Grand Exchange

De Grand Exchange is een grote marktplaats waar iedereen zijn spullen kan kopen en verkopen. Met iedereen worden gratis spelers en members bedoeld. Je plaatst een soort advertentie en daarna log je uit of ga je weg om iets anders in RuneScape te doen. Ondertussen wordt er een koper of verkoper voor jouw advertentie gezocht. Alle advertenties over alle werelden worden met elkaar vergeleken. Als er een koper of verkoper is gevonden, wordt de ruil vanzelf gedaan. Je koper of de verkoper kan dus ook in een andere wereld zitten. Je komt er vaak niet eens achter wie de persoon is waarmee je handelt. De Grand Exchange ligt ten westen van het paleis in Varrock. Members kunnen na de voltooiing van Jack of Spades ook in Menaphos en na Plague's End in de Tower of Voices in het midden van Prifddinas via de Grand Exchange handelen.

Locatie
Locatie Varrock

De eerste keer

Voordat je de Exchange mag gebruiken, moet je eerst wat informatie aanvragen bij de gidsen in het zuidelijke deel van de Grand Exchange in Varrock. Daar staan twee mensen: de Grand Exchange Tutor en Brugsen Bursen. Het maakt niet uit bij welke mensen je de informatie vraagt. De Grand Exchange Tutor zal je de informatie iets minder uitgebreid vertellen dan Brugsen. Brugsen kan je, naast de werking van de Grand Exchange, ook de geschiedenis vertellen.

Naast de Tutor en Brugsen staat ook Miles, Niles of Giles van de vroegere random events in het zuidelijke deel van de Grand Exchange. Je hoeft niet met hen te praten om de Grand Exchange te gebruiken, maar ze kunnen je wel leren hoe bank notes werken.

De Grand Exchange heeft vier banken en een marktplaats in het midden. Rond het midden staan vijf mensen die je de prijzen van de meestverkochte spullen kunnen vertellen, zoals herbs, runes, logs, wapens en ores. Je kunt wel raden waar ze staan als je het kaartje hierboven bekijkt.

De Grand Exchange is eenvoudig te gebruiken:

Je kunt natuurlijk alleen spullen ruilen die ruilbaar zijn. Je kunt voorwerpen van quest bijvoorbeeld niet verkopen, zoals je die ook niet gewoon met de oude vertrouwde "Trade"-optie van RuneScape kunt ruilen.

Exchange-optie van de clerks

Hier kun je alles ruilen. De Exchange-optie van de clerks ziet er zo uit:

Overzicht

In elk van de acht vakjes past een koop- of verkoopopdracht. Het linkerknopje staat voor kopen, het rechterknopje voor verkopen. Members kunnen alle vakjes gebruiken, gratis spelers slechts drie.

Kopen

Kopen

Middenin het koopvenster staat een zoekbalk. Als je hier iets in typt zoekt het spel naar alle voorwerpen waar je zoekopdracht in voorkomt. Dit mag aan het begin, aan het einde of zelfs in het midden van het voorwerp zijn. Als je "rune" intypt vind je dus zowel "air rune" als "off-hand rune sword" als "rune scimitar".

Aan de linkerkant van het scherm staat quantity. Quantity staat voor hoeveelheid. Daar kun je aangeven hoeveel je van het voorwerp wilt kopen. De nummers op de knoppen geven voorgedefiniëerde aantallen aan, door op de hoeveelheid te klikken kun je zelf wat intypen. De min en de plus die links en rechts staan, kun je gebruiken om het aantal met 1 te verhogen of met 1 te verlagen.

Bij de Price per item staat hoeveel je voor één voorwerp wilt betalen. Als je op de -5%-knop drukt, bied je 5% onder de prijs die op dat moment in het vakje staat. De +5%-knop staat voor 5% boven de huidige prijs. De knop ertussen Je kunt natuurlijk ook zelf een prijs intypen door op de prijs te klikken, de marktprijs is maar een richtlijn. Door je aan de marktprijzen te houden, heb je meestal wel de meeste kans om iets te krijgen op de Grand Exchange.

Net boven de zoekbalk staat nog een venster waar staat hoeveel je totaal moet betalen.

Stuur je bod als je klaar bent op met "Confirm offer". De clerks zullen dan op zoek gaan. Ze zullen het misschien in delen doen, als ze niet de kans zien om alles in één keer te kopen.

Verkopen

Het verkopen ziet er zo uit als je op "Sell" van de "Exchange"-optie bij de clerks klikt:

Verkopen

Eerst moet je een voorwerp in je inventory aanklikken. Vervolgens kun je de prijs die je voor de dingen wilt hebben en de hoeveelheid die je wilt verkopen, instellen met de knoppen. Wat elke knop precies doet, is al bij "Kopen" (hierboven) beschreven.

Ook verkopen kan in delen gebeuren. Als er iemand is die maar 100 potten wil kopen en jij biedt er 500 aan, dan zul je 100 potten verkopen. De 400 die overblijven proberen ze verder te verkopen.

Bod stopzetten

Je bod stopzetten is simpel. Ga weer naar de exchange-optie, klik het voorwerp waarvan je het bod in wilt trekken, aan en druk op de rode knop met het kruisje. Als je bod niet toevallig op het moment dat je op de knop drukt wordt voltooid, kun je je spullen terughalen. Klik dan op het plaatje van het voorwerp dat rechts van de rode knop staat. Je kunt ook naar een banker gaan om je spullen weer op te halen.

Hieronder staat een plaatje van de knop bij het stopzetten van een verkoop. Bij kopen gaat het op dezelfde manier.

Bod stopzetten

Wanneer de clerks wat gekocht of verkocht hebben

Als je iets gekocht of verkocht hebt, zul je een melding krijgen. Het maakt niet uit waar je dan in RuneScape bent.

Bericht

Je kunt dan bij de eerste de beste banker je spullen vragen. Kies de Collect-optie.

BankerCollection box

Klik dan de voorwerpen of het geld aan die in de vakjes verschijnen. Je krijgt dan je spullen in notes. Als je ze meteen in normale voorwerpen wilt krijgen, kun je met de rechtermuisknop op het vakje klikken en op "Collect-items" klikken.

Alternatief kun je er ook voor kiezen om alles in één keer te verzamelen. Als je op de knoppen rechtsonderin klikt verzamel je alle voorwerpen direct in je inventory (in notes) of in je bank.

Setjes armour

De clerks kunnen setjes voor je maken, zodat je die kunt verkopen met de Grand Exchange. Je hoeft dan niet meer elk voorwerp los te verkopen. Hierdoor kun je ook verschillende spullen tegelijk verkopen. Het neemt dan namelijk nog maar één van de plekjes in beslag. Ga gewoon met alle onderdelen naar een clerk en vraag of hij het om kan zetten. Je kunt het volgende armour in setjes doen:

Bronze, iron, steel, black, mithril, adamant en rune armour, de trimmed versies, godenversies en de gold trimmed versies
Platebody, full helm, kiteshield, platelegs/plateskirt
Er zijn twee soorten: (l) en (s). Setjes met een (l) bevatten legs, setjes met een (s) skirts
Dragon armour
Chainbody, helm, platelegs/plateskirt
Er zijn twee soorten: (l) en (s). Setjes met een (l) bevatten legs, setjes met een (s) skirts
Ahrim, Dharok, Guthan, Karil, Torag of Verac (onbeschadigd)
Body, legs, hoedje, wapen
Gilded armour
Platebody, full helm, kiteshield, platelegs/plateskirt.
Er zijn twee soorten: (l) en (s). Setjes met een (l) bevatten legs, setjes met een (s) skirts
Rock-shell, spined en skeletal
Helm, top, legs
Green, blue, red, black en de blessed versies
Body, chaps, vambraces.
Guthix, Saradomin, Zamorak ranger armour
Body, coif, chaps, vambraces
Green en blue trimmed en gold trimmed dragonhide
Body, chaps
Mystic robes (alle kleuren)
Hat, top, bottoms, gloves, boots
Infinity robes
Hat, top, bottoms, gloves, boots
Enchanted robes
Hat, robetop, bottoms
Trimmed en gold trimmed wizard armour
Hat, robetop, bottoms
Splitbark armour
Helm, body, boots, gauntlets, legs
Third Age melee armour
Platebody, full helm, kiteshield, platelegs
Third Age ranger armour set
Coif, body, chaps, vambraces
Third Age mage armour
Body, legs, amulet, hat
Dwarf cannon set
Cannon base, cannon stand, cannon barrels en cannon furnace

Kies bij zo'n pakketje nooit voor de "Destroy"-optie die ze hebben. Daardoor gaan ze permanent weg!

Koop- en verkoopgeschiedenis

Bovenin het venster kun je ook op het tabblad "Sale History" klikken. Daar kun je zien wat je allemaal gekocht en verkocht hebt. Alleen de laatste tien transacties staan er.

Geschiedenis

Wet van vraag en aanbod

De marktprijzen worden bepaald door de wet van vraag en aanbod. Die term hoor je vaak bij economie. Het betekent dat de prijs omlaag gaat als er meer mensen de spullen aanbieden dan er mensen zijn die het willen kopen. Als er meer mensen zijn die het willen kopen dan mensen die het aanbieden, gaat de prijs omhoog. Ze willen dan meer geld betalen om toch het voorwerp te krijgen. Als de vraag gelijk is aan het aanbod, blijft de prijs gelijk.

De marktprijs van RuneScape is het gemiddelde van de transacties per dag. Als veel voorwerpen onder de gemiddelde marktprijs worden verkocht, gaat de marktprijs omlaag. Als er veel voorwerpen boven de marktprijs worden verkocht, gaat de marktprijs omhoog.

De prijzen zullen ongeveer één keer per dag bijgewerkt worden. Ze gaan per dag nooit met meer dan 5% omhoog of omlaag.

Waarom krijg ik nooit iets of verkoop ik niets?

Dat kan natuurlijk aan verschillende dingen liggen, zoals dat niemand je voorwerp wilt kopen. Je vraagt misschien teveel, of mensen willen het gewoon voor geen goud hebben.

Er is ook een limiet aan het aantal spullen dat je in een bepaalde tijd kan kopen of verkopen. Dat hebben ze gedaan om mensen niet de kans te geven om een monopolie op bepaalde voorwerpen te krijgen, waarna er met prijzen te manipuleren valt.

Player stock in de winkels en de alchemiewaarde

De verkoopprijs in de winkels van de player stock wordt bepaald door voorgedefinieerde prijzen en de marktprijs. Als de voorgedefinieerde prijs hoger is dan de marktprijs, zal zullen de winkels hun spullen in de player stock voor de voorgedefinieerde prijs verkopen, maar als de marktprijs hoger is, zullen de winkels de spullen in de player stock voor de marktprijs verkopen. De prijs van de mainstock wordt niet door de marktprijs van de Grand Exchange beïnvloed. De alchemiewaarde van spullen ook niet.

RuneScape Companion

Via de RuneScape Companion, bereikbaar via de website van RuneScape en te downloaden in de Apple App store en Google Play, kun je handelen op de Grand Exchange zonder dat je in het spel hoeft in te loggen. Je kunt de app alleen gebruiken als je niet ingelogd in het spel. De app ondersteunt pushnotificaties, waardoor je een melding krijgt wanneer je iets hebt gekocht of iets hebt verkocht.

Er worden redelijk strenge eisen gesteld aan de browser en het apparaat dat je gebruikt als je de RuneScape Companion wilt gebruiken. Bekijk de eerder genoemde pagina voor de exacte eisen.

Naast de mogelijkheid tot handelen via de Grand Exchange biedt de RuneScape Companion ook de mogelijkheid te kijken wanneer je Distractions and Diversions weer kunt doen en met mensen in je friends list, friends chat of clan chat te chatten.

Over deze pagina

Met dank aan maxiboy3, mrperfectk en grootmaximus voor bijdragen aan deze pagina.

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.