Mobilising Armies

In het zuidwestelijke puntje van RuneScape is er een kamp opgezet. Hier kun je in een minigame laten zien wat je op strategisch gebied waard bent. Je moet hier legers besturen en daar de vijand mee verpletteren! Je verliest geen spullen als je verliest.

Mobilising Armies is voor members. Er zijn geen eisen, maar je moet wel een oog voor tactiek hebben. Je kunt hier snel komen door een ring of duelling, een spirit tree of de teleporteerspreuk te gebruiken. De teleporteerspreuk is te vinden in het normale spreukenboek. Hij kost een law, een water en een air rune en je hebt er 10 magic voor nodig. Je zou ook vanuit Oo'glog kunnen lopen, waar je via de charter ships kunt komen. De dichtstbijzijnde fairy ring is de fairy ring van de Feldip Hills, code AKS. Daar is ook een gnome glider bij in de buurt.

Kaartje

Tutorial

Voordat je kunt gaan spelen, moet je de tutorial volgen. Deze is bij Junior Cadet Mal. Hij is in paniek. Vraag of je kunt helpen. Hij vertelt dat er gevechtsgoederen zijn gestolen door rebellerende huurlingen, terwijl alle generaals weg zijn. Jij moet de generaals vervangen en de spullen terughalen.

Junior Cadet Mal legt je het spel een beetje uit. Dit zal makkelijk gaan, want je hoeft alleen op wat knopjes te duwen als hij wat zegt. Eerst moet je je rode troepen zoeken door met de pijltjestoetsen je venster te verschuiven. Klik er een aan en laat ze ergens heen lopen. Daarna moet je de troepen naar gestolen spullen laten zoeken. Klik daarvoor op de loep in de Commando's-tab. Vervolgens komen de huurlingen eraan. Je moet ze doden. Laat een troep ze aanvallen. Vervolgens moet je een speciale eenheid, de glider, inzetten via de Speciale aanvallen-tab. Dood de andere troepen ook met deze gliders.

Als je verder nog wat oefening wilt voor de andere spelvaardigheden, kun je later ook bij deze persoon terecht. Hij vraagt na de uitleg over de gevechten eerst of je spullen hebt die je kunt "investeren"'. Je kunt bijna elk ruilbaar voorwerp inzetten, maar grondstoffen als logs en ores niet. Deze investment points zijn punten om legers of speciale wapens te kopen. Haal een ruilbaar voorwerp van de bank dat je niet meer nodig hebt en geef hem aan Junior Cadet Mal.

Je krijgt nu gratis 1.000 punten. Je moet nu naar het gebouw linksonder om je legers op te stellen. Je kunt uit drie verschillende rassen kiezen. Elven, Goblins of Dwergen. Het is zo'n beetje hetzelfde als een combattriangel.

Triangel

Je ziet dat de elven de dwergen verslaan, de dwergen de goblins en tot slot de goblins de elven. Het is handig om van alle teams er ongeveer evenveel te hebben. Bij het scherm waar je de troepen kunt kopen heb je twee opties: heavy (zwaar) en light (licht). Lichte troepen zijn snel, maar minder sterk dan de zware. Ze zijn beter geschikt voor verkenningen. Zware troepen zijn langzaam, maar sterk. Quantity staat voor hoeveelheid. Klik op hire om de troepen te huren. Als je er 10 hebt, kun je weer terug.

Je krijgt nu 4.000 punten van Junior Cadet Mal. Hier moet je speciale wapens van kopen. Dat doe je rechtsboven bij de tafels.

Special units

Je kunt maximaal 5 speciale aanvallen kopen!

PlaatjeNaamBeschrijvingKosten
KanonKanonHet kanon kun je in alle richtingen plaatsen, noord, west, oost en zuid. Hij schiet kanonskogels af in een rechte lijn. Hij kan ook jou aanvallen!300
GliderGliderDe glider zorgt ervoor dat de tegenstanders een grote hit op zichzelf krijgen. De hit kan oplopen tot 200 en hoger. Je kunt jezelf er niet mee aanvallen.400
Chompa bomChompa bomDit is een bom. Hij kan de spelers (inclusief jezelf) schade toebrengen.500
DistractorDistractorDeze "draak" leidt de spelers af. Hij kan ook jou afleiden.600
BarricadeBarricadeEen barricade, deze zorgt ervoor dat je tegenstanders niet bij je kunnen komen. Je kunt natuurlijk ook jezelf insluiten.200

Je ziet dat je dingen kunt kopen voor 4.000 punten. Als je ze opgemaakt hebt, moet je weer terug. Je bent klaar om te vechten!

Het spel

Je kunt Mobilising Armies maar in een beperkt aantal werelden spelen. In wereld 76 heb je minimaal 4 spelers nodig om een spel te starten. In werelden 25 en 89 heb je minimaal 20 spelers nodig. De meestgespeelde versie is met vier spelers. Als je wilt beginnen, ga je naar de trap in het zuiden. Je moet tien troepen bij je hebben. Je mag ook maximaal vijf special units mee. Je krijgt nu een schermpje, waar je uit Conflict, Siege, Hoard of Rescure kunt kiezen. Je moet eerst conflict hebben gedaan voor je siege kunt, eerst siege voor hoard en eerst hoard voor rescue.

Scenario's

In Conflict moet je alle tegenstanders gewoonweg verpletteren. Hierna moet je je opstelling kiezen. Dat is geheel naar eigen smaak in te richten. Twijfel niet, je zult het ooit moeten proberen. Ook moet je nu je inzet bepalen.

Hoe meer je inzet, hoe groter de beloning als je wint. Je zult minder punten krijgen als je verliest. De hoeveelheid die je in kunt zetten, is afhankelijk van je rang.

Hierna kom je in de wachtruimte. Geniet van het muziekje en heb even geduld. Het zal wel even duren.

Conflict

Hier is het de bedoeling om je tegenstanders uit te schakelen. Er zijn twee teams.

Je kunt de camera verschuiven door middel van je pijltjestoetsen. Als je shift ingedrukt houdt en op boven en onder duwt, zoom je in of uit. Met control en de pijltjestoetsen draai je rond of ga je met je camera meteen naar de grond. Je ziet nu ook een aantal tabs in het spel.

PlaatjeNaamBeschrijving
CameraCameraDeze is voor de instellingen van je camera. Hierboven is een beetje uitgelegd hoe je het met je toetsenbord kan doen, maar je kunt het hier ook handmatig doen, in de tab of linksboven in je scherm.
Commando'sCommando'sDeze tab is voor de commando's. Hier kun je je team laten lopen, aanvallen of zelfs naar een schat laten zoeken door de explore-knop. In andere scenario's dan Conflict zitten speciale commando's, zoals muren of katapulten aanvallen, stelen of geld uit een hol halen.
Speciale aanvallenSpeciale aanvallenDeze tab is voor je speciale aanvallen. Hier kun je op je aanval naar keuze klikken, en dan kun je eventueel nog kiezen op wie of waar je het doet. Je moet deze wel van te voren gekocht hebben, anders heb je er niks meer aan. Je kunt er maximaal 5 hebben.
Jouw legersJouw legersDit zijn jouw legers. Hier zie je wie er dood zijn of wie er nog in leven zijn. Nadat het gevecht afgelopen is en je gewonnen of verloren hebt, moet je je legers laten herstellen. Dit doe je bij de inschrijfbalie. Het kost je 50 punten voor elk team uit level 1.
OvergevenOvergevenAls je dit doet, verlies je en krijg je geen rang- en beloningspunten. Je verliest al je troepen en krijgt je inzet niet terug.

Siege

Hierin is het de bedoeling dat je je tegenstanders uitschakelt of het kasteel te vernietigen. Dat kun je doen door de muren rechtstreeks aan te vallen met het knopje van de hamer op de muur, maar je kunt ook een katapult maken van wrakstukken. Wrakstukken zijn langs de kust te vinden. Met de "Collect"-knop bij je troepen haal je de wrakstukken leeg. Als je genoeg wrakstukken hebt, wordt de katapult gebouwd. Je hebt vier stenen nodig om de katapult af te vuren. Die kun je ook in het spel verzamelen.

Uiteraard zullen je tegenstanders ook jou proberen te dwarsbomen, ook zij willen winnen! Je kunt hun katapults op dezelfde manier sla href=open als hun kastelen. Verder is vrijwel alles hetzelfde als bij Conflict.

Kasteel

Hoard

Hier is het doel van het spel om je tegenstanders uit te schakelen of je moet goud stelen van de draak uit de vulkaan. Je ziet een paar grotten rond de vulkaan. Daar kun je het geld vandaan halen met het bijbehorende knopje. Je stopt het geld in je schip. Je moet met twee eenheden samenwerken, anders kun je niks krijgen. Eenheden die goud verzamelen, zijn kwetsbaarder voor aanvallen. Je kunt het goud ook van andere troepen stelen. De grotten kunnen uitgeput raken, maar ze raken ook weer vol. Diegene die dus het eerste 100.000 gouden munten heeft of alle spelers heeft uitgeschakeld, heeft gewonnen.

Grot

Rescue

Hier moet je je tegenstanders uitschakelen of mannetjes redden van de stijgende lava. De mannetjes zijn van de TzHaar-soort. De mannetjes zitten in gaten en je moet ze eruit halen door middel van een knopje. Je kunt ook poppetjes stelen van andere mensen. Diegene die het eerste zijn tegenstanders heeft uitgeschakeld of 28 mannetjes heeft gered, is de winnaar.

TzHaar

De beloningen

Als je wint, krijg je rankpunten en beloningspunten. Je krijgt 2 rankpunten als je wint, 1 als je verliest. Beloningspunten variëren op wat je hebt ingezet.

Gewonnen

0-100 rankpunten

Je kunt je beloning ophalen in de kelder van het huis in het zuidoosten als je minder dan 100 rankpunten hebt. Je kunt hier altijd terecht.

PlaatjeNaamBeschrijvingKosten
Quest kit basicQuest kist (basis)De kist is gevuld met een rope, spade, tinderbox, candle, needle, en een pestal and mortar. Je kunt ze er één voor één uithalen, maar niet meer terug doen. Als je weer een potje Mobilising Armies speelt, zit de kist weer vol met deze dingen.61.900
Inferior locatorInferior LocatorDeze kan je naar willekeurige plekken teleporteren van een "grondstof" naar jouw keuze. Je kunt kiezen uit copper, tin, iron, herblore secondaries 1, fish 1, oaks en willows. Je kunt 50 keer teleporteren.24.700
Serjeant capSerjeant capOnderdeel van serjeant set.37.100
Serjeant glovesSerjeant glovesOnderdeel van serjeant set.37.100
Serjeant bootsSerjeant bootsOnderdeel van serjeant set.37.100
Serjeant topSerjeant topOnderdeel van serjeant set.49.500
Serjeant skirtSerjeant skirtOnderdeel van serjeant set.49.500
Serjeant trousersSerjeant trousersOnderdeel van serjeant set.49.500

Je kunt ook drie willekeurige voorwerpen (keuze uit vijf) kopen voor 10.000 punten. De waarde van elk van deze voorwerpen ligt rond de 3.333 gp. De hoeveelheid wordt hiernaar aangepast. Je kunt ook Gold rings laten "enchanten", waardoor ze (i) worden. Hierdoor wordt je ring sterker dan normaal. Dit kost 37.100 punten. Je kunt ook je rank ophalen als je met Serjeant Cole praat. Deze rank is Junior Cadet.

100-200 rankpunten

Als je 100 rankpunten hebt, kun je op de begane grond terecht.

PlaatjeNaamBeschrijvingKosten
Quest kit (medium)Quest kit (medium)Hier zitten naast de spullen van de basic quest kit ook nog thread, bowl, bucket en een bronze pickaxe. Ook voor deze geldt: een potje Mobilising Armies spelen en hij is weer gevuld.119.400
Poor locatorPoor LocatorDeze teleporteert je naar de locaties van inferior locator, silver ore, clay, maple logs en achey, teak of eucalyptus logs. Je kunt 50 keer teleporteren.44.800
Commander capCommander capOnderdeel van de Commander set.74.600
Commander glovesCommander glovesOnderdeel van de Commander set.74.600
Commander bootsCommander bootsOnderdeel van de Commander set.74.600
Commander topCommander topOnderdeel van de Commander set.89.600
Commander skirtCommander skirtOnderdeel van de Commander set.89.600
Commander trousersCommander trousersOnderdeel van de Commander set.89.600

Je kunt ook drie willekeurige voorwerpen uit een selectie van vijf verschillende voorwerpen kiezen. Dat kost 30.000 punten. Je krijgt van elke soort net zoveel voorwerpen dat je rond de 10.000 gp zit. Je kunt nu ook je Sapphire, Emerald, Ruby en Diamond rings laten betoveren. Dat kost 74.600 punten voor de Sapphire, 89.600 voor Emerald en Ruby en 90.000 voor Diamond. Je kunt je rank nu omzetten naar Serjeant.

200-300 rankpunten

Nu kun je naar de eerste verdieping voor je rewards.

PlaatjeNaamBeschrijvingKosten
Quest kit (advanced)Quest kit (advanced)Naast de spullen van de quest kit (medium) bevat deze kist ook een oil lamp, machete, waterskin(4), knife en een plank. Ook voor deze geldt: een potje Mobilising Armies spelen en hij is weer gevuld.176.700
Good locatorGood LocatorDeze teleporteert je naar de locaties van de poor locator, gold ore, mithril ore, yews, fish 2 en herblore secondaries 2, zoals snape grass, Zamorak wine, blue dragon scales, potato cactussen en whiteberries. Je kunt 50 keer teleporteren.70.600
War-chief capWar-chief capOnderdeel van de War-chief set.106.000
War-chief glovesWar-chief glovesOnderdeel van de War-chief set.106.000
War-chief bootsWar-chief bootsOnderdeel van de War-chief set.106.000
War-chief topWar-chief topOnderdeel van de War-chief set.123.700
War-chief skirtWar-chief skirtOnderdeel van de War-chief set.123.700
War-chief trousersWar-chief trousersOnderdeel van de War-chief set.123.700

Je kunt nu ook weer drie items naar keuze van vijf items kiezen. Dit kost 50.000. De waarde van elke soort voorwerpen is ongeveer 16.666 gp. Ook kun je je Ring of Charos, (a) of niet (a), Lunar ring en je Dragonstone ring laten betoveren. Voor de Ring of Charos kost dit 106.000 punten, voor de Lunar ring 123.700 en voor de Dragonstone ring 141.300 punten. Ook kun je je rank laten veranderen in Commander.

300+ rankpunten

Nu kun je naar de hoogste verdieping om je beloning op te halen.

PlaatjeNaamBeschrijvingKosten
Quest kit (elite)Quest kit (elite)Hier zit alles in wat ook in een quest kit (advanced) zit, maar er zit ook een hamer, zaag, steel hatchet en een chisel in. Een potje Mobilising Armies spelen en hij is weer gevuld267.700
Superior locatorSuperior LocatorDeze kan je overal heen teleporteren waar de good locator ook heen kan. Hij kan ook naar adamant ores, rune ores en magic trees. Je kunt 50 keer teleporteren.102.900
Lord marshal capLord marshal capOnderdeel van de Lord marshal set.144.100
Lord marshal glovesLord marshal glovesOnderdeel van de Lord marshal set.144.100
Lord marshal bootsLord marshal bootsOnderdeel van de Lord marshal set.144.100
Lord marshal topLord marshal topOnderdeel van de Lord marshal set.185.300
Lord marshal skirtLord marshal skirtOnderdeel van de Lord marshal set.185.300
Lord marshal trousersLord marshal trousersOnderdeel van de Lord marshal set.185.300

Ook kun je weer uit vijf willekeurige voorwerpen drie voorwerpen kiezen. Dat kost 80.000 punten. De waarde van de hoeveelheid voorwerpen die je krijgt, is per soort ongeveer 26.666 gp. Ook kun je je Onyx ring, Seer's ring, Warrior's ring en je Archer's ring laten betoveren. Dat kost 144.100 punten voor de Onyx ring en 205.900 punten voor de Seer's, Warrior's of de Archer's ring. Ook kun je je laatste rank ophalen. Dit is War-chief. Er is dus geen Lord marshal rang.

Stats van de ringen

Bij mobilising armies kun je je ringen laten betoveren. Hierdoor worden ze sterker dan de normale versies. Je hebt daar naast een bepaald aantal punten ook een bepaalde rang voor nodig:

LevelsNaamSlotDamageAccuracyMelee str.Magic str.Ranged str.ArmourLife bonusPrayerStijlKlasseSnelheid
Gold ring (i)-Gold ring (i)Ring00222400N.v.tAlleN.v.t.
Sapphire ring (i)-Sapphire ring (i)Ring00555600N.v.tAlleN.v.t.
Emerald ring (i)-Emerald ring (i)Ring00777700N.v.tAlleN.v.t.
Ruby ring (i)-Ruby ring (i)Ring00101010900N.v.tAlleN.v.t.
Diamond ring (i)-Diamond ring (i)Ring001313131000N.v.tAlleN.v.t.
Lunar ring (i)-Lunar ring (i)Ring21001701900N.v.tMagicN.v.t.
Ring of Charos (a)(i)-Ring of Charos (a)(i)Ring00151515400N.v.tAlleN.v.t.
Dragonstone ring (i)-Dragonstone ring (i)Ring001717171200N.v.tAlleN.v.t.
Onyx ring (i)-Onyx ring (i)Ring002121212200N.v.tAlleN.v.t.
Archers' ring (i)-Archers' ring (i)Ring000025000N.v.tGeenN.v.t.
-Berserker ring (i)Ring001717171900N.v.tAlleN.v.t.
Seers' ring (i)-Seers' ring (i)Ring000250000N.v.tGeenN.v.t.
Warrior ring (i)-Warrior ring (i)Ring002500000N.v.tGeenN.v.t.

Over deze pagina

Geschreven door Mystery, met dank aan DikkeZever, Spaceehaze en pro thierry voor bijdragen aan deze pagina.

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.