Shades of Mort'ton

Shades of Mort'ton, ook wel Shade Burning genoemd, is om het kort te zeggen het cremeren van de overblijfselen van schaduwen met speciale logs. Je loopt dan kans om een sleutel te krijgen. Met die sleutel kun je in een tombe om voorwerpen uit een kist te halen, zoals fine cloth waarmee je splitbark armour kunt maken.

Plaatje

Je kunt Shades of Mort'ton het beste in wereld 88 doen. In te rustige werelden moet je in je eentje een hele tempel opbouwen en dat lukt je niet.

Eisen

Je moet shades van minimaal level 58 kunnen verslaan. Ook heb je level 35 Firemaking nodig, maar level 65 is beter. Je moet ook de quest Shades of Mort'ton voltooid hebben.

De quest Haunted Mine geeft je een salve amulet als beloning. Met dit amulet zul je shades gemakkelijker kunnen doden. Na het voltooien van In Aid of the Myreque kun je in het stadje Burgh de Rott, ten zuiden van Mort'ton, spullen van je bank halen.

LevelsNaamSlotDamageAccuracyMelee str.Magic str.Ranged str.ArmourLife bonusPrayerStijlKlasseSnelheid
Salve amulet-Salve amuletAmulet00000003N.v.tAlleN.v.t.
Salve amulet (e)-Salve amulet (e)Amulet00444003N.v.tAlleN.v.t.

Locatie

Shade Burning doe je in het stadje Mort'ton, dat ligt in de moerassen ten zuiden van Canifis.

Als je In Search of the Myreque nog niet hebt voltooid, moet je de lange weg naar Mort'ton nemen: ga door de poort in het zuiden die je vindt bij de weg van de tempel bij de River Salve naar Canifis. Je komt nu in een moeras. Ren zo ver mogelijk naar het zuiden, totdat je een kronkeldoolhof tegenkomt. Loop dit helemaal uit, je zult nu in Mort'ton komen.

Mensen die In Search of the Myreque wel hebben voltooid, hebben het een stuk gemakkelijker: ga door het luik ten zuiden van het café in Canifis, ga door de geheime deur in de muur naar het zuiden en loop naar de twee grote deuren naar buiten. Ga door de deuren, loop naar het zuiden en wandel over het bruggetje dat je in de quest hebt gerepareerd over de sloot. Als je nog een stukje naar het zuiden loopt, zie je een bootje liggen: het bootje naar Mort'ton.

Wanneer je veel Temple Trekking doet of Branches of Darkmeyer hebt gedaan, kun je naar Burgh de Rott of de Barrows teleporteren en vandaaruit naar Mort'ton lopen. De teleporteermiddelen zijn ook zeer handig om naar de bank te gaan.

Plattegrond Mort'ton

Stadje

Het volgende onderdeel kun je eventueel overslaan door pyre logs naar keuze op de Grand Exchange te kopen.

Sacred oil maken

Om shades te cremeren, heb je pyre logs nodig. Dit zijn logs die met een speciale olie, sacred oil, zijn behandeld. Koop in de builders store van het stadje wat swamp paste, limestone bricks en timber beams. Deze is bij de general store. Als je nog geen Flamtaer hammer hebt, is het handig als je deze ook koopt. Het opbouwen van de tempel gaat daarmee een stuk sneller dan met een normale hamer.

Als je niet met Razmire, de eigenaar van de General en de Builders Shop kunt praten, moet je checken of je het Serum 208 aan hebt toegedient. Hoe dat moet lees je in de uitleg van de quest Shades of Mort'ton.

PlaatjeNaamKostenBeschrijving
TinderboxTinderbox1 gpWordt gebruikt bij het cremeren van de shades (zit eventueel al in je toolbelt)
LimestoneLimestone10 gpMaak er een brick van met je chisel
Limestone BrickLimestone brick21 gpWordt gebruikt als bouwmateriaal voor de tempel
TimberTimber beam1 gpWordt gebruikt als bouwmateriaal voor de tempel
Swamp PasteSwamp paste31 gpWordt gebruikt als bouwmateriaal voor de tempel
PlankPlank100 gpWordt gebruikt als bouwmateriaal voor de tempel. Dit kun je in plaats van Timber Beams gebruiken.
Olive oil(3)Olive oil(3)26 gpHiermee wordt sacred oil gemaakt, waarmee je weer Pyre Logs kunt maken
Flamtaer HammerFlamtaer hammer13.000 gpWordt gebruikt om de tempel snel op te bouwen

Loop als je alle spullen hebt vanaf de general store naar het noordoosten. Hier staat een oude tempel. Klik op de muur en stop je bouwmaterialen in de tempel. Je resources zullen nu omhoog gaan. Het is handig om je resources (bouwmaterialen) op 100% te zetten, dan kun je een hele tijd vooruit zonder steeds nieuwe spullen te kopen. Hiervoor heb je 20 timber beams / planks, 100 swamp paste en 20 limestone bricks nodig.

Plaatje

Als je resources 100% zijn, kun je beginnen met het maken van sacred oil. Met deze oil kun je van je logs Pyre logs maken, die je weer nodig hebt om de shades te verbranden. Sacred Oil wordt gemaakt van Olive Oil, wat te koop is in de General Shop van Mort'ton. Koop daar dus flesjes van dat spul. Je krijgt 3 doses wanneer je de gemiddelde taken van Morytania nog niet hebt gedaan en 4 wel. Het is handig om, als dat nodig is, de olie over te gieten naar doses van 4. Ga als je je inventory vol hebt gestopt met deze oil weer naar de tempel.

Probeer de muren op te bouwen, totdat je "sanctity" 50% en het altaar is opgebouwd. Je kunt uiteraard niet doorbouwen als je swamp paste, timber beams en limestone bricks op zijn. Steek het altaar in de tempel aan en houd de olive oil in de vlam. Nu heb je sacred oil.

Shades zullen de tempel gaan aanvallen, waardoor de voortgang omlaag gaat. Je kunt bij Razmire dummy's kopen die de shades afleiden, zodat ze die aanvallen in plaats van de tempel.

Shades doden

Nu begint het combatdeel. Bereid je dus wat voor op gevechten met wat voedsel en rangedarmour. De shades kunnen slecht tegen arrows. De laagste shades zweven rond het stadje, de andere shades en de kisten, die je met de sleutels kunt openen voor buit, zitten in een speciale tombe. Voor deze tombe heb je een sleutel nodig, die moet je eerst krijgen door Loar shades te cremeren.

Dood dus een Loar shade die rond of in het stadje zweeft en hak een boompje om voor een normale log, tenzij je al pyre logs op de Grand Exchange hebt gekocht. Doe je sacred oil op de logs als je die niet op de Grand Exchange hebt gekocht en ga naar een "funeral pyre". Deze zijn aan de west, zuid en oostkant van Mort'ton, kijk maar op het plattegrondje. Doe je pyre logs op de funeral pyre, smeer je remains er op en steek ze aan. Nu zal je een key of wat geld krijgen. Als je geld krijgt, moet je alles opnieuw doen.

Naast de funeral pyres zijn kisten, waar je tot 30.000 pyre logs van één type in kunt opslaan.

PlaatjeNaam
TinderboxTinderbox (zit eventueel al in je toolbelt)
LogsLogs
Sacred OilSacred oil (3)
PlaatjeShade remains

De tombe

De hogere shades leven in een tombe ten noordwesten van de general store. De precieze locatie is met 'shades' aangegeven op het plattegrondje hierboven. Het zijn twee grote deuren in de grond. Open de deuren.

Plaatje

Je zult hier de shades aantreffen, maar ook nog meer deuren vinden: twee in het oosten en westen en één in het zuiden. De deuren in het westen en oosten leiden naar een kamertje met kisten. Elke kist heeft een bepaalde kleur, de sleutels hebben die kleuren ook. Je kunt alleen de kist met de bijpassende kleur sleutel openen. Bij het openen van de kist zal de sleutel weggaan, maar jij zult wel buit terug krijgen.

Plaatje

De kleur van de sleutel bepaalt de kans op goede voorwerpen. Het rijtje van slecht naar goed is:

Met red heb je dus de minste kans op goede voorwerpen en met purple het meest. Als je dus een black key red hebt, moet je hem gebruiken op een rode black chest. Bronze chests staan in de kamers aan het begin. Steel chests staan bij de riyl shades. Black chests zijn te vinden bij de asyn shades en silver en gold chests bij de fiyr shades. Waar welke subkleur staat kun je op de kaart zien.

Verder de tombe in

Als je nog verder wil gaan met hogere shades voor een nog hogere buit, kan dat natuurlijk ook. Dood in plaats van loar remains rond het stadje nu phrin shades in de tombe en doe hetzelfde als je met de loar remains deed: met een soort pyre logs de shade verbranden op een funeral pyre. Je zult alleen merken dat het verbranden van phrin shades niet met normale logs gebeuren kan: daarvoor zijn oak pyre logs of logs van beter hout nodig.

Plaatje

Oaks zijn niet te vinden in de buurt van Mort'ton, daarvoor moet je dus naar de bank of de notestruc gebruiken. De notestruc moet je al van tevoren voorbereiden: stop een aantal willow logs in je inventory, maar dan in notes. Verkoop een paar van deze notes in de general shop om ze terug te kopen als unnoted. Je maakt oak pyre logs op dezelfde manier als normale pyre logs: doe er sacred oil over heen. Je kunt ze natuurlijk ook op de Grand Exchange kopen.

Om een black key te krijgen moet je dit liedje weer herhalen, maar dan met riyl remains. Riyl remains kun je alleen verbranden met pyre logs die van willows of beter zijn gemaakt. Silver keys krijg je van asyn shades, die je met yew pyre logs of hoger moet verbranden. Als je alleen silver keys wilt krijgen, moet je fiyr remains verbranden. Daarvoor heb je magic pyre logs nodig.

Gold keys kun je van fiyr remains krijgen. Dat is wel zeldzaam. De gouden kisten staan bij de zilveren in de buurt.

Door edimmu te doden kun je tortured souls krijgen. Deze kun je hier ook verbranden. Hier kun je ook gold keys van krijgen. Om ze te verbranden moet je Plague's End hebben voltooid.

PlaatjeNaam shade remainsMinimaal Pyre logFiremaking levelFiremaking ervaringPrayer ervaringMogelijke sleutels
PlaatjeLoarNormaal55025Bronze
PlaatjePhrinNormaal157037,5Bronze en steel
PlaatjeRiylWillow3010061Steel en black
PlaatjeAsynYew6525579,5Black en silver
PlaatjeFiyrMagic80404,5100Silver en gold
PlaatjeTortured soulElder95550126Silver en gold

Beloningen

Mogelijke spullen uit de kist

Bronze

Amulet of Defence, Black Spear, Black Dagger, Black hatchet, Black Mace, Chaos Runes, Clue Scroll (easy), Coins, Gold Bar, Magic Staff, Mithril Dagger, Mithril Bar, Sapphire Ring, Silver Bar, Steel Longsword, Steel helm, Steel hatchet, Steel Sword, Steel Scimitar, Steel Mace, Steel Spear, Swamp Paste
 

Steel

Adamant Dagger, Adamant bars, Black Warhammer, Black Sword, Black Longsword, Black Spear, Black Scimitar, Black helm, Chaos Runes, Clue scroll (medium), Coins, Emerald Ring, Fine Cloth, Mithril Sword, Mithril helm, Mithril Mace, Mithril Spear, Nature Runes, Steel Kiteshield, Steel Battleaxe, Steel Chainbody, Steel Warhammer, Steel 2-Handed Sword, Strength Amulet, Studded Chaps, Swamp Paste, Willow logs
 

Black

Adamant Sword, Adamant Scimitar, Adamant helm, Adamant hatchet, Amulet of Magic, Black Full Helmet, Black Platelegs, Black Square Shield, Black Kiteshield, Black Battleaxe, Black 2-Handed Sword, Black Chainbody, Clue Scroll (medium), Coins, Death Runes, Fine Cloth, Flamtaer Hammer, Mithril Warhammer, Mithril 2-Handed Sword, Mithril Mace, Mithril Battleaxe, Mithril Longsword, Mithril Scimitar, Mithril Kiteshield, Mithril Full Helmet, Mithril Platelegs, Mithril Square Shield, Mithril Chainbody, Nature Runes, Ruby Ring, Staff of Fire, Staff of Water, Staff of Air, Staff of Earth, Steel Skirt, Swamp Paste, Willow Logs, Yew Logs
 

Silver

Adamant Full Helmet, Adamant Warhammer, Adamant Longsword, Adamant 2-Handed Sword, Adamant Battleaxe, Adamant Chainbody, Adamant Platelegs, Adamant Spear, Adamant Platebody, Adamant Kiteshield, Adamant Square Shield, Adamant Plateskirt, Amulet of Power, Battlestaff, Black Spear, Black Platebody, Blood Runes, Clue Scroll (hard), Coins, Death Runes, Diamond Ring, Fine Cloth, Flamtaer Hammer, Magic Logs, Mithril Plateskirt, Mithril Platebody, Rune Scimitar, Rune Chainbody, Rune helm, Rune Sword, Rune Longsword, Swamp Paste, Yew logs

Gold

Adamant platebody, adamant square shield, adamant warhammer, amulet of power, battlestaff, bloodrune, clue scroll (elite), coins, diamond ring, dragon battleaxe, dragon dagger, fine cloth, flamtaer hammer, magic logs, mithril plate skirt, necromancer kit, rune chainbody, rune full helm, rune longsword, runite ore, shade skull

Fine cloth

Je zult soms fine cloth uit de kist krijgen. Samen met een berg geld en het hout van een Hollow Tree (Bark) kun je Fine Cloth bij Wizard Jalarast op de eerste verdieping van de Wizard's Tower bij Draynor Village tot Splitbark armour laten maken. Hollow trees zijn te vinden in het moeras ten oosten van Canifis.

LevelsNaamSlotDamageAccuracyMelee str.Magic str.Ranged str.ArmourLife bonusPrayerStijlKlasseSnelheid
Splitbark helm40 DefenceSplitbark helmHelm0000012500N.v.tMagicN.v.t.
Splitbark body40 DefenceSplitbark bodyBody0000014400N.v.tMagicN.v.t.
Splitbark legs40 DefenceSplitbark legsLegs0000013800N.v.tMagicN.v.t.
Splitbark gauntlets40 DefenceSplitbark gauntletsGloves000003100N.v.tMagicN.v.t.
Splitbark boots40 DefenceSplitbark bootsBoots000003100N.v.tMagicN.v.t.

Shade skull

De shade skull zit in de gouden kisten. Je kunt ze aan een elementaire of mystic staff bevestigen. Daar heb je niets aan, behalve dat je 130 Crafting xp krijgt en het er mooi uitziet. Je hebt er 85 Crafting voor nodig. De staven met een shade skull zijn niet ruilbaar.

Necromancer kit

Met de necromancer kit die je uit gouden kisten kunt halen kun je samen met 10 fine cloth een Dagon'hai set van While Guthix Sleeps verfraaien. Ook krijgen de robes extra prayer bonus.

LevelsNaamSlotDamageAccuracyMelee str.Magic str.Ranged str.ArmourLife bonusPrayerStijlKlasseSnelheid
Necromancer hood40 Magic
20 Defence
Necromancer hoodHelm0000012502N.v.tMagicN.v.t.
Necromancer robe top40 Magic
20 Defence
Necromancer robe topBody0000014405N.v.tMagicN.v.t.
Necromancer robe bottom40 Magic
20 Defence
Necromancer robe bottomLegs0000013803N.v.tMagicN.v.t.

Om een necromancer kit op dagon'hai robes te zetten heb je 85 Crafting nodig. Je krijgt 250 xp.

Vyrewatch burning

Vyrewatch burning lijkt erg op deze minigame. In plaats van de overblijfselen van shades gebruik je lijken van vyrewatches en in plaats van de crematieplaatsen in Mor'ton ga je naar het columbarium, dat onder de Temple Salve ligt. Bij Vyrewatch burning zul je geen fine cloth krijgen, maar je kunt wel trimmed armour en blood talismans krijgen.

Over deze pagina

Geschreven door Poekies en Feppie64.

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.