Vinesweeper

De naam van Vinesweeper komt van Minesweeper, het spelletje dat in het Nederlands mijnenveger heet. De gnome Winkin heeft zijn ogleroots naar de markt gebracht en boer Blinkin is achtergebleven. Hij heeft simpele instructies gekregen: oogst de velden. Helaas is er een hongerige konijnenfamilie naast het veld komen wonen en nu eten ze de zaden op! De ingehuurde boerenknechten hebben ook nog eens teveel blurberry specials op en nu zijn vergeten waar ze de zaden hebben geplant. Hij heeft dus hard hulp nodig. De boerderij is gelukkig doordrenkt met zo'n soort magie dat door middel van cijfers je laat weten of je dicht bij een zaadje bent. In ruil daarvoor krijg je farming xp of zaden.

Boerderij

Dit spel kun je in elke memberswereld spelen. Er is niets wat je dood kan maken. Je mag geen huisdieren en wezens of pouches van Summoning meenemen.

Je hebt alleen wat geld en een spade nodig. Spades kun je ook bij Mrs. Winkin kopen. Vraag haar om een spade en ze zal je er één voor 5 gp aanbieden. Je hebt ook vlaggen nodig. De eerste 10 krijg je gratis van Farmer Blinkin. Daarna kosten ze 500 gp. Tijdens het spel zul je ogleroots kunnen verzamelen die je tijdens het spel kunt gebruiken.

Je kunt Vinesweeper bij iedere leprechaun, de kaboutertjes bij de farming patches in RuneScape, starten. De leprechauns zullen je naar de boerderij teleporteren. Praat daar als je er voor de eerste keer bent met Blinkin. Hij zal je vlaggen geven, die je in de velden moet planten. Zo kun je er achterkomen waar de zaadjes geplant zijn. In ruil daarvoor krijg je farming xp of zaden bij het winkeltje van Mrs Winkin. Je mag de vlaggen alleen op plaatsen zetten waar zaden zijn. Als je dat niet doet, pikt de boer je vlag in en moet je nieuwe kopen voor 500 gp per stuk.

Het spel

Vinesweeper is niet zo moeilijk, maar je moet wel even nadenken. Ga eerst naar het veld door het overstapje in het hek over te gaan.

Kaart

Je moet nu punten zien te halen, zodat je die kunt inwisselen voor xp of zaden. Het aantal punten dat je tot nu toe hebt, kun je bovenaan je scherm lezen.

Graaf met je spade op een soort hol in de grond. Hiernaast staat een plaatje van zo'n hol. Op de plaats van dat hol zal een cijfer, niets of een kapotgemaakt zaadje (in Mijnveger op de computer een mijn) verschijnen.

Om maar even het voorbeeld van het instructiebordje bij de boerderij in RuneScape te nemen:

 1-1 
11122
 13 2
 1  3
 123 

In het midden van de bovenste rij zit een leeg vakje. Er grenzen dus geen zaadjes aan dat vakje. In de linkerbovenhoek zit echter wel een zaadje. Het cijfer één in tweede vakje van links zegt namelijk dat er een zaadje aan het vakje ligt. Dan moet er dus wel een zaadje in de linkerbovenhoek zitten, ergens anders kan niet meer. Hetzelfde geldt voor de rechterbovenhoek. De cijfers onder de rechterbovenhoek zeggen dat ze aan twee zaadjes liggen. Eén daarvan is in de rechterbovenhoek. Er is er dus nog een over. Het vierde vakje op de middelste rij moet ook een zaadje bevatten. Het eerste vakje van de middel7ste rij bevat geen zaadje, omdat het vakje erboven zegt dat het vakje aan één zaadje grenst. We hebben eerder al ontdekt dat die in de linkerbovenhoek moest zitten. Zo kun je het hele spel uitzoeken.

Als je zeker weet dat er ergens een zaadje ligt, moet je daar je vlag opzetten door de rechtermuisknopoptie te kiezen. Je kunt ook de "Investigate"-optie doen. Dat kost wat tijd, maar de kans is groot dat je er achter zult komen of er wel of niet iets ligt. Soms lukt het ook niet om te bepalen of er wel of niet iets ligt. Als jij je vlag op een punt in het veld hebt neergezet, zal een farmer gaan graven waar jij je vlag hebt gezet. Als er inderdaad een zaadje lag, wordt je vlag ingenomen en krijg jij punten. Het aantal punten dat je krijgt, hangt af van je Farming level. De spelers in de omgeven krijgen ook een beetje van je punten, want zij kunnen meegeholpen hebben door cijfers tevoorschijn te toveren. Je kunt je vlag weer ophalen bij Blinkin. Als er geen zaadje lag, ben je je vlag voorgoed kwijt en verlies je punten. Blinkin kan je weer een nieuwe vlag verkopen voor 500 gp.

Onderzoeken
Onderzoeken
Graven
Graven
Vlag neerzetten
Vlag neerzetten

De vlaggen zullen farmers en konijnen aantrekken. Konijnen moet je natuurlijk niet hebben, die eten de zaden op en maken je vlag kapot. Daarom moet je ze wegjagen door ze ogleroots te voeren. Je krijgt daar 30 xp in Hunter voor.

Beloning

Je kunt je punten inwisselen bij Mrs. Winkin, die in het huisje in het midden van het veld woont. Je kunt je punten inwisselen voor xp. Als je boven de 40 Farming bent, krijg je 1 xp per punt. Als je daaronder bent, krijg je minder. Je kunt ook zaadjes kopen. Kijk in de winkeldatabank om te zien welke zaden ze verkoopt.

Weggaan

Als je de boerderij wilt verlaten, moet je door de portal ten noordoosten van het huisje gaan. Je komt dan weer bij je leprechaun uit. Als je weggaat, bewaart Blinkin de vlaggen voor je. Je krijgt ze weer terug als je terugkomt. De ogleroots leveren 10 gp op bij het weggaan.

Over deze pagina

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.