Stealing Creation

In de Gamers' Grotto ten noorden van Falador is een magische portaal waar een groep mystici een kamp rond heeft opgeslagen. De portalen leiden naar de "oerwereld", een onafgemaakte wereld waarin heilige klei, het bouwmateriaal van de Elder gods, verspreid ligt.

Plaatje

De mystici zijn op zoek naar avonturiers die het portaal in willen gaan en het klei willen ophalen. Ze geloven echter het voor hun doeleinden nodig is, dat de klei met bloedvergieten wordt gekalmeerd. Daarom zenden ze alleen vrijwilligers in twee teams het portaal in, waar ze tegen elkaar moeten vechten.

Stealing Creation is een minigame voor members. Er zitten geen eisen aan vast, maar het is wel handig als je hoge non-combat skills hebt. De activity ligt in de Gamers' Grotto ten noorden van Falador. Om er te komen, kun je het beste met een games necklace naar de grotto teleporteren.

Je mag geen spullen meenemen. Als je toch spullen hebt meegenomen, kun je deze in de deposit box stoppen die daar voor dat doel staat. Ook zijn de banken van Clan Wars en Fist of Guthix dichtbij te vinden.

Kamp

Tutorial

Voordat je de minigame kunt beginnen, kun je een korte tutorial doen. Het is niet verplicht. Je kunt de tutorial starten bij de Head Mystic die bij het portaal staat. Wanneer de tutorial begint, zul je in de minigame zelf komen, alleen dan in je eentje tegen wat NPC's. Volg de instructies die de man je geeft, dan zul je automatisch je tutorial eindigen en weet je wat meer over de minigame.

Het spel beginnen

Je kunt het spel in twee verbanden spelen: in teamverband of clanverband. Natuurlijk is een clan ook een team, maar bij het teamverband van het spel kom je bij willekeurige mensen in het team. Bij clanverband kunnen de teams zelf worden ingedeeld. Voor beide vormen van het spel heb je in elk team minimaal 5 spelers nodig.

Team tegen team

Om het echte spel te beginnen, moet je over het hekje bij één van de twee teams in het westen van het kamp klimmen. Je ziet een tellertje in de hoek. Hier kun je zien hoeveel hoeveel combat en skill levels een team heeft. Onderin zul je zien hoelang je nog moet wachten tot het volgende spel begint. Dit zal maximaal twee minuten zijn.

Stand

Clans

Aan de andere kant is ook nog een hok. Dit is voor clans. Het uitdagen gaat via clanchats. Er moeten dus minimaal twee verschillende clanchats actief zijn in het gebied. Iemand die in de clanchat captain, general of chat owner is, kan andere clans uitdagen door op "Challenge" bij iemand van een andere clan te klikken.

Non-combat

Je hebt ook zogenaamde 'non-combat' friends chats die Stealing Creation spellen organiseren waarbij beide teams samenwerken in plaats van te concurreren. Op deze manier krijg je normaal dus een meer constante stroom van punten binnen dan bij het normale spel. Voorbeelden van deze chats zijn Fast Sc in wereld 99, en 1EliteSc in wereld 70.

Het spel

Je bent nu in het spel aangekomen, in de basis van jouw team. Het spel duurt precies 20 minuten. Je hebt een cape gekregen, deze heb je automatisch al aan. Iedereen van jouw team heeft die kleur cape aan. Ook kun je jouw team herkennen aan de lila gekleurde stipjes op de kaart.

De kaart zal iedere keer anders zijn. Het plaatje hieronder is een voorbeeld.

Voorbeeld kaart

De bedoeling van de minigame is om zoveel mogelijk punten te verzamelen. Punten kun je halen door het delven en bewerken van "sacred clay". Daarnaast vinden de mystici in het kamp het nodig dat je je tegenstander vermoord, waar je ook punten voor krijgt. Hoe hoger je level in de non-combatskills, hoe beter materiaal je kunt krijgen. Je kunt gebruik maken van de skills Mining, Fishing, Woodcutting en Hunter. Van het klei dat je verzamelt hebt kun je armour en hulpmiddelen maken, zoals een pickaxe.

Klasses

De klei en de voorwerpen het spel zijn verdeeld in klassen. Hoe hoger de klasse is van de voorwerpen die je verzamelt en maakt, hoe meer punten je zult krijgen. Je hebt bepaalde levels nodig om klei uit de klassen te kunnen verzamelen. Je hebt bijvoorbeeld 80 Woodcutting nodig om bomen van klasse 5 om te hakken. Je krijgt van bomen van klasse vijf ook klei van klasse vijf. Zie de tabel voor welke levels je nodig hebt voor een bepaalde klasse.

KlasseLevel benodigd
11
220
340
460
580

Voorwerpen maken

Verlaat je basis en zoek naar een rood vierkantje op de kaart waar je level 1 clay is te vinden. Klik erop. We beginnen eerst met wat klei dat je zo van de grond kunt oprapen, omdat je nog geen gereedschap hebt. Je verzamelt nu klei, waar je gereedschap van gaat maken. Je hebt ook geen gereedschap nodig als je de klei van klasse 2 en hoger wilt krijgen, maar dan gaat het heel traag. Je kunt dus het beste wel gereedschap gebruiken.

Ga met de klei naar een Creation Kiln. Dit is een vierkant ding waar je materialen kunt maken. Je kunt je klei ook meteen naar je basis brengen, maar daar krijg je weinig punten voor. Je krijgt een menu te zien waar je materialen kunt maken. Hoe hoger je de klasse van de klei is die je hebt verzameld, hoe beter de spullen zullen zijn. Je krijgt er ook meer punten voor. Voor hogere klassen dan 1 heb je wel bepaalde levels nodig. Hierboven staat de tabel met de levels.

Wapens

Armour

Materialen

Potions

Je hebt vast niet alle voorwerpen nodig die je maakt. Door op de grote tafel in het midden van de basis te klikken, komen de voorwerpen op de tafels aan de zijkanten van je basis te liggen. Vanaf deze tafels kunnen je teamgenoten de voorwerpen snel oppakken als ze geen zin of niet de juiste skills hebben om iets te maken.

Als je spullen inlevert, krijg je punten. Zoals je weet is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk punten moet verzamelen. Je kunt ook klei inleveren. We raden je toch aan om er eerst voorwerpen van te maken en het dan pas in te leveren. Dat zal veel meer punten opleveren.

Aan de slag met je skills

Nu gaan we aan de slag met behulp van je skills. Zoek een vierkant op met iets wat je kunt hakken, vissen of vangen en ga klei verzamelen. Zoals al eerder uitgelegd gaat dat via klassen. Als je wilt weten welke klasse bijvoorbeeld een boom is, klik je met je rechtermuisknop op de boom. Dit kan natuurlijk ook bij de andere dingen, zoals bij een steen van de skill Mining. Bij elk potje liggen de vierkanten ergens anders.

Thieving

Je kunt ook spullen uit de inventory van je tegenstander stelen. Dat kan niet als het Thieving level van je tegenstander meer dan 20 levels hoger dan het level van jou is. Met 79 Thieving kun je dus van iedereen dingen stelen.

Plaatje

Statistieken en de basis

Praat met de dwerg of goblin in jouw basis. Hij kan je statistieken laten zien die aangeven hoeveel spots van elke skill er op dit moment in de arena aanwezig zijn.

Remaining clay

In je basis staan tafeltjes. Hier kun je materialen vanaf pakken. Helaas zal dit wel wat punten kosten. Je kunt dus beter je materialen zelf maken! In het midden staat een bak waar je je voorwerpen kunt inleveren.

Tegenstanders

We hebben het nu wel steeds over wapens en armour, maar waar is dat nou voor bedoeld? Je kunt elkaar in het spel ook aanvallen. Als je doodgaat zul je alles wat je bij je hebt verliezen. De tegenstander kan alle voorwerpen dan oppakken.

Je zult respawnen in je basis of in een omheind vierkant van je eigen team. Over omheinde vierkanten kun je lezen onder het kopje barriers, dat iets verder in dit artikel wordt beschreven.

Plaatje

De wapens en het armour zijn bedoeld om je te beschermen en te helpen bij het vechten. De levels die je nodig hebt om armour van verschillende klasses te dragen, kun je in de tabel hierboven zien. Vechten is een ideale manier voor hogere combat levels om aan klei te komen. Je kunt zelfs ancient spreuken gebruiken! Je krijgt geen combat xp als je je vijand aanvalt.

Voedsel

Je kunt bij een Creation Kiln ook voedsel maken. Ook het voedsel zal weer in klassen zijn. Hoe hoger de klas voedsel, hoe meer life points je erdoor zult genezen.

Klasse van het voedselLife pointsCooking level
12001
240020
380040
4120060
5160080

Summoningbeesten

In het spel kun je ook summoningbeesten gebruiken. Deze kunnen je helpen met het verslaan van je tegenstander of het dragen van voorwerpen. Je kunt een aantal soorten beesten maken:

Klasse van de kleiHoeveelheid voorwerpen dat het beest kan dragenCombat level van je beest
112
2640
31280
418120
524160

Er is ook een scroll waarmee je de special move "clay deposit" kunt doen. Je klei en al je voorwerpen, op de hulpmiddelen na, zullen dan naar de basis worden gestuurd. Je hoeft dan niet te lopen!

Mistwolken

In het spel zijn ook mistwolken. Hieronder kun je je verstoppen zodat je tegenstander je niet meer kan zien en aanvallen. Het is ook leuk als er een tegenstander naast een wolk staat. Je kunt dan ongemerkt de inventory van je tegenstander leegstelen.

Alle stipjes van spelers zullen als je in de wolk bent wit worden. Je ziet dus niet meer wie in jou team zit en wie niet. Dat kun je natuurlijk wel aan de capes zien. De wolk zal geen life points van je afnemen, wat bij de minigame Fist of Guthix wel het geval is.

Barriers

Je kunt de vierkanten voor de tegenstander afsluiten door er een barriëre om te maken. Alleen je eigen team kan het vierkant dan nog betreden zodat het andere team jullie niet meer kan aanvallen en niet meer bij wat er in het vierkant is, komen.

Je moet de barriëres maken met planken. De Construction levels die je nodig hebt om planken van een bepaalde klasse te maken, zijn hetzelfde als de levels van de andere voorwerpen: 1, 20, 40, 60 en 80. Hoe hoger de klasse plank waarmee je de barrier maakt, hoe sterker de barrier zal zijn en hoe langer de barrier zal meegaan. Je tegenstander kan namelijk de omheining kapot maken. Ook zal de omheining na een tijdje vanzelf verdwijnen.

Plaatje

Altaren

In het spel staan ook altaren. Je kunt hier je prayerpunten, renenergie en summoningpunten opladen.

Obstakels

In het spel staan ook obstakels, zodat je niet gemakkelijk weg kunt rennen voor je tegenstander. Je kunt er wel overheen springen en klimmen. Dat houdt je tegenstander ook tegen. Er zijn twee soorten obstakels: een muurtje en een gat. Om over het gat te kunnen springen heb je 40 Agility nodig en om over het muurtje te klimmen heb je 60 Agility nodig.

Spel afgelopen

Het spel eindigt als er twintig minuten om zijn of als er geen klei meer over is. In het tweede geval zul je nog één minuut krijgen om alles wat je hebt in de basis te leggen voor extra punten. Het team dat de meeste punten heeft verzamelt, wint. Het andere team is de verliezer. Waarschijnlijk zul je de portal in het kamp al opgemerkt hebben. Als het spel voorbij is zul je uit die portal komen.

Score

De score wordt als volgt berekend:

Elk lid uit het team dat bijelkaar de meeste punten krijgt, krijg 10% extra punten.

Beloningen

De score die je in het spel verdient, wordt omgezet naar punten waar je bij de winkel in het noordoosten van het kamp spullen mee kunt kopen.

Score in het spelBeloningspunten
0 - 19.999 points1 per 1000 scorepunten
20.000 - 21.999 points20
22.000 - 25.999 points21
26.000 - 33.999 points22
34.000 - 49.999 points23
50.000 - 81.999 points24
82.000 - 145.999 points25
146.000 of meer26

Volatile tool en proto-tool

De proto- en volatile tools kosten elk 20 punten. Proto- en volatile tools kunnen veranderen in een hamer, harpoen, needle, hatchet, pickaxe, fletching knife en butterfly net. Bij een proto-tool mag je zelf kiezen, bij een volatile clay tool wordt de keuze voor je gemaakt. Je kunt uit elk voorwerp bonus-xp in de bijbehorende skill claimen. Voor een volatile clay tool is dat 29.340 bonus-xp, voor een proto-tool 24.450 bonus-xp.

Wanneer je een volatile clay tool hebt omgezet naar een stuk gereedschap, kun je hem weer terug transformeren. Dit kost 10% van de oorspronkelijke bonus-xp.

De fletching knife geeft, zoals de naam al aangeeft, alleen bonus-xp voor Fletching. Bij de hamer mag je kiezen tussen Smithing en Construction.

Armour

Het armour dat je kunt kopen, kan van soort veranderen. Dat is erg handig tijdens het vechten. Je koopt bijvoorbeeld één body. Met één druk op de "Operate"-optie kun je alle vechtvoorwerpen van sacred clay die je draagt naar een andere vechtstijl transformeren. Als het voorwerp in je inventory is, moet je alle voorwerpen één voor één veranderen. Je kunt dus iets van melee armour naar ranged of magic armour transformeren.

Elk voorwerp geeft 24.450 bonus-xp in de bijbehorende skill. Wanneer de bonus-xp geclaimd is, kun je het voorwerp voor 20 punten weer bij de minigame opladen.

Eén van deze onderdelen opladen kost 20 punten.

LevelsNaamSlotDamageAccuracyMelee str.Magic str.Ranged str.ArmourLife bonusPrayerStijlKlasseSnelheid
Sacred clay helmet50 DefenceSacred clay helmetHelm0000019500N.v.tMeleeN.v.t.
Sacred clay platebody50 DefenceSacred clay platebodyBody0000019500N.v.tMeleeN.v.t.
Sacred clay platelegs50 DefenceSacred clay platelegsLegs0000018700N.v.tMeleeN.v.t.
Sacred clay scimitar50 AttackSacred clay scimitarWapen612850000000SlashMeleeSnelst
Sacred clay hat50 Magic
50 Defence
Sacred clay hatHelm0000019500N.v.tMagicN.v.t.
Sacred clay robe top50 Magic
50 Defence
Sacred clay robe topBody0000019500N.v.tMagicN.v.t.
Sacred clay robe bottom50 Magic
50 Defence
Sacred clay robe bottomLegs0000018700N.v.tMagicN.v.t.
Sacred clay staff50 MagicSacred clay staffWapen0850000000N.v.tMagicN.v.t.
Sacred clay coif50 Ranged
50 Defence
Sacred clay coifHelm0000019500N.v.tRangedN.v.t.
Sacred clay body50 Ranged
50 Defence
Sacred clay bodyBody0000019500N.v.tRangedN.v.t.
Sacred clay chaps50 Ranged
50 Defence
Sacred clay chapsLegs0000018700N.v.tRangedN.v.t.
Sacred clay bow50 RangedSacred clay bowWapen438850000000ArrowRangedSnel

De schilden geven geen bonus-xp. Het schild verliest ladingen als je hem draagt terwijl je gehit wordt. Van vorm veranderen is gratis. Net zoals bij het andere armour kun je de schilden niet meer veranderen als ze volledig leeg zijn. Het schild geeft dan ook geen bonussen meer. De schilden kosten 200 punten, voor opladen en kopen.

LevelsNaamSlotDamageAccuracyMelee str.Magic str.Ranged str.ArmourLife bonusPrayerStijlKlasseSnelheid
Sacred clay shield (melee)65 DefenceSacred clay shield (melee)Schild0000025900N.v.tMeleeN.v.t.
Sacred clay shield (magic)65 DefenceSacred clay shield (magic)Schild00000000N.v.tMagicN.v.t.
Sacred clay shield (ranged)65 DefenceSacred clay shield (ranged)Schild00000000N.v.tRangedN.v.t.

Artisan's en Fletcher's outfit

De Artisan's en Fletcher's outfit bestaan elk uit vijf kledingstukken. Voor elk kledingstuk dat je draagt krijg je 1% extra xp in respectievelijk Crafting en Fletching als je de skill traint. Wanneer je de volledige set draagt, krijg je zelfs 6% bonus. Onderdelen van van de Artisan's en Fletcher's outfit kosten allebei 100 punten. Je krijgt een willekeurig deel uit de set die je hebt gekozen.

Over deze pagina

Met dank aan 8 dungeon 8, B0B dragon, Huseyin-Gazi, Improve Lev, Michinify, bergapwner, gert en gf k0 bro voor bijdragen aan deze pagina.

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.