The Brink of Extinction

Moeilijkheidsgraad: Zeer moeilijk

Lengte: Gemiddeld

Startpunt: Praat met TzHaar-Mej-Ak of TzHaar-Mej-Jeh op het plein in de stad van de TzHaar.

Startpunt op wereldkaart: Het startpunt staat niet op de wereldkaart.

Alleen voor members: Ja

Eisen: Je moet The Elder Kiln hebben voltooid. Je hebt ook 80 Defence, 80 Smithing en 72 Mining nodig. Dit is een grandmasterquest vanwege de lastige gevechten en hoge eisen. Je zult onder andere een monster van level 196 moeten doden, die door verschillende monsters van level 184 geholpen zal worden.

Benodigde spullen: Rune pickaxe of beter, goed armour en wapens in alle stijlen van de combattriangel. De stijlen die je moet gebruiken zijn crush, stab, waterspreuken en bolts. TokKul-Zo is zeer handig voor teleportatie. Ook hit je er meer mee op de monsters.

TzHaar-Mej-Ak en TzHaar-Mej-Jeh zijn blij dat je teruggekeerd bent. Ze hebben je hulp nodig: de TzHaar zijn aan het uitsterven. Sinds jij en Ga'al-Xox bij de Kiln zijn geweest, zijn er alleen nog maar Ga'al uit de eieren gekomen. Ga'al bezitten niet zoals gezonde nieuwe TzHaar de herinneringen en kracht van hun ouders. Er moet actie ondernomen worden: meer Ga'al moeten naar de Kiln gestuurd worden. Daar moeten de zielen van gestorven TzHaar, die in TokKul zitten, in het lichaam van nutteloze Ga'al gestopt worden. Je hebt de weg de vorige keer vrij gemaakt, dus het moet veilig zijn. Ze willen dat je de expeditie naar de Elder Kiln leidt en drie TzHaar kampioenen nieuw leven inblaast. Accepteer de quest.

Geboorte

Je zult eerst TzHaar-Mej-Gek, TzHaar-Ket-Teg en TzHaar-Xil-Kal in het lichaam van Ga'al moeten doen, omdat met hun dood veel kennis en kunde verloren is gegaan. Je krijgt een Communication orb. Daarmee kun je de TokKul van de kampioenen opsporen. Je zult ook drie Ga'al moeten vinden en naar de twee TzHaar moeten sturen.

Activeer de orb. TzHaar-Mej-Ak geeft je de optie om een van de kampioenen of de dichtstbijzijnde Ga'al te vinden. Zodra je de orb opnieuw activeert, zal deze je vertellen of je warmer bent. Hoe warmer de orb is, hoe dichterbij je bij het doel bent. Het maakt niet uit wat je eerst doet.

Zoektocht naar de TokKul en Ga'al

Smelten

Zodra je alle TokKul gevonden hebt en drie Ga'al bereid hebt gevonden om naar het plein te vertrekken, kun je zelf terugkeren naar het plein.TzHaar-Mej-Ak en TzHaar-Mej-Jeh bedanken je en vertellen je dat ze op je zullen wachten bij de ingang van de Kiln. Teleporteer erheen met je TokKul-Zo en ga naar binnen. Kies de optie van de quest.

De Fight Kiln

Je spreekt in de Fight Kiln met TokHaar-Hok. Hij vraagt of jullie klaar zijn om in de heilige lava te duiken, zoals zijn meesters het willen. Daar hebben we echter geen zin in. TokHaar-Hok moet de TokKul van de grote kampioenen van de TzHaar fuseren met de Ga'al. Hij vertelt echter dat de Ga'al te zwak zijn. De kampioenen zullen wel terugkeren naar de heilige lava om TokHaar te worden, maar jullie mogen het wel zelf proberen. TzHaar-Mej-Ak is echter bang dat de TokKul van de kampioenen daarmee verloren gaat. Hij vraagt je om advies. Kies een van de opties.

Je krijgt een filmpje te zien waarin Ga'al-Xox zich niet meer in kan houden en TzHaar-Mej-Ak vermoordt. Ga'al-Xox is boos:TzHaar-Mej-Jeh verschuilt zich achter zijn schijnheiligheid en martelt de onschuldige Ga'al voor zijn eigen welzijn.TzHaar-Mej-Jeh zegt dat ze dit doen om de TzHaar te redden. Ga'al-Xox staat dit echter niet toe: geen van de andere Ga'al zal dezelfde lijdensweg ondergaan als hijzelf. Ga'al-Xox pakt de TokKul op en gaat er vandoor.

Moord

Achtervolging van de Ga'al

Gebruik de orb om de TokKul, en zo ook Ga'al-Xox, te vinden. Dit leidt je naar het zuidoosten van de stad. Zodra je de orb voor de ingang van de grot activeert, zegt TzHaar-Mej-Jeh dat de TokKul zich in de grot bevinden.

Er komt nu een gevaarlijk gedeelte, dus bereid je goed voor. Lees eventueel het volgende stuk vooruit om niet voor verrassingen komen te staan. Je kunt tussendoor de grot verlaten. Na elke kamer bereik je een checkpoint. Als je de grot verlaat en daarna terugkeert, kom je bij je laatste checkpoint uit. Je kunt geen wezens van Summoning meenemen. Als je doodgaat, behoud je alles. Neem slash- en stab-wapens mee, samen met waterspreuken.

Kamer 1

Je ziet dat de poort in het noorden dicht valt. Er komen vier Tz-Kih (level 22) tevoorschijn. Deze zijn zwak tegen stab. Elke keer dat ze jou raken, verlies je 10 prayer points. Dood ze. Loop vervolgens naar het noorden en pak de obsidian mace van de grond en de obsidian sword en knife van de schalen. Leg het zwaard op de schaal aan de oostkant van de deur en de mace op de schaal aan de westkant van de deur. Ga vervolgens door de deur.

Kamer 2

Je zult direct worden aangevallen door twee Tz-Kek (level 45), die op hun beurt weer twee kleinere Tz-Kek los laten zodra je deze verslagen hebt. Deze zijn zwak tegen waterspreuken. Hierna komen er een Tok-Xil (level 90) en een Tz-Kih (level 22). Deze zijn zwak tegen respectievelijk slash en stab. Als je geen prayer wilt verliezen, kun je het beste de Tz-Kih het eerste doden.

Loop, nadat je deze verslagen hebt, door naar het noorden. Je ziet drie standbeelden staan. Ten westen van de poort in het noorden staat een boekenkast. Doorzoek deze. Je komt erachter dat de tunnel waar je je nu in bevindt door een van de eerste TzHaar gegraven is die de Elder Kiln heeft verlaten, op zoek naar een nieuw huis. De tunnel verbindt de stad van de TzHaar met iets wat de TzKot-Zo genoemd wordt: de ring van levend vuur.

De standbeelden moeten tegenover elkaar komen te staan volgens de combattriangel: melee wijst naar ranged, ranged wijst naar magic en magic wijst naar melee. Maak een mooi driekhoekje van de pijlen die verschijnen als je de "check"- of "push"-optie gebruikt.

Kamer 3

Je ziet Ga'al-Xox net weglopen en door de volgende poort gaan. Ga door de poort in het oosten. Je bevindt je op een platform boven heilige lava. Verschillende delen beginnen te gloeien. Ga daar zo snel mogelijk vanaf, anders zul je hoge hit op je krijgen!

Gaal

Je zult achtereenvolgens drie waves van monsters krijgen. De eerste golf bevat:

Zodra je deze monsters verslagen hebt, verschijnen de volgende monsters:

Daarna verschijnt de TokHaar-Ket-Champion. Deze is level 112, valt aan met melee en heeft geen zwakte. Zodra je deze verslagen hebt, dropt hij een maul. Leg deze op de schaal bij de deur. Deze gaat open, waardoor je verder kunt.

Als je wilt, kun je de boekenkast bij de schaal nog lezen. De orbs in die kast bevatten informatie van een architect over de TzKot-Zo. Het is een ronde buis, met beide uiteinden aan de Elder Kiln. In de pijp stroomt heilig lava tegen de klok in. Deze is niet gemaakt door TokHaar of TzHaar. Het houdt de Elder Kiln op temperatuur, puur en vloeibaar. Het platform waar je net was, is onderdeel van de pijp. Het verzamelt lava tot het in een afvoer stroomt. Hierna gaat het verder het systeem in. Uiteindelijk gaat het terug naar de Elder Kiln. Het lava komt via de mond van de Elder Kiln bij het platform. Hier is waarschijnlijk iets verstopt.

Kamer 4

De volgende kamer bevat vier Tz-Kil van level 103. Deze vallen aan met magie en zijn zwak tegen bolts. Loop verder zodra je deze verslagen hebt. Je ziet vier standbeelden en vier schalen staan. Leg de volgende voorwerpen van obsidian op de schalen:

Voetstuk

Kamer 5

Zodra je verder loopt, zie je Ga'al-Xox weer door de volgende deur gaan. Daarna moet je tegen drie Tz-Kih van level 22 vechten. Deze zijn zwak tegen stab. Zodra je ze afgemaakt hebt, komen er twee Tz-Kil (level 103), die zwak zijn tegen bolts, en één YtMej-Kot (level 180), zonder zwakte, tevoorschijn.

De YtMej-Kot geneest zichzelf als hij jou kan raken. Je kunt deze daarom het beste met Magic of Ranged doden. Zet hem vast achter de Tz-Kil, gebruik de ability Asphyxiate om hem te stunnen of zet hem vast achter het muurtje gaan staan.

Zodra je deze verslagen hebt, kun je doorlopen naar het noorden. Daar staan vier voetstukken. Raak er één aan. Let vervolgens goed op. Je zult de volgorde waarin de voetstukken oplichten moeten onthouden en ze daarna in diezelfde volgorde aanraken. De volgorde is voor iedereen anders. Je moet uiteindelijk acht voetstukken onthouden. Als je de puzzel goed hebt gedaan, opent de poort.

Kamer 6

Je komt weer in een kamer met een platform. Dit keer is het moeilijker dan de vorige keer: onder het platform bevindt zich meer heilige lava. Vergeet niet om te letten op de gloeiende delen van het platform! De waves zijn als volgt:

  1. Vier TokHaar-Hur van level 112. Deze zijn zwak tegen waterspreuken.
  2. Eén TokHaar-Ket van level 119 en twee TokHaar-Mej van level 119. Deze zijn zwak tegen respectievelijk waterspreuken en bolts.
  3. Eén TokHaar-Mej en twee TokHaar-Xil. Deze vallen repectievelijk aan met magic en ranged en zijn zwak tegen bolts en crush.
  4. Twee TokHaar-Champions. Deze halen je prayer points naar beneden, let dus goed op.

Pak weer de obsidian maul en leg deze op de schaal. De deur gaat open. Zodra je door de deur probeert te gaan, zegt TzHaar-Mej-Jeh dat het contact tussen jullie niet lang meer zal duren, omdat de spreuk van de communication orb langzaam wegebt. Desondanks voelt hij dat Ga'al-Xox dichtbij is. Jij zult hem moeten arreseteren, zodat de TokKul veilig zijn en hij kan boeten.

Kamer 7

Zodra je door de deur gaat, zul je direct weer aangevallen worden door drie Tz-Kek van level 45. Deze vallen alleen met melee aan en zijn zwak tegen water spells. Deze zullen op hun beurt weer kleinere Tz-Kek van hetzelfde level achterlaten.

In het noorden van de kamer bevinden zich vier schalen. Je kunt ze onderzoeken om te kijken welk van de voorwerpen, die over de grond verspreid liggen, op welke schaal thuis hoort. Er ligt ook een stenen tablet op de grond. Pak deze op. Er staat de volgende informatie op:

Tablet

Hiermee kunnen we de juiste voorwerpen op de juist schaal leggen. Het is voor elke speler anders waar de voorwerpen neergelegd moeten worden. Je kunt wat proberen, maar ook naar de figuur op de grond kijken en aan de hand van de punten aan de figuur en de tekst op de tablet zien wat op elk voetstuk moet liggen.

Hierna zal de deur openen.

Kamer 8

Ga'al-Xox is ons net weer een stapje voor. Je zult het dit keer weer tegendrie Tz-Kil van level 103. Deze vallen aan met magie en zijn zwak tegen bolts. Direct daarna verschijnt een Ket-Zek van level 360 en twee Tz-Kek van level 45 (zwak tegen waterspreuken). De Ket-Zek valt aan met magie en melee, maar als je niet naast hem staat, gebruikt hij alleen magie. Zijn zwakte is bolts.

In het noorden van de kamer wacht een nieuwe puzzel op je. Je kunt de negen onderdelen draaien. Doe dat. Je zult het onderstaande teken moeten maken:

Figuur

Kamer 9

We bevinden ons weer in een kamer die nu wel erg herkenbaar wordt. Lees eerst het volgende stukje even door. Ondanks dat de deur open staat, is dat geen goed teken. Als je daar door gaat, kom je namelijk bij de ingang van de Fight Kiln uit. Je zult dus weer op de platformen moeten staan.

Op dat platform zie je Ga'al-Xox staan. Hij probeert aan een wiel te draaien. Praat met hem. Hij vertelt dat jullie je bij de mond van circulatiekanaal bevinden, dat bedoeld is om de heilige lava van de Kiln door de de stad van de TzHaar te laten stromen. De TokHaar hebben de mond afgesloten, waardoor de vulkaan afkoelt. Zonder de hitte van de Kiln kunnen de eieren van de TzHaar niet juist uitgebroed worden, waardoor ze geboren worden als Ga'al. Als de lava weer kan vloeien, is de stad heet genoeg om uit de eieren van gezonde, nieuwe TzHaar te komen.

Draaien

TokHaar-Hok heeft Ga'al-Xox verteld over de circulatie van lava en hoe ze de sluizen geïnstalleerd hadden om er voor te zorgen dat de lava stopte met stromen. TokHaar-Hok zei dat als Ga'al-Xox geduld zou hebben, het einde van de TzHaar nabij zou zijn. Dan zouden de Ga'al vrij zijn om hun eigen leven te leiden. Maar Ga'al zijn geen TokHaar en zeker niet zo geduldig als TokHaar. Hun leven wordt bedreigd door de TzHaar. Ga'al-Xox wilde zijn lotgenoten beschermen tot ze de kracht hadden om zichzelf te beschermen. Hij is niet geheel tegen de TzHaar, maar wil gewoon dat Ga'al niet als oud vuil worden behandeld worden.

Draai aan het oostelijke wiel. TokHaar-Hok komt tevoorschijn. Hij zegt dat Ga'al-Xox hem teleurgesteld heeft: ze hebben deze kamer niet voor niets verzegeld. Als je een gevecht wil, kun je een gevecht krijgen.

Je komt voor de krachtige TokHaar-Hok van level 155 te staan. Hij heeft geen zwakte en valt alleen aan met melee, maar roept wel verschillende hulpjes op. Je kunt de ranger het beste doden. Daarna zullen er alleen meleeërs komen, die niet zo veel hitten. Richt je na de ranger alleen op de TokHaar-Hok. Protect from melee is ten strengste aangeraden; zonder zul je het niet lang vol kunnen houden. Het is belangrijk om ability's te gebruiken die TokHaar-Hok stunt, zodat hij niet naar het lava kan lopen om zichzelf te genezen. Dat zal hij voor het eerst doen wanneer hij nog maar 50% van zijn lifepoints over heeft. Hij zal roepen dat hij dat gaat doen. In de monsterdatabase kun je meer informatie over het verslaan van TokHaar-Hok vinden.

Het is handig om tijdens de gevechten auto-retaliate uit te zetten. Zo zul je niet automatisch naar een monster toerennen dat boven een gloeiend platform staat.

Dood

Na het gevecht noemt TokHaar-Hok je een waardige tegenstander. Hij zegt dat de TokHaar zich terug zullen trekken in de Elder Kiln. Daarna zie je dat de heilige lava weer gaat stromen. De stad zal spoedig weer gloeiend heet zijn. Praat met Ga'al-Xox. Wat resteert is de TokKul in de heilige lava te gooien; het is de enige manier om de lijdende doden van hun kwelling te verlossen. Je moet TzHaar-Mej-Jeh overtuigen om jullie in de Elder Kiln te ontmoeten.

Terug in de Elder Kiln

Verlaat de ruimte, teleporteer met je ring terug naar het plein van de stad en praat met TzHaar-Mej-Jeh. Hij vertelt dat de TzHaar-Mej bij de broedplaats vertellen dat er gezonde TzHaar geboren worden. Nadat je je verhaal hebt verteld, zegt TzHaar-Mej-Jeh dat je bij de TzHaar in het krijt staat. Daarna vraagt hij naar Ga'al-Xox. Je vertelt dat hij jullie in de Elder Kiln wilde ontmoeten. Tzhaar-Mej-Jeh gaat er direct heen.

Teleporteer zelf ook naar de Elder Kiln en ga naar binnen. Daar ontmoet je, naast TzHaar-Mej-Jeh, ook Ga'al-Xox en TokHaar-Hok. Laatstgenoemde heet je welkom en vertelt nogmaals wat voor eer het was om tegen je te vechten. Hij heeft veel van je geleerd en wil zelfs meer van je leren. Ga'al-Xox heeft het over andere zaken: TzHaar-Mej-Jeh wil de lichamen van de Ga'al nog steeds gebruiken om te dienen als gastheer voor de dode TzHaar. Voor TzHaar-Mej-Jeh is dat logisch: de Ga'al zijn veel nuttiger om als gastheer voor de doden te dienen dan te verspillen in de Fight Pit. Ga'al-Xox kan niet geloven dat TzHaar-Mej-Jeh niet begrijpt dat de herinneringen van TzHaar-Ket-Yit'tal gevangen zitten en lijden in zijn lichaam.

TokHaar-Hok

TokHaar-Hok wil nog wel een keer helpen, op één voorwaarde: dat de TokHaar vaker met jou kunnen vechten om van je te kunnen leren. Daarna zie je een filmpje waarin de heilige lava over Ga'al-Xox vloeit, waardoor ook TzHaar-Mej-Ak in zijn lichaam zit. Hij is eerst verheugd, maar daarna teleurgesteld omdat hij gevangen zit in het lichaam van een Ga'al. TzHaar-Mej-Ak lijdt zichtbaar en hij smeekt om hem te doden. TzHaar-Mej-Jeh vraagt of TzHaar-Mej-Ak terug is uit de dood of slechts een herinnering in het lichaam van de Ga'al is. Zijn antwoord is dat hij nooit gestorven is; elke TzHaar die ooit geleefd heeft lijdt aan druk en pijn. Hij zegt dat jullie de TzHaar moeten bevrijden door de TokKul in de heilige lava te gooien. Ze zitten gevangen TokKul, maar kunnen hun stille geschreeuw daardoor niet uiten. TzHaar-Mej-Jeh is eindelijk overtuigd dat de TzHaar de gevangen zielen niet kunnen gebruiken als munteenheid.

Stroom

Als TokHaar-Hok aan Ga'al-Xox vraagt om hem in de heilige lava te gooien, zegt hij dat zijn werk nog niet gedaan is: wat gaat er met de Ga'al gebeuren? TokHaar-Hok is wreed: hij kan niet bedenken waarom de Ga'al het redden waard zijn. TzHaar-Mej-Jeh zegt dat de TzHaar zich over de Ga'al zullen ontfermen, zodat ze hun eigen lot kunnen smeden. Ga'al-Xox bedankt hem en zegt daarna ook klaar te zijn om te sterven. Hij wil jou ook bedanken.

Laatste plaatje

Je ziet een filmpje waarin Ga'al-Xox onder de heilige lava gaat staan en vredig sterft. Daarna word je bedankt voor alle daden die je hebt gedaan om de TzHaar te beschermen. Je bent achter het complot gekomen dat de TzHaar zou vernietigen en hebt de oorzaak van de geboorte van de Ga'al gevonden. Uiteindelijk heb je de TokHaar teruggedrongen naar de Kiln en de hitte teruggebracht in de stad van de TzHaar. Je bent meer dan een JalYt; je bent nu een echte TzHaar!

Beloning: 100.000 Mining en keuze uit 275.000 Attack, 275.000 Strength, 275.000 Defence, 275.000 Ranged of 275.000 Magic xp. De skill waarin je xp kiest, moet minimaal level 80 zijn. Je krijgt toegang tot de TokHaar Fight Cauldron, waar je tegen monsters van de TokHaar kunt vechten om obsidian shards te verzamelen. Deze kun je met 80 Smithing omsmelten tot obsidian armour. Met 85 Smithing kun je de hele set maken. Verder krijg je de TzHaar-titel en kun je nu met de TokKul-Zo ook naar de Fight Cauldron teleporteren. Je krijgt ook nog twee keys voor Treasure Hunter.

Quest points: 3

Quests waarvoor je deze quest nodig hebt: Geen

Over deze pagina

Geschreven door Noob, met dank aan Robbom, Simone-ness, Olivier 1337, Bloeddhabeer, ISplitMySoul, Meulendijks4, europa 1, kaimon1111, pasman6 en pray 4 all voor bijdragen aan deze pagina.

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.