DaTaDaT's Cooking Guide ~ Members Only

Hier staan tips van je medespelers over skills.
Forumregels
Wil je zelf een guide schrijven? Kijk dan hier!
Plaats reactie
DaTaDaT
Berichten: 120
Lid geworden op: maandag 26 december 2011, 18:19
RS: DaTaDaT (p2p)

DaTaDaT's Cooking Guide ~ Members Only

Bericht door DaTaDaT »

Inleiding

Leuk dat je dit leest, dit is mijn eerste guide op dit forum. Cooking is een snel trainende skill. In ongeveer 3 weken kun je al 99 zijn, mocht je een beetje veel spelen. Er zijn niet erg veel manieren om dit te trainen en daarom kan het al snel erg saai worden. Het wordt vaak gezien als een skill die je ook maar 'even' naar 99 traint om een 'betere' skillcape te trimmen. Voedsel is nog steeds, ondanks alle potion van Herblore, een vast onderdeel voor veel PvM'ers, PvP'ers en noem maar op.

Inhoud

Waar gaan we trainen
- Rogues' Den Plaatje
- Overige plaatsen

Het trainen tot 99
- Membersvoordeel
- Welke vissoorten op welke levels?

Overige methode
- Wine

Questen

Informatie
- Skillcape
- Boosts
- Weetjes

Slot


Waar gaan we trainen

Plaatje
- Rogues' Den

De Rogues' Den ligt sinds een update voor nieuwe members in het midden van Taverley. Voorheen lag het in Burthrope. Je kunt er simpel komen door op je Home Teleport te klikken en vervolgens naar Burthrope te reizen. Eenmaal aangekomen in Burthrope loop je naar het zuiden, richting Taverley. Je ziet dan rechtsonder de portal een klein huisje. In het noordoosten van dit huisje zit een luik, als je hierop klikt dan kom je in de Rogues' Den terecht. Loop dan naar het westen, daar zie je een klein vuurtje met een mannetje dat je als 'bank' kunt gebruiken, hij heeft Emerald Benedict.
Ook loopt er de Thieving Master rondt. Een andere manier om er te komen is door je huis in Taverley te hebben, naar je huis te gaan door een Teleport To House tablet te gebruiken en vervolgens naar buiten te stappen. Ook kun je ballonreizen om naar Taverley te komen.

- Overige plaatsen

Overige plaatsen waar je snel en effectief kunt koken zijn: Al Kharid (teleporteer met een Ring of Duelling naar de Duel Arena en loop vervolgens naar het zuidwesten. Je komt zo op een bank terecht, ten noorden hiervan is een fornuis), Lumbridge Castle (je krijgt na de quest Cook's Assistent toegang tot het fornuis in de keuken, hierop verbrand je weinig voedsel) en Neitiznot. Om in Neitiznot te komen heb je de quest Fremmenik Trials nodig. Het fornuis zit wederom weer dicht bij een bank, het enige nadeel is dus wel dat je die quest moet voltooien. Een laatste spot waat je uitstekend je Cooking kunt trainen is in de Cooking guide. Nadat je Achievement Diary van Varrock Hard hebt uitgespeeld krijg je toegang tot de range. Je hoeft je maar om te draaien en je staat tegen een bank. Dit zal niet iedereen zich kunnen veroorloven en wordt dus vaak gebruikt door spelers die allang 99 Cooking zijn gepasseerd en nu een x aantal xp willen halen in deze skill.




Het trainen tot 99

- Membersvoordeel

Natuurlijk hebben spelers die member zijn voordeel. Nadat ze de Family Crest hebben voltooid kun je de family gauntlets verwisselen bij de kok in Catherby voor cooking gauntlets. Deze zorgen ervoor dat je swordfish, lobsters, tuna's en sharks minder snel verbrandt. Ook zul je merken dat je met deze gauntlets op een bepaald eerder helemaal geen vissen meer verbrandt.

- Welke vissoorten op welke levels?

Note: alle prijzen van vissen kun je opzoeken op deze site. Het is de Grand Exchange op de officiële Runescape site. Let hierbij op dat in de tussentijd jij aan het koken bent de prijzen kunnen veranderen. Dit kunnen zowel nadelige als voordelige gevolgen hebben.

Dan komt nu het echte werk. Voor de levels 1-20 gaan we shrimps koken. Je krijgt 30 xp per keer dat je het niet laat aanbranden, wat wil zeggen dat je 149 shrimps moet koken voor level 20. Aangezien je op het begin nog veel verbrandt, koop je er wat meer. Laten we zeggen dat je er 200 nodig hebt. De kosten hiervan zullen nihil zijn. Maar wil je dit toch weten, gebruik dan deze formule: 'prijs 1 raw shrimp - prijs 1 shrimp (gekookt) x aantal shrimps
dat je kookt'.
Plaatje
We gaan verder, want we zijn er nog lang niet. Nadat je 20 bent ga je tot level 55 trouts koken. Dit lijkt een grote stap, maar je moet denken dat Cooking een erg snelle skill is om te trainen. Je zult hier niet langer mee bezig zijn dan anderhalf uur. Per trout die je goed kookt krijg je 70 xp, dat betekent dat je 2317 trouts moet koken om level 55 te bereiken. Aangezien je pas op 50 stopt om trouts te verbranden koop je er een hoop meer, anders moet je weer
terug naar de Grand Exchange om nieuwe bij te kopen, zo vervelend. De kosten hiervan liggen alweer iets hoger maar het is niet een bedrag waarvan je raar opkijkt. Formule hiervan is: 'prijs 1 raw trout - prijs 1 trout (gekookt) x aantal trouts dat je kookt'.

Je bent al 55 Cooking en de dag is nog niet eens voorbij. Je levelt zo snel en makkelijk dus je wilt vast door gaan? Ik ook. We gaan nu een grotere stap zetten. We gaan namelijk naar 68 trainen, en dat in een keer. Wat gaan we koken? Tuna's. Het zijn van die vervelede vissen die je vangt bij al je dure swordfishes. Tijd om er 4384 op een vuurtje te roosteren. Dit duurt ongeveer 4 uurtjes, maar vergt niet veel inspanning. De kosten lopen ook weer meer op dan bij trouts. De formule: 'prijs 1 raw tuna - prijs 1 tuna (gekookt) x aantal tuna's dat je kookt' geeft je een beeld hoeveel het je gaat kosten. Denk er wel aan dat je pas op 63 stopt om ze te verbranden, met of zonder gauntlets. Dus koop er een honderdtal extra.

De levels 68-81 zullen redelijk snel gaan. Niet alleen omdat Cooking over het algemeen snel is, maar we zitten nog redelijk laag in ons Cooking level en de experience tussen twee levels is nog niet zo groot. Lobsters staan op het menu en het zijn er maarliefst 13232. Je zult op level 68 MET cooking gauntlets geen enkele lobster meer verbranden, dus je kunt dit aantal precies inkopen. Het duurt je ongeveer 12 tot 13 uur ze te koken. Met de al eerder genoemde formule kun je uitrekenen hoeveel het je gaat kosten. Voor de mensen die het nog niet is opgevallen, de formule luidt: 'prijs 1 raw lobster - prijs 1 lobster (gekookt) x aantal lobsters dat je kookt'.

Van 81 tot het level 90 gaan we swordfishes koken. Deze paarse zwaardvissen geven je 140 xp per keer wat wil zeggen dat je er 22526 moet koken. Ook dit aantal kun je exact inkopen, aangezien je met cooking gauntlets niets meer verbrand. Met ongeveer 1000 swordfishes per uur zul je hier iets meer dan 22 uur over doen. De xp-rate per uur zal al snel oplopen tot zo'n 130 tot 140k per uur. Nogmaals, om erachter komen hoeveel je ongeveer verlies maakt kun je de formule 'prijs 1 raw swordfish - prijs 1 swordfish (gekookt) x aantal swordfishes dat je kook' gebruiken.
Plaatje
Nog maar 9 levels verwijderd tot je een waardige kok bent. Je zult nu 4 levels omhoog moeten gaan, tot 94, met monkfishes. Met gauntlets verbrandt je ze niet meer op level 90. Aangezien we al level 90 zijn kun je er precies 17322 inkopen. Ongeveer 17 uurtjes en ook dit zou vrij snel moeten gaan. Gebruik de formule 'prijs 1 raw monkfish - prijs 1 monkfish (gekookt) x aantal monkfishes dat je kookt', en je weet precies hoeveel verlies je hierdoor lijdt.

Vanaf nu gaan we winst maken.

Sharks slaan we over, die verbrandt je dan wel niet meer op 94 maar geven niet zoveel xp als rocktails die je ook niet meer verbrandt op 94. We gaan dus rocktails koken. Ze zijn te vangen in de Living Rock Canvers. Per rocktail die je kookt krijg je 225 xp en aangezien een rauwe rocktail minder waard is dan een gekookte, maken we winst! Dit is gunstig. Snel trainen met winst. Je moet er maarliefst 22622 koken. Ongeveer 22 uur dus. Valt mee toch? Om uit te rekenen hoeveel winst je maakt, moet je deze formule toepassen: 'prijs 1 rocktail (gekookt) - prijs 1 raw rocktail x aantal rocktails dat je kookt'. Dit is dus precies het omgekeerde van de andere formules aangezien je nu winst maakt.


Overige methode

- Wine

Op level 35 kun je wijn maken. Dit doe je door een grapes bij een jug of water te doen. Als de wijn mislukt krijg je 'bad wine'. Dit is een zeer snelle methode om te trainen, maar tevergeefs is het ook erg duur. Je moet vanaf 35 tot 99 65061 jugs of wine maken. Door de formule '(1 jug of water + 1 grapes) - 1 jug of wine x aantal jugs of wine dat je maakt' kun je het verlies berekenen. Op dit moment van schrijven (31 maart 2012) zijn de kosten dan ook 95,7M. Zoals je ziet ontzettend duur, maar wel vreselijk snel. Bedenk dat het trainen van Cooking al erg snel gaat met het koken van vissen en dat het enorm in kosten scheelt.


Questen

Er zijn een aantal questen die je kunt doen waardoor je gratis xp krijgt in Cooking. Hieronder staan ze.

Quest voor gratis spelers
Cooks Assistant 300 xp

Quest voor members
Big Chompy Bird Hunting ~ 1470 xp
Forgettable Table ~ 5000 xp
Gertrudes Cat ~ 1525 xp
Heroes Quest ~ 2825 xp
Let Them Eat Pie ~ 100 xp
Rag And Bone Man ~ 500 xp
Tai Bwo Wannai Trio ~ 5000 xp

Nadat je alle subquesten van Recipe For Disaster (member) hebt voltooid, heb je 28.000 xp verdiend in Cooking. Ook krijg je nog een lamp van 20.000 xp die je ook op Cooking in kunt zetten als je
hoger dan level 50 bent.


Informatie

- Skillcape
Plaatje
Nadat je eindelijk 99 bent, wil je dat natuurlijk aan iedereen laten zien. Bij de hoofdkok in de Cooking Guild kun je de cape ophalen voor 99.000 gp. Door het aandoen van de cape zal je Cooking tijdelijk 100 zijn. Ook als je 'Operate'-optie gebruikt zal je Cooking tijdelijk 100 zijn, wat wil zeggen dat je zonder cooking gauntlets de kans verkleint op het verbranden van vissen. De skillcape emote van Cooking is de langste emote van alle skillcapes. Het duurt namelijk 14.2 seconden.

- Boosts
Bij het drinken van Chef's delight krijg je tijdelijk, zichtbaar, 5% boost in je Cooking level. Zelf kun je ze maken op level 54. Een Chef's delight (m) geeft je bovenop die 5% nog eens 1% boost. Ook deze is zichtbaar. Verder healt het 10 Life points en het haalt 2 Attack en Strength levels omlaag. Dit laatste kan verschillen.

- Weetjes

Cooking is uitgekomen op 4 januari 2001.
Er zijn ongeveer 115000 mensen die 99 Cooking hebben, op Strength na is het de skill die het vaakst voorkomt dat iemand die 99 heeft.
Er zijn op dit moment (31 maart 2012) 403 mensen die 200M Cooking xp hebben. De laatste die dit heeft gehaald is: Jorge Aquila.

- Q&A

Er zijn nog geen vragen.


Slot

Ik vond het zeer leuk om deze guide te schrijven. Ik hoop dat ik vooral de beginnende members een duw in de goede richting kan geven met het trainen van Cooking.
I've always had to struggle and fight, and that's made me strong. It's made me who I am.
imCedric
Berichten: 122
Lid geworden op: woensdag 21 december 2011, 9:46
Oude naam: jijweetnietwieikben

Re: DaTaDaT's Cooking Guide ~ Members Only

Bericht door imCedric »

Heele mooie guide. Ik heb hem is vlug voortgelezen en hij ziet er goed uit. Ook van layout. 8/10!
Marni42
Berichten: 2908
Lid geworden op: zondag 22 mei 2011, 11:47
RS: Marni42 (OSRS)
Oude naam: Lieke1999

Re: DaTaDaT's Cooking Guide ~ Members Only

Bericht door Marni42 »

Zeer mooie cooking guide. Lekker actueel, mooie plaatjes, perfecte lay-out. Genoeg informatie staat er ook in. Ik ga hem zeker een keertje gebruiken. Heel mooie guide. 9/10.
Afbeelding
Dankje RoyenRoy





Afbeelding
KLIK OP HET PLAATJE OM NAAR MIJN 99 HP GMAULER BLOG TE GAAN.
Afbeelding
http://www.runescape.com/img/main/membe ... ty/8.png?1
Afbeelding
[/uitklappen][/center]
George Vveen
Berichten: 889
Lid geworden op: woensdag 13 juni 2007, 13:33
RS: George Vveen (p2p)

Re: DaTaDaT's Cooking Guide ~ Members Only

Bericht door George Vveen »

Een mooie guide!
Ik moet wel zeggen dat je op level 90 ook sharks kan koken met cooking gauntlets, je burnt een enkele shark, maximaal 5 per inventory maar vaak 2 of minder. Dit versnelt je proces met minimaal 4K(!) vis en is dus eigenlijk ook winst en tijd. :)
hardcore
Berichten: 6
Lid geworden op: donderdag 29 maart 2012, 13:47
RS: Gestopt

Re: DaTaDaT's Cooking Guide ~ Members Only

Bericht door hardcore »

mooie guide,
denk om je guide beter te maken dan de rest van de cooking guides.

probeer iets met enter te gebruiken, soms is het gewoon veel tekst.
en probeer de link van raw fish - cooked fish van GE erin te zetten,
als je dat zou doen krijg je van mij een 10 ^^
Afbeelding
Eend
Ex-moderator
Berichten: 6175
Lid geworden op: zondag 7 februari 2010, 18:18

Re: DaTaDaT's Cooking Guide ~ Members Only

Bericht door Eend »

Gezien de vele guides die over dit onderwerp gaan is dit toch één van de beteren. Leuk gedaan! Eventueel zou je nog wat meer tussentitels kunnen plaatsen.
Si je suis
ce que je suis
c'est parce que j'ai été
ce que j'étais
et que j'espère bien devenir
ce que je serai
turmoilaub
Berichten: 43
Lid geworden op: zaterdag 7 januari 2012, 12:48

Re: DaTaDaT's Cooking Guide ~ Members Only

Bericht door turmoilaub »

zeer goede guide
ik wist niet eens dat je op level 94 geen rocktails meer verbrand
lets get 99 cooking:D
Afbeelding
turmoilaub
Berichten: 43
Lid geworden op: zaterdag 7 januari 2012, 12:48

Re: DaTaDaT's Cooking Guide ~ Members Only

Bericht door turmoilaub »

ja dat weet ik :D
Afbeelding
flipfly
Berichten: 13
Lid geworden op: zondag 31 juli 2011, 23:11
RS: fl1pfly (p2p)

Re: DaTaDaT's Cooking Guide ~ Members Only

Bericht door flipfly »

bij rogues den staat 'hij heeft Emerald Benedict'
moet zijn heet
goede guide ga hem ook gebruiken
al lvl 77
Afbeelding
AfbeeldingAfbeelding
Thomas
Berichten: 11189
Lid geworden op: zaterdag 16 januari 2010, 15:03
RS: SP00NTECH (OSRS)
Clan: Tipaward manipulator

Re: DaTaDaT's Cooking Guide ~ Members Only

Bericht door Thomas »

Mooie guide, ik gebruik hem nu op een account van circa 5 jaar oud waar ik weer op speel.

7/10, vooral omdat cooking niet moeilijk is. Maar de berekeningen en het aantal zijn netjes. :D
Afbeelding Lisette 24/11/2015 :oops: :wub:
Afbeelding
Afbeelding
Rolemmer
Berichten: 14
Lid geworden op: vrijdag 27 april 2012, 13:20

Re: DaTaDaT's Cooking Guide ~ Members Only

Bericht door Rolemmer »

ideaal, op pc helemaal lezen.
Thomas
Berichten: 11189
Lid geworden op: zaterdag 16 januari 2010, 15:03
RS: SP00NTECH (OSRS)
Clan: Tipaward manipulator

Re: DaTaDaT's Cooking Guide ~ Members Only

Bericht door Thomas »

Rolemmer schreef: ideaal, op pc helemaal lezen.

Bump?
Afbeelding Lisette 24/11/2015 :oops: :wub:
Afbeelding
Afbeelding
Asopus
Berichten: 62
Lid geworden op: dinsdag 17 januari 2012, 18:58
Oude naam: Un Avenir

Re: DaTaDaT's Cooking Guide ~ Members Only

Bericht door Asopus »

9/10, erg goede guide! =D> Ga 'm gebruiken. :)
Afbeelding<---- Mijn twee interesses. :P
Plaats reactie