Clan camp

Plaatje

Introductie

Een clan is een groep spelers die ervoor kiest om het spel samen te spelen. Er zijn verschillende soorten clans. Zo kan je een clan hebben die zich focust op skills, maar er bestaan ook clans die vooral monsters gaan doden om geld te verdienen. Clans hebben ook elk een specifieke structuur. Zo bestaan er clans die zich puur in RuneScape bezig houden met één activiteit, maar er bestaan ook clans die een eigen forum hebben en bijvoorbeeld gebruik maken van spraaksoftware. In het algemeen wordt er een onderscheid gemaakt tussen warring clans (rivaliserende clans die met elkaar vechten) en non-warring clans. Er bestaan tegenwoordig echter zoveel verschillende clans dat er voor iedereen wel wat wils is. Lange tijd werden clans nauwelijks ondersteund door Jagex, maar door enkele updates is daar verandering in gekomen. 

Elke clan werkt met een eigen structuur. Geen enkele clan is hetzelfde. Sommige hebben een uitgebreid systeem met rangen en standen, terwijl je bij andere clans gewoon lid of leider bent. Als leider ben je verantwoordelijk voor je clan, maar als lid kan je ook verantwoordelijkheid hebben. Zo verwachten sommige clans dat je naar evenementen komt of ze stellen eigen regels op waar je je aan moet houden. 

Een clan zoeken

Als je als speler jezelf bij een clan wilt aansluiten, moet je eerst jezelf afvragen wat voor een clan je zoekt. Wil je eerder monsters hunten of toch liever skillen? Zoek je een hechte gemeenschap of wil je liever tegen andere clans vechten? Dat soort keuzes maken zeker uit bij wat voor een clan je terecht zult komen. Als je voor jezelf een goed beeld gevormd hebt van wat voor een clan je wil, kun je beginnen met zoeken.

Om clans te vinden kan je verschillende manieren gebruiken. Gewoon eens rondvragen in je vriendenlijst kan al resultaat opleveren, maar om jouw perfecte clan te vinden maak je beter gebruik van fora. Je kunt op RuneScape de officiële fora gebruiken, waar clans rekruteren, maar ook op fansites zoeken. Zo heb je op Lunagang ook een promotiedeel.

Vaak zul je eerst een goed woordje over jezelf moeten houden om lid te worden, want niet elke clan accepteert zomaar iedereen. Sommige clans maken ook gebruik van een eisen (combat of total level) om een specifieke doelgroep aan te werven, maar dat is afhankelijk van het type clan.

Clan Camp

Introductie

Op 12 april lanceerde Jagex een administratief centrum voor clans in het spel: het Clan Camp. Deze plaats biedt ondersteuning in het spel voor clans. Hier kun je een clan stichten, die een eigen logo, chat, homepage, forum, cape en vexillum (een vaandel) zal krijgen. In het Clan camp zelf kun je leden werven, meetings in een specifieke tent houden en zelfs officieel evemenenten aankondigen. Ook is er de toegang tot de clan citadels, grote vliegende eilanden die speciaal voor jouw clan zijn. Clans zijn voor gratis spelers en voor members, hoewel de citadels alleen voor members zijn.

Het clan camp is ten zuiden van Falador.

Kaart

Je clan registeren 

Om je clan te registeren, moet je een charter halen bij The Scribe. Hij staat bij het torentje op de kaart. Je krijgt een rol papier die je aan vier andere moet gebruiken om samen een clan te stichten. Deze vier mensen moeten allemaal in het clan camp staan en online blijven. Zodra deze vier spelers zich aangemeld hebben, keer je terug naar The Scribe en kun je jouw clan een naam geven. Deze naam kun je eventueel elke 28 dagen bij The Scribe veranderen. Nu is je clan gesticht en heb je toegang tot je clanpagina en je clanforum op de website van RuneScape. Deze zijn te vinden onder Community --> Clans op RuneScape.

Vanzelfsprekend heb je dan ook een clan chat. Om te praten in de clan chat, typ je eerst '//' voor je bericht. De kleur van de berichten in de clan chat kunnen aangepast worden onder Options, het tab met het tandwiel rechtsonderaan je scherm. Kies daarna voor Chat setup. 

De vier andere leden die je hebben geholpen bij het stichten van je clan, hoeven niet noodzakelijk in de clan te blijven. Het is wel belangrijk dat je clan uit minimaal vijf mensen blijft bestaan, omdat je anders je cape niet meer kunt gebruiken. Ook zul je geen onderscheidende kleur meer hebben en is een eventuele citadel gesloten.

Als je voldoende rechten in een clan hebt, wat de eigenaar van de clan altijd heeft, kun je de clan geheel aanpassen en instellen zoals jij het wenst. Het is bijvoorbeeld mogelijk om het motto, de thuiswereld en rangen in te stellen, maar ook de kleuren en tekens van de clan.

Instellingen

De instellingen kun je bereiken door naar het tabblad van de clan chat te gaan. Deze staat rechtsonderaan je scherm en is te herkennen aan de drie gele poppetjes. Klik daar op het tandwiel.

Bij het tabblad clanmates kun je ieder lid van de clan beheren. Je kunt ze daar een rang en taak geven of de toegang ontzeggen tot verschillende delen van je clan citadel.

Bij de clan settings kun je allerlei eigenschappen van je clan bepalen.

Plaatje
Plaatje

Permissions

Hier kun je instellen welke rangen wat allemaal mogen. Je kunt mensen rangen geven bij het tabblad clanmates.

Vexillum en clan cloak

De kleuren en tekens van jouw clan zullen op jullie eigen clan cloak en de vexillum komen te staan. De vexillum stelt een clan banner voor. De vexillum kun je verkrijgen bij The Scribe. De clan cloak kun je verkrijgen bij de Captain of the Guard, het schildje op de kaart.

Je kunt de vexillum ronddragen om te laten zien bij welke clan je hoort. Als je de vexillum draagt, kun je hem in de grond planten om reclame te maken voor je clan. Je kunt hem alleen buiten het clan camp in de grond zetten. In het clan camp staan in het oosten standaarden waar je jouw vexillum op kunt plaatsen. Op het vexillum staat informatie over jouw clan. Je kunt ook linken naar een eigen clan topic op je clan forums. Dit is erg handig om bijvoorbeeld leden aan te werven.

Elke vexillum heeft een "recall"-optie. Hiermee roep je alle door jou geplaatste vexillums terug naar je inventory.

Clan meeting tent

Een belangrijk onderdeel van de Clan Camp is de grote meeting tent in het midden. Deze kun je gebruiken om publieke of private ontmoetingen te houden samen met andere clanleden. Zo kan je bijvoorbeeld een oorlogsstrategie bespreken in een privémeeting binnen deze tent. Er bestaat ook een mogelijkheid tot het houden van een stemming binnen deze tent. 

Clan notice board

Ten zuiden van de grote tent staat een soort van prikbord. Hierop kan je evenementen creëren en aanpassen, zodat je leden op de hoogte zijn wanneer jullie een evenement houden. Enkel mensen met evenementenrechten hebben toegang tot dit bord. Je kunt de evenementen tot in detail aanpassen, zoals de ontmoetingsplaats, of het al dan niet een verplicht evenement is en zelfs doorverwijzen naar een topic op je clan forum.

Clan homepage

Op de RuneScape website kan je je eigen clan homepage vinden. Hier kan je een overzicht vinden van alle leden in je clan en tevens hun levels. Ook bestaat er de mogelijkheid gebruik te maken van het forum specifiek voor je clan. Deze homepage is ook een handig middel om nieuwe rekruten te verwerven voor je clan, want je kunt er alle informatie kwijt over je clan. 

Rated Clanwars

Clans kunnen hun vaardigheden op het strijdveld tonen in rated clan wars, gevechten tussen clans die meetellen voor de hiscores. Dit is zowel beschikbaar voor p2p als f2p. Om te beginnen moet iemand die in de clan een rated war mag beginnen een rcw badge halen bij de Sergeant-At-Arms, het rode sterretje op de kaart. De leider kan dan op "distribute" klikken, een optie van deze badge. Dan krijgen alle clanleden die zich op dat moment in de Clan Camp bevinden de vraag of zij ook een badge willen. Indien ze ja antwoorden, zijn zij ook klaar om deel te nemen aan de war. Elke clan kan van 10 tot 500 leden bevatten om deel te nemen aan de strijd. Er zijn altijd een aantal vaste regels:

De winnaar wordt bepaald door het aantal kills maal met het aantal tegenstanders maal de score van de vijand te doen, samen met nog wat onbekende factoren.

Over deze pagina

Geschreven door Slyfer, met dank aan Hellwolf123 en mrperfectk voor bijdragen aan deze pagina.

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.