Random events

Vroeger bestonden er in RuneScape zogenaamde random events, willekeurige gebeurtenissen in het Nederlands. Dan kwam er bijvoorbeeld een vreemd personage uit het niets tevoorschijn die iets van je wilde hebben of die je ergens heen teleporteerde omdat hij je hulp nodig had. Het maakte niet uit wat je aan het doen was of waar je was, random events kwamen regelmatig voor. Het was echter wel zo dat de hoeveelheid random events die je kreeg, verminderde als je vaak random events succesvol voltooide. Ook waren de random events een beetje te voorspellen. Gemiddeld kreeg je er een wanneer je tussen de 100.000 en de 200.000 xp had gehaald.

Molly

Random events zijn oorspronkelijk in het spel geroepen om robots (vaak afgekort tot bots) tegen te gaan. Bots zijn vaak geprogrammeerd om de hele tijd één patroon uit te voeren, maar als dat patroon wordt doorbroken werken ze niet meer. Spelers kunnen deze evenementen aan de andere kant wel gemakkelijk voltooien. Zij krijgen hier dan ook een kleine vergoeding voor. Als ze echter faalden werden ze bijvoorbeeld naar een vreemde, afgelegen plaats in RuneScape geteleporteerd.

Tegenwoordig zijn de meeste bots geprogrammeerd om random events ook te voltooien en worden er andere methodes gebruikt om het gebruik van bots tegen te gaan. Omdat de random events vaak alleen tot irritatie van spelers leidden en hun doel kwijt waren zijn ze in oktober 2012 uit het spel verwijderd. Om spelers toch nog een kans te geven hun oude helden - of aartsvijanden - nog een keer te zien zijn een deel van de personages van random events verplaatst en zijn ze ondergebracht op plekken die bij ze passen. Deze staan allemaal hieronder, zodat je ze nog eens op kunt zoeken.

Figuren

Beekeeper

Vroeger moest je voor deze fanatieke imker een bijenkorf in elkaar zetten. Je kreeg dan een scherm met vier delen van een bijenkorf, die je in de juiste volgorde op elkaar moest stapelen. Als je dit niet goed deed kreeg je een zwerm boze bijen achter je aan.

Tegenwoordig is de imker te vinden bij de bijenkorven ten westen van Catherby. Hier leert hij spelers hoe je honingraten en bijenwas veilig kunt verzamelen en deelt hij insectenverdelger uit.

Beekeeper

Cap'n Arnav

Deze piraat had vroeger problemen met een schatkist die hij maar niet kon openen en waar hij jouw hulp voor nodig had. Op een puzzel die wat lijkt op een gokautomaat moest je gaan draaien aan de rijen tot in het midden drie keer hetzelfde teken stond.

Arnav is na zijn pensioen in het lege huisje in het noordoosten van Brimhaven gaan wonen, waar hij nog steeds problemen heeft met sloten. Deze probeert hij nu zelf te openen, zonder jouw hulp.

Certer

Miles, Niles en Giles hebben al redelijk wat gedaantes gehad. Vroeger, in RuneScape Classic, had je geen bank notes, maar kon je bepaalde voorwerpen bij deze personen op de markt van Draynor Village omzetten naar certificaten, die gezamelijk maar één plaats in je inventory innamen. Met de introductie van bank notes voor alle ruilbare voorwerpen in RuneScape 2 waren ze overbodig en werden ze verwijderd. Later zijn ze teruggekeerd als random event. Ze hadden hun eigen kantoortje, waar ze spelers uitnodigden een voorwerp te identificeren. Als je dit niet goed deed, werden alle voorwerpen in je inventory in bank notes veranderd, als dat mogelijk was tenminste.

Nu ook de random events zijn verwijderd, zijn ze te vinden bij de ingang van de Grand Exchange, waar ze spelers leren hoe bank notes werken. Er zal telkens maar één van de drie staan, om de zoveel tijd wisselen ze elkaar af.

Drill Demon

Sergeant Damien was vroeger verantwoordelijk voor het trainen (drillen) van de nieuwe rekruten in RuneScape. Hij liet je allerlei oefeningen doen en alleen als je ze (bijna) allemaal goed deed, mocht je weer weg.

Na zijn vertrek bij het leger is hij aangenomen bij Balthazar Beauregard's Big Top Bonanza. Hier verzorgt hij het materiaal en is hij verantwoordelijk voor de beveiliging, een functie die hij met plezier uitoefent. Hij is te vinden aan de rand van het circus, waar hij constant rondjes loopt.

Drill Demon

Evil Bob

Evil Bob is de kwaadaardige tegenhanger van de gewone kat Bob. Hij heeft zijn eigen wereld waar alles omgekeerd is, ScapeRune genaamd, waar jij zijn slaaf moest zijn. Je kon alleen ontsnappen door hem de juiste vis te voeren. De goede fishing spot werd dan aangewezen door zijn persoonlijke slaaf, waarna je de al gekookte vis moest ontkoken. Door deze vis aan Evil Bob te geven viel hij in slaap, waarna je weer veilig weg kon.

Tegenwoordig ligt er een fairy ring, CIS, op het eiland, waardoor je er vrij naartoe kunt gaan om met Bob of de slaaf te praten. Je kunt ook nog steeds vis vangen voor Bob en hem zo in slaap laten vallen, maar je kunt ook weg gaan via de fairy ring zonder dit te doen.

Evil twin

Ze komen zelfs in een court case voor, de strijd tussen de Molly en haar kwaadaardige tweelingzus Moira is maar al te bekend. Vroeger is het Molly maar al te vaak gelukt om Moira naar een afgesloten kamer te teleporteren, maar steeds lukte het Moira ook weer een paar onschuldige toeschouwers mee te nemen. Aan jou was dan de taak om met een grijphaak - misschien ken je ze wel van de kermis - Moira uit de groep vrouwen te pikken en in een kleine cel te gooien.

Nu, jaren later, hebben ze hun vete nog steeds niet bijgelegd. Ze wonen nu in het huisje net ten oosten van de zuidelijke poort van Varrock. Ze zijn op de eerste verdieping te vinden, waar ze vrijwel de hele dag ruzie maken. Moira is haar streken namelijk niet verleerd en door hun uiterlijk is Molly vaak ook het slachtoffer van de reputatie van haar zus.

Examen

Het kon vroeger wel eens gebeuren dat je voor een onverwacht herexamen naar het klaslokaal van Mr. Mordaut werd gestuurd. Deze overhoorde dan je kennis door een paar vragen te stellen waarin je een patroon moest herkennen en dit voort moest zetten of bij een hint de juiste voorwerpen moest aanklikken. Na afloop mocht je dan via een door de leraar bepaalde deur weer naar buiten.

Mr. Mordaut heeft nu een leuke baan gevonden bij het museum van Varrock, waar hij als hoofd functioneert van de afdeling Onnatuurlijke Geschiedenis. Je kunt ook met hem praten over de dragonkin. Als je bepaalde quests hebt gedaan of bepaalde monsters hebt gedood, zul je kudos kunnen verdienen door het aan hem te vertellen. Als je hem over alles kunt inlichten zal hij je ook nog een xp lamp voor 25.000 Slayer xp geven.

Mr. Mordaut

Freaky Forester

Vroeger teleporteerde de Freaky Forester je soms naar een open plaats in een bos. Hier moest je dan een fazant met een bepaald aantal staartveren doden en het lichaam aan hem geven. Als je de goede fazant inleverde, mocht je weer terug.

Nu heeft de Freaky Forester een soortgelijk baantje in McGrubor's Wood, ten westen van Seer's Village. Hier is hij verantwoordelijk voor het onderhouden van het bos en het in toom houden van de van de fazantenbevolking die met hem mee zijn verhuisd.

Frogs

Iedereen kent de verhalen over de prinsen en prinsessen die in kikkers zijn veranderd. Zo'n verhaal mocht in RuneScape natuurlijk niet ontbreken, daarom was hier ook random event voor. Het kwam wel eens voor dat je plots omringd was door een groep kikkers met hoedjes op. Je moest dan de kikker met het kroontje een kus geven om hem/haar weer terug te veranderen in een prins/prinses, afhankelijk van of je een vrouwelijk of mannelijk personage had.

Tegenwoordig hebben de Frog Prince en Frog Princess elkaar gevonden en zijn ze op een verkikkerende huwelijksreis in de Enchanted Valley, die je kunt bereiken via de fairy ring BKQ. Ze zullen je hulp niet meer nodig hebben nu ze elkaar hebben, maar de kikker die ze begeleidt op hun reis smacht om je aandacht!

Gravedigger

Grafdelver Leo had vroeger al problemen, maar hij maakte het helemaal bont toen hij vijf kisten in de verkeerde graven legde. Jij moest hem dan helpen door de kisten weer uit de graven te halen, de inhoud te bekijken en de correcte grafsteen erbij te zoeken. Als je dit goed deed kreeg je van Leo een beloning voor je hulp. Je kon het ook opgeven, dan bracht Leo je terug naar waar hij je vandaan had geplukt.

Ondanks zijn slechte reputatie heeft Leo een baantje kunnen vinden bij de kerk van Oost Ardougne. Hoewel Leo zelf twijfelt aan zichzelf en aan zijn baantje doet hij het tot nu toe goed genoeg om niet ontslagen te worden.

Gravedigger

Mime

Vroeger had de Mime zijn eigen podium, waar jij zijn emoties precies na moest doen om weer weg te mogen.

De Mime is tegenwoordig te vinden in de Party room in Falador. Hij spreekt zichzelf nog steeds uit in mime, of probeert dit althans, maar vaak wordt hij verkeerd begrepen.

Mysterious Old Man

De Mysterious Old Man ontvoerde mensen om ze te dwingen actief te blijven. Je moest dan een spel spelen. Een voorbeeld hiervan was een labyrint waarbij je naar het midden moest komen om een beloning te krijgen. Deze beloning werd steeds minder als je er langer over deed. Een ander spel van hem was flipperen, waarbij je in een grote flipperkast 10 keer achter elkaar de juiste pilaar aan moest raken. Als je een fout maakte, werd je score weer op 0 gezet en moest je opnieuw beginnen.

Na zijn pensioen is de Mysterious Old Man gaan wonen in een verlaten huisje in het noordoosten van Draynor Village. Hier kun je hem opzoeken om te praten over de oude random events. Hij zal je bijvoorbeeld kunnen vertellen waar de andere personages van random events zich nu bevinden en wat ze doen. Als je over zijn ontvoeringen begint, zul je hem dwingen een code te zeggen waardoor hij zelf ontvoerd zal worden door Evil Bob. Wanneer hij weg is kun je een kijkje nemen in zijn kelder, waar hij zijn spullen van random events heeft opgeslagen. De code - CIS - is toevalligerwijs ook de code van de fairy ring waarmee je het eiland van Evil Bob kunt bezoeken.

Pillory

Als je betrapt werd op het stelen van iets kon je soms naar een pillory (Engels voor schandpaal) worden geteleporteerd, waar je door iedereen met rotte tomaten kon worden bekogeld tot je eruit wist te komen. Als je vier keer de juiste sleutel voor het slot wist te vinden, werd je terug geteleporteerd naar waar je vandaan kwam.

De pillory guards hebben het ook wat rustiger gekregen. Ze staan nog steeds bij de pillories in westelijk Seer's Village, midden Varrock en oostelijk Yanille, maar de enige mensen die ze nog opsluiten zijn degenen die hen proberen te bestelen. Nu kun je echter gewoon uit de pillory stappen zonder een puzzel te hoeven doen. Alles dat je nu moet doen is voldoende berouw tonen.

Pillory

Prison Pete

Vroeger werd je wel eens door Evil Bob ontvoerd naar een gevangenis in ScapeRune die erg leek op de Party Hall van Party Pete. In deze gevangenis zat ook Prison Pete. Je moest dan een hendel overhalen en het juiste ballonnenhondje kapot stampen om de goede sleutel te krijgen. Na drie goede sleutels konden Prison Pete en jij ontsnappen.

Teveel gewend aan het gevangenisleven heeft Prison Pete zich na zijn vrijlating direct weer laten opsluiten, maar dit keer in de gevangenis in Port Sarim. In zijn cel probeert hij zijn trauma aan Evil Bob te verwerken, hetgeen geregeld terugkomt in de vorm van een gigantisch ballonnenhondje dat hij onmiddellijk kapotstampt.

Sandwich Lady

Je werd vroeger soms plotseling geteleporteerd naar een broodjeszaak, waar je van de Sandwich Lady een gratis snack mocht nemen. Maar wee het gebeente van degene die de verkeerde snack uitkoos. Deze kreeg een flinke tik met een keihard stokbrood om later op een willekeurige plek in RuneScape weer wakker te worden!

Na een paar tikken teveel te hebben uitgedeeld is haar zaak door de rechtbank gesloten en is ze gedwongen een kraampje te runnen op het marktplein van Ardougne. Probeer maar niet van haar kraam te stelen, want dan kun je nog een flinke tik verwachten - zowel van haar als van de bewakers!

Sandwich Lady

Beloningen

Vroeger kreeg je na de meeste random events een random event gift. Hier kon je dan een beloning uit kiezen, bijvoorbeeld ores, charms en geld, maar ook voor een stukje van een kostuum of voor een emotie als deze bij het random event hoorden.

Tegenwoordig kun je de kostuums bij Iffie in Varrock kopen. Als je een onderdeel van de zombie of mime set koopt zul je ook meteen alle emoties vrijspelen die daarbij horen, deze kun je dus nog steeds halen.

Over deze pagina

Geschreven door Siddy00, met dank aan Huseyin-Gazi, Mooiboy, daan78789, schaatser44 en supper bob5 voor bijdragen aan deze pagina.

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.