Bank van RuneScape

De bank is één van de belangrijkste dingen in RuneScape. Je kunt namelijk niet zonder een bank, waar wil je anders je spullen veilig achterlaten?

In de wereld van RuneScape zul je veel banken tegen komen: in steden, dorpen, grotten noem maar op. Sommige banken zullen op een handige locatie staan en sommige juist niet. De plaatsen van de banken kun je op de wereldkaart vinden. Ze zijn aangegeven met Bank.

Sommige banken zullen ook ondergronds of niet op de begane grond zijn, zoals die in het kasteel van Lumbridge, de Ourania cave, TzHaar, Dorgesh Kaan, Grand Tree, Keldagrim, Tarn's Lair en Zanaris. Er zijn twee banken in RuneScape waarvoor je moet betalen voordat je het kunt betreden. Dat zijn de banken in de Ourania Cave en in Tarn's Lair. Telkens als je je bank in wilt komen van het Ourania Altar zul je wat runes moeten betalen. Neem dus goedkope runes mee, zoals fire of body runes! De bank in Tarn's Lair moet je telkens 100gp voor betalen voordat je deze bank kunt betreden. De andere banken zijn gratis toegankelijk.

Soorten banken

Er zijn vier soorten banken:

Banken

Voorwerpen opslaan en eraf halen

Op de bank kun je veilig voorwerpen bewaren. Open de bank en klik op de voorwerpen in je inventory om ze op de bank te zetten. Je kunt ze er weer afhalen door op de voorwerpen in de bank te drukken. Met de rechtermuisknop kun je een aantal voorwerpen tegelijkertijd van de bank halen, zodat je niet twintig keer hoeft te klikken als je wat vis van de bank wilt halen. Je kunt in het invoervakje voor het aantal voorwerpen de afkortingen k en m voor duizendtallen en miljoenen gebruiken.

Als je je bank hebt geopend, zul je bovenaan het bankvenster verschillende (lege) tabs zien. Deze tabs zijn handig, omdat je hiermee je bank beter in kunt delen. Daardoor staan alle spullen niet doorelkaar en kun je dingen gemakkelijker vinden. Sleep een voorwerp naar een tab om een tab naar wens te maken. Hieronder staat een voorbeeld van een bank met tabs.

Bankscherm

Natuurlijk kun je je bank helemaal zelf naar wens maken. Kijk onderaan voor tips om bankruimte te besparen.

Onderaan je bank staan verschillende knoppen.

Als je de volgorde van voorwerpen op je bank wilt veranderen, kun je ze verslepen. Er zijn twee mogelijkheden. Je kunt voorwerpen verwisselen, maar ook een voorwerp tussen andere voorwerpen inzetten. Sleep een voorwerp op een ander voorwerp om ze te verwisselen en vlak ervoor om het voorwerp voor het andere voorwerp te zetten. Van het laatste is hieronder een voorbeeld te zien.

Invoegen

Bank pin

Bij een normale en een reizende bank kun je een pin instellen. Als je dat doet, moet je elke eerste keer nadat je hebt ingelogd, je pincode invullen. Daarna hoeft dat niet meer, tot dat je weer uitlogt. Het voordeel hiervan is dat hackers niet bij je spullen kunnen komen. Spreek met de bankier en vraag naar een pin. Je moet nu twee keer je (nieuwe) pin aanklikken. Het duurt nog je pin zal binnenkort aangemaakt zijn. Het duurt 7 dagen. Wil je geen pin op je bank hebben omdat 't onhandig is om steeds aan te klikken? Dat kan ook. Denk hier echter wel na, hackers kunnen zo alles gemakkelijk van je bank af plunderen!

Bankpin

Het bovenste plaatje is van het maken van je pin. Wanneer je je pin moet invullen, zal dit schermpje bijna hetzelfde zijn. Onthoud je pin goed! Als je je pin vergeet, moet je dat aan de bankier melden. Het zal, afhankelijk van wat je hebt ingesteld, minimaal 72 uur duren totdat je pin verwijderd is. Je kunt zelf instellen of je je pin na 3 of 7 dagen wilt laten verwijderen. Dit kun je bij een bankier instellen door op ''Change your recovery delay'' te klikken. Als je drie dagen instelt, kan je eventuele hacker al na drie dagen op je account. Bij zeven dagen heb je dus langer de tijd om er achter te komen dat er een hacker op je account is geweest.

Wil je een nieuwe pin terwijl je al een pin hebt? Dan zal het ook, afhankelijk van wat je hebt ingesteld, drie tot zeven dagen duren voordat je je nieuwe pin kunt gebruiken. In de tussentijd zul je je oude pin moeten blijven gebruiken.

Instellingen

Collection box

Bij normale en reizende banken kun je ook voorwerpen ophalen die je op de Grand Exchange hebt gekocht. Deze zitten in de collection box, te bereiken met de rechtermuisknopoptie van de bediende of de kist. Ook is de opbrengst van verkochte voorwerpen op de Grand Exchange op te halen. Helaas kun je geen spullen van de Grand Exchange vanaf je bank kopen.

Grand Exchange

Bankiers zullen het ook melden als er een voorwerp dat je hebt uitgeleend, is teruggekeerd.

De deposit box

Bij een deposit box kun je alleen voorwerpen op je bank zetten. In veel banken staat zo'n ding. Je kunt er geen spullen afhalen. Hiervoor zul je naar een echte bankier of kist moeten gaan. Deposit boxen kun je gebruiken zonder dat je eerst je bankpin in hoeft te vullen. Hierdoor kun je snel voorwerpen op je bank te zetten.

Op sommige plaatsen, zoals Barbarian Assault, staat alleen een deposit box en is er geen normale bank. Buiten Barbarian Assault staan willows. Als je die omhakt, kun je de logs via de bank deposit box naar de bank sturen zonder dat je naar een echte bank hoeft.

Deposit box

Extra deposit boxes

Na de quest Deadliest Catch krijg je toegang tot een aantal extra bank deposit boxes. Deze zijn te vinden ten zuidoosten van de Piscatoris Fishing Colony, in het zuiden van de Elf Camp, aan de zuidkust van Ape Atoll, ten noordwesten van het Bedabin Camp, ten noordoosten van Pollnivneach, ten noordwesten van Tai Bwo Wannai, aan de westkust van Harmony Island en aan de over van de River Salve in de Mort Myre Swamps.

Na de quest Rocking Out kun je ook een deposit box gebruiken in het huisje met de Customs Officer, in het zuiden van Rimmington. Deze deposit box kan onder andere handig zijn voor de groep willow bomen die vlakbij het huisje staan.

De bankkist

Bij een bankkist kun je alleen je bank zelf gebruiken. Je kunt hier dus geen pin instellen of voorwerpen van de Grand Exchange ophalen. Bankkisten zijn onder andere te vinden op Neitiznot en de Shantay Pass. Voor de bankkist in de kelder van het kasteel van Lumbridge moet je minimaal de inleiding van Recipe for Disaster doen.

Mannetjes die voorwerpen naar de bank brengen

Er zijn enkele mannetjes die voorwerpen voor je naar de bank brengen.

Presets

Via de derde knop aan de onderkant van je bank kun je naar de presets. Dit scherm ziet er zo uit:

Presets

Presets kun je gebruiken om je outfit of een bepaalde samenstelling van je inventory of je Beast of Burden op te slaan om je outfit in één keer van de bank aan te trekken en/of voorwerpen in je inventory of Beast of Burden te doen. Je zult verschillende presets kunnen instellen. Als gratis speler mag je er twee hebben, als member vijf. Met bonds, loyalty points en RuneCoins zijn extra presets te huren en te kopen. Helemaal onderaan is er ook nog een preset voor alleen je Beast of Burden.

Aan de hand van één van de rijen met presets zullen de verschillende knoppen uitgelegd worden:

Presetrij

Met het eerste ronde hokje kun je een preset selecteren. Je zult dan zien wat de inventory van de preset is en welke kleding daarbij hoort.

Bankruimte besparen

Natuurlijk bestaan er ook nutteloze voorwerpen in het spel. Die kun je het beste weggooien. Houd bijvoorbeeld geen crushed gemstones, burnt food en alles wat daar op lijkt. Allemaal voorwerpen die je voor niets nodig hebt, waarom zou je ze bij je houden? Nog een paar tips:

Als je enkele voorwerpen van quests hebt die je niet kunt verkopen in de General store, kun je ze voor een paar coins verkopen aan de Wise Old Man in Draynor Village. Sommige oude dingen zijn ook te verkopen aan de Antiquair in Shilo Village.

Extra bankruimte

Wanneer je op RuneScape je e-mailadres registreert, krijg je twintig extra plaatsen op je bank als beloning. Jagex wil graag van iedereen het e-mailadres hebben, zodat ze kunnen controleren of jij echt de eigenaar bent wanneer je een vergeten wachtwoord weer aanvraagt.

In Solomon's General Store kun je tegenwoordig ook tot vijf keer 50 extra bankruimte kopen voor 420 Runecoins als gratis speler of 378 Runecoins als member. Betalende spelers kunnen hier ook eenmalig gratis 50 extra bankruimte ophalen.

Over deze pagina

Geschreven door Frank, met dank aan Pancho1987, Pro Davi, Raphire, The Patron en mrperfectk voor bijdragen aan deze pagina.

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.