Hervormingen Screenshot- en Armourcompetitie

Lees de regels en het laatste nieuws over het forum.
Renschmov
Ex-moderator
Berichten: 2761
Lid geworden op: woensdag 18 januari 2012, 15:44
RS: Renschmov (OSRS)
Clan: Lunatip

Hervormingen Screenshot- en Armourcompetitie

Bericht door Renschmov »

Hervormingen Screenshot- en Armourcompetitie
Beste leden

Aangezien de Screenshot- en Armourcompetitie al een lang niet lekker meer liep, heeft het RS-team een tijd terug besloten om deze competities eens flink op de schop te nemen. We hebben besloten om zowel de thema's als de manier van jureren te veranderen. Nu willen we graag van jullie weten wat jullie van deze veranderingen vinden en of jullie eventueel nog op- of aanmerkingen hebben, zodat jullie, degenen die daadwerkelijk gaan participeren in deze competities, een fijn systeem krijgen om mee te werken. Voor de duidelijkheid: dit zijn slecht ideeën. Er is nog niets doorgevoerd, want dit willen we namelijk, zoals hierboven beschreven staat, in overleg met de leden doen.

Thema's
Ten eerste hebben we gekeken naar hoe we de thema's meer inspirerend kunnen maken voor jullie. Het probleem met de oude thema's was dat er vaak veel inzendingen van hetzelfde kaliber tussen zaten. Dit proberen we met deze nieuwe ideeën te voorkomen:
  • Films
    In plaats van de oude thema's wordt nu als thema de titel van een film gegeven. Denk bijvoorbeeld aan een bekende film zoals Harry Potter of Lord of the Rings. De bedoeling is dat de inzending iets te maken heeft met de desbetreffende films. Dit idee is eventueel uit te breiden met games en boeken.
  • Landen en culturen
    Een tweede idee inzake de thema's is het gebruiken van verschillende landen en culturen als thema. Aangezien er in veel landen veel verschillende culturen te vinden zijn, zal er een grote verscheidenheid in de inzendingen te vinden zijn. Aan jullie de taak een specifiek land of een specifieke cultuur in een screenshot naar voren te brengen.
  • Nieuws en actualiteiten
    Dit spreekt denk ik redelijk voor zich: als thema wordt een onderwerp uit het nieuws genomen. Hierdoor kan iedere keer een divers en actueel thema gegeven worden. Probeer het desbetreffende nieuwsbericht zo goed mogelijk weer te geven in een screenshot.
  • Tijdvakken kunst en geschiedenis
    Iedere periode uit de geschiedenis ziet er anders uit. Denk bijvoorbeeld eens aan de verschillen tussen de Gouden Eeuw en de Oudheid. Van deze verschillen maken we gebruik door als thema een bepaalde periode uit de (kunst)geschiedenis te nemen. Aangezien RuneScape voorwerpen en locaties biedt die in verschillende tijdvakken relevant zijn, is dit een mooi dynamisch thema voor de competitie.
  • Verplicht voorwerp
    De 'titel' van dit idee zegt het al, je maakt een screenshot met daarop een verplicht item. Dit zouden goedkope of makkelijk verkrijgbare items moeten zijn zodat het bereikbaar is voor eenieder. Ook zou je dingen kunnen doen die in het spel te vinden zijn zoals een bepaald soort boom, rots of personage.
Natuurlijk zijn combinaties van deze ideeën ook mogelijk, bijvoorbeeld de ene maand films en de andere maand nieuws en actualiteiten. Heb je nog aanvullingen of verbeteringen hierop, horen wij het graag!

Jurering
Ten tweede hebben we gekeken hoe we de manier van jureren konden verbeteren, aangezien daar veel klachten over zijn gekomen. Even voor de duidelijkheid, het huidige systeem is eerst een jurering door een 'vakjury', gevolgd door een stemming door leden waar de winnaar vervolgens uitrolt. Ook wij zijn tot de conclusie gekomen dat het huidige systeem niet ideaal is, dus komen wij met twee alternatieven:
  • Afschaffen van de tweede jureringsronde
    Dit spreekt denk ik voor zich: aangezien er veel klachten waren over het feit dat vriendjespolitiek een grote rol zou spelen bij de tweede jureringsronde, is de meest eenvoudige oplossing het afschaffen van deze ronde. Dit resulteert in het feit dat slechts de vakjury bepaalt wie de winnaar wordt.
  • Tijdelijke juryleden in de tweede ronde
    Een tweede oplossing is het aanstellen van een tweede groep leden die naast de reguliere vaste jury ook deel uit maken van de jurering. Het verschil tussen de eerste groep en de tweede groep is dat de leden die in de tweede groep zitten per tijdseenheid x moeten wisselen met leden buiten deze groep. Hierdoor krijg je bijvoorbeeld een maandelijks roulerende tweede jury. Het concept van deze twee groepen is dat na de jurering door de eerste groep, een x aantal kandidaten doorgaat naar de tweede ronde. De tweede groep zal uit dit aantal één winnaar kiezen door middel van het geven van punten. Hierdoor hebben leden toch inspraak op de uitslag, maar wordt de vriendjespolitiek hopelijk een beetje onderdrukt doordat de gegeven punten niet anoniem zijn. De winnaar van een thema zou bijvoorbeeld een juryplek in de tweede groep kunnen winnen.

    Voorbeeld
    Eens in de twee weken wordt de competitie gehouden. Na deze twee weken worden de inzendingen beoordeeld door de vakjury en door de tijdelijke jury, die beide uit drie leden bestaat. De volgende punten zijn gegeven door de vakjury:
    InzendingJurylid 1Jurylid 2Jurylid 3Totaal
    In- of uitklappen • Inzending1
    Afbeelding
    10101030
    In- of uitklappen • Inzending2
    Afbeelding
    15151545
    In- of uitklappen • Inzending3
    Afbeelding
    20202060
    Zoals te zien is in de bovenstaande uitslag, gaan inzending 2 en 3 door naar de volgende ronde. Nu is het aan de tijdelijke jury om de inzendingen opnieuw te beoordelen en een winnaar uit de bus te laten komen:
    InzendingTijdelijk jurylid 1Tijdelijk jurylid 2Tijdelijk jurylid 3Totaal
    In- of uitklappen • Inzending2
    Afbeelding
    15151545
    In- of uitklappen • Inzending3
    Afbeelding
    20202060
    Hoezee, de winnaar is inzending 3! De maker van deze inzending verdient nu een plek in de tijdelijk jury, namelijk de plek van het jurylid dat tot dan toe het langst in de tijdelijke jury zit. Hierdoor komt er bij iedere nieuwe competitie een nieuw gezicht in de tijdelijk jury. De vakjury zal echter wel uit dezelfde personen blijven bestaan.

Naast deze twee ideeën leek het ons een goed idee om de vakjury de punten te laten onderbouwen. Dit hoeft geen lange onderbouwing te zijn; een enkel zinnetje bij de punten is genoeg. Ook dit om de indruk van vriendjespolitiek tegen te gaan. Ook hiervoor geldt: heb je nog aanvullingen/opmerkingen, laat het ons weten!

Beloning
Als laatste zijn we tot de conclusie gekomen dat de huidige beloning (een plek in de Hall of Fame in de tweede post van het topic) een beetje aan de magere kant is. Een paar ideeën om dit te verbeteren zijn onder andere van de Hall of Fame een apart topic maken, een tijdelijke rang beschikbaar stellen voor de winnaar en voor de winnaar een plek in de tweede jureringsgroep (zie kopje "Tijdelijke juryleden in de tweede ronde") vrijgeven. Ook op dit gebied horen we graag van jullie wat jullie hiervan vinden!

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat bovenstaande ideeën op zich zelf ingevoerd gaan worden. Waar wij naar op zoek zijn, is een goede balans tussen deze verschillende ideeën. Ook staan wij nog open voor nieuwe ideeën van jullie! Wij kijken uit naar jullie reacties!

Reageren en feedback geven kan in dit onderwerp.

Namens het RS-team
Rens
Afbeelding
Plaats reactie