RuneScape-scherm - Friends en clan chat

De clan en friends chat zijn beide manieren om met groepen spelers te chatten die op verschillende plaatsen of werelden zijn. Beide systemen zijn grotendeels hetzelfde. Het belangrijkste verschil is dat de friends chat wordt opgezet door één persoon en de clan chat door een gehele clan. Om een friends chat binnen te gaan, moet je de naam van de eigenaar invullen, terwijl voor een clan chat de naam van de clan het belangrijkste is. Beide systemen zijn tegelijk te gebruiken.

De friends chat heeft ook een systeem om de drops van monsters eerlijk te verdelen, LootShare. Dat is handig als je met z'n allen een monster gaat doden.

Voor de friends en clan chat zijn allebei tabs gemaakt. Ze zitten naast je friends list.

Friends chat

Als je de tab voor de friends chat opent, zie je onderaan twee knoppen. Met de eerste kun je in een "friends chat channel" gaan. Met de tweede knop kun je allerlei instellingen doen voor je eigen friends chat channel. Een kanaal of channel is in chatbegrippen de ruimte waarin je praat.

Wanneer je op "Join friends chat channel" klikt, moet je een naam invullen. De naam van het kanaal is hetzelfde als de naam van de eigenaar van het kanaal. Als je eenmaal in het kanaal bent gekomen, kun je berichten in de chat versturen door voor elk bericht dat je typt een schuine streep (/) te zetten. Je kunt ook bij de knoppen linksonderaan je scherm (met all, game, public, private, etc.) op friends klikken en daar typen. Alleen mensen die ook in hetzelfde chatkanaal zitten, kunnen zien wat je zegt. Alle berichten zullen gewoon in het venster waar de normale chat ook zit worden gezet. Om aan te geven dat iets via de friends chat wordt gezegd, wordt de naam van de clan in het blauw voor alle berichten gezet.

Voorbeeld

Als spelers in een kanaal praten, komt deze tekst in een rode kleur te staan. Deze kleur kun je bij naar eigen smaak aanpassen. Klik op het tabblad voor de instellingen van het spel en druk vervolgens op de knop met het tekstwolkje. Nu kun je uit vier tabbladen kiezen. Het tabblad "friend" is voor de friends chat, "clan" voor de clan chat van je eigen clan, "guest" voor een clan chat voor een andere clan en "private" voor de berichten die spelers via de friends list naar je sturen. Klik de gewenste kleur aan en je bent klaar.

Soms kun je het kanaal dat je ingevuld hebt niet in. Het zou dan één van de volgende dingen kunnen zijn:

Friends chat

Rangen

Wanneer je eenmaal binnen bent, zal in de tab van de friends chat een een lijst komen te staan met mensen die op dat moment in het kanaal zitten. Voor hun namen staat soms een tekentje. Dat tekentje geeft hun rang aan. Hoe hoger de rang, hoe meer macht ze op het kanaal hebben. Ze kunnen jou bijvoorbeeld uit het kanaal gooien als ze daar zin in hebben. Dat kunnen ze doen door met de rechtermuisknop op jouw naam in het lijstje te klikken en voor "kick" te kiezen. Je moet dan een uur wachten voordat je het kanaal weer in kan.

Dit zijn de rangen:

De eigenaar van het kanaal is het machtigst. Hij kan iedereen uit het kanaal gooien en alle instellingen veranderen. Als iedereen uit het kanaal gaat, worden alle tijdelijke kicks weer opgeheven.

Als er 100 mensen in één kanaal zitten, kan er niemand meer bij. Het kanaal is dan vol. Als er iemand met een hogere rang dan iemand die al in het kanaal zit het kanaal binnen wil gaan, zal er iemand uit het kanaal worden gegooid om ruimte te maken voor de persoon met de hogere rang.

Jagex en player moderators kunnen in elke chat gaan die ze willen, het maakt niet uit hoe de instellingen van het kanaal zijn.

Friends chat settings

Bij Clan Setup kun je zelf een kanaal opzetten. Als mensen dan jouw naam bij "Join Chat" invullen, komen ze in jouw kanaal.

Aan de rechterkant zul je alle mensen die in je friends list staan, zien. Je kunt ze een rang geven door met de rechtermuisknop op hun rang (de tekst rechts) te klikken. Je krijgt dan een menu met dezelfde rangen als je zag in chatkanalen:

Hoe hoger de rang, hoe meer macht ze hebben. Hoeveel macht elke rang heeft, kun je weer instellen aan de linkerkant van het scherm. Mensen die de rang "Not in clan" krijgen, maar wel in jouw kanaal krijgen, zullen een gezichtje voor hun naam krijgen. Ze staan namelijk wel in je friendslist.

Verder kun je CoinShare aan en uitzetten. Dit is een onderdeel van Lootshare.

Lootshare

Lootshare is een systeem om de drops van monsters (geen spelers) waar je samen tegen vecht, eerlijk te verdelen. Het is voor gratis spelers en voor members, maar helaas zijn er in gratis werelden niet echt monsters waarbij je dit systeem goed kunt gebruiken. Je kunt Lootshare maar op een aantal werelden doen. Kijk in het wereldenoverzicht van RuneScape om te zien welke werelden dat zijn. Jagex zegt dat ze niet in alle werelden LootShare hebben gedaan, zodat mensen die het monster alleen willen doden een kans te geven ook drops te krijgen.

Lootshare werkt via de friends chat. De eigenaar van het kanaal moet het eerst aanzetten bij de instellingen van de friends chat. Het is mogelijk om Lootshare enkel voor mensen met een bepaalde rang aan te zetten. LootShare wordt alleen actief als je in een wereld zitten die Lootshare ondersteunt.

Als alles werkt, kun je samen een monster doden. De drops zullen worden verdeeld onder de mensen die in het kanaal zitten en mee hebben gedaan. Je moet binnen 16 vakjes van het monster zijn om mee te mogen doen. Om de drops eerlijk te verdelen krijgen de mensen die een keer niets hebben de volgende keer een grotere kans op een drop. De verdeling van de drops wordt bepaald door de straatprijzen, niet door de winkelprijzen. Drops die untradeable zijn, worden niet gedropt als je Lootshare aan hebt staan. Een ring of wealth heeft geen invloedop LootShare.

Er bestaat ook een variant op Lootshare, genaamd Coinshare. Bij de chat instellingen van je friends chat kan je kiezen of je liever Lootshare of Coinshare gebruikt. Het enige verschil wanneer je Coinshare in plaats van Lootshare gebruikt is wanneer je een drop krijgt uit onderstaande lijst. Deze drop zal veranderen in 120 shards van desbetreffende drop, en zal gelijk verdeeld worden onder het aantal spelers dat op dat moment Coinshare geactiveerd heeft. Als je bijvoorbeeld een Berserker ring drop krijgt met vier spelers, zal ieder 30 Berserker ring shards krijgen. Deze shards zullen meteen op je bank gezet worden. Als je 120 shards hebt van 1 item kan je die omzetten tot de echte versie van dat item. Je kan deze shards ook kopen en verkopen op de Grand Exchange.

Onder andere de volgende voorwerpen komen in aanmerking voor CoinShare:

LootShare

Clan chat

De clan chat is een systeem dat vergelijkbaar is met de friends chat. Het werkt echter niet met namen van spelers, zoals de friends chat, maar met clans van het Clan camp. Bij de tab van de clanchat zie je onderaan veel meer knopjes dan bij de friends chat.

Clan chat

Aan de rechterkant zie je een oranje, groen en rood knopje. De oranje knop is voor je eigen clan, de groene voor andere en de rode bevat de banlijst van je eigen clan.

Wanneer je op de knop voor je eigen clan klikt, verschijnen er links vijf knoppen:

Als je de tab voor een andere clan bekijkt, kun je daar de naam van een andere clan invullen om in hun kanaal te gaan. Je kunt in totaal in drie kanalen tegelijk: een friends chat, die van je eigen clan en die van een andere clan.

Bij de meest rechterknop zie je de banlijst van je eigen clan. Deze mensen kunnen je chatkanaal niet in. Als je een voldoende rang hebt, kun je daar mensen aan toevoegen en verwijderen.

Over deze pagina

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.