Clan Citadels

Introductie

Clan citadels zijn zwevende kastelen. Elke clan kan er één beheren en aanpassen naar hun wens. De citadel draagt de kleuren van de clan. Leden kunnen grondstoffen verzamelen om hun kasteel te onderhouden en te verbeteren. Een citadel heeft verschillende functies. De citadel kan dienen als een ontmoetingsplaats voor clanleden. De senaatsruimte is daar perfect voor. Zodra je clan groot genoeg is, kun je ook gebruik maken van een party room. Daarnaast beschikt elke citadel over een clan battlefield, een slagveld dat men volledig zelf kan samenstellen. Zo kunnen clans hun eigen minigames bedenken en spelen.

Clan citadels zijn alleen toegankelijk voor betalende spelers. Om een clan citadel te maken, moet je verder een clan in RuneScape hebben gemaakt.

Plaatje

Om een citadel te beginnen, heb je minimaal vijf clanleden nodig die allemaal member en online zijn. Eén van hen moet tenminste een administrator of hoger zijn. Ga samen naar de clan portal, die in het westen van het clan camp staat. Praat daar met Avalani. Zij zal jullie begeleiden bij het activeren van het portaal. Zodra de portaal geactiveerd is, kun je de citadel binnengaan. Als je in de toekomst teruggaat naar de clan citadel, kom je automatisch in dezelfde wereld als je andere clangenoten terecht. Van wereld veranderen om bij je clanleden te zijn is dus niet noodzakelijk.

Je zult altijd via het portaal in het Clan camp naar je citadel moeten gaan. Er is ook een portaal naar je citadel in de Tower of Voices in Prifddinas. Hiervoor heb je Plague's End nodig.

Nieuwe clanleden moeten een week wachten voor zij een bijdrage aan de citadel mogen leveren. Zij kunnen al wel naar binnen. Leden die binnen een week nadat de citadel is gemaakt lid worden, zijn van deze regel uitgezonderd.

In het begin is je clan citadel tier 1. Als je clan meer leden krijgt en zij helpen om grondstoffen te verzamelen, kun je de clan citadel naar een hogere tier brengen. De hoogste tier is 7. Elke tier biedt nieuwe mogelijkheden die je aan je clan citadel kunt toevoegen.

Je kunt snel door de citadel reizen door op de knop te klikken waar normaal gesproken de wereldkaart naartoe gaat. Je ziet hier de citadel interface, waar later meer over wordt verteld. Door op een plaats met een T op de kaart in de interface te klikken, teleporteer je naar deze plaats.

Plaatje

De belangrijkste gebouwen in de citadel

Je komt binnen bij een portal. Loop verder om in de welcoming area te komen. Hier staan verschillende tenten en het citadel noticeboard. Op dit prikbord staan de evenementen van de clan. Deze kun je zelf aanpassen indien je over de rechten beschikt. Hij werkt net zoals de noticeboard in het clan camp. De welcoming area bevat ook een grote tent waar je ontmoetingen kunt houden, net als in het clan camp. Deze kunnen weer publiekelijk en privé zijn. Het is er ook mogelijk om stemmingen te houden. Degene die de ontmoeting begint, kan instellen wat de minimaal benodigde rang is om binnen te mogen. Individuele leden kunnen niet uit de tent worden gehouden.

Alles wat binnen de grote muren van je citadel valt, wordt de keep genoemd. Je kunt instellen of gasten dit gedeelte binnen mogen. De keep bevat de belangrijkste zaken van je citadel.

Het grootste gebouw binnen de keep is de senaat. Er staan grote banken naar een spreekplaats gericht. Je kunt hier vergaderingen houden. Dat kan ook op het plein binnen de keep. Bovenin de senaat zijn nog twee kamers waar je ontmoetingen kunt houden, zoals in de tent buiten de keep.

Verder zijn er in de keep skill plots te vinden, plaatsen waar je samen met je clangenoten grondstoffen kunt verzamelen om de citadel te onderhouden en te verbeteren. Ook zijn er verschillende plaatsen waar je decoraties kunt neerzetten, maar in het begin zijn deze plaatsen nog leeg.

Vanaf tier 3 en hoger is er een party room in de keep. Je kunt hier net als in de party room van Falador feesten houden. Drop party's zijn echter niet mogelijk. Er is wel een dansvloer, waar je balonnen op kunt laten vallen.

Party room

Buiten de keep is er verder nog de battlefield editor. Clans kunnen hier hun eigen minigames maken, opslaan en spelen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Alles met het battlefield verloopt via de Battlemaster van je citadel. Je zult bij een hogere tier citadel geen nieuwe mogelijkheden in de battlefield editor krijgen, maar je mag wel meer ontwerpen opslaan. Wanneer je tijdens een minigame van de battlefield editor sterft, zul je alles houden. Je zult geen combat xp krijgen bij minigames uit de battlefield editor.

SymboolSymbool Battlefield SymboolSymbool

Je citadel onderhouden

Elke citadel brengt weekelijks onderhoudskosten met zich mee. Dit heet de upkeep. De upkeep wordt betaald uit de grondstoffen die je kunt verzamelen rondom de citadel. Indien je deze grondstoffen niet verzamelt, zal je citadel langzaam degraderen.

Als je in tier 1 zit en je de upkeep niet redt, is toegang tot de citadel niet meer mogelijk. Je zult de citadel weer kunnen openen met behulp van vijf spelers. Wanneer er bij hogere tiers niet genoeg grondstoffen worden verzameld of geen vijf mensen je citadel bezoeken, vervallen gebouwen. Kleuren worden verwijderd en skill plots zijn van lager niveau. Upgrades worden niet doorgevoerd en de grondstoffen komen, na aftrek van grondstoffen waar je later over kunt lezen, in je storehouse. Als je in de volgende week weer de upkeep niet redt, zal je citadel een tier omlaag gaan. Gebouwen blijven dan ook vervallen.


Zaag Onderhouds- en bouwkosten Zaag

Je citadel uitbreiden

Om een citadel op te waarderen, heb je naast grondstoffen ook leden nodig die je citadel komen bezoeken. Dat zijn er meer dan bij onderhoud. Wanneer er niet genoeg leden in een week naar de citadel komen, zullen upgrades aan de stronghold niet worden doorgevoerd. Andere upgrades kun je wel doen. Wanneer je in voorgaande weken al wel hebt betaald aan de stronghold, blijven die betalingen staan.

TierAantal leden nodig
17
210
315
420
525
630
7-

Citadel interface

Zodra je in de citadel bent, kun je teleporteren naar de verschillende hotspots. De knop waarmee je normaal gesproken de wereldkaart kunt openen, gaat nu naar de citadel interface. Hier zie je vier tabs.

Citadel verbeteren

Plaatje

In de building tab van de citadel interface kan je alle nodige informatie vinden die belangrijk zijn om je citadel te onderhouden en te verbeteren. Indien je links op één van de gebouwen klikt, kun je aan de rechterkant vier verticale tabs vinden die verdere informatie verschaffen.

Je mag niet onbeperkt bouwen. Per week mag je elk punt uit de volgende lijst tegelijk doen:

Plaatje

Je moet als lid wel over de permissies beschikken om de citadel aan te passen. Je leider kan dit bij de permissies instellen, die bereikbaar zijn via de knop met het tandwiel in de clan chat. Hij kan dan zo per rank aanpassen wat men wel of niet mag.

Plaatje

In de costumisationtab kun je wekelijks drie aspecten kiezen die je naar eigen wens kunt aanpassen. Zo zijn de hotspots (rode puntjes) aan te passen, maar ook onderdelen van de citadel zelf. Je hebt hier een hogere tier voor nodig. Vanzelfsprekend kost bouwen en verbeteren ook grondstoffen. Voor elke aanpassing zijn er drie categorieën waar je verbeteringen uit kunt kiezen: basic, medium en grand. Des te hoger, des te mooier, maar vanzelfsprekend wordt het ook duurder en zijn meer grondstoffen nodig. Bij sommige hotspots moet je verschillende dingen bouwen om tot een resultaat te komen. Een "potted plant" is een goed voorbeeld. Je moet namelijk zowel de "base" als de "hedge" bouwen om tot een resultaat te komen.

Om je grondstoffen te beheren heb je toegang tot de resourcetab. In deze tab vind je hoeveel je op dit moment bezit van alle grondstoffen. In totaal zijn er tien grondstoffen.

Plaatje

In het grondstoffenscherm staan drie kleuren. Rood bepaalt de hoeveelheid van een grondstof gaat naar de upkeep. Geel zijn de grondstoffen die gaan naar de huidige planning (gebouwen die men wil plaatsen of upgraden). Groen zijn de grondstoffen die op dit moment niet gebruikt worden. Een overschot dus.

Zaag Onderhouds- en bouwkosten Zaag

Als je niet genoeg grondstoffen hebt om iets te bouwen, maar wel iets op de planning hebt staan, zal wat je bouwt, voor een deel gebouwd worden. De volgende week kun je dan verder bouwen.

Storehouse

Een overschot in grondstoffen gaat niet automatisch door naar volgende week. De hoeveelheid is afhankelijk van het tier van je storehouse. Hoe hoger de tier, hoe hoger het percentage is dat wordt meegenomen. Er is ook een maximum op elke grondstof. Je hebt bijvoorbeled met je clan 100.000 timber verzameld. Er wordt 20.000 gespendeerd aan upgrades en upkeep. Na de build tick blijft er nog 80.000 over. Je storehouse is tier 1. Je houdt 5% over van de 80.000: 4.000. Het maximum is echter 1000, dus dan houd je slechts 1000 timber over. 3000 timber gaat verloren.

De percentages hieronder gelden voor timber, stone, cloth en rations. De grondstoffen minions, charcoal, ore en precious ore worden niet overgedragen. Bars en precious bars worden wel overgedragen naar volgende week, maar de hoeveelheid is drie keer kleiner dan de hoeveelheden in de bovenstaande tabel. Een tier 7 storehouse neemt dus maximaal 1.000 precious bars en bars mee naar volgende week.

StorehousePercentage dat wordt meegenomenMaximum
Tier 15%1000
Tier 210%1200
Tier 315%1500
Tier 420%1800
Tier 525%2100
Tier 630%2500
Tier 750%3000
Plaatje

De grondstoffen kunnen niet allemaal door één persoon tegelijk worden behaald. Elk persoon heeft een maximum. Hieronder wordt daar meer over verteld.

Skill plots en hotspots

De hotspots in de keep kun je gebruiken om decoraties te plaatsen. Ze zijn er in twee formaten: twee bij twee en vier bij vier. Er zijn ook verschillende skillplots waar je samen met je clangenoten kunt werken. Hoe hoger je tier, hoe meer dit er worden. Er zijn geen eisen of voorwerpen nodig om op deze skillplots grondstoffen te verzamelen.

TierBouwmogelijkheden
1 & 22 skilling plots
2 hotspots van twee bij twee
2 hotspots van vier bij vier
3 & 44 skilling plots
4 hotspots van twee bij twee
2 hotspots van vier bij vier
5 & 68 skilling plots
6 hotspots van twee bij twee
4 hotspots van vier bij vier
712 skilling plots
8 hotspots van twee bij twee
5 hotspots van vier bij vier

Een nieuwe citadel komt automatisch met één woodcutter plot. Je kunt pas andere plots bouwen als je een hogere tier bereikt. Deze plot zal pas verschijnen na de volgende building tick. Na het stichten van je citadel moet je dus twee weken wachten om een mining plot te krijgen: één week om tier twee te bereiken en één week om de plot te maken.

Citadel TierVrijgespeelde Skilling Plots
1Woodcutting (timber)
2Mining (stone)
3Firemaking (charcoal) & Smithing, upgrade Mining (ore)
4Upgrade Mining (precious ore)
5Crafting & Summoning
6Cooking

Om grondstoffen van een plot te verzamelen, heb je geen levels en voorwerpen nodig. De xp die je krijgt, is afhankelijk van je level.

Furnace

Naast het maximum in de storehouse bestaat er ook een individueel maximum (resource cap) aan het te verzamelen grondstoffen. Dit zorgt er voor dat niet al het werk terecht komt op de schouders van enkele. Dit maximum telt voor alle grondstoffen samen en niet voor elke individuele grondstof. Je kunt jouw maximum en behaalde grondstoffen aflezen op de tab naast je friends list. Je kunt dit maximum spenderen hoe je wil. Er bestaat slechts één uitzondering: Iedereen mag slechts 10% van zijn maximum gebruiken om minions te verzamelen. De tier van je storehouse bepaalt je maximum. 

StorehouseIndividueel maximum
Tier 11000
Tier 21200
Tier 31400
Tier 41700
Tier 52000
Tier 62350
Tier 72700

Om beter te plannen is het mogelijk dat hogere rangen elke week doelen (objectives) kunnen stellen. Zo weten leden wat ze precies moeten verzamelen. Leiders rekenen dus de kosten uit van wat ze precies willen bouwen en wat de onderhoudskosten van de gebouwen zijn. Zij stellen de benodigde hoeveelheid dan bij het overzicht van de grondstoffen in de citadel interface in als doel. De doelen zijn te zien op de tab naast je friends list, maar ook in de citadel interface.

Bonus-xp

Zodra een lid genoeg meegeholpen heeft bij een skilling plot, zal hij een melding krijgen dat hij extra xp kan ophalen bij de Quartermaster. Je kunt een keuze maken tussen de skills die de skill plots representeren: Smithing, Mining, Cooking, Firemaking, Crafting, Summoning en Woodcutting. Je moet de skill plot wel in je citadel hebben staan als je xp in die skill naar jouw keuze wilt ontvangen. De totale hoeveelheid bonus-xp is afhankelijk van je level en de tier van de plot.

Clan avatars

De clan avatar is een soort summoningbeest voor je clan. Je kunt hem de hele RuneScape-werelden doorslepen, waar hij bonussen zal geven aan leden van je clan. De populairste optie is een xp-bonus van 3 of 6%.

 Clan avatars 

Build tick

Wekelijks vinden de upgrades, downgrades en het onderhoud plaats bij de build tick. In je citadel interface wordt er in de linkerbovenhoek afgeteld tot dit moment. Zodra er over drie minuten een build tick aan staat te komen, verschijnt er een klok. Als deze klok afgetikt is, worden alle leden uit de citadel gekickt die daar op dit moment zijn. Daarna wordt eerst de upkeep betaald en worden upgrades uitgevoerd indien men genoeg grondstoffen had. Daarna volgt de berekening wat er van de grondstoffen overschiet. Deze komen dan terecht in de storehouse. Zodra dit gebeurd is, worden alle individuele maxima gereset en kan men weer opnieuw beginnen met grondstoffen verzamelen en upgrades plannen en uitvoeren. 

Teller

Als de build tick binnen zes uur wordt uitgevoerd, kan alleen de eigenaar van de clan nog aanpassingen maken.

Verval

Wanneer je de onderhoudskosten van een gebouw niet kunt betalen of te weinig leden hebt, gaat het gebouw terug naar een lagere tier. Een gebouw van tier 1 zal twee keer zo snel schulden maken als de onderhoudskosten. De clankleuren van je citadel verdwijnen. Ook de clan ring zal niet meer werken.

Tier 7: clan dragon en speciale vexillum

Als kers op de taart kun je op tier 7 een clan dragon krijgen. Deze draak is erg duur om te kopen en te onderhouden, maar vliegt rond je citadel. Verder heeft het geen functie, maar het toont aan iedereen dat jullie het verst geraakt zijn met jullie citadel. Clan dragons zijn verkrijgbaar in de kleuren groen, blauw, rood, zwart en frost.

Wanneer je tier 7 hebt bereikt, kun je als administrator bij de quarter master ook je clan vexillum vernieuwen. Er zal dan vuurwerk uitspuiten. Het is een puur cosmetische verbetering.

Over deze pagina

Geschreven door Slyfer, met dank aan DS Dantastic, Ferenc2017, Mulroin, super papa66 en walter herix voor bijdragen aan deze pagina.

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.