Doodgaan

In RuneScape ga je dood als je aantal life points onder de 1 komt. Je huidige aantal kun je zien op je action bar of, als je de legacy interface aan hebt staan, bij de kaart. Je life points gaan omlaag als je geraakt wordt door een monster, vergiftigd bent of iets vies drinkt. Als je doodgaat, zul je echter altijd weer met volle life points en herstelde stats te voorschijn komen.

Wanneer je in zogenaamde veilige gebieden doodgaat, zoals bepaalde minigames en quests, zul je met behoud van alle spullen weer tot leven komen. De locatie hangt af van waar je dood bent gegaan. Normaal gesproken is doodgaan niet zonder risico. Je kunt de voorwerpen die je bij je had verliezen als je niet uitkijkt. Je bank blijft wel altijd intact als je doodgaat.

Doodgaan als Hardcore Ironman werkt anders dan normaal doodgaan. Kijk voor meer informatie daarover op de pagina over Ironman.

Indien je buiten een veilig gebied sterft en meer dan drie voorwerpen bij je hebt, kom je in het kantoor van de Dood. Hij zal je spullen 24 uur speeltijd bewaren. Voor een bedrag dat afhangt van de voorwerpen die je bij je had, kun je je voorwerpen terugkopen. Drie voorwerpen naar keuze zijn gratis. Meestal zijn dit de duurste voorwerpen. Door voorwerpen in het venster te verslepen, kun je kiezen welk voorwerpen je gratis terug krijgt, welke je terug koopt en welke je niet meer hoeft. Wanneer je het kantoor zonder te betalen verlaat of vijf minuten in het kantoor bent, zal op de plaats waar je doodgaat een grafsteen verschijnen. Als je snel genoeg teruggaat naar de plaats waar je dood bent gegaan, kun je de meeste spullen weer ophalen. Er zijn verschillende soorten grafstenen. Duurdere grafstenen blijven langer staan. De standaardgrafsteen blijft 1 minuut en 45 seconden staan, de duurste drie minuten.

Plaatje

Bij het verlaten van het kantoor van de Dood kun je kiezen waar je uit wilt komen:

Als je met drie voorwerpen of minder sterft, kom je op de laatstbezochte 'hub', een grote plaats. De onderstaande plaatsen zijn hubs.

Je kunt bij de knop bij het overzicht van wat je aan hebt zien welke spullen je precies behoudt. Bepaalde voorwerpen, zoals geld, voorwerpen van quest (exclusief beloningen) en armour voor lage levels, zul je altijd houden. Deze voorwerpen tellen niet mee voor het aantal voorwerpen dat je behoudt.

Als je in de Wilderness doodgaat, kom je in Edgeville uit. Als je een doodshoofd boven je hoofd had (skull), zul je al je spullen kwijt zijn. Alleen als je de prayer Protect Item aan had staan toen je dood ging zul je één voorwerp behouden. Dit voorwerp mag je ook niet kiezen. Wanneer je geen doodshoofd had, zul je drie voorwerpen behouden.

Armour dat langzaam kapot gaat tijdens het vechten, zal als je doodgaat 10% van zijn ladingen verliezen wanneer je er niet voor kiest het voorwerp te bewaren of terug te kopen. Als je het armour wel kunt repareren, zoals de armour van de Barrows, verliest het het dubbele. In dat geval verliest het dus 20% van zijn ladingen.

Scrolls die je eventueel in je helm hebt gedaan, zullen verdwijnen bij het doodgaan.

Naast de Fremennik Warrior buiten het kasteel van Lumbridge staat een bordje waarop je kunt zien hoeveel mensen er die dag zijn gestorven. Niet alles telt mee voor dit bordje. De Wilderness en veilige minigames tellen bijvoorbeeld niet mee.

Kosten voor het terugkrijgen van voorwerpen

Bij de Dood kun je drie voorwerpen naar keuze gratis terugkrijgen. Ook kun je er voor kiezen bepaalde voorwerpen te houden door te betalen of voorwerpen op te offeren. Door het opofferen van voorwerpen zal het bedrag verminderen dat je moet betalen voor de voorwerpen die je wilt houden. De waarde van elk voorwerp is afhankelijk van de prijs op de Grand Exchange. Van bepaalde onruilbare voorwerpen is de waarde vast.

Waarde voorwerpKosten om te bewarenWaarde opofferen
Minder dan 10.00015%60%
10.000 - 50.000500 + 0,1 * waarde2.000 + 0,4 * waarde
50.000 - 250.0003.000 + 0,05 * waarde12.000 + 0,2 * waarde
250.000 - 1.000.00010.500 + 0,02 * waarde42.000 + 0,08 * waarde
1.000.000 - 10.000.00020.500 + 0,01 * waarde82.000 + 0,04 * waarde
Meer dan 10.000.00070.500 + 0,005 * waarde282.000 + 0,02 * waarde

Bepaalde grafstenen verlagen de bewaarkosten met 1 tot 5%.

Grafstenen

Wanneer je het kantoor van de Dood zonder te betalen verlaat of vijf minuten in het kantoor bent, zal op de plaats waar je doodgaat een grafsteen verschijnen. Die grafsteen kun je bezoeken om je spullen terug te krijgen. Je zult niet altijd een grafsteen krijgen. In de Wilderness, sommige minigames, sommige quests en huizen van Construction zal dat niet gebeuren. Als je in de Wilderness doodgaat, kan degene die jou heeft vermoord je spullen oppakken. Iedereen kan je voorwerpen meteen oppakken wanneer je door een monster wordt gedood.

Bij de dood van je Summoning-beest zullen alle voorwerpen die het beest droeg, worden gedropt. Als het beest door een andere speler is gedood, zal hij of zij de voorwerpen het eerst kunnen oppakken. Later kan iedereen de voorwerpen oppakken. Wanneer het beest niet door een andere speler wordt gedood, zullen alle voorwerpen meteen voor iedereen zichtbaar zijn. Je kunt dus niet stiekem je beest wegsturen om te voorkomen dat pk’ers er met de buit vandoor gaan.

Zodra je bij je grafsteen aangekomen bent kun je er op klikken om een scherm te openen waarmee je je spullen terug kunt halen. Je kunt ook op de timer van je grafsteen klikken als je dichtbij. Dit is handig als er meerdere graven dicht bij elkaar staan. In het scherm is ook een 'take all' (pak alles) en 're-equip all' (draag alles) knop, waarmee je makkelijk en snel helemaal klaar bent om verder te gaan.

De grafsteen zal een aantal minuten blijven staan. Dit aantal is afhankelijk van het type grafsteen dat jij hebt gekocht. De standaardgrafsteen blijft 1 minuut en 45 seconden staan. Op de grafsteen staat een tekstje dat avonturiers vertelt dat je daar bent gestorven. Daarnaast zullen de spullen die je hebt verloren door dood te gaan, blijven liggen. Onruilbare voorwerpen verdwijnen. Je grafsteen zal langzaam gaan verkruimelen, totdat hij tenslotte helemaal weg is. Je vrienden kunnen er voor zorgen dat je grafsteen langer blijft staan door het te zegenen of te repareren. Om een grafsteen te repareren heb je minimaal Prayer 2 nodig, om het te zegenen 70. Met repareren blijft de steen 2 minuten staan. Met Bless blijft de steen maximaal vijf minuten langer staan. Het kost geen prayer points om een grafsteen te repareren of te zegenen.

MenuutjeGrafsteen

TellerJe kunt als je weer leeft terug gaan naar de plaats waar je bent gestorven. Daar staat dan je grafsteen. Je grafsteen gaat weg als je nog een keer doodgaat. Als je te laat bent, kun je nog teruggaan naar de Dood om je voorwerpen terug te kopen. Op je scherm staat hoeveel tijd je nog hebt voor je grafsteen verdwijnt of de Dood je spullen weggooit.

Met signs of respite van Divination kun je de tijd dat je grafsteen blijft staan met 12, 21 en 30 seconden verhogen.

Bij Father Aereck in Lumbridge kun je je grafsteen veranderen, zodat je een mooiere grafsteen hebt die langer blijft staan dan het bordje dat je standaard hebt. Je moet wel eerst The Restless Ghost doen. Wanneer je het uiterlijk van een slechte grafsteen mooier vindt dan die van een betere, is het mogelijk de effecten van de betere te nemen en het uiterlijk van de steen die je het mooist vindt.

PlaatjeNaamKostenLevensduur (minuten)Verlaging bewaarkosten
Memorial plaqueMemorial plaque0 gp1:450%
FlagFlag50 gp2:001%
Small gravestoneSmall gravestone500 gp2:001%
Ornate gravestoneOrnate gravestone5000 gp2:152%

Members kunnen als ze The Giant Dwarf hebben gedaan ook bij Bladisar the Sculptor in Keldagrim terecht. Hij heeft andere grafstenen dan Father Aereck. Bladisar's huis staat in Oost Keldagrim, ten oosten van het marktgebouw.

PlaatjeNaamKosten en vereistenLevensduur (minuten)Verlaging bewaarkosten
SteleStele50.000 gp2:303%
Font of lifeFont of life50.000 gp2:303%
Symbol of SaradominSymbol of Saradomin50.000 gp2:303%
Symbol of GuthixSymbol of Guthix50.000 gp2:303%
Symbol of ZamorakSymbol of Zamorak50.000 gp2:303%
Symbol of ArmadylSymbol of Armadyl50.000 gp
Temple of Ikov
2:303%
Symbol of BandosSymbol of Bandos50.000 gp
Land of the Goblins
2:303%
Ancient symbolAncient symbol50.000 gp
Desert Treasure
2:303%
Angel of deathAngel of death500.000 gp2:454%
Royal dwarfhRoyal dwarven gravestone500.000 gp
King of the Dwarves
3:005%

Over deze pagina

Met dank aan lorenko1, sayes, Emardo2, galian prist en pray 4 all voor bijdragen aan deze pagina.

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.