Pest Control

In deze minigame draait het om het beschermen van de balans tussen goed en kwaad. Een groep volgelingen van Guthix, de dode god van de balans, hebben hebben de taak op zich genomen om een aantal portalen waar helse beesten uitkomen te vernietigen. Het kwaad zal anders de overmacht krijgen in RuneScape en dat mag natuurlijk niet gebeuren. De orde die zich hiermee bezighoudt, heet de Void Knights.

De Void Knights kunnen altijd wel wat hulp gebruiken. Daarom zullen ze je hulp, samen met die van anderen, graag aannemen. Dit is dan ook een minigame voor een groep spelers. Samenwerken is een vereiste.

Plaatje

Dit spel wordt veel in wereld 53 gespeeld. Je hebt minimaal combat level 35 nodig. Het spel is verdeeld in drie niveaus: gemakkelijk, gemiddeld en moeilijk. Gemakkelijk kun je vanaf combat 35 doen, gemiddeld vanaf combat 75 en moeilijk vanaf combat 100. Tijdens de minigame kun je sterven, maar je zult wel al je voorwerpen behouden.

Als je de Void Knights een keertje wil helpen, moet je naar de rand van RuneScape reizen. De boot die je zal brengen ligt aan één van de de zuidelijkste pieren van Port Sarim, de pier onder de boot naar Karamja en de Lady Lumbridge van Dragon Slayer. Praat bij de boot met de Squire. Je zult nu naar het eiland gaan.

Plaatje

Aangekomen op het eiland

Op het eiland zijn een rangedwinkel, een bank, een magicwinkel, een anvil en een general store, waar je speciaal voedsel kunt kopen. Het voedsel geneest 500 life points. Ook is er een andere minigame, Conquest.

Kies welk niveau jij wilt doen: gemakkelijk, gemiddeld of moeilijk. De gemakkelijke versie kun je starten in de boot die aan het begin van de haven, in het zuiden, ligt. Als je naar het westen loopt, kom je bij de gemiddelde boot uit. De boot die naar de moeilijke versie van het spel gaat, ligt weer ten noorden van de gemiddelde versie.

Loop naar de boot van je keuze en ga over de plank naar de lander. Het spel begint zodra er 25 mensen zijn of wanneer je 3 minuten wacht. Het is dus handig om bij deze minigame wat mensen bij je te hebben. Er zijn daarom speciale werelden en groepen ontstaan om Pest Control te spelen.

Plaatje

Je kunt vantevoren wat voedsel meenemen in het spel, maar dat is waarschijnlijk niet nodig. Armour en wapens zijn wel nodig. Je kunt niets verliezen. Je zult als je doodgaat tijdens het spel niet naar Lumbridge of Falador geteleporteerd worden, maar je zult weer levend in het spel verschijnen.

Starten

Eenmaal op het eiland aangekomen kun je drie dingen doen:

Hier een schematisch overzicht van het eiland: in het midden de Void Knight die beschermd moet worden, in het noorden de lander en in het westen, zuiden en oosten de portalen. De lander is de boot waar je vanaf komt en uit de portalen komen de monsters die jou, je team en de Void Knight aanvallen. De vierkantjes op de kaart hieronder zijn torens. Je kunt daar op staan om bijvoorbeeld veilig spreuken of pijlen af te vuren. Tussen de torens zijn poorten (gates). Hier kun je door zodat je naar de portalen kunt gaan.

Kaart

Aan het begin van de minigame rennen veel mensen meteen als een gek naar één van de portalen. Er wordt vaak door de laatste man die door de poort gaat vergeten de poort weer te sluiten, waardoor monsters gemakkelijk bij de Void Knight kunnen komen en hem vermoorden. De poorten steeds weer sluiten zonder dat iemand er doorheen kan is natuurlijk ook niet goed, dan kan er weer niemand bij de portalen komen!

Je kunt de portalen niet zomaar slopen. De Void Knight probeert om de schilden die de portalen beschermen buiten werking te stellen door magische spreuken uit te spreken. Per portaal zal het schild moeten worden uitgeschakeld.

Als het spel 15 seconden bezig is, zal het eerste schild vallen. Je kunt het portaal dat erbij hoort dan aanvallen. In je chatvenster en de rechterbovenhoek van je scherm zal komen te staan welk portaal dat is. Val dan het portaal aan met je groep. Nadat het schild van het eerste portaal is gevallen, zal elke 30 seconden het schild van een ander portaal vallen.

De portalen kun je gewoon met je wapen vernietigen. Elk portaal heeft zijn eigen zwakte:

Plaatje

Er is één probleempje. Er komen monsters uit de portalen. Hieronder staat welke monsters dat zijn.

PlaatjeNaamMaximaal levelBeschrijving
BrawlerBrawler112

Dit zijn sterke beesten, maar veel schade brengen ze ook niet toe. Ze verblijven meestal rond de portalen. Ze zijn vooral irritant omdat je niet makkelijk langs ze kunt lopen.

Zwak tegen vuurspreuken.

PlaatjeDefiler105

Deze zijn vals. Ze zijn snel, ze rangen en kunnen dat over lange afstanden. Ze kunnen dus ook de Void Knight vanaf een lange afstand aanvallen!

Zwak tegen stab-aanvallen.

PlaatjeRavager81

Niet gevaarlijk voor spelers, alleen breken ze gemakkelijk door de barricades heen.

Zwak tegen waterspreuken.

PlaatjeShifter107

Dit zijn meleeërs die kunnen teleporteren. Het kan dus voorkomen dat ze naast de Knight teleporteren en hem daarna aanvallen. Daardoor zijn ze erg gevaarlijk voor de uitslag van het spel!

Zwak tegen vuurspreuken.

PlaatjeSpinner89

Spinners moet je snel doden, omdat zij de portalen herstellen. Dat gaat sneller dan jij schade kunt aanbrengen. Als het portaal toch sneller kapot is dan dat de spinners gedood zijn, gaan de overgebleven spinners rondtollen. Even later ontploffen ze en brengen ze iedereen in de omgeving direct schade aan. Vervolgens ben je ook nog vergiftigd.

Zwak tegen airspreuken.

PlaatjeSplatter98

Deze beestjes springen rond tot ze iets raken waardoor ze ontploffen, wat alles in de omgeving schade aanbrengt. Niet echt gevaarlijk.

Zwak tegen earthspreuken.

PlaatjeTorcher107

Deze magen hun prooien van lange afstanden, hier geldt dus hetzelfde als voor de defilers. Ze kunnen ook vliegen.

Zwak tegen thrownwapens.

Bij elk portaal dat gesloopt wordt zal de Void Knight life points healen. Als je team de vier portalen heeft verwoest, zal het spel eindigen en heb je gewonnen. Zie hieronder voor informatie over wat je kan krijgt.

Als je de Void Knight wil gaan beschermen staan bij de barricades torens, waar magiërs en rangers kunnen schuilen en vanaf afstand op de monsters kunnen schieten. Pas wel op voor shifters die naast je teleporteren! Deze torens worden niet vaak gebruikt, maar zijn best handig. Probeer zo lang mogelijk staande te houden. Zelfs als je ziet dat de Void Knight bijna dood is, moet je doorgaan. Misschien is er nog net genoeg tijd om het vierde portaal te slopen, waardoor je het spel ook wint.

Ravagers kunnen de barricades voor de poorten slopen, waardoor monsters gemakkelijker bij de Void Knight kunnen komen. Een gesloopte poort moet natuurlijk weer gerepareerd worden: raap wat logs op van de stapels die op het eiland liggen en klik op de poort of barricade om hem te repareren.

Het spel is afgelopen als er of 20 minuten voorbij zijn, de portalen allemaal kapot zijn of de Void Knight dood is. Je wint het spel bij het verstrijken van de 20 minuten of de portalen kapot zijn. Als de Void Knight dood is, heb je het spel natuurlijk verloren.

Beloningen

Je krijgt per gewonnen ronde een aantal Void Points, mits je 5000 schade tijdens het spel hebt aangebracht aan de monsters. Het repareren van een poort of barricade telt als 500 schade. Voor een gemakkelijk spel zul je 2 Void Points krijgen, een gemiddeld spel zal 3 Void Points opleveren en een moeilijk spel 4. Ook is er bij elk monster dat je doodt tijdens het spel een kleine kans dat je hiervoor een punt of een Void seal zult krijgen. Over de seal wordt later meer verteld. Je kunt 1000 Void Points tegelijk opsparen, dus wissel ze op tijd in: je zult anders geen punten meer krijgen! Deze punten kun je inwisselen bij de Knight op het eiland voor ervaring in diverse combatskills, seeds, ores, herbs, wapens en Void Knight Armour.

XP in combatskills

De hoeveelheid xp die je in een combatskill krijgt, hangt af van het level van die combatskill. Je moet minimaal level 25 zijn in de skill waar je xp in wilt krijgen. Hoe hoger je level, hoe meer xp je per punt zult krijgen. Je kunt ook 10 punten tegelijk inwisselen. Je krijgt dan 1% meer xp bovenop de xp die je krijgt. Als je 100 punten tegelijk inwisselt, zul je 10% bovenop de xp krijgen, die je normaal per punt zou krijgen.

Bij Attack, Strength, Defence en Constitution varieert de XP van 125, op level 25, tot 1960, op level 99. Bij Ranged en Magic gaat het van 120 tot 1886, bij Prayer en Summoning van 32 tot 509.

Herb packs

Een herb pack kost 30 punten en bevat een aantal herbs. Welke herbs dat zijn, verschilt elke keer.

Mineral packs

Mineral packs kosten 15 punten en bevatten doorgaans 75 iron ore of 100 coal. Er is een kleine kans dat ze betere ores bevatten, zoals 5 runite ore.

Seed packs

Seed packs bevatten zaden voor Farming. Welke dat zijn, wisselt weer. Een pakje kost 15 punten.

Void knight mace

De Void Knight Mace is een mace van Guthix. Het is een sterk melee- en magicwapen. Je kunt deze mace gebruiken om Claws of Guthix mee uitspreken. Je moet 42 Attack, 42 Strength, 42 Defence, 42 Constitution, 42 Ranged, 42 Magic en 22 Prayer hebben om dit voorwerp voor 250 Void Points te kunnen kopen.

LevelsNaamSlotDamageAccuracyMelee str.Magic str.Ranged str.ArmourLife bonusPrayerStijlKlasseSnelheid
Void knight mace-Void knight maceWapen0668000003N.v.tMagicSnelst

Void knight armour

Als je er net zo uit wil zien als de Void Knights kan dat ook. Je moet 42 Attack, 42 Strength, 42 Defence, 42 Constitution, 42 Ranged, 42 Magic en 22 Prayer hebben om dit armour te kunnen kopen. Een compleet setje armour zal een 5% damage en 3% accuracy boost geven in Melee, Ranged of Magic. In welke combatskill dat is ligt aan de helm die je draagt. Je kan ook een van de onderdelen - behalve de helm - vervangen door een void knight deflector van Conquest. Deze kun je kopen met een rating van 1250 of hoger in die minigame.

De helmen kosten ieder 200 punten, de body en bottom ieder 250 punten en de gloves 150 punten.

LevelsNaamSlotDamageAccuracyMelee str.Magic str.Ranged str.ArmourLife bonusPrayerStijlKlasseSnelheid
Void melee helm42 Attack
42 Strength
42 Defence
42 Ranged
42 Magic
42 Constitution
22 Prayer
Void melee helmHelm0000013300N.v.tMeleeN.v.t.
Void mage helm42 Attack
42 Strength
42 Defence
42 Ranged
42 Magic
42 Constitution
22 Prayer
Void mage helmHelm0000013300N.v.tMagicN.v.t.
Void ranger helm42 Attack
42 Strength
42 Defence
42 Ranged
42 Magic
42 Constitution
22 Prayer
Void ranger helmHelm0000013300N.v.tRangedN.v.t.
Void knight gloves42 Attack
42 Strength
42 Defence
42 Ranged
42 Magic
42 Constitution
22 Prayer
Void knight glovesGloves000002000N.v.tAlleN.v.t.
Void knight top42 Attack
42 Strength
42 Defence
42 Ranged
42 Magic
42 Constitution
22 Prayer
Void knight topBody000009400N.v.tAlleN.v.t.
Void knight robe42 Attack
42 Strength
42 Defence
42 Ranged
42 Magic
42 Constitution
22 Prayer
Void knight robeLegs000008900N.v.tAlleN.v.t.

Elite Void knight armour

Als je de quest The Void Stares Back gedaan hebt, krijg je de optie om je Void knight top en robe te upgraden naar een eliteversie. Voor het voltooien van de quest geeft je gratis een Elite Void knight top. Er bestaan drie soorten Elite Void: Guardian, Justiciar en Executioner. Deze soorten bepalen alleen het uiterlijk van het armour.

Om armour te upgraden, moet je naar Commodore Tyr gaan. Hij kan je armour naar de elite versie upgraden, maar vraagt wel 100 commendations per kledingsstuk. Je kunt hier ook de soort van je Elite Void veranderen. Daarvoor vraagt hij 100.000 gp.

LevelsNaamSlotDamageAccuracyMelee str.Magic str.Ranged str.ArmourLife bonusPrayerStijlKlasseSnelheid
Elite void knight robe (Executioner)42 Attack
42 Strength
42 Defence
42 Magic
42 Constitution
42 Ranged
22 Prayer
Elite void knight robe (Executioner)Legs000009902N.v.tAlleN.v.t.
Elite void knight top (Executioner)42 Attack
42 Strength
42 Defence
42 Magic
42 Constitution
42 Ranged
22 Prayer
Elite void knight top (Executioner)Body0000010402N.v.tAlleN.v.t.

Superior Void knight armour

Voor 200 punten kun je een void knight armour patch kopen. Door deze te gebruiken op een van de onderdelen van de void knight armour set upgrade je deze naar de superior versie. Het is ook mogelijk om deze patch te gebruiken op een elite void kledingsstuk. Dit werkt één keer per patch. Een volledige superior set heeft betere stats en geeft een betere bonus: 3% accuracy en 7% damage.

LevelsNaamSlotDamageAccuracyMelee str.Magic str.Ranged str.ArmourLife bonusPrayerStijlKlasseSnelheid
Superior void knight melee helm42 Attack
42 Strength
42 Defence
42 Ranged
42 Magic
42 Constitution
22 Prayer
Superior void knight melee helmHelm0000018000N.v.tMeleeN.v.t.
Superior void knight mage helm42 Attack
42 Strength
42 Defence
42 Ranged
42 Magic
42 Constitution
22 Prayer
Superior void knight mage helmHelm0000018000N.v.tMagicN.v.t.
Superior void knight ranger helm42 Attack
42 Strength
42 Defence
42 Ranged
42 Magic
42 Constitution
22 Prayer
Superior void knight ranger helmHelm0000018000N.v.tRangedN.v.t.
Superior void knight gloves42 Attack
42 Strength
42 Defence
42 Ranged
42 Magic
42 Constitution
22 Prayer
Superior void knight glovesGloves000002800N.v.tAlleN.v.t.
Superior void knight top42 Attack
42 Strength
42 Defence
42 Ranged
42 Magic
42 Constitution
22 Prayer
Superior void knight topBody0000013100N.v.tAlleN.v.t.
Superior void knight robe42 Attack
42 Strength
42 Defence
42 Ranged
42 Magic
42 Constitution
22 Prayer
Superior void knight robeLegs0000012500N.v.tAlleN.v.t.
Superior elite void knight top42 Attack
42 Strength
42 Defence
42 Ranged
42 Magic
42 Constitution
22 Prayer
Superior elite void knight topBody0000014402N.v.tAlleN.v.t.
Superior elite void knight robe42 Attack
42 Strength
42 Defence
42 Ranged
42 Magic
42 Constitution
22 Prayer
Superior elite void knight robeLegs0000013802N.v.tAlleN.v.t.

Jessika's sword

Na het voltooien van The Void Stares Back kun je voor 350 punten Jessika's sword kopen. Dit is een off-hand zwaard dat hoort bij Korasi's sword, hetgeen je krijgt voor het voltooien van de quest.

LevelsNaamSlotDamageAccuracyMelee str.Magic str.Ranged str.ArmourLife bonusPrayerStijlKlasseSnelheid
Jessika's sword75 AttackJessika's swordSchild4591694000000StabMeleeSnel

Void knight seal

De void knight seal kun je gebruiken om naar Pest Control te teleporteren. Dit kost één lading per keer. Als je tijdens het spel de "operate"- of "rub"-optie doet, zal het ding schade aan alle monsters in de omgeving toebrengen. De seal kost 10 punten en heeft 8 ladingen.

LevelsNaamSlotDamageAccuracyMelee str.Magic str.Ranged str.ArmourLife bonusPrayerStijlKlasseSnelheid
Void seal-Void sealAmulet00000000N.v.tAlleN.v.t.

Charms

Om void ravagers, spinners, shifters en torcher met Summoning op te roepen, heb je speciale charms nodig. De vier monsters hebben allemaal een eigen charm. Die kun je kopen met punten. Eén charm kost 2 punten. Je kunt ze ook per 14 of 28 kopen. Dat kost respectievelijk 28 en 56 punten.

Hybrid armour

Als je met Pest control wint, kun je zomaar een boots van hybrid armour krijgen. De kans op de boots groeit elke keer als je wint. Klik op de link voor meer informatie.

Over deze pagina

Geschreven door Behind You0, met dank aan 0wnag3 skil3, pesten25, Chris Meow, Colin9125 en Mikalpark, Scofield, anoembis4 en rayn457 voor bijdragen aan deze pagina.

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.