Antihacktips

Gehackt worden is natuurlijk niet leuk. Je hebt veel tijd in je account gestoken, dan is het niet fijn als je ineens je spullen of je hele account kwijt bent. Meestal heb je het echter zelf in de hand. Let jij altijd goed op wat je opent en downloadt? Gebruik je je wachtwoord alleen op RuneScape zelf? Laat je nooit iemand meekijken als je je wachtwoord intypt en laat je niemand anders op je account? Dan zal de kans dat je gehackt zal worden niet zo groot zijn. Hackers komen nooit zomaar aan je wachtwoord, die krijgen ze altijd door een fout van jou of door iemand die op dezelfde computer als jij zit.

Basistips

Er zijn een aantal tips die je gemakkelijk zelf kunt verzinnen. Ze komen er meestal op neer dat je er voor moet zorgen dat niemand je wachtwoord te weten kan komen. Geef je wachtwoord alleen door aan de formulieren op www.runescape.com of de andere websites van Jagex, namelijk FunOrb en War of Legends.

Malafide programma's

Meestal worden alle programma's die niet gezond zijn voor je computer spyware genoemd. Een spy is Engels voor een spion, ware komt van software. Spyware zijn dus programma's die bedoeld zijn om informatie van je computer te halen.

Helaas zijn er mensen die programma's op je computer willen installeren, om zo belangrijke informatie te krijgen. Een voorbeeld hiervan is een keylogger. Je kunt die krijgen door programma's te downloaden of te installeren die niet te vertrouwen zijn. Een keylogger is een programma die alles op slaat wat je intypt. Hij slaat het op als je een pijltje van je toetsenbord indrukt, maar hij slaat ook op welke letters je intypt. Zo kan hij ook de letters van je wachtwoord opslaan. Wat jij intypt stuurt het programmaatje naar een hacker toe, waardoor de hacker zo je wachtwoord heeft. Met een wachtwoord zal het niet zo moeilijk zijn om je te hacken.

Neem daarom nooit programma's aan van mensen die je niet vertrouwt. Gebruik geen autominers, world switchers of andere rare programmaatjes voor RuneScape, want dat zijn meestal keyloggers.

Virussen kunnen ook grote schade aanrichten op je computer. Ze kunnen andere programma's installeren, maar ook belangrijke bestanden van je computer verwijderen. Ook zo kunnen hackers toegang krijgen tot je computer en zo je wachtwoord stelen. Een voorbeeld van een manier waarop virussen zich verspreiden is MSN. Een virus verspreidt naar alle contactpersonen in de lijst van het slachtoffer een link met "Hier lijk jij wel op: [link naar een programma]" of iets wat daar op lijkt. Als jij daar op klikt, wordt er een virus op je computer geinstalleerd, die ook weer "Hier lijk jij wel op: [link naar een programma]" naar alle contactpersonen van JOUW lijst verspreidt. Zo gaat het virus de hele tijd door.

Malafide programma's verwijderen

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Installeer nooit iets dat je niet vertrouwt. Een paar programma's helpen al vanaf het begin om je computer schoon te houden, anderen verwijderen ze pas na afloop.

Firewalls houden het internetverkeer dat in en uit je computer gaat in de gaten en beschermen je tegen phising. Schakel de standaard firewall van je computer in of installeer een firewall. Je kunt ze vinden op download.com, een website met veilige programma's.

Om virussen buiten de deur te houden, heb je een virusscanner nodig. Bekende gratis virusscanners: AVG, AntiVir, Microsoft Security Essentials en Avast. Er bestaan ook betaalde virusscanners, die zeggen beter te zijn en hebben ook een helpdesk voor als je problemen hebt. Virusscanners verwijderen in de regel geen keyloggers, omdat keyloggers geen virussen zijn. Keyloggers zijn spyware.

Om spyware te verwijderen, heb je een anti-spywareprogramma nodig. Ad-Aware en Spysweeper zijn hier voorbeelden van. Spyware is dus om informatie van je computer te halen, wat niet zo fijn is. Anti-spywareprogramma's verwijderen vaak ook veel onnodige reclame van je computer die het in de loop der tijd heeft opgelopen, waardoor je computer veel sneller zal worden.

Scan je computer regelmatig op virussen en spyware. Je hebt vast wel een antivirusprogramma, als je dat niet hebt moet je maar bij je ouders gaan zeuren of er zelf ééntje kopen/downloaden.

Zorg ervoor dat Windows Update aanstaat op jouw computer en laat je antivirusprogramma bijwerken. Meestal gaat dit automatisch.

Het verzinnen van een wachtwoord

Neem geen data, namen, hobby's of andere dingen die gemakkelijk te raden zijn als wachtwoord. Gebruik cijfers en vreemde tekens in je wachtwoord. Op andere sites is het ook nog handig om onderscheid te maken tussen kleine en grote letters, maar helaas ziet RuneScape het verschil tussen grote en kleine letters niet. Je kunt ook zinnen als wachtwoord nemen, maar dan verkort. Voorbeeld:

RuneScape is het leukste spel ooit.

RIHLSO

Resultaat: een wachtwoord dat niet te raden valt, maar gemakkelijk te onthouden is.

Het is beter is om cijfers te gebruiken in plaats van sommige letters. Hierdoor wordt het nog moeilijker om je wachtwoord te raden. Je kunt hiervoor zogenaamde 1337-taal gebruiken. Een paar voorbeeldjes:

0 = o
1 = i
3 = e
4 = a

Voorbeeld: Kerstmis wordt k3rstm1s

Combinatie van deze twee manieren: RIHLSO --> R1HLS0

Dit kan nooit iemand raden en is onthoudbaar. Als je nu nog niets kunt verzinnen is dit wachtwoord misschien wat: . Genereer een ander wachtwoord.

Jagex Account Guardian

De Jagex Account Guardian is een verouderde beveiligingsmethode die ooit verwijderd zal worden uit RuneScape. Als je hem nog niet hebt ingesteld of hebt verwijderd, kun je hem niet meer instellen. Wanneer je met de JAG aan via een computer probeert in te loggen die niet aan je account is gekoppeld, zul je een e-mail krijgen met een link naar een pagina waar je vragen moet beantwoorden om toegang tot je account te krijgen. Deze moet je beantwoorden voor je in kunt loggen.

De Jagex Account Guardian wordt uitgefaseerd ten gunste van de RuneScape Authenticator. Jagex moedigt spelers aan de Jagex Account Guardian te verwijderen.

RuneScape Authenticator

Door in te loggen op de website en de QR-code te scannen met een van de vele 2-stapsauthenticatieapps die voor telefoons beschikbaar zijn, kun je een steeds veranderende code van zes cijfers opvragen. De code op je telefoon moet je die je in moet vullen wanneer je inlogt. Je kunt de code 30 dagen op je computer opslaan. Bekijk de pagina van de RuneScape Authenticator voor welke apps je nodig hebt en hoe je de RuneScape Authenticator in kunt stellen.

Bank pin

Als een hacker eenmaal op je account is gekomen, kan hij bijna niets stelen als jij een bank pin hebt. Een bank pin beveiligt je bank met een pincode. Deze pincode moet je elke keer invullen als je voor de eerste keer sinds je bent ingelogd, de bank bezoekt. Als je je code niet invult, kun je niet bij je bank. Zo kan een hacker niet bij je account als hij je bank pin niet heeft en blijven jouw spulletjes veilig. Je hoeft de bank pin na één keer ingetoetst te hebben niet nog een keer in te toetsen, totdat je weer uit- en inlogt of van wereld wisselt.

Je kunt een bank pin bij elke bank met een banker instellen. Vraag aan de banker die er is of je je pin kunt veranderen of in kunt stellen. Je kunt een banker ook vragen om de pin te verwijderen als je je pincode bent vergeten. Het duurt, afhankelijk van je instellingen, drie of zeven dagen voordat je bank pin er af is. Als je hacker de bank pin eraf heeft gehaald, kan hij dus wel al je spullen stelen! Hij moet er alleen wel 3 tot 7 dagen voor wachten, wat je nog tijd geeft om er achter te komen en voorzorgsmaatregelen te nemen. Het is altijd verstandig om bij het inloggen te kijken of het IP-adres waarmee je het laatst bent ingelogd, wel van jou was.

Naast je bank zal je bank pin ook veel andere dingen beveiligen. Je money pouch wordt beschermd en dingen die lastig om zijn te keren, zoals het verbouwen van je huis, vereisen ook eerst je bank pin.

HELP IK BEN GEHACKT WAT NU

Krijg je "Invalid username/password" te zien bij het inloggen en weet je zeker dat alles goed is? Zijn je spullen weg? Dan ben je misschien gehackt. Tja, dat is dan dom van je. Dan had je je wachtwoord maar niet moeten invullen op sites, je wachtwoord maar niet door moeten vertellen en geen vreemde programma's moeten installeren en gedaan wat hierboven allemaal stond. Gelukkig is de wereld nog niet helemaal verloren, je kunt je account misschien nog terugkrijgen! Je spullen wordt lastiger, omdat Jagex geen spullen teruggeeft.

Scan eerst je computer met antispyware en antivirusprogramma's. Wat dat zijn, staat hier boven. Daarna kun je je wachtwoord pas veranderen. Als je een keylogger hebt, is het niet echt slim om je wachtwoord te veranderen voordat de keylogger van je computer is, anders weet de hacker je nieuwe wachtwoord ook. Je kunt het natuurlijk wel even op een andere computer doen.

Elke keer dat je inlogt, zie je bovenaan je scherm een IP-adres. Schrijf het IP-adres van de hacker op, dat kan jou en Jagex helpen om de hacker te vinden.

Als je helemaal niet meer in kunt loggen, omdat je wachtwoord veranderd is, moet je eerst je wachtwoord terug krijgen. Dat kun je doen als je de Recovery questions hebt ingesteld. Klik op Recover password in het Account Management-menu van RuneScape.com en vul daar je recovery questions in. Ze vragen ook naar dingen die jij alleen kunt weten, zoals je eerste wachtwoord en de code die je hebt gekregen toen je member werd. Deze code moest je uitprinten toen je member werd. Als je meerdere keren member bent geworden, moet je de oudste code die je nog hebt invullen. Jagex vindt die het betrouwbaarste. Er is ook een veld waar je extra dingen over je account kunt invullen, die Jagex kunnen helpen bij het beoordelen van je aanvraag.

Als je alles goed in vult, krijg je je account meteen weer terug. Bij twijfelgevallen zal Jagex alle aanvragen persoonlijk bekijken. Je krijgt dan een code, waarmee je in kunt loggen om de status van je aanvraag te bekijken. De status kun je bekijken op Track recovery. Als je aanvraag wordt afgewezen, heb je pech en anders krijg je weer toegang tot je account, zodat je het weer kunt opbouwen.

Over deze pagina

Met dank aan Andy en Huseyin-Gazi voor bijdragen aan deze pagina.

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.