Reizen

De wereld van RuneScape is vrij groot en als je de hele tijd moet lopen kost dat veel tijd. Gelukkig kent RuneScape een hoop manieren om sneller te reizen: varen, vliegen, teleporteren, het is er allemaal. Deze transportmiddelen worden hieronder allemaal behandeld. Je kunt transporteermogelijkheden vinden met het Icoon- teken op de kaart.

Lopen en rennen

MinimapLopen is de gemakkelijkste, maar langzaamste manier van reizen. Klik op de plaats in het spel waar je heen wil lopen en je zult er heen gaan. Dit werkt in het grote scherm, maar vaak ook in de minimap. De minimap staat meestal rechtsbovenin je scherm maar kun je verplaatsen als je dat prettiger vindt. Naast lopen kun je ook rennen, wat natuurlijk sneller gaat. Als je de CTRL-toets op je toetsenbord ingedrukt houdt terwijl je klikt waar je heen wilt, zul je rennen in plaats van lopen. Als je dan weer klikt, loop je weer gewoon. Wanneer je blijvend wilt rennen, kun je het symbool met het rennende mannetje rechtsbovenin je minimap aanklikken.

In het rennende mannetje zie je ook een getal staan. Dit geeft in procenten aan hoeveel van je energie je nog over hebt. Als deze energie op is, zul je weer moeten lopen terwijl het oplaadt. Als je de renmodus hebt ingeschakeld en je energie weer boven de 40 komt, zul je automatisch weer rennen. Hoe snel je energie afneemt tijdens het rennen wordt bepaald door je gewicht. Je kunt je gewicht zien in het menu met je uitrusting. Hoe zwaarder je bent, hoe sneller je moe zult worden en hoe minder lang je dus kunt rennen. Je hebt ook gewichtverlagende kleding waardoor je langer kunt blijven rennen, zoals de agile top en legs van Agility. Een volledige lijst kun je vinden bij Agility trainen.

Als je energie kwijt bent, kun je het herstellen door te lopen of stil te staan, maar het gaat sneller als je even rustig gaat zitten. Dit kan door met je rechtermuisknop op het schoensymbool te drukken en de optie Rest te kiezen. Er zijn ook verschillende muzikanten te vinden verspreid over RuneScape, te herkennen aan het het muzieknootje-symbool op de kaart. Als je gaat zitten en naar hen luistert zul je nog sneller herstellen. Voor een lijst met alle muzikanten in RuneScape kun je bij muzikanten kijken.

Muzikant

Spelers die hun Agility hebben getraind, zullen merken dat hun energie ook sneller omhoog gaat dan bij spelers die dit niet hebben gedaan. Een hoger Agility level zorgt er dus niet voor dat je langer kunt rennen, maar zorgt er wel voor dat je energie weer sneller oplaadt als je loopt of stilstaat.

Er zijn ook nog manieren om je energie direct op te krikken. Door het consumeren hiervan zul je weer energie krijgen, maar dit kan nooit boven de 100% komen. Zie daarvoor de tabel hieronder.

PlaatjeNaamEffectHoe te krijgen
White tree fruitWhite tree fruit+16% energiePluk in de tuin van Varrock Palace na de Garden of Tranquillity quest
Energy potionEnergy potion+20% energie per dosisMaak met Herblore of koop van andere spelers / de Grand Exchange
Summer PieSummer pie+20% energie en +5 bij AgilityBak met Cooking of koop van andere spelers / de Grand Exchange
Super energy potionSuper energy+40% energie per dosisMaak met Herblore of koop van andere spelers / de Grand Exchange
Strange fruitStrange fruit+60% energieVroeger een random event, nu groeit dit aan een plant die soms ten westen van Brimhaven verschijnt
Mint cakeMint cake+100% energieBeloning van Gnome Restaurant
Gout tuberGout tuber+100% energieTai Bwo Wannai Cleanup
Explorer's ring(3)Explorer's ring+50% energie
1 keer per dag voor Explorer's ring 1, twee keer voor 2 en drie keer voor 3
Achievements van Lumbridge en Draynor Village

Verder kunnen members Spirit terrorbirds van Summoning gebruiken om langer te rennen. Per gebruikte summoning scroll krijg je de helft van je agility level, afgerond naar boven, er bij. Ook kun je door de zoutwaterpoel in Oo'glog voor een bepaalde tijd rennen zonder dat je energie omlaag gaat.

Teleportatiespreuken

Teleporteren met magie is, naast normaal rennen en lopen, de meest gebruikte manier om op een andere plek te komen. Bijkomend voordeel is dat sommige spreuken ook voor gratis spelers zijn. Teleportatiespreuken maken onderdeel uit van Magic. Om deze spreuken te doen zijn meestal law runes nodig. Deze rune is voor het teleporteren gemaakt.

Als member heb je ook toegang tot zogenaamde teleleporteertabletten. Dit zijn kleitabletten waar van tevoren een spreuk in is gestopt. Als je de tablet breekt zal de spreuk vrijkomen en zul je teleporteren naar de plek die op het tablet aangegeven staat. Hiervoor heb je geen levels of runes nodig en je hoeft ook niet op het juiste spreukenboek te staan.

Dareeyak TeleportFishing Guild Teleport

Teleportatiespreuken

Fishing Guild TeleportDareeyak Teleport

Agility shortcuts

Members hebben met Agility toegang tot verschillende "shortcuts." Hiermee kun je verschillende wegen afsnijden om sneller door de wondere wereld van RuneScape te reizen.

Plaatje Agility shortcuts Plaatje

Spirit trees

Spirit Trees zijn uitgevonden door de gnomes. Ga met zo'n boom praten en je zult een menu krijgen waaruit je kunt kiezen waar je heen wil.

Symbool Spirit trees Symbool

Fairy rings

Ook de Fairy Rings die je tijdens Fairy Tale Part II vrijspeelt kunnen je van verschillende plekken in RuneScape naar een andere plaats brengen.

Symbool Fairy rings Symbool

Gnome gliders

Gnome Gilders zijn een soort zweefvliegtuigen. Deze gliders kunnen je naar de Grand Tree vliegen. Vanuit de Grand Tree kun je weer verder vliegen naar andere plekken in RuneScape.

Symbool Gnome gliders Symbool

Vliegende tapijten

Ali Morisane, geliefd en gehaat meesterhandelaar, heeft een vliegende-tapijtennetwerk in de woestijn opgezet. Hiermee kan hij gemakkelijk zijn waren vervoeren en hij verdient ook nog een zakcentje aan avonturiers die vervoerd willen worden.

Symbool Vliegende tapijten Symbool

Eagles

Droom jij er nooit van om met een touw achter een arend te hangen en zo door de wereld te vliegen? Dan is dit zeker wat voor jou, na de quest Eagles' Peak komt je droom namelijk tot werkelijkheid!

Rope Eagles Rope

Passagiersschepen

Ruw gezegd zijn er twee soorten schepen: Charter Ships en passagiersschepen. Charter Ships moet je zelf huren en kunnen naar meer locaties varen, de passagiersschepen zijn veel goedkoper maar varen maar tussen bepaalde locaties. Charter Ships zijn ook alleen voor members.

Symbool Passagiersschepen Symbool

Charter ships

De andere soort schepen, charter ships, zijn schepen die verhuurd worden. Zoals bij de meeste dingen in RuneScape is dit alleen voor members. Met deze schepen kun je "zelf" naar de bestemming varen. Je hoeft er alleen niets voor te doen, je poppetje doet alles automatisch.

Symbool Charter ships Symbool

Canoes

Met kano's kun je over de River Lum, de rivier die langs Edgeville en Lumbridge loopt, varen om reistijd te verkorten.

Symbool Canoes Symbool

Carts

Je kunt ook worden rond gekart om verder in de wereld te komen. Er zijn twee soorten karren: de normale handkar en de door stoom aangedreven karretjes.

Icoon Carts Icoon

Hot air balloons

Mensen die Enlightened Journey hebben voltooid, kunnen via een luchtballon door RuneScape reizen.

Icoon Hot air balloons Icoon

Voorwerpen

Er zijn ook voorwerpen waarmee je kunt teleporteren. Hieronder is een overzicht daarvan.

IcoonIcoon Voorwerpen IcoonIcoon

Andere manieren

Tot slot zijn er nog kleine trucjes en manieren om op een andere plaats te komen. Deze staan hier.

Icoon Andere manieren Icoon

Over deze pagina

Met dank aan jan killer45, mrperfectk en mrperfectk voor bijdragen aan deze pagina.

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.