Herblore Habitat

In het verre zuiden van Karamja heeft Papa Mambo met behulp van voodoo-magie een gebied laten groeien, waar Farming, Hunter en Herblore getraind kunnen worden. Deze skills hebben binnen het gebied allemaal iets met elkaar te maken. Lok met gewassen van Farming jadinko's naar het gebied, vang de beestjes met Hunter en verdien secundaire ingrediënten voor Herblore waarmee je weer speciale drankjes kunt maken.

Inleiding

Om het gebied van Herblore Habitat te verkennen en gaan gebruiken, heb je minimaal 54 Herblore, 54 Farming en 70 Hunter nodig. Minimaal level 56 Construction kan handig zijn, maar als je dat niet hebt kun je ook geld aan Papa Mambo betalen, dan bouwt hij de spullen die je nodig hebt. Dat is echter zeer prijzig. Om het verhaal achter de Jade Vine die Papa Mambo om zijn gebied heeft laten groeien beter te begrijpen, kun je de quest Back to my Roots gaan doen, maar dat hoeft niet.

Er zijn twee manieren om Herblore Habitat te bereiken. Je kunt een bezoekje brengen aan Bettamax in het westen van Taverley, zij verkoopt juju teleport spiritbags. Hiermee kun je teleporteren naar Herblore Habitat. Zo'n teleport kost 2.000 gp, maar zal duurder worden zodra je er meer koopt. Je kunt ook gewoon gaan wandelen. Ten zuidoosten van Shilo Village is een stuk wortel van de Jade Vine waar je overheen kunt klimmen. Zo kom je naast de hut van Papa Mambo terecht.

Plattegrond

Het gebied en het begin

Het gebied van Herblore Habitat is redelijk groot. Papa Mambo en zijn hut staan in het noorden van het gebied. Hij verkoopt spullen die je nodig hebt en zal later ook beloningen uitdelen. Voor je Herblore Habitat kunt starten, moet je met hem praten om de zaadjes voor het begin te krijgen.

Naast Papa Mambo staat een ketel waar je vials en watering cans kunt vullen. Ook is er bij Papa Mambo een klein strandje. Op dat strandje zullen straks jadinko's gaan rondlopen waarop je kunt jagen.

PlantVallen

In de jade vine zijn speciale plekken waar je over kunt klimmen om van het ene gebied naar het andere gebied te gaan. Het midden van het gebied is gericht op Farming en Construction. Hiermee ga je de jadinko's naar het gebied lokken, waardoor je op ze kunt gaan jagen.

In het zuiden kun je ook jagen op jadinko's. Sommige jadinko's zul je daar, nadat je ze hebt gelokt, moeten opsporen met behulp van spoorzoeken. Daarnaast lopen er ook jadinko's die je zult moeten vangen met marasamaw traps. Ook deze jadinko's zul je eerst moeten lokken. Marasawtraps zijn box traps in de vorm van een plant. Verder staat hier ook nog een deposit box om je spullen op de bank te zetten.

Ten oosten van het gebied is een klein eilandje. Op dit eiland is nog een extra herb patch. Verder zullen hier zodra je ze gelokt hebt, speciale god jadinko's rondlopen. Om op dit eiland te kunnen komen heb je 55 Agility nodig. Je kunt er alleen komen door over de Jade Vine te klimmen.

Hunter - jadinko's vangen

Common jadinko's lokken

Voordat je kunt beginnen met het jagen op jadinko's moet je wat bomen en struiken planten waar jadinko's op af komen. Astlayrix (he'll never give up and he'll never let you down!) kan je eventueel meer over het lokken van jadinko's via een kleine tutorial vertellen, maar deze uitleg is ook voldoende. Ook kun je bij Astlayrix bekijken welke soorten jadinko's je al hebt ontdekt. Hij staat in het midden van Herblore Habitat.

Om op andere soorten jadinko's dan common te jagen, moet je eerst op common jadinko's jagen. Common jadinko's zullen zaden droppen wat je weer nodig hebt voor het lokken van een andere soort. Je kunt common jadinko's lokken door een vine flower van een willekeurige kleur in de flower farming patch te planten. Hierbij kun je compost en water gebruiken. Wanneer de bloem volgroeid is, lopen er common jadinko's in het noorden van het gebied. Je zult ze moeten vangen met marasaw traps, die bij Papa Mambo te koop zijn. Ze werken hetzelfde als box traps.

Let erop dat er ten noorden van je marasaw traps voldoende ruimte is, anders kunnen de jadinko's er moeilijk bij.

Andere soorten lokken en jagen

Net als common jadinko's moeten de andere jadinko's met behulp van Farming worden gelokt. Per soort moet je iets anders planten. De benodigde zaden worden door jadinko's gedropt, waaronder common jadinko's. De zaden zijn niet ruilbaar. Je zult ze dus zelf moeten halen.

Sommige jadinko's worden niet alleen met Farming gelokt, maar ook met Construction. In het farminggebied staat ook een Construction Hotspot waar je dingen kunt bouwen. Hiervoor heb je geen voorwerpen nodig, zelfs geen hamer of zaag.

PlaatjeHunterJadinkoCombinatieHoe te vangenDropXP
Jadinko70CommonVine flowers, de kleur maakt niet uit.Trap (noord)Withered vine350
Jadinko71ShadowRed vine flowers en een abandoned house.Track (zuid)Shadow vine475
Jadinko74IgneousLergberry bush, orange tree, blue vine plant en een thermal vent.Trap (zuid)Marble vine465
Jadinko75CannibalGreen vine (gebruik er ook een juju hunter potion op), kalferberry bush en tall grass.Trap (zuid)Plant teeth475
Jadinko76AquaticRed vine (gebruik er ook een juju hunter potion op), kalferberry bush, apple tree en een pond.Trap (zuid)Aquatic vine475
Jadinko77AmphibiousBlue vine, lergberry bush en een pond.Trap (noord)Oily vine485
Jadinko78CarrionGreen vine, kalferberry bush en een bone yard.Trap (zuid)Pungent vine505
Jadinko78DiseasedBanana tree en een bone yard.Track (zuid)Corrupt vine580.5
Jadinko79CamouflagedFlower vine. De kleur maakt niet uit, gebruik er wel een juju hunter potion op. Verder een Lergberry bush en als habitat Standing Stone.Track (zuid)Striped vine600
Jadinko80DraconicRed vine (gebruik er ook een juju hunter potion op), lergberry bush en een dark pit.Trap (noord)Draconic vine525

Als je jadinko's hebt gelokt, zullen ze op een gegeven moment weer verdwijnen. Dan zul je ze opnieuw moeten lokken door iets opnieuw te planten en te bouwen.

Bij het vangen van alle soorten jadinko's heb je ook kans op het vinden van snape grass, fly trap, sunchoke, butterfly flower, grape, reed, potato cactus, prickly pear, wishing well en barberry seeds.

Route spoorzoeken

Het spoorzoeken zal in een vaste route van vijf stappen verlopen. Op het plaatje hieronder staat aangegeven hoe. Bij de laatste struik moet je de 'Attack'-optie kiezen. Klik eventueel op het plaatje voor een vergroting.

Route spoorzoeken

Construction

Zoals gezegd, moet er voor sommige soorten jadinko's wat worden gebouwd. Dit kun je zelf doen als je de juiste levels hebt. Je hebt geen voorwerpen nodig, ook geen hamer en zaag. Voor de mensen die niet zo'n hoog Construction hebben, heeft Papa Mambo een handeltje opgezet. Hij wil de spullen voor Construction wel voor je bouwen. Helaas is is hij een dure timmerman. De prijzen staan in onderstaande tabel. Gebruik van het assist system is mogelijk.

Construction level nodigNaamXPKosten bij Papa Mambo
-Empty0-
56Boneyard056.000 gp
57Abandoned house057.000 gp
59Thermal vent059.000 gp
62Tall grass062.000 gp
65Pond065.000 gp
70Standing stones070.000 gp
80Dark pit080.000 gp

Hunter - God jadinko's

God jadinko's zijn speciale jadinko's, waarvan de combinatie waarmee je de beesten kunt lokken elke week verandert. Bij elke speler zal deze combinatie anders zijn. Als je de soorten naar het gebied hebt gelokt, kun je bij Papa Mambo een witchdoctor mask ophalen.

Je kunt als volgt gemakkelijk de god jadinko's vinden:

PlaatjeJadinkoHunterCombinatieHoe te vangenDropXP
JadinkoZamorak81Elke week voor elke speler verschillend.TrapZamorak vine600
JadinkoGuthix81Elke week voor elke speler verschillend.TrapGuthix vine600
JadinkoSaradomin81Elke week voor elke speler verschillend.TrapSaradomin vine600

Zodra de God Jadinko's aangetrokken zijn, zullen ze op het eilandje ten oosten van Herblore Habitat lopen. Je kunt daar via de Jade Vine komen. Hiervoor is 55 Agility nodig.

Farming

Het midden van Herblore Habitat is het farminggebied. Hier is een leprechaun en een zombie farmer, die op sommige gewassen zal letten als je hem daarvoor betaalt. Je kunt Farming gebruiken om planten te verbouwen die jadinko's aantrekken.

Vine flowers

ZaadjeResultaatLevelNaamXP plantenXP oogsten
Red blossom seed Red vine blossom54Red vine blossom52255
Blue blossom seed Blue vine blossom54Blue vine blossom52255
Green blossom seed Green vine blossom54Green vine blossom52255

Herbs

Er zijn twee herb patches. Eén is bij alle andere patches, de andere is op het eilandje. Je hebt 55 Agility nodig om daar heen te gaan. De herb patch op het eilandje wordt gebruikt bij het lokken van speciale jadinko's.

ZaadjeResultaatLevelNaamXP plantenXP oogstenFarmer past op voor
Erzille seed Clean erzille58Erzille87873 green vine blossoms
Argway seed Clean argway65Argway1101254 red vine blossoms
Ugune seed Clean ugune70Ugune1351523 blue vine blossoms
Shengo seed Clean shengo76Shengo140,51605 lergberries
Samaden seed Samaden80Samaden1701905 kalferberries

Struiken

ZaadjeResultaatLevelNaamXP plantenXP oogstenXP "check-health"Farmer past op voor
Lergberry seed Lergberries61Lergberries145,531,5236,33 red vine blossoms
Kalferberry seed Kalferberries77Kalferberries220,252,5375,33 lergberries

Fruit

Er is ook een fruit tree patch. Hier kun je alle fruitbomen in planten, maar alleen apple, banana en orange trees zullen jadinko's aantrekken. Je zult ook alleen deze zaden van jadinko's kunnen krijgen. De zombie gardener past op alle bomen voor de normale prijs.

Herblore - Drankjes maken

Herblore Habitat is niet compleet zonder Herblore. Er zijn in totaal twee patches waarin je herbs kunt groeien. Seeds voor herbs kun je krijgen van jadinko's. Tijdens het jagen van jadinko's krijg je ook vines. Dit zijn secundaire ingrediënten voor juju-drankjes. Je hebt speciale vials nodig om juju potions te maken, die je bij Papa Mambo kunt kopen. Lege juju vials kun je in de pot naast hem vullen.

Per slokje zal het effect van een juju potions voor vijf minuten lang mee gaan. De Juju hunter potion is daarbij een uitzondering, die voor tien minuten werkt wanneer je hem op je vine blossom doet. Bij ongeveer het laatste 30 seconden (1 minuut bij juju hunter potion) krijg je altijd een waarschuwing op je chat dat het drankje bijna is uitgewerkt.

Het is ook mogelijk om juju potions om te zetten tot flasks.

PlaatjeHerbloreNaamSoort herbSecundair ingrediëntXPEffect
Juju hunter potion54Juju hunter potion Clean erzille
Erzille
Corrupt vine
Corrupt vine
123Gebruik deze potion op een vine flower patch. Je zult dan meer zeldzame soorten jadinko's lokken.
Scentless potion59Scentless potion Clean argway
Argway
Shadow vine
Shadow vine
135Wanneer je deze potion drinkt, hoef je niet meer je geur bij vallen weg te branden.
Juju farming potion64Juju farming potion Clean ugune
Ugune
Marble vine
Marble vine
146Eén op de drie keer zul je twee keer zoveel herbs van een herb patch dan normaal krijgen.
Juju cooking potion67Juju cooking potion Clean shengo
Shengo
Plant teeth
Plant teeth
152Gebruik deze potion op een baked potato. Deze zal dan in een strange potato veranderen, die weer gecombineerd kan worden met een tuna en sweetcorn. Je kunt daar juju gumbo mee maken. Juju gumbo herstelt eerst 220 life points en zal dan tien seconden lang elke seconde 10 lifepoints herstellen.
Juju fishing potion70Juju fishing potion Clean shengo
Shengo
Aquatic vine
Aquatic vine
15833% kans op het vangen van een baron shark tijdens het vissen op sharks. De baron shark herstelt evenveel life points als een normale shark, maar zal daarna tien keer elke seconde 10 life points extra herstellen.
Juju woodcutting potion71Juju woodcutting potion Clean samaden
Samaden
Oily vine
Oily vine
16010% kans op het vinden van een wood spirit tijdens het woodcutten. Deze wood spirit stuurt je logs naar de bank. Daarnaast is er een kleine kans op het krijgen van logs voor hogere levels. Deze zullen meteen naar je bank gestuurd worden.
Juju mining potion74Juju mining potion Clean samaden
Samaden
Draconic vine
Draconic vine
168Vijf minuten 10% kans op het vinden van een stone spirit tijdens het trainen van Mining, die 30 seconden lang gehakte ores naar de bank stuurt. Ook krijg je 10% meer Mining xp.
Saradomin's blessing75Saradomin's blessing Clean samaden
Samaden
Saradomin vine
Saradomin vine
170Na het drinken van dit drankje krijg je tijdelijk een 10% bonus aan je Farming XP tijdens het farmen binnen Herblore Habitat.
Guthix's gift75Guthix's Gift Clean samaden
Samaden
Guthix vine
Guthix vine
170Na het drinken van dit drankje krijg je tijdelijk een 10% bonus aan je Herblore XP tijdens het maken van drankjes binnen Herblore Habitat.
Zamorak's favour75Zamorak's favour Clean samaden
Samaden
Zamorak vine
Zamorak vine
170Na het drinken van dit drankje krijg je tijdelijk een 10% bonus aan je Hunter XP tijdens het jagen op jadinko's.

De leprechaun kan maximaal 30 juju potions voor je bewaren. Deze potions moeten 3-dosis zijn.

Beloningen

PlaatjeZodra je alle normale soorten jadinko's (alle jadinko's op de gods na) binnen dezelfde week minimaal één keer hebt gevangen, zal Papa Mambo je aanspreken. Hij zal je witchdoctor legs of witchdoctor robes geven.

Als je alle soorten jadinko's vangt, kun je xp in Herblore, Farming of Hunter kiezen. De xp die je krijgt is gelijk aan 2*level*level - 4*level + 200. Dat is tweemaal de xp die je voor Shattered heart krijgt. De xp kun je één keer per week krijgen. Woensdagnacht begint in RuneScape een nieuwe week.

Wanneer je in diezelfde week één keer alle drie de god jadinko's vangt, krijg je een witchdoctor mask. Met dit masker kun je onbeperkt naar Herblore Habitat teleporteren, zodat je geen dure teleports meer hoeft te kopen. Daarnaast is het masker een goede camouflage tijdens het jagen op jadinko's.

Witchdoctor armour geeft je een halfuur lang een 1 of 2% boost aan Hunter, Herblore en Farming binnen de Herblore Habitat. Het ligt eraan welk deel van het armour je draagt. Als je een complete set wilt, zul je elke week alle beesten opnieuw moeten vangen. Het is mogelijk dat je stukken armour krijgt die je al hebt, dan heb je helaas pech. Je zult dit proces net zo lang moeten herhalen tot je de complete set bij elkaar hebt.

Om een complete set te krijgen, heb je 81 Hunter, 77 Farming en 54 Herblore nodig. De levels kun je tijdelijk verhogen. Het is ook aan te raden 80 Construction te hebben, zodat je Papa Mambo niet de dingen van Construction hoeft te laten maken.

Je kunt nadat je Witchdoctor hebt gehaald ook eens met Pauline Polaris van de Livid farm praten. Zij zal je Mambo's potion geven, die goed is voor 3.000 Farming xp.

Jadinko lair

De betoveringen van Papa Mambo hebben tot een fleurig gebied geleid, maar de magie heeft ook zijn keerzijde. De vine is gaan muteren, waardoor er weer jadinko's zijn gaan muteren. Deze zitten in een grot bij Herblore Habitat, de Jadinko lair. Je kunt er Woodcutting, Firemaking en Slayer trainen. Met de punten die je daar kunt verdienen, kun je fruit en herb seeds van Herblore Habitat krijgen. Dit is een goed alternatief voor Hunter als je aan de zaden wilt komen.

Over deze pagina

Met dank aan Chris, Huseyin-Gazi, ceasar vi en harddstylez voor bijdragen aan deze pagina.

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.