First Age

Er is niet heel veel bekend over het Eerste Tijdperk. Het Eerste Tijdperk begint met de aankomst van Guthix op Gielinor en eindigde na ongeveer vierduizend jaar1.

Het vroege leven van Guthix

Om het gedachtegoed en de acties van Guthix te begrijpen, is het nodig zijn achtergrond te weten. Tijdens The World Wakes laat Guthix je een beeld van zijn thuisland zien, een planeet waar veel goden en soorten woonden. De goden bevochten elkaar en de gevechten werden steeds heviger, omdat er steeds meer goden kwamen. Er brak een oorlog uit, die eeuwen duurde. Saradomin speelde hierin ook een rol. Hij verwoestte de stad Askroth van de Naragi, omdat hij aanbeden wilde worden5. Dit is een voorbeeld van een van de tekortkomingen van Saradomin, waar hij veel spijt van heeft2.

In de oorlog werden de vrienden en familie van Guthix allemaal vermoord. Guthix was vlak voor hij een god zou worden, de enige die nog van zijn soort over was3. In de laatste dagen van de oorlog geloofde Guthix dat ook hij zou sterven, aangezien er nergens water of voedsel was. Tussen de doden vond hij een groot zwaard, dat zichtbaar veel energie bevatte. Het was één van de "elder weapons". Hoewel Guthix na alles wat hij had meegemaakt geweld niet als oplossing zag, had hij op dat moment geen keuze.

De bronnen spreken elkaar nu tegen. Duidelijk is wel dat Guthix de god Skargaroth met zijn eigen zwaard heeft vermoord. In The World Wakes vertelt Guthix dat hij Skargaroth 's nachts bij de ruïnes van het huis van Guthix heeft vermoord toen deze lag te slapen in de puinhopen. In een herinnering van Guthix blijkt later dat Guthix Skargaroth heeft vermoord toen Skargaroth in gevecht was met het goddelijke zwijn Tuska. Skargaroth had Tuska met het zwaard in haar oog gestoken. Toch ging Tuska door. Zij sloeg Skargaroth met haar slagtand opzij, waardoor Skargaroth zijn zwaard liet vallen en het het huis van Guthix binnenviel. Aagi, de dochter van Guthix, werd hierbij verpletterd. Guthix had ondertussen het zwaard gepakt. Hij stak Tuska in het andere oog toen deze Skargaroth de laatste slag wilde toebrengen. Tuska sloeg op de vlucht en Guthix stak vol woede het zwaard in Skargaroth.

Skargaroth
Skargaroth in een herinnering van Guthix tijdens The World Wakes

Bij de dood van Skargaroth vloeiden alle krachten van Skargaroth op Guthix over. Guthix was zelf een god geworden. Eén van hen die hem zo hadden gekweld5.

Guthix op Gielinor

Guthix had lang gereisd en veel gezien, tot hij bij een maan van een vruchtbare planeet kwam. Dit was Zanaris, de plaats waar de fairy's wonen4. De fairy's hadden portalen waarmee zij het multiversum konden verkennen. Guthix werd direct getroffen door de schoonheid van de planeet bij Zanaris en zag dat de planeet leeg was. Het was de perfecte plaats om zijn verlies te verwerken. Zo begon het Eerste Tijdperk.

Op Gielinor vond hij onder andere de Stone of Jas, maar ook een staf en hoorn5. Guthix werd door de Stone of Jas machtiger dan welke god op zijn thuiswereld ook geweest was. Guthix was lang alleen, maar op een gegeven moment dacht hij te zien wat zijn doel was. Hij wilde een wereld maken die niet onder invloed van goden stond, zodat de bewoners niet gedwongen zouden worden andermans oorlogen te vechten. Guthix opende een portaal die bekend staat als de World Gate en bracht soorten als mensen en gnomes naar deze wereld, soorten die niet slecht en niet goed zijn67.

World gate
Een niet zo heel indrukwekkende voorstelling van de World Gate in Meeting History.

De volken kenden toen nog geen goden en konden ongestoord leven, terwijl Guthix de balans in de wereld zou bewaken. Dit plan werkte niet. Guthix bracht de bewoners regelmatig een bezoek om zijn gedachtegoed over balans en verschil tussen gebruik en misbruik van de wereld uit te leggen. Guthix gaf zeer veel runestenen aan de mensen, die hij uit de Stone of Jas had gemaakt. Hierdoor werd Gielinor RuneScape genoemd door de eerste bewoners6. Het zou tot het Vijfde Tijdperk duren voor mensen zelf runestenen konden maken8. Hierdoor waren runes lange tijd zeer zeldzaam.

Hoewel Guthix een neutraal uiterlijk koos, was het duidelijk dat Guthix sterker was dan wie dan ook. De bewoners begonnen hem vanzelf te vereren met heiligdommen en offers en deden alles wat hij zei. Guthix was geworden wat hij altijd had gehaat. Hij wilde dat de bewoners zonder invloed van goden hun leven zouden leiden en besloot te gaan slapen, in de hoop dat iedereen hem zou vergeten7. Guthix vertelde zijn volk niet dat hij ooit terug zou keren; dat zou een legende over zijn terugkeer creëren en zijn verering in stand houden5. Met het begin van zijn slaap eindigde het Eerste Tijdperk.

Guthix

De elven

SerenDe geschiedenis van de elven is nauw verweven met de late geschiedenis van hun godin Seren. De elven komen van de kristallen planeet Tarddiad. Je kunt bij Mah, Zaros en Seren onder Goden lezen over de herkomst van Seren.

Nadat Seren heeft de elven een beetje agricultuur en magie had bijgebracht, werd ze het middelpunt van een religie. Al na enkele decennia sterft een van haar geliefde elven, Ceidwad, en Seren vindt het erg oneerlijk dat zij zelf het eeuwige leven heeft en de elven niet. Ze geeft de elven een manier om via muziek hun leven met eeuwen te verlengen. Helaas had dit als onvoorziene consequentie dat de elven niet meer zonder Seren konden. Als ze langer dan een paar dagen van Seren vandaan waren, werden ze ziek en deden ze alles om weer in de buurt van Seren te komen. Ze lieten plicht, familie en vrienden in de steek en als ze te lang van Seren vandaan waren, stierven ze. Voortaan zou het herstellen van deze fout een zeer belangrijk motief zijn bij het nemen van allerlei belangrijke beslissingen door Seren.

De jonge god Guthix bezocht Seren regelmatig op. Hoewel ze het erg goed met elkaar konden vinden en Seren veel van hun gesprekken leerde, besloot ze hem niet te vertellen over haar blunder. Ze moest die zelf herstellen.

Seren merkte dat Guthix nieuwe krachten had gevonden, die haar herinnerden aan één van de Elder Gods. Guthix vertelde haar over een perfecte wereld en nodigde haar uit haar elven mee te nemen naar deze wereld. Seren besloot de wereld te onderzoeken, op zoek naar de bron van de nieuwe krachten van Guthix. Aangezien ze niet bij haar elven weg kon, stuurde ze een splinter van haar lijf, die ze op een elf liet lijken en Haluned noemde, naar de nieuwe wereld. Al direct na aankomst merkte ze de overvloedige anima op, maar voelde ook de Elder Gods die de energie onttrokken. Ze ontdekte een mens die uit een andere tijd leek te komen en besloot haar elven naar deze wereld te brengen, in de hoop dat ze hier magie kon vinden om de elven te redden. Sommige elven waren sceptisch, maar door een paar dagen weg te gaan bij de elven, moesten ze wel meekomen9.

Seren heeft de acht families elven die zij naar RuneScape leidde, bijgebracht dat ze alleen als groep konden overleven in de vijandige omgeving die RuneScape toen was. Ze nam de elven mee naar een open plaats in het bos, waar Seren de kristallen Tower of Voices al had gebouwd. Hier zouden alle elven samen moeten komen. Seren vertelde de elven over haar idee van een achthoekige stad, met als midden deze toren. Elke familie zou een eigen hoek in de stad krijgen. Seren gaf elke familie een kristallen zaadje, waarmee zij een toren konden planten. Zo ontstond de stad Prifddinas10.

De stad had ook een ondergronds deel, waar een enorme bibliotheek was. Op enig moment heeft Seren deze bibliotheek verzegeld met negen zegels11. Tegenwoordig is de stad teruggebracht naar een kristallen vorm om hem te beschermen tegen de Dark Lord, die in de questserie van de elven een grote rol speelt12.

Toen Guthix ging slapen, om de mensen hun eigen gang te laten gaan, kon Seren vanwege haar elven niet in de steek laten zonder dat ze hierdoor zouden sterven.

Bronvermelding

Over deze pagina

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.