Trouble Brewing

Dit spelletje speelt zich af op het eiland Mos Le'Harmless, het eiland van de piraten. Je hebt Cabin Fever nodig om op dit eiland te komen. Voor het spelletje zelf heb je minimaal level 40 cooking nodig. Je kunt niet dood gaan tijdens dit spel, tenzij je al vantevoren vergiftigd was.

Let op: Trouble Brewing wordt niet vaak gespeeld, omdat het nogal afgelegen ligt. Daarom is er één wereld, 104, waar dit spelletje nog wel eens gespeeld wordt. Zelfs hier zijn vaak weinig mensen. Ga het dus spelen als er veel mensen tegelijk op RuneScape zijn. Denk bijvoorbeeld aan de weekenden, bij voorkeur laat in de middag of in de avond. Ook kun je bij de friends chat Tbrew terecht, waarin ze vriendschappelijk spelen - dat wilt zeggen zonder sabotage.

Als je vanuit Port Phasmatys Trouble Brewing wilt bereiken, moet je eerst naar de haven gaan. Loop naar de boot van Cabin Fever en praat met de piraat Bill Teach op de boot. Hij neemt je mee naar Mos Le'Harmless. Gooi alle voorwerpen die je bij je hebt op de bank en trek eventueel een hatchet, Boots of Lightness van Temple of Ikov en een M'speak Amulet van Monkey Madness aan. Deze spullen zijn niet nodig, maar kunnen van pas komen.

Nu ben je op het eiland. Ga in het noorden de poort van de stad door en loop helemaal naar het oosten. Daar kom je een gebouw met drie piraten en een deposit box tegen. Als je nog spullen in je inventory hebt, kun je deze hier naar de bank laten brengen. Je mag namelijk niets meenemen naar Trouble Brewing, maar je mag wel wat aan hebben.

Ligging

Ga nu in een team. Er is een rood team en een blauw team. Bij de westelijke piraat kom je in het rode team, bij de oostelijke in het blauwe. Je kunt ook gewoon bij Honest Jimmy "Join team" doen. Met deze optie gebeurt er hetzelfde als bij de Guthix Portal van Castle Wars: je komt in het team met de minste spelers om het zo gelijk te houden. Soms is een team al vol, dan moet je de andere nemen. Na maximaal twintig minuten wachten begint het spel.

Plattegrond

Het doel is om zoveel mogelijk rum te brouwen. Bij elke fles rum die je maakt, krijg je aan het einde van het spel bonusxp, maar je moet dan zelf wel wat gedaan hebben. Als jijzelf alleen water hebt verzamelt, krijg je deze bonus niet! Voor een fles rum heb je vijf verschillende ingrediënten nodig: 1 bitternut, 1 scrapey bark, 1 sweetgrub, 3 bowls met coloured water en 5 buckets of water nodig.

Om de ingrediënten te verzamelen heb je spullen nodig. Deze spullen zijn te vinden in de toolstore van je basis.

Ingrediënten

In het spel vliegen pirate implings. Die kun je vangen met je blote handen, maar ook met een butterfly net en een impling jar als je die uit je basis hebt gepakt. De pirate implings uit Trouble brewing geven ingrediënten die je nodig hebt bij het maken van de rum en geen spullen die je buiten Trouble brewing wel van pirate implings krijgt.

Scrapey bark

Scrapey bark komt van scrapey trees. Hier heb je geen woodcutting level voor nodig, maar natuurlijk wel een hatchet. Deze is te vinden in de toolstore van je basis. Als je Scrapey logs hebt, moet je daar met je knife het schors van af halen. Er is een kans dat je hier de ziekte van Zogre Flesh Eaters van krijgt waardoor je skills omlaag gaan, maar dat gaat wel weer over en is niet dodelijk.

Scrapey tree

Sweetgrubs

Om sweetgrubs te krijgen moet je raw rat meat hebben. Dit kun je pakken uit de toolstore van je basis. In de bossen naast de gebouwen zijn soms bulten (aangegeven met broodkruimels op de kaart hierboven). Hier moet je je rat meat op doen en krijg je de sweetgrubs. Soms komt er een zwerm sweetflies op je af, dan moet je even een andere plek zoeken. Soms is de bult ook op, dan moet je ook naar een andere bult gaan.

Coloured water

Je hebt twee verschillende kleuren water: rood en blauw. Jij moet water verzamelen dat dezelfde kleur is als het team waar je in zit. Je hebt bloemen nodig om het water te maken. Ze groeien naast het gebouw van de vijand. Je kunt er maximaal vijf meenemen, maar het is ruilbaar. Het kan dus handig zijn als je steeds vijf bloemen aan je teamgenoot geeft, totdat die helemaal volzit. Neem er dan zelf ook nog 5 mee en ga terug naar je eigen kamp. In een van de hoeken is een ketel. Doe daar je bloemen in en haal het gekleurde water eruit door er een bowl op te doen. Je teamgenoten kunnen ook water aftappen.

Gekleurd water heb je nodig als ingrediënt voor de rum, maar ook om bitternuts te gaan halen.

Ketel

Bitternuts

Voor bitternuts heb je gekleurd water nodig. Op de eilandjes zijn bitternut trees. Je bent niet lenig genoeg om die nootjes zelf uit de boom te halen. Daarom moet je aapjes vangen en ze het werk voor je laten doen. Om te laten zien dat de gevangen aap van jouw team is, moet je hem verven met gekleurd water. Daarna moet je hem op een bitternut tree loslaten, wachten totdat je aap er eentje voor je geplukt heeft en hem naar beneden gooit. Let er op dat geen tweede aap van iemand anders in de boom zit, dan gaan ze vechten.

Als je een M'speak amulet hebt, kun je zeggen wat je aapje moet doen. Je kunt hem boos maken zodat hij sneller gaat, of je kunt zeggen dat hij voorzichtig moet zijn, wat de kans vergroot dat je zo'n nootje krijgt.

Bitternut trees

Je kunt maar twee nootjes bij je hebben en deze zijn niet tradeable. Als je probeert drie nootjes te halen, gaat je aapje er van door MET je nootje!

Buckets of water

BucketWater is simpel te krijgen. Naast je kamp is een waterpomp en buckets kan je bij de toolstore halen in je kamp. Vul dus de emmers.

Ingrediënten inleveren voor de rum

Op de eerste verdieping (ladder op dus) van je kamp zijn allemaal hoppers. Hier moet je de ingrediënten indoen. Op de muur zie je een bordje met welk ingrediënt in welke hopper moet.

Hoppers

Aan de bovenkant van je scherm zie je hoeveel ingrediënten er al zijn en hoeveel hout er in de boilers zit. Rechts is ook een flesje die gaat knipperen als er een fles rum klaar is, maar nog niet in de krat zit. Aan het eind van de brewing machine is een lopende band waar die fles rum dan op terecht komt. Je kunt de rum alleen zien als je genoeg ingrediënten hebt verzameld om tenminste één fles te maken. Eén fles levert één punt op.

Boven

Saboteren

Je kunt ook de machine van je tegenstander saboteren, zodat ze niet kunnen brouwen. Pak een torch en een tinderbox van de toolstore en ga naar het kamp van je tegenstander. Je kunt hun brug, bomen, pomp, hoppers en pijpen in hens zetten. Steek je torch aan en doe hem op de onderdelen. Ze moeten het eerst blussen met water, maar dat gaat moeilijk als hun pomp kapot is. Ze kunnen wel nog steeds water uit het meertje in het midden van het veld halen, maar als jij de brug ook nog in brand zet... Na een tijdje gaat het bij sommige dingen wel weer uit, maar dan is het verbrand en moet het gerepareerd worden.

Sabotage

Lumber patches en brug sections kun je maken van hout. Doe het hout op de work bench naast de toolstore doet of haal de spullen in het begin uit de toolstore. In het begin is er van alles 10 beschikbaar.

Je kunt de sabotage voorkomen door stoom in de pijpen te doen. Je moet dan steeds pompen en als iemand bezig is met de pijpen in brand te steken kies je de optie "vent". Dan laat je alle stoom los en zal diegene beschadigd worden. Alles wat in brand stond is dan ook gelijk geblust.

De symbolen aan de linkerkant van je scherm in het spel geven weer of er iets in de brand staat. Het bovenste symbool staat voor de hoppers, het middelste voor de pijpen van de machines en de onderste voor de bruggen.

XP tijdens het spel

BezigheidXP
Buckets of water toevoegen aan hopperGeen
Pirate impling vangen30 Hunter
Coloured water toevoegen aan hopper40 Cooking
Sweetgrub toevoegen aan hopper40 Cooking
Scrapey bark toevoegen aan hopper40 Cooking
Bitternut toevoegen aan hopper80 Cooking
Elk houtje in de boilers40 Firemaking
Voor iedere brand die je maakt50 Firemaking
Plank / brugonderdeel maken op werkbank12,5 Crafting
Elk ding dat je repareert12,5 Crafting
Blussen van een brand50 Firemaking
Aapje vangen15 Agility
Keer op en neer pompen met de preasure10 Strength

De opbrengst

Je krijgt voor elke fles die je team heeft gemaakt 100 crafting xp, 250 cooking xp, 150 firemaking xp en 2 pieces of eight. Om dit te krijgen moet je per fles 1 Scrapey bark, 1 bitternut, 1 sweetgrubs of 3 coloured water hebben verzameld. Je krijgt ook nog extra piecies of eight voor alles wat je gedaan hebt tijdens het spel. "Pieces of eight" is een munteenheid waarmee je kunt betalen bij Honest Jimmy. Hij heeft piratenkleding, een middel waarmee de kans dat je drank met Brewing van Cooking mature wordt met 50% wordt verhoogd (the stuff), een clue scroll (medium) en meer.

PlaatjeVoorraadVoorwerpPrijs
Blue naval shirt10Blue naval shirt100 pieces of eight
Blue tricorn hat10Blue tricorn hat50 pieces of eight
Blue navy slacks10Blue navy slacks100 pieces of eight
Green naval shirt10Green naval shirt100 pieces of eight
Green tricorn hat10Green tricorn hat50 pieces of eight
Green navy slacks10Green navy slacks100 pieces of eight
Red naval shirt10Red naval shirt100 pieces of eight
Red tricorn hat10Red tricorn hat50 pieces of eight
Red navy slacks10Red navy slacks100 pieces of eight
Brown naval shirt10Brown naval shirt100 pieces of eight
Brown tricorn hat10Brown tricorn hat50 pieces of eight
Brown navy slacks10Brown navy slacks100 pieces of eight
Black naval shirt10Black naval shirt100 pieces of eight
Black tricorn hat10Black tricorn hat50 pieces of eight
Black navy slacks10Black navy slacks100 pieces of eight
Purple naval shirt10Purple naval shirt100 pieces of eight
Purple tricorn hat10Purple tricorn hat50 pieces of eight
Purple navy slacks10Purple navy slacks100 pieces of eight
Grey naval shirt10Grey naval shirt100 pieces of eight
Grey tricorn hat10Grey tricorn hat50 pieces of eight
Grey navy slacks10Grey navy slacks100 pieces of eight
Cutthroat flag10Cutthroat flag200 pieces of eight
Guilded smile flag10Guilded smile flag200 pieces of eight
Bronze fist flag10Bronze fist flag300 pieces of eight
Lucky shot flag10Lucky shot flag400 pieces of eight
Treasure flag10Treasure flag500 pieces of eight
Phasmatys flag10Phasmatys flag600 pieces of eight
The stuff10The stuff5 pieces of eight
Rum (rood)10Rum (rood)2 pieces of eight
Rum (blauw)10Rum (blauw)2 pieces of eight

De clue scroll (medium) is niet te koop in zijn normale winkel, daar moet je hem naar vragen. Hij kost 5000 piecies of eight.

Over deze pagina

Geschreven door Poekies en Feppie64, met dank aan Frank, Lunerca en Chris, Mystery en captn connor voor bijdragen aan deze pagina.

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.