere spelers, tegen alle broers tegelijk aan te gaan. Kweet Vaniks vertelt over zijn ervaringen en de nieuwe uitdaging die de Barrows Brothers nu bieden.


Ik kwam voor het eerst in contact met de normale Barrows in 2009 of 2010. In die tijd vond ik het echt een van de leukste manieren om geld te verdienen, vooral omdat het een uitdaging was. Tegenwoordig is dat voor mij niet echt meer zo. Ik kan me nog goed mijn eerste Dharok's helm herinneren, die toen dik 8M was. Barrows is vooral een grondlegger voor mij geweest op het gebied van geld verdienen.

Ik verwachtte dat Rise of the Six de uitdaging die Barrows voor mij was, terug zou brengen. Die verwachting is uitgekomen. Ik hoopte ook dat deze content bijna onmogelijk was, aangezien ik wel van een uitdaging hou. Tot op heden is het nog altijd moeilijke content, omdat er iedere keer weer wat anders kan gebeuren. Het is gewoon verplicht om continu goed op te letten, want als je ook maar één seconde niet goed oplet kun je al dood zijn.

Ver voor de update heb ik met een aantal vrienden (Frankos9, Headhunterz1, W essel met Jeroeen als vervanger) de afspraak gemaakt om samen een vast team te maken. De reden dat wij voor elkaar kozen is omdat wij elkaar vertrouwden, wat toch zeer belangrijk is aangezien de schilden flink wat waard zijn. Ook kozen wij voor elkaar omdat we goed met elkaar konden opschieten en ons het wel tof leek om de uitdaging met elkaar aan te gaan. Ik vind het geweldig dat je afhankelijk van je team bent tijdens het gevecht. Vooral omdat ik een teamspeler ben en ik graag met andere mensen een uitdaging aan ga. Van mij mag echt meer van dit soort content komen, vooral ook de moeilijkheid erbij.

De eerste poging

Met bovenstaand team ging ik ook voor het eerst de uitdaging aan. Vervolgens hebben wij na de update met z'n vieren de som eens op de proef gesteld. Het eerste wat we opmerkten? Het is een inderdaad flinke uitdaging! Dat bleek al uit het feit dat we allemaal al na een minuut dood waren. Dat kwam mede omdat we weinig voorbereidingen hadden gedaan. We wilden namelijk eerst kijken hoe het ons zou verlopen. Op basis van onze eerste ervaring hebben wij onze strategie bepaald. Zo hebben we gekeken wie het beste bij wie zou passen. Ook hebben wij een aantal keer van wapens geruild. Eerst hadden we een Virtus wand met een Virtus book, maar uiteindelijk bleek een Chaotic staff beter te zijn. Ook kwamen we erachter dat we de twee nieuwe armour slots effectief konden invullen met bijvoorbeeld een Portent of Life of aura die onze magie een uur lang een flinke boost geven.

Bijna elke keer dat het ons niet gelukt was de broeders te verslaan, overlegden wij om onze strategie te verbeteren. Zo hebben wij bijvoorbeeld onze armour aangepast, maar ook onze wapens. Ook begonnen wij er wat handigere tactieken bij te verzinnen. Zo bedachten wij bijvoorbeeld dat het handig zou zijn als één persoon steeds dezelfde broeder aan zouden vallen. Ook haalden wij alle broers naar 5000 lifepoints. Vervolgens wachtten wij op elkaar tot de andere zijde alle broers ook op 5000 lifepoints had. Vervolgens gingen wij dan tegelijk beginnen met het doden van de broers. Dit faalde zeer vaak, vooral omdat we er maar niet op ingespeeld raakten wanneer het het beste moment was om aan te vallen.

Succes!

Uiteindelijk is het twee dagen na de update toch gelukt om alle broers te verslaan. We waren dolgelukkig aangezien we er flink wat tijd en moeite in gestoken hadden.. En we waren nog trotser op het feit dat wij het zonder hulpmiddelen deden, zoals Skype.

PlaatjeIk denk dat we totaal ongeveer 150 pogingen hebben gedaan, waaruit 29 kills zijn gekomen. Ongeveer één op de vijf pogingen is dus succesvol verlopen. Totaal heb ik hier ongeveer 130M cash mee verdiend. Het meeste daarvan bestond uit de malevolent energy. Die krijg je altijd na een succesvol gevecht en konden we destijds verkopen voor meer dan twee miljoen per stuk. Ook hebben wij een Shield of Merciless gehad, de magic-variant van de schilden. Deze hebben we weten te verkopen voor 262M, wat ons allen dik 65M opleverde. Verder kregen wij ook wat minder waardevolle items zoals battlestaves, Rune platebodies, magic logs en dwarf weed seeds. Bij elkaar tellen die toch ook wel aardig op.

PlaatjeDe schilden zien er tof uit, maar zijn in mijn ogen vrij nutteloos sinds de Evolution of Combat. Ik hoop dat Jagex in de toekomst wat meer aan schilden zal denken, en ervoor zorgt dat schilden een grotere rol krijgen in combat.

Moeilijk?

Er is geen broer die er daadwerkelijk bovenuit springt als de moeilijkste. Alle broers kunnen namelijk vrij irritant zijn. Als ik er echt een zou moeten: Torag the Corrupted. Die heeft een aanval waarmee hij je letterlijk de grond in kan rammen. Je kunt dan niks doen tot je teamgenoot je bevrijdt. Deze aanval deed hij - toevallig - vaak net als Karil verandert in een bom. Karil kan dan van 5000 tot 7500 lifepoints schade aanbrengen als je vlakbij hem staat wanneer de bom afgaat.

De makkelijkste broer vind ik Ahrim the Blighted. Deze broer hit vrijwel niets, tenzij hij zijn special attack doet. Maar zelfs die kan je zeer simpel ontwijken door in het noorden van de kamer te staan. Daarvoor moet Karil zich wel aan de andere kant bevinden.

Elke combinatie van drie broers is redelijk makkelijk zolang je er maar een beetje op ingespeeld bent. Het enige wat veel kan schelen is als Karil en Ahrim niet aan dezelfde kant zitten. Deze kunnen stralen door de hele kamer voeren als ze de special attack doen, wat nog redelijk vaak voorkomt.

Tot slot...

Als je zelf van plan bent de uitdaging aan te gaan raad ik je aan echt niet op te geven. Het is een zeer moeilijke uitdaging, en voel je vooral ook niet slecht als het je niet lukt. Ons team heeft aan het begin ook zeer vaak gefaald, maar daar moet je je overheen zetten. Op den duur zul je je eerste kill bereiken en dan kan je trots op jezelf zijn en zeggen dat je het toch maar even gehaald hebt. Ook kan ik aanraden om wat streams te bekijken op Twitch. Zowel iTrolledu als Dartmoul1 zijn erg leerzaam. Deze streams hebben ervoor gezorgd dat wij onze tactieken konden aanpassen. Het is ook verstandig om met elkaar een aantal afspraken te maken over wie welke broer tankt en wanneer je ze daadwerkelijk kan doden. Verder kan ik niets anders dan je succes wensen!

Al met al geef ik deze update een 7,5. Dat komt vooral omdat er flink wat fouten in zaten die Jagex heel simpel had kunnen ontdekken als ze hun content wat beter hadden getest. Het is heel vervelend als het je door een glitch onmogelijk wordt gemaakt om alle broeders te verslaan. Zonder glitches zou ik het een 9,0 gegeven. Simpelweg omdat dit voor mij een van de beste updates van het jaar is en ik zal er ook veel tijd aan gaan besteden.

Ritual in the North: Part II

The Tale of the Muspah

Tijdens deze quest speelt één Mahjarrat de hoofdrol: Jhallan. Erjolf, de persoon waarbij je de quest start, denkt dat hij armour in een blok ijs heeft gespot. De speler zal een kijkje in de grot nemen. Midden in het water staat een ijsblok waarin inderdaad armour te zien lijkt. Het lijkt wel een monster. Erjolf wilt dat je met een historicus gaat praten. Dat doe je. De historicus zal je naar Pollnivneach sturen, waar een oud beeld begraven ligt dat er waarschijnlijk mee te maken heeft. Er zou al iemand mee bezig zijn.

De speler zal het beeld vervolgens opgraven. Het blijkt een beeld van een Muspah te zijn. Zo'n zelfde monster zit ook in het ijsblok bevroren. Nu zal Ali the Wise verschijnen die overigens later ook een Mahjarrat blijkt te zijn: Wahisietel (mix de letters van Ali the Wise maar eens door elkaar). Ali zal je vertellen dat een Muspah niet lastig te doden is ondanks dat ze er gevaarlijk uitzien. Desondanks is Ali erg nieuwsgierig naar de vondst van de bevroren Muspah en zal je tips geven hoe je het blok kunt smelten. Dat is niet zo moeilijk: dat kan gewoon met wat vuurtjes.

Nadat het blok gesmolten is zal de Muspah in een Mahjarrat veranderen. Erjolf zal schrikken en wegrennen. Jhallan is gelukkig vriendelijk tegen de speler en zal zich voorstellen. Hij heeft ooit gedroomd over een Muspah en werd er de volgende ochtend zelf één. Dat heeft hem veel energie gekost. Vervolgens heeft hij zichzelf in een ijsblok bevroren om zich voor te bereiden op het aankomende ritueel. Hij vraagt de speler om hem nogmaals in te vriezen. Dit keer moet dat wel op een veiligere plek. Dat zal de speler doen. Jhallan wordt uiteindelijk in een grot vlak onder de uiteindelijke plek van het ritueel ingevroren. De speler zal hem met rust laten.

The Curse of Arrav

Tijdens The Curse of Arrav wilt Ali the Wise dat je het hart van Arrav gaat stelen van de Mahjarrat Zemouregal. Arrav, één van de belangrijkste personen uit de historie van Varrock, wordt al honderden jaren gevangen genomen door Zemouregal. Daarover lees je meer in het stukje over Defender of Varrock. Als Ali in het bezit komt van het hart zou hij daar mogelijk een hoop uit kunnen leren en mogelijk Arrav kunnen bevrijden.

Na een gesprek met Ali komt de speler te weten dat er een tunnel bij de Trollweiss Mountain is gevonden. Dit blijken later de eeuwenoude tunnels van Lamistard zijn, een Mahjarrat die ooit is gestorven in een ritueel. Hij zou deze tunnel gegraven hebben om te kunnen profiteren van de krachten van het ritueel zonder er daadwerkelijk bij te hoeven zijn. Helaas werd hij ontdekt en opgeofferd tijdens dat ritueel. Nu is dit een handige manier om het fort van Zemouregal te bereiken..

Eenmaal de speler zich door het rommel gemijnd heeft zal de kelder van het fort van Zemouregal bereikt worden. Hier staan wat boekenkasten met informatie over alle Mahjarrats. Ook enkele Mahjarrats uit het verleden staan hier beschreven. Vooral Zemouregal heeft interessante informatie, hij wordt namelijk beschreven als 'This is me. I am amazing.'

Eenmaal boven zal de speler Arrav tegenkomen. Arrav zal je aanvallen. Zodra Arrav even zichzelf kan zijn zal hij je tussendoor vertellen dat je het wandtapijt in het zuiden moet doorzoeken. Hier worden de sleutels van de basis van Zemouregal gevonden. Deze basis bevindt zich in de Wilderness. Hierna zal de speler de Pharaoh Queen die de speler tijdens Missing my Mummy gerestoreerd heeft om hulp vragen. Zij zal een pot geven waarin het hart van Arrav na het stelen vervoerd kan worden.

Op naar de basis van Zemouregal in de Wilderness. Na het ontwijken van een hoop Armoured Zombies en vallen zal de speler het hart van Arrav bereiken. Deze zal aan Ali the Wise gegeven worden. Wordt vervolgd tijdens The Temple at Senntisten.

The Temple at Senntisten

Ali the Wise vertelt dat er twee groepen binnen de Mahjarrat zijn: Mahjarrat die loyaal zijn aan de oude en bijna-vergeten god Zaros en Mahjarrat die aan Zamorak loyaal zijn. Hij vraagt je of die twee kampen verschillend behandeld moeten worden en hoe jij over de stand van zaken denkt. Tenslotte vertelt hij over zijn vriend Dr Nabanik, die jou schijnt te kennen. Hij heeft werk voor je bij de Digsite.

Senntisten was vroeger de grootste stad en één van de machtigste plekken van RuneScape. Het was een stad bewoond door volgelingen van Zaros. De stad stond op de plek van de Wilderness, Edgeville, Varrock en de Digsite. In het jaar 3740, tijdens de God Wars, werd het vernietigd door Zamorak en Saradomin in de hoop meer macht te krijgen aangezien de Zarosians veel macht hadden door deze plek. Saradomin bouwde over het oostelijke deel van Senntisten een nieuwe stad: Saranthium. Ook deze stad werd vernietigd tijdens de gevechten van de God Wars. Tegenwoordig wordt er veel onderzoek gedaan en zal het bekend staan als de Digsite.

Eenmaal aangekomen bij de Digsite komt de speler Dr Nabanik tegen. Hij zal zeggen dat het niet gek is dat de speler hem niet herkent, hij is namelijk nogal veranderd sinds de eerste ontmoeting in de piramide van Desert Treasure. Nu wordt het duidelijk: Dr Nabanik is Azzanadra, een Mahjarrat en volgeling van Zaros. De speler zal vragen waarom hij zo geheimzinnig doet. Hij zal vertellen dat volgelingen van Zaros (terecht) niet zo geliefd zijn. Hij is zelf wel goed. Hij vraagt de speler om hem te helpen bij het restaureren van een altar van de god Zaros. Dat doe je.

Eenmaal aangekomen in de oude tempel van Senntisten zijn de restauratiewerkzaamheden al in volle gang. Er moeten twee voorwerpen verzameld worden: de Frostenhorn en een Barrows Icon. Dat laatste voorwerp is natuurlijk in Barrows te verkrijgen. De Frostenhorn zou in een besneeuwd kasteel in het verre noorden liggen. Iemand anders heeft al geprobeerd het ding te halen, maar helaas is alleen een kapotte rugzak van hem teruggevonden. Azzanadra laat de speler de rugzak zien. Er zit een hete orb in.

Op naar Ghorrock. Ghorrock is een oud verlaten kasteel van de troepen van Zaros ten noordwesten van de Wilderness. Het is tevens ook het enige in stand gebleven fort van Zaros van tijdens de God Wars. Na een hoop draken, waterfiends en puzzels komt de speler een Ice Demon tegen. Nadat deze verslagen is zal de speler de Frostenhorn bemachtigen. Het Barrows Icon zal uit de kist van Barrows gehaald worden. Terug naar Azzanadra.

Bij de tempel van Senntisten zul je een assassin tegenkomen. Het is dezelfde persoon als uit de quest Devious Minds. Hij zal je een Relic geven die Azzanadra erg graag wilt hebben. Het is de Relic die uit de kerk van Entrana is gestolen. Azzanadra zal vervolgens met behulp van de voorwerpen het contact met Zaros herstellen. Het herstel van het contact met Zaros is nu al op verschillende plaatsen in de wereld te vinden en richt zich vooral op volgelingen van Zamorak. De Dark Mage in de Abyss heeft problemen met de portal en het standbeeld van Zamorak bij de tempel naast Goblin Village breekt. Wordt vervolgd..

Ritual of the Mahjarrat

Deze quest wordt gezien als de slotquest van het verhaal over het ritueel en Lucien. De speler zal met Sir Tiffy in Falador praten. Tiffy heeft nieuws: zijn mannen zijn op Moss Le'Harmless een aanval op menselijke nederzettingen aan het onderzoeken. Hij vraagt ook om jouw hulp.

Eenmaal aangekomen op Moss Le'Harmless zal er een enorme schreeuw klinken en zullen er een aantal ruiten springen. Eén piraat vertelt over draken in gewaden die de stad via de poort hebben verlaten en de jungle in zijn verdwenen. Na een gevaarlijke tocht door de jungle van Moss Le'Harmless zal de speler achter een boom de Dragonkins met elkaar horen praten. 'De steen wordt nog steeds gebruikt door de 'false user' en moet gevonden worden. Om de pijn te verlichten moeten grotere populaties aangevallen worden.' De Dragonkins zullen wegvliegen.

Terug bij Tiffy gaan jullie de archieven bekijken. Er wordt een briefje van Robert the Strong gevonden, de enige man die ooit een Dragonkin heeft kunnen verslaan. Overigens is Robert the Strong de vroegere vorm van Bob de kat. Op dit briefje staat dat de 'Stonetoucher' de halsband van Bob moet lezen voor een code die je naar Kethsi leidt. Hier zou een sleutel liggen. De stonetoucher ben jij: jij hebt hem namelijk tijdens While Guthix Sleeps aangeraakt. Dat is niet zo best, want daar zijn de Dragonkin, naast de 'false user', naar op zoek.

Op naar Bob en vervolgens naar Kethsi dus. Aangekomen op Kethsi via een fairy ring zoek je via een hoop obstakels naar de sleutel. Die vind je uiteindelijk. Beneden in een kelder op Kethsi open je een kamer. Hier ligt een dagboek van Dathana, een oude mage die ooit op Kethsi leefde. Zij heeft onderzoek gedaan naar bane ores en wapens die ermee gemaakt kunnen worden. De wapens die ermee gemaakt kunnen worden zijn sterk tegen Dragonkins. De speler zal ook een spreuk leren om deze ores te kunnen betoveren.

Ooit keerde de magiër Etheron terug naar Kethsi van een zes jaar lange expeditie. Met hem bracht hij een pronkstuk mee: een grote steen. Een aantal maanden later werden Kethsi en haar bewoners tot hun grootste schrik aangevallen door wezens die nu ook wel bekend staan als de Dragonkin. De laatste overlevenden van Kethsi wilden de steen gebruiken om de Dragonkin aan te vallen, maar later werd duidelijk dat de Dragonkin alleen maar sterker wordt naarmate de steen vaker gebruikt wordt. Ze besloten om de steen weg te doen, maar het was al te laat: de Dragonkin was een groot gevaar geworden omdat hun kracht ondertussen al extreem toegenomen was. Bane ore is de laatste hoop om deze gevaarlijke monsters uit te laten sterven, daar kunnen ze namelijk absoluut niet tegen.

Terug naar Sir Tiffy in Falador. Je bespreekt de documenten van Dathana die je op Kethsi gevonden hebt. Hij vertelt dat Lucien de steen schijnbaar veel gebruikt aangezien de Dragonkin in kracht groeit. Nu zal Ali the Wise opeens verschijnen. Uit zijn onderzoek blijkt dat het ritueel veel sneller is dan gedacht. Nog een probleem, vindt Akrisae. Nu worden de Mahjarrats ook nog eens sterker.

Ali the Wise stelt voor te gaan samenwerken met een aantal Mahjarrats om Lucien te verslaan. Akrisae lijkt dat niets maar jullie besluiten het uiteindelijk toch te gaan doen. Ali geeft je het hart van Arrav. Deze moet gebruikt worden tijdens het ritueel om de controle van Zemouregal over Arrav te verbreken, anders zal hij Arrav inzetten om te vechten tijdens het ritueel. Waarschijnlijk heeft Lucien de Stone of Jas ter voorbereiding ook ergens verstopt rond de plek van het ritueel. Het lijkt jullie een goed idee om eerst Azzanadra te bezoeken om jullie idee bij hem voor te stellen. Hij heeft de beste band met jullie.

Aangekomen bij Azzanadra bespreken jullie de plannen. Je vertelt hem dat Lucien de Stone of Jas heeft en stelt een samenwerking voor met Ali. Hij accepteert, maar vraagt je nog wel om een gunst. Azzanadra kan niet buiten de muren van deze tempel met Zaros praten. Je moet beacons bij het ritueel verstoppen waardoor hij daar wel krachten van Zaros kan ontvangen.

Op naar de plek van het ritueel. Deze plek is ten zuiden van Ghorrock, het besneeuwde kasteel dat je tijdens The Temple at Senntisten bezocht. De speler zal de beacons in een aantal bomen verstoppen en het hart van Arrav in het midden verstoppen, dichtbij het ritueel. Nu is het tijd om het kasteel van Zemouregal binnen te dringen voor informatie over eventuele beschermende spreuken op het hart.

Eenmaal binnen in het kasteel los je een aantal beveiligingsmiddeltjes op en uiteindelijk kom je in een kamer waar heart magic notes liggen. Deze lees je. Er staat in dat hoe verder Arrav van Zemouregal is, hoe minder invloed Zemouregal over Arrav kan uitspreken. Hierop heeft hij iets uitgevonden: een obsidian prism. Dit moet hem helpen zijn spreuk te verbeteren. Vervolgens luister je Zemouregal en zijn gargoyle Sharatheerk af. Hier wordt duidelijk dat Zemouregal zijn zombie-leger en Arrav zelf klaar heeft staan om te vechten. De speler vernietigd de obsidian prism in een andere kamer en verlaat het kasteel.

In het zuiden van de Ritual Site, zo wordt de plek waar het ritueel gehouden gaat worden genoemd, zal de speler Movario aantreffen. Hij denkt dat hij dichtbij de Stone of Jas is, het moet hier ergens verstopt liggen. Hij voelt naast de krachten van de steen ook schaduwmagie.

Nadat de speler een ring of visibility heeft gedragen zal hij/zij een schaduw-pilaar tegenkomen. Zodra de speler er een heat globe op legt zal er een ingang verschijnen die eerst bedolven lag onder het sneeuw. Dit heeft hetzelfde effect als de grote sneeuwballen bij Ghorrock. De speler gaat naar binnen en treft de Stone of Jas aan. Je zult het aanraken. Nu zul je een stukje verleden gaan zien.

Je zult het fort Annakarl uit het jaar 3100 van de 3rd Age zien. K'ril Tsutsaroth en Commander Zilyana zijn hevig in gevecht. K'ril Tsutsaroth zal te sterk zijn en Commander Zilyana doden. Vervolgens zal Saradomin zelf komen en Commander Zilyana redden door haar naar de Stone of Jas, die op dat moment in Fist of Guthix lag, te brengen. Ze hebben hierna een gesprek over de Stone of Jas. Niemand, behalve Saradomin, Zamorak en nu Zilyana, weet dat de steen bestaat. De steen heeft Zamorak tot god gemaakt en Saradomin heeft hem verborgen. De steen is de enige reden dat Zamorak de God Wars is begonnen: hij wil hem hebben.

Het alarm is ondertussen afgegaan. Sir Tiffy zal je naar hem toe teleporteren. Akrisae en Ali the Wise zijn hier ook. Volgens Ali is het ritueel begonnen en zijn er grootse gevechten gaande. Jullie reizen af naar de Ritual Site waar op dat moment General Khazard arriveert met zijn troepen. Khazard maakt bekend dat Ali the Wise eigenlijk de mahjarrat Wahisietel is. Akrisae zal schrikken en wegrennen. Jij en Wahisietel kalmeren hem. Khazard zal jullie vervolgens aanvallen. Jullie verslaan hem uiteindelijk en Khazard zal naar het ritueel teleporteren.

Jullie (Wahisietel, de speler en Akrisae) lopen naar de Ritual Site. Wahisietel vertrouwt het niet en voelt de aanwezigheid van een Mahjarrat. Hij roept Khazard. Het is echter Lucien die verschijnt! Nu beginnen er een aantal hevige gevechten tussen jullie, Lucien, ice demons, speciale wezens van Lucien genaamd Glacors en andere Mahjarrats. Ook Sliske zal voor het eerst in het openbaar verschijnen en zijn Barrow Brothers meenemen om te vechten.

Zodra alle gevechten klaar zijn zal er een gesprek komen tussen alle aanwezige Mahjarrat. Ze gaan praten over wie er geofferd moet worden. Na wat gekibbel laat Lucien Jhallan verschijnen, de Mahjarrat die jij in een grot onder de plaats van het ritueel hebt opgesloten in de hoop dat hij gratis mee kan liften op het ritueel. Zemouregal is het daar mee eens, maar de rest niet omdat zij liever Lucien opgeofferd zien worden vanwege zijn gevaar en daarom begint er opnieuw een gevecht.

Het huisdier van Zemouregal, Sharathteerk, roept armoured zombies op. Als die dood zijn, roept Zemouregal Arrav op. Zemouregal zal zich op een gegeven moment tegen Lucien keren waardoor de speler Arrav naar zijn hart kan lokken. Arrav zal de magische spreuk van Zemouregal verbreken: hij is eindelijk vrij. Nu vindt Lucien het wel welletjes. Hij offert Jhallan en het doodshoofdachtige van elke Mahjarrat verdwijnt.

Azzanadra hit door Zaros flink op Lucien, maar die roept de Stone of Jas op om weer op krachten te komen. Hij wilt het aanraken maar net op dat moment komen er een aantal Dragonkin aanvliegen. Ze zullen hun krachten laten zien door Idria te doden. De Stone of Jas is hun kracht zelf terwijl anderen het willen gebruiken. Dat is niet de bedoeling en daarom moet de 'false user' gedood worden. Lucien zal de Dragonkins aanvallen. Dat lukt nog aardig, maar het lukt de Dragonkin om Lucien te doden met de Staff of Armadyl. De staff zal in stukjes breken. Nu teleporteren er een hoop Mahjarrats weg. De Dragonkin zullen zeggen dat ze zich al wat beter voelen en nog verder zullen gaan met het vernietigen van de wereld. Ze vliegen weer weg.

Nu wil Sliske jou een van de Barrow-broers maken, maar Akrisae springt tussen jullie beide in en wordt zelf een Barrow-broer. Als Sliske en Akrisae zijn verdwenen, lacht Wahisietel erom en zegt hij dat Sliske nooit te vertrouwen is. Wahisietel teleporteert weg.

Hierna laat Sir Tiffy een druïde tevoorschijn komen die de Stone of Jas naar een onbekende plaats teleporteert. Deze druïde weet zelf ook niet waarheen. Je moet hierbij op een nummer klikken. Wat maakt niet uit.

Jullie teleporteren naar Falador, maar jij ziet eerst nog een visioen van een in brand gestoken Draynor, waar alle dode helden nogmaals sterven. Loop wat rond. Sir Tiffy en jij gaan uiteindelijk ook dood. Hierna krijg je een waarschuwing van de Dragonkin dat dit iets is wat nog gaat komen. Het begin allemaal in Edgeville... Edgeville zal er inderdaad niet best uitzien als je er komt.

Na de quest zal je Arrav nog tegenkomen in de buurt van de plek waar het ritueel gehouden werd. Hij bedankt je voor het bevrijden van hem en hij zal verkruimelen tot as. Ook zal Movario nog rondlopen. Hier wordt nog eens extra bevestigd dat hij zich alleen maar in de wetenschap interesseert en geen vijand is. De grot waar de Stone of Jas in lag zal ook bane ore bevatten. Hiervan kunnen wapens gemaakt worden waar de Dragonkin volgens de boeken die je op Kethsi vond niet goed tegen kunnen.

De verhaallijn is nu op een aantal punten afgerond. De Mahjarrat zullen desondanks gewoon terugkeren in godquests en dragonkinquests, het blijven belangrijke personen binnen de verhaallijn van het spel.

Glouphrie the Untrusted
Auteur: Wout12345

"Eet je wormen of Glouphrie zal je te pakken krijgen!", dat is wat kinderen als King Bolren van de Tree Gnome Village in zijn tijd te horen kregen. De figuur van deze magiër is namelijk in de gnome-cultuur vervallen tot een legende, een kinderverhaaltje. Velen achten hem dood, anderen onbelangrijk, maar eigenlijk is het best interessant om te kijken naar de rol van deze beruchte gnome in de geschiedenis.

Onder King Healthorg

Aangezien Glouphrie een nogal mysterieuze persoon is, is de vroegste vermelding in Runescape die men van de gnome heeft uit de tijd dat hij al volwassen was en werkte als magiër aan de zijde van King Healthorg the Great.

Aan het einde van de Fourth Age was de Tree Gnome Stronghold erg zwak. De Mahjarrat Hazeel en diens leerling Khazard bezetten het grootste deel van centraal- en zuid-Kandarin met hun mensenleger en bedreigden zo het rijk van de gnomes. De goblins van de Thoroboshuun maakten gebruik van deze situatie om een aanval te organiseren op de gnomes, wat resulteerde in de "slag" van Atarisundri. Na dit korte lesje geschiedenis komen we weer bij Glouphrie, die dankzij zijn illusie-magie erin slaagde de goblins te doen vluchten, een overwinning te behalen voor Healthorg en zo zijn plaats als adviseur van de koning te verzekeren.
Afbeelding
Van links naar rechts: Oaknock, Healthorg, Glouphrie en een jonge Hazelmere.
Na dit voorval is het volgende bekende incident al meteen de verbanning van Glouphrie. Op een dag werd de silver spirit tree genaamd Argento neergebliksemd waardoor deze op slag stierf. Of dit moord was of niet is niet bekend, maar wel merkte Hazelmere, een "tree whisperer" die bevriend was met de spirit tree, diens dood op, hoewel de boom er nog helemaal normaal uit zag. Met de hulp van de ingenieur Oaknock werd een magische illusie opgeheven waardoor iedereen zag dat Argento daadwerkelijk gestorven was. Hierop gaf Glouphrie toe aan de koning dat hij de dood van de spirit tree had verborgen met zijn magie. Waarom is niet bekend, maar het resulteerde wel in de verbanning uit de Tree Gnome Stronghold van de magiër en ook de afkeer van Glouphrie tegenover Healthorg en diens zoon, Argenthorg.

Bolrie

Glouphrie steekt weer de kop op rond de dood van King Healthorg en de verkiezingen die hierop volgen. Met Khazard die nog steeds veel troepen bezat ten oosten van de Tree Gnome Village, kwam een zekere "spirit advisor" Bolrie, de broer van de huidige koning van het dorp, Bolren vertellen dat er actie moest ondernomen worden tegen deze Mahjarrat. Argenthorg was immers al oud en zou niet meer competent geweest zijn als koning om de mensen te stoppen, wat de val van het gnomenrijk tot gevolg zou hebben. Dit wou Bolrie natuurlijk voorkomen, waardoor hij een oorlog begon tegen de troepen van Khazard op advies van de mysterieuze spirit advisor, volgens wie ze voorlopig nog zwak waren.

Nog belangrijker was dat Bolrie met deze "overwinning" erg populair kon worden en zo een kans zou kunnen maken tegen de vanzelfsprekende troonopvolger, Argenthorg, in een eventuele verkiezing. Hoewel de gnome-Khazard-oorlog nog steeds verder woedt, werden deze verkiezingen wel georganiseerd. De adviseur van Bolrie gebruikte echter illusie-magie om bij een banket van Argenthorg schijnbaar menseneten op de tafel te laten staan. Dit was een poging om een schandaal uit te lokken waarbij Argenthorg zich "te veel" aan het verbroederen was met de cultuur van de mensen. Desalniettemin werkte het plan averechts, want de illusie werd opgemerkt en de adviseur werd ontmaskerd als niemand anders dan Glouphrie, die via Bolrie de Tree Gnome Stronghold wilde leiden volgens zijn ideaalbeeld. Deze keer werden Bolrie en zijn familie echter ook verbannen vanwege zijn samenwerking met de banneling. Hierdoor heeft Bolrie zich tot op de dag van vandaag tegen Glouphrie gekeerd.

Na Bolrie

Hierna is de beruchte gnome naar het zuidwesten getrokken, waar hij onder de zuidelijke Arandar Arposandra, de "stenen stad", stichtte. Verder heeft hij in zijn strijd tegen de rijk van de gnomes enkele spionnen, vermomd als "cute creatures", gestuurd naar de verschillende nederzettingen van zijn soortgenoten.

Ook is hij in zijn stad gaan experimenteren met leven voor het artificieel maken van intelligente terrorbirds en tortoises, waarbij zich zo veel afvalstoffen ontwikkelden dat deze zorgden voor het ontstaan van de Poison waste ten zuiden van Isafdar. Dit tast echter ook het leven in de buurt aan, wat getoond wordt wanneer in Path of Glouphrie een spirit tree zijn connectie met de Anima Mundi verliest en op het punt staat te sterven.

Een opmerkelijk feit is wel dat Arposandra momenteel geregeerd wordt door een zekere Glouck. Sterker nog, Glouphries naam mag niet meer genoemd worden in de stad, wat erop wijst dat dit niet zo maar een opvolger was, maar een vijand die de magiër heeft afgezet. Toch hebben we al gezien waartoe Glouphrie in staat is en zonder of met zijn stad, blijft hij een figuur om rekening mee te houden.

De situatie wordt echter nog kritischer wanneer Glouphries rivaal, Hazelmere, het leven laat in While Guthix Sleeps en Guthix, als beschermer van de Anima Mundi, vermoord wordt in The World Wakes. Het is nu aan de speler, als tree whisperer en guardian of Guthix, desastreuze gevolgen op het leven van Gielinor te voorkomen.

Achter de schermen
Kom alles te weten! We gaan jullie wat vertellen over het leven van de moderatoren of andere groepen met een functie, om jullie zo een beter beeld te geven over die taken. In deze editie staan de algemene moderators centraal. Wat ze doen is een goede vraag, dus daarvoor raden we je aan snel verder te lezen! In dit artikel een duidelijke uitleg van feppie64 en Poekies.
 feppie64
  • Wat is nu eigenlijk concreet jullie functie en hoe uit zich dat in de praktijk?
Allereerst dank ik u dat u Ons met koninklijk meervoud aanspreekt. Nochthans prefereer ik dat u de schijn van gelijkheid hoog houdt en de enkelvoudige vorm gebruikt wanneer u het over Ons heeft.

Onder mijn naam staat "webmaster", wat betekent de baas en eigenaar van de site ben. In de praktijk uit zich dat doordat iedereen doet wat ik zeg.
  • Hoe ziet jullie gemiddelde dag op de site er ongeveer uit?
Op het forum lees de privéfora, bekijk ik Nieuws en updates van RuneScape om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in RuneScape en lees ik Algemeen. Ook kijk ik in Over het forum en de chats en Aanvullingen voor de website om te kijken of er dringende problemen zijn die opgelost moeten worden of nieuwe ideeën zijn. Zoals jullie gemerkt hebben, ben ik meer een lezer dan iemand die veel berichten plaats. Als ik een bericht plaats, doe ik dat omdat ik denk dat ze echt iets toevoegen.

Op de rest van de website speel ik een grote rol: ik vertaal nieuwsberichten, schrijf samen met de tipsitemedewerkers nieuwe artikelen voor op de website en werk verouderde beschrijvingen bij. Ook ben ik degene die nieuwe delen aan de website toevoegt. Ik ben degene met toegang tot alle bestanden. Technische veranderingen aan de website zullen altijd door mij gemaakt worden of via mij verlopen.
  • Op welke manier oefenen jullie invloed uit op het beleid en de voortgang van de site?
Doordat ik meer in de gaten houd dan echt berichten plaats, hebben de moderators een grote vrijheid te doen wat ze willen en beleid uit te stippelen. Mijn mening is meestal doorslaggevend, waardoor ik hem niet vaak geef. Mijn hand is veel meer te zien buiten het forum. Ik ben degene die de tipsitemedewerkers aanstuurt en daarin echt de beslissende stem heeft.
  • Hoe zijn jullie op het idee van non-RS op een RS-forum gekomen?
Dat kwam door de jengelende kinders. Hedentendage is er nog niets veranderd.
 Poekies
  • Wat is nu eigenlijk concreet jullie functie en hoe uit zich dat in de praktijk?
Vroeger, toen ik net moderator werd, was mijn functie eigenlijk zoals dat van elke moderator: het forum beheren. Dat houdt in dat je klachten van leden afhandelt, zorgt dat er geen ruzies ontstaan of deze zo snel mogelijk de kop in drukt en eventueel waarschuwingen en/of bans uitdeelt. Uiteraard behoort meediscussiëren in beleidszaken, om zo het forum te verbeteren, daar ook toe. Destijds was er geen indeling van de moderators in RS en non-RS, dus bemoeide je je met de zaken waarvan je dacht dat dat bijdroeg. Nu, als een van de twee algemene moderatoren, doe ik dat eigenlijk nog steeds.
Naarmate de jaren verstreken, ben ik wel minder op de voorgrond gaan doen, maar achter de schermen doe ik nog wel degelijk wat. Ik denk dat dat geleidelijk aan nu ook mijn hoofdtaak is geworden. Ik geef mijn mening als ik denk dat het nuttig is, ongeacht over welk forumdeel het gaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het opstellen van richtlijnen. Ook ben ik het aanspreekpunt als er klachten komen over teamleiders en eventueel andere moderatoren. Het is tenslotte een beetje lastig naar een teamleider te gaan met een klacht over diezelfde teamleider. Ruzies oplossen binnen het team is ook mijn taak, hoewel ik daar niet altijd even blij mee ben. Onderhand hebben ze de vervelende gewoonte gekregen elke keer als Feppie - voor alle duidelijkheid, mijn broer - en ik op vakantie zijn, voor problemen te zorgen. Het gezegde Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel is hier aardig van toepassing.. :( Wat betreft werk op de voorgrond, soms doet er zich nog wel eens een situatie voor waarin ik benieuwd ben wat het verhaal erachter is. Dan is er iets gebeurd waardoor er heisa op het forum is ontstaan en dan ga ik om dat op te lossen maar eens het verhaal van beide partijen aanhoren (of de kant waarvan nog niets bekend is), om zo een goed beeld ervan te krijgen. Dat is denk ik wat nog het meeste bij op de voorgrond werken in de buurt komt.
  • Hoe ziet jullie gemiddelde dag op de site er ongeveer uit?
Ik begin altijd met een rondje door de privéfora te maken. Dat zijn voor mij hoofdzakelijk de forumdelen van de redactie, de friendschat (dat overigens nog steeds de antieke naam Clanchat draagt), van het RS- en Non-RS-deel, van een algemeen deel voor alle moderatoren, van de tipsitemedewerkers en natuurlijk het forumdeel waar alles over stoute leden wordt bijgehouden. Bij de redactie controleer ik dan de spelling, geef ik feedback op artikelen of herinner ik ze eraan dat de deadline nadert. Bij het forumdeel Website is het wel leuk om te zien wat ze allemaal uitvoeren en waar ze nu weer mee bezig zijn (of hoe vaak Feppie de boel weer sloopt, wat nog verrassend vaak is door al zijn gesleutel). Bij de overige forumdelen is het vooral kijken of ik m'n mening ergens over kan geven. Verder houd ik Over het forum en de chats bij, net als hier en daar wat topics uit het RS- en Non-RS-deel. Meldingen die ik tegenkom, handel ik ook af.
  • Op welke manier oefenen jullie invloed uit op het beleid en de voortgang van de site?
Deze vraag heb ik eigenlijk al eerder beantwoord. Ik bemoei me met zaken als ik denk dat mijn mening er iets aan kan bijdragen of als ik het er niet mee eens ben.
We hopen dat je nog meer te weten bent gekomen over deze groep.

Laatste dankwoord
Auteur: alle (ex-)redactieleden

In september 2009 kwam de eerste editie van de Lunagraaf uit. Al meer dan vier jaar geleden was dat. Nu komt aan de krant - in de huidige vorm, althans - een einde. Een weloverwogen keuze, waarvan wij denken dat het iedereen goed zal doen.

Al een hele tijd zien we een alsmaar dalend aantal kijkers van de krant. Waar dat er op het begin van de krant vaak meer dan tien duizend waren (al zijn deze aantallen misschien wat vertekend, gezien de datum), kijken we nu naar een magere 2000 - al zijn er soms wat uitschieters. Tijd om eens te gaan kijken waar dat aan zou kunnen liggen, dus.
Afbeelding
Een indruk van de kijkcijfers.

We hebben in de afgelopen maanden van alles geprobeerd. Er zijn sollicitaties geweest, we hebben een enquête gehouden, we zijn binnen de redactie anders gaan werken… niets bleek écht de doorslag te geven. Totdat Mystery met een ‘out-of-the-box’ plan aan kwam zetten. En dat leek hetgeen we nodig hadden.

Van dat plan zijn jullie ondertussen op de hoogte. De krant gaat weg, en we komen ‘terug’ met een leukere, frissere manier van het leveren van artikels. Hopelijk is dat ook hoe jullie daar over denken.

Maar goed, laten we ook maar eens kijken naar alle voorgaande edities van de Lunagraaf.
  • Er zijn veel interviews de revue gepasseerd. Zo zijn een aantal (toenmalige) Nederlandse Jagex Mods onder handen genomen, maar ook de YouTubers Excl en Castle Wars zijn ondervraagd.
  • Er zijn verschillende puzzels gemaakt. Kleine, maar ook grote puzzels.
  • De krant is regelmatig van een leuk thema voorzien. Zoals met Halloween en met Kerst!
  • De opmerkelijke inzendingen kent iedereen wel. Deze altijd grappige vragen en opmerkingen stonden zelfs vanaf editie één al in de krant.
  • Ook het doorgeefverhaal heeft vaak voor geniale, maar vooral ook vage verhalen gezorgd. Het was in ieder geval altijd wel een verrassing wat daar uitkwam.
  • De Lunacolumn was ook een groot succes. Keer op keer wist Slyfer ons weer soms harde, soms lovende kritiek aan ons horen.
Een mooie tijd om op terug te kijken dus, wat ons betreft. En ook een mooie tijd om ons op de toekomst te gaan richten.
Laatst gewijzigd door Superheat op vrijdag 27 december 2013, 23:09, 1 keer totaal gewijzigd.
Cruseder4

Re: Editie 49 - December 2013 - Finale-editie

Bericht door Cruseder4 »

Jezus wat veel.

Ga jullie missen.
Slyfer
Ex-moderator
Berichten: 9809
Lid geworden op: maandag 14 maart 2011, 21:39

Re: Editie 49 - December 2013 - Finale-editie

Bericht door Slyfer »

Een proficiat aan iedereen die ooit zijn steentje bijgedragen heeft aan de Lunagraaf. In zo'n krant kroop altijd veel meer tijd dan dat mensen zouden denken.

Mooie laatste editie, binnenkort eens met plezier doorlezen. :)
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Sliskean
Berichten: 459
Lid geworden op: dinsdag 27 december 2011, 11:49
RS: Dodoo (OSRS)
Clan: Maxed in Progress
Oude naam: Azog

Re: Editie 49 - December 2013 - Finale-editie

Bericht door Sliskean »

De Battle of Lumbridge werd op diezelfde dag afgesloten met een korte cutscene waarin Saradomin wint van Zamorak. Moia redt Zamorak waarna ze allen wegteleporteren. Een prima cutscene.
Dat sarcasme :p mooie krant trouwens :)
Afbeelding
Frankos9
Ex-moderator
Berichten: 17925
Lid geworden op: zaterdag 28 juli 2007, 18:44

Re: Editie 49 - December 2013 - Finale-editie

Bericht door Frankos9 »

Bedankt voor alle kranten en weer een mooie editie =D> Ik ben benieuwd hoe het nieuwe concept uitpakt!
Kweet Vaniks
Siteteamlid
Berichten: 6823
Lid geworden op: zaterdag 31 maart 2012, 9:06

Re: Editie 49 - December 2013 - Finale-editie

Bericht door Kweet Vaniks »

Toffe laatste editie. Thanks voor alle kranten!
Jerren
Berichten: 1234
Lid geworden op: zaterdag 10 april 2010, 16:56
RS: Jerren NL (p2p)
Clan: ColdFusion

Re: Editie 49 - December 2013 - Finale-editie

Bericht door Jerren »

Kweet Vaniks schreef: Toffe laatste editie. Thanks voor alle kranten!
RS status: P2p

Afbeelding
Odius
Ex-chatmoderator
Berichten: 16826
Lid geworden op: woensdag 14 mei 2008, 19:01

Re: Editie 49 - December 2013 - Finale-editie

Bericht door Odius »

Schitterend werk van de redactie al die jaren om Lunagang nog een mooiere, betere en leukere plaats te maken voor de leden. Hopelijk zijn de alternatieven in de toekomst even sterk.

Blij verder dat mijn artikel nu volledig afgerond is. :D
Siddy00
Berichten: 6708
Lid geworden op: dinsdag 10 april 2007, 19:32
RS: Siddy00 (p2p)
Contacteer:

Re: Editie 49 - December 2013 - Finale-editie

Bericht door Siddy00 »

Wederom erg leuk om te lezen. Ik heb nu een drietal (drie en een beetje) artikels achter de rug, vooral de Achter de Schermen en het Mythologie-artikel van Odius heb ik met veel plezier gelezen ^^
Zeekoe
Update Lounge
Berichten: 10632
Lid geworden op: zondag 9 september 2012, 22:01
Extra rang: Winnaar screenshotcompetitie

Re: Editie 49 - December 2013 - Finale-editie

Bericht door Zeekoe »

Nog niet alle artikels kunnen lezen, maar tot dusver een erg goede krant. Bedankt aan alle redactieleden!
Robin
Berichten: 6265
Lid geworden op: dinsdag 18 maart 2008, 19:25
Contacteer:

Re: Editie 49 - December 2013 - Finale-editie

Bericht door Robin »

Fons heeft zich duidelijk zeer hard gewerkt! Leuke krant, eens lezen tijdens het RSen.
Het is allemaal de schuld van de sossen.
Daan
Bouillonblokje
Berichten: 40332
Lid geworden op: zaterdag 18 april 2009, 17:26

Re: Editie 49 - December 2013 - Finale-editie

Bericht door Daan »

Dit is wel weer een beetje teveel van het goede redactie. :P

Klein beetje tl;dr
Misschien als ik tijd heb lees ik het helemaal, maar voor nu ziet het er zeer netjes uit.
Erwin
Moderator in categorie RS
Berichten: 13298
Lid geworden op: woensdag 1 maart 2006, 11:40

Re: Editie 49 - December 2013 - Finale-editie

Bericht door Erwin »

Lange krant :o Aantal stukken gelezen, zag er goed uit! Bedankt voor alles de afgelopen jaren redactie, ik heb er altijd weer van genoten :D
Afbeelding
In- of uitklappen • Robotrobbie uitlachen?! Dat kan!
(21:43:48) <+ZehRobot_> ging ik van ltf
(21:43:48) <+ZehRobot_> naar habbo
(21:43:48) <+ZehRobot_> mfw O_O
(21:43:49) <+ZehRobot_> Even inloggen dan maar
(21:44:11) <+ZehRobot_> Nice, ik weet me pw nog
(21:44:24) <+ZehRobot_> Sweet, 23 credits door jaren inactief zijn
(21:45:28) <+ZehRobot_> WOW SHIT
(21:45:32) <+ZehRobot_> IK BEN RIJK OP HABBO
(21:48:08) <+ZehRobot_> weg van habbo.
Wout12345
Berichten: 2177
Lid geworden op: zondag 9 augustus 2009, 14:59
RS: Gestopt

Re: Editie 49 - December 2013 - Finale-editie

Bericht door Wout12345 »

Toen ik het matige aantal artikels zag voor de aangekondigde "gigantische krant" was ik maar wat teleurgesteld, tot ik de scrollbar zag. XD Echt wel een leuke krant deze keer, in tegenstelling tot andere keren heb ik bijna alles gelezen denk ik (buiten Lunamusic dan, sorry Mys :x). De interviews met Feppie en Poekies waren best wel grappig, dat roept echt herinneringen op bij mij. :)

Verder is het mythologie-artikel zeker een vermelding waard, want Odius, wat een research. O.o Ik kende enkele onbekende referenties al toevallig door een mythologieboek waar ik vroeger wel eens doorbladerde, maar dit ... Het is niet verbazend om te zien dat dit maanden tijd gekost heeft.

Ten slotte is het wel een beetje spijtig dat in tegenstelling tot de vorige jaren, er geen 2013 IRL recap is, als ik geweten had dat de krant verplaatst ging worden naar Kerstmis had ik daar best aan mee willen werken, met PRISM, de zaak Manning e.d. Maar goed, ik ga het jullie zeker niet kwalijk nemen, dit op zich moet al heel veel moeite gekost hebben. Echt een mooie afsluiter. :D
Wil je me contacteren en antwoord ik niet, stuur me dan een PM op Youtube (12345Wout12345).
Mystery
Adviseur
Berichten: 12320
Lid geworden op: zondag 18 februari 2007, 16:27
RS: Mys (OSRS)
Extra rang: Teamleider siteteam
Contacteer:

Re: Editie 49 - December 2013 - Finale-editie

Bericht door Mystery »

Ik heb de Lunamusic deze maand niet gemaakt, overigens. ^^ Ik heb wel nog een dankwoord bij het artikel geplaatst. :)
Ex-gebruiker 52833
Berichten: 9015
Lid geworden op: vrijdag 22 oktober 2010, 18:45

Re: Editie 49 - December 2013 - Finale-editie

Bericht door Ex-gebruiker 52833 »

WAARSCHUWING!

Wegens kans tot onaangename plaatjes in deze editie van de Lunagraaf, gelieve dit niet te lezen indien je jezelf aan het voeden bent! Dit om eventuele klachten te vermijden.

Bij voorbaat dank.
Wout12345
Berichten: 2177
Lid geworden op: zondag 9 augustus 2009, 14:59
RS: Gestopt

Re: Editie 49 - December 2013 - Finale-editie

Bericht door Wout12345 »

Mystery schreef: Ik heb de Lunamusic deze maand niet gemaakt, overigens. ^^ Ik heb wel nog een dankwoord bij het artikel geplaatst. :)
Ow, gelezen nu! ;-)
Wil je me contacteren en antwoord ik niet, stuur me dan een PM op Youtube (12345Wout12345).
Tristan
Teamleider Chat
Berichten: 12286
Lid geworden op: donderdag 29 april 2010, 15:31
RS: Wertoo4 (p2p)
Clan: Lunatip

Re: Editie 49 - December 2013 - Finale-editie

Bericht door Tristan »

Wout12345 schreef:
Mystery schreef: Ik heb de Lunamusic deze maand niet gemaakt, overigens. ^^ Ik heb wel nog een dankwoord bij het artikel geplaatst. :)
Ow, gelezen nu! ;-)
Ik heb Bram even van z'n Lunamusic deze maand afgepakt!

Bedankt iedereen van de redactie om toch jaren lang zo'n mooie krant neer te leggen.
Heb je vragen over een kick/ban of heb je nog een andere opmerking over de chat? Stuur mij dan gerust een PB!
Chatregels: Waarom ben ik gekickt? | Het Lunatip topic: alle informatie over de chat | Lunatipchatter van het kwartaal

Afbeelding

"Alsof mij t boeit wat jullie kunnen missen in het team?"
"Nee, gewoon een warn erop"
--Legends
Eend
Ex-moderator
Berichten: 6175
Lid geworden op: zondag 7 februari 2010, 18:18

Re: Editie 49 - December 2013 - Finale-editie

Bericht door Eend »

Toffe krant! Ben nog lang niet door alle artikels heen, maar het is nog een weekje vakantie, tijd zat dus. Het enige jammerlijke punt is dat de laatste krant gepubliceerd wordt met K-pop :(
Si je suis
ce que je suis
c'est parce que j'ai été
ce que j'étais
et que j'espère bien devenir
ce que je serai
Ricardo
Chatmoderator
Berichten: 1913
Lid geworden op: zondag 2 mei 2010, 13:13
RS: Riicardo (p2p)
Clan: Hellsquad
Oude naam: Skythepro
Extra rang: Siteteamlid

Re: Editie 49 - December 2013 - Finale-editie

Bericht door Ricardo »

Nu eens alle artikelen gelezen en ik moet zeggen: Toffe krant, jammer dat het de laatste is. :cry:
Plaats reactie