Do No Evil

Moeilijkheidsgraad: Moeilijk

Lengte: Lang

Startpunt: Praat met Leela in Draynor Village en laat je naar Senliten brengen. Als je dat al eens hebt gedaan, zul je op eigen gelegenheid naar Senliten moeten.

Startpunt op wereldkaart: Bekijk de plaats van het startpunt op de wereldkaart.

Alleen voor members: Ja

Eisen: Je moet Animal Magnetism, Dealing with Scabaras, Desert Treasure, Missing My Mummy, Recipe for Disaster - Awowogei op Ape Atoll, Shadow of the Storm en Smoking Kills hebben voltooid. Je hebt ook 50 Ranged, 64 Construction, 68 Crafting, 70 Magic en 70 Thieving nodig. Senliten moet 100% hersteld zijn. Ook moet je drie apen met hoge levels kunnen doden, waarvan de hoogste level 98 is. Tegenwoordig zijn de apen vrij zwak en heb je ze dus vrij snel dood. Wanneer je Ictlarin's Little Helper met Prince Ali Rescue hebt gedaan, moet je ook Diamond in the Rough doen.

Benodigde spullen: Gorilla greegree, Ring of Charos (a), Ava's accumulator, een kat, 6 teak planks, 10 bolts of cloth (te koop bij de sawmill), een zaag, een hamer (mogen beide aan je toolbelt), 3 knives, 3 ropes, desert shirt, desert robe, desert boots, 3 waterskins (4), 10 bananen, m'speak amulet, ghostspeak amulet, m' amulet mould (tijdens de quest te koop), runes voor ice burst of beter uit de Ancient magicks, wat geld (rond de 10.000 gp), masked earmuffs of (full) slayer helmet, wapens en armour (stijl naar keuze), wat voedsel en eventueel potions om je stats te verhogen en je prayer points te herstellen. Extra waterskins of een enchanted water tiara zijn handig.

Leela is blij je te zien en vraagt of je mee wilt op haar reis naar de Pharaoh Queen om over je Scabarite-avontuur te praten. Zeg ja. Je zult nu bij faraokoningin Senliten komen. Na een lang gesprek tussen Leela en Senliten mag jij vertellen dat de Scabarites door de Devourer misleid zijn en Sophanem probeerden te verwoesten. Senliten zegt dat het woestijnrijk in groot gevaar verkeerd. Ze vraagt of ze op jouw hulp kan rekenen als ze die nodig heeft. Zeg ja.

Senlithen

Vraag nu of Senliten hulp nodig heeft. Ze vertelt je eerst een verhaal over toen ze nog drie of vier was. Ze speelde in de bossen die er toen nog waren en ontsnapte aan haar bewaakster. Toen ze een jakhals tegenkwam, werd ze door apen gered. Vraag waar ze met dit verhaal heen wil. Ze wil weten wat er met de apen gebeurd is, nu er geen bossen meer zijn. Je vertelt dat ze uitgestorven zijn. Senliten zegt dat de apen terug moeten keren en daar moet jij voor zorgen.

Je vraagt waarom het zo belangrijk is dat de apen terugkeren. Ze zijn gerelateerd aan de godin Apmeken. De sfinx en Jex in Sophanem kunnen hier meer over vertellen.

Ga naar Sophanem. De sfinx is aan de noordkant van de piramide in het zuiden. Ze zal alleen tegen je praten wanneer je een kat achter je aan hebt. Zeg dat je meer wilt weten over de goden van de Menaphites. Vraag haar naar de minor god Apmeken. Het is de godin van vriendschap en grappen en heeft een apenhoofd. Tijdens Tumekens droom rende ze op zijn schouders, waarna hij een godin van haar maakte.

Praat nu met Jex in het noordoosten van de stad. Vraag hem naar de lagere goden, met Apmeken in het bijzonder. Ze is kwetsend, speels en onberekenbaar, maar de favoriet van Jex. Hij gelooft dat ze er niet meer is, aangezien ze geen goede daden meer verricht. Vraag nu alles. Je zult nu een melding krijgen dat je weet waarom apen zo belangrijk waren.

Jex

Ga terug naar Senliten. Ze vertelt je dat de apen echt terug moeten komen en dat jij daarvoor moet zorgen.

Neem je gorilla greegree en m'speak amulet mee en zorg ervoor dat je ongeveer 20 lege plekken in je inventory hebt. Ga naar Ape Atoll. Loop naar de tempel in het noordoosten en praat daar met de drie wijze apen in het noordwesten. Zeg dat je apen zoekt om de Kharidian desert opnieuw te bevolken. Ze kijken je vol ongeloof aan. Apen horen niet in de woestijn. Je vertelt over Apmeken. Ze zeggen dat zij een mensengodin is. Nu weten ze dat jij een mens bent. Geef toe. Ze geloven niet dat je een greegree gebruikt en willen je mensenvorm zien. Dat kan niet als die bewaker kijkt. Je moet hem dus afleiden.

Drie apen

Praat met de bewaker. Hij heeft het wel erg veel over bananen. Loop naar de bananen in het noordoosten van de tempel en stop je hele inventory vol. Je moet nu een pad maken naar de kist, zodat de bewaker het spoor gaat volgen en uit de kist gaat eten. Dat is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Als je dicht bij een dikke gorilla een banaan legt, peuzelt die hem zelf op. Je moet de gorilla's ontwijken. Dat kan door de bananen zo te leggen:

Route

Zorg ervoor dat tussen elke banaan twee á drie vakjes liggen. Als bananen te dicht of te ver bij elkaar vandaan liggen, zal de bewaker het pad niet kunnen volgen en terug gaan naar zijn positie. Het pad maken zal héél vaak mis gaan. Bananen verdwijnen na loop van tijd.

Als je de aap eindelijk bij de kist hebt gekregen, moet je in gorillavorm met de apen praten. Daarna moet je je greegree uitdoen en weer praten. Vervolgens willen ze dat je weer je greegree aandoet. Nu geloven ze je, maar willen een quizje doen om te kijken of je echt veel van Apmeken weet en niet iemand bent die ze in de val wilt lokken. Zeg "baboon head" en "on the monkey's shoulder". Nu ben je geslaagd voor hun test.

In het noordoosten van het eiland of het zuidoosten van de stad zit Awowogei op de troon. Praat met hem. Je vertelt hem dat je apen zoekt die in de Kharidian Desert willen gaan wonen. Awowogei vraagt waarom ze zich in mensenlanden moeten vestigen. Zeg dat de grootste apenkolonie ooit moet worden gebouwd. Hij wil weten wat je in de woestijn voor handel kunt drijven. Kies voor chocoladeijsjes uit Nardah. Hij wil een chocoladeijsje in de vorm van een aap zien.

Koop voor je weggaat een m'amulet mould in het craftingwinkeltje.

Ga naar Nardah. Rokuh kan een speciaal apenijsje voor je maken, maar daar heeft hij wel je m'amulet mould en 1.000 gp voor nodig. Geef die. Hij maakt het ijsje voor je, maar vertelt je dat je niet met het ijsje mag teleporteren. Dan gaat hij kapot. De apenvorm kan de magie die ervoor zorgt dat het ijsje niet smelt, niet goed bewaren.

Rokuh

Je moet het ijsje nu veilig naar Ape atoll zien te brengen. Via ice-spreuken van Ancient Magicks moet je het ijsje bevroren zien te houden. Je zult geregeld in je chatvenster zien dat je ijsje gaat smelten. Dan moet je op het ijsje klikken en een ice-spreuk kiezen. Vervolgens kun je verder lopen. Je mag niet met het ijsje teleporteren. Dat betekent dat je naar de Grand Tree zult moeten lopen. Het is mogelijk om charter ships of de eagles, kleedjes mogen ook gebruikt worden. Fairy rings, juwelen, spreuken en spirit trees zijn verboden. De gnome glider is vanwege een aswolk buiten werking. Een efficiënte manier om dit te doen is om via kleedjes naar de Shantay Pass te gaan. Praat hier vervolgens met Shantay en zeg dat je een outlaw bent zodat je in de cel wordt gezet. Zeg dan dat je graag naar Port Sarim gestuurd wilt worden. Breek daar de celdeur open en ga richting de Crafting guild in het noordwesten. Neem hier, als je Enlightened Journey hebt gedaan, de heteluchtballon naar de Grand Tree. Mocht je toegang tot Prifddinas hebben, dan kun je een chimp ice enhancer gebruiken zodat jouw ijsje langzamer smelt.

Vraag Daero in het oosten van de eerste verdieping van de Grand tree of hij je naar Waydar kan brengen, die je vervolgens naar Crash Island vliegt. Lumbdo zal je naar Ape Atoll varen. Als je vanaf nu je ijsje verliest, krijg je een nieuwe.

Zorg ervoor dat je levend met het ijsje bij Awowogei komt. Hij zal het ijsje opeten en het geweldig vinden. Je krijgt een vat vol apen mee om een kolonie te stichten.

Ga eerst bij de drie wijze apen in de tempel langs. Ze vertellen je dat je tussen de "camel humps" moet gaan staan. Dat is op de volgende plaats:

Locatie

Open hier het vat. De apen zullen nu naar buiten gaan. Praat met de drie apen. Ze willen op het netwerk van magische tapijten worden aangesloten.

Ga een praatje met Ali Morrisane in Al-Kharid maken. Hij wil in eerste instantie niet helpen, tenzij je je charmes met de Ring of Charos (a) in de strijd gooit. Ali vertelt dat zijn neefje met een tapijt in een zandstorm verstrikt is geraakt en Ali hierdoor veel goederen is kwijtgeraakt. De kisten waren van staal. Ava uit Draynor Village weet daar wel raad mee. Vraag Ali eerst nog wat de route van het tapijt was. De goederen zijn ten noorden van de apen kwijtgeraakt.

Breng de voorbeeldkist van Ali naar Ava in Draynor Manor. Stop ook je accumulator in je inventory. Op je rug dragen werkt niet. Zeg Ava dat je een metaaldetector wilt. Ze zal je accumulator upgraden. Als test verbergt ze de krat in de tuin van Draynor Manor. Je moet hem opgraven.

Pak een spade uit de oostelijke kamer, ga de tuin in en loop naar de fontein in het zuidwesten. Ga naar het noordoosten van de fontein. Je zult Bwuk! in je chatvenster zien verschijnen. Hoe dichter je bij de krat komt, hoe meer Bwuk!'s op één regel verschijnen. Bij "Bwuk! Bwuk! Bwuk! Bwuk!"moet je graven. Als je een metalen platebody aanhebt moet je die uitdoen omdat hij het magnetisme van Ava's device verstoort. Ga weer naar Ava en ze zal je krat innemen.

Reis nu weer naar de woestijn. Zoek ten noorden van de apen naar vijf kratten. Soms zal er een scarab verschijnen die je eerst moet doden. Magic werkt daarbij goed. Pas daarna kun je het krat opgraven. Bewaar alle gems die je krijgt, die heb je straks nodig.

Kratten

Als je alle kratten hebt gevonden, moet je de gevonden tapijten aan de drie apen geven. Nu zal de route zijn opgezet. Wanneer je nogmaals met de apen praat, krijg je een boek. Hier staat alles in wat moet gebeuren. Je kunt het magische tapijt gebruiken om snel van en naar de bank te gaan.

Om een stal te bevoorraden moet je alle spullen van de stal in één keer meenemen.

Ga nu weer naar de apen. Praat twee keer met ze. Ze willen dat je monkey knives steelt, zodat ze zichzelf kunnen verdedigen. Om de monkey knives te stelen, moet je een gorilla zijn. Je kunt ze in het gebouw ten oosten van het monkey child uit Monkey Madness stelen. Sla ze eerst met de "Punch"-optie neer en beroof dan hun zakken. Ze zullen niet altijd monkey knives geven.

Stelen

Geef zes monkey knives aan de apen in de woestijn en praat met ze. Nu zijn ze tevreden.

Ga terug naar Senliten. Zodra je daar komt, zie je Osman. Hij is boos op Leela, die zijn orders niet heeft opgevolgd en in plaats daarvan met apen speelt. Osman gaat weg. Zeg de twee overgeblevenen dat de apenkolonie is gesticht. Senliten bedankt je, maar maakt haar zin niet af. Vraag wat er aan de hand is. Je moet snel terug naar de kolonie. Het tapijt werkt niet meer, je zult moeten lopen. Neem wel je ghostspeak amulet mee.

Wanneer je aankomt, is de boel verwoest. Inspecteer een lijk. Nu zal een dode aap verschijnen. Je kunt alleen met via een ghostspeak amulet met geesten praten, maar met apen alleen via een m'speak amulet. Doe beide amuletten op elkaar. Je hebt nu een "cramulet".

De geest vertelt dat de drie apen zijn ontvoerd. Eén zit er bij de banshees in Pollnivneach. We moeten ze gaan bevrijden.

Dode aap

Ga naar de bank en maak je klaar voor het gevecht met een aap van level 98, die met magic en melee aanvalt. Je moet in ieder geval masked earmuffs of een (full) slayer helmet meenemen. Als prayer moet je Protect from magic aanzetten, niet melee! Loop nu naar de put in Pollnivneach en ga naar beneden. Loop door naar het noorden. Hier is Leeuni. Dood haar. Hierna zal Apmeken verschijnen en zul je Iwazaru naar de kolonie brengen.

Praat nu weer met de dode aap. We zullen bij de Kalphite Queen in de buurt moeten vechten. Het is aangeraden deze aap met Ranged te doden, aangezien de melee-aanval zeer sterk is. De aap valt ook aan met Magic. Beide aanvallen kunnen je prayer verlagen.

De fairy ring van de ring bij de Kalphite lair is BIQ. Neem twee ropes mee en ga naar het gat van de Kalphite Queen in de woestijn. Hang er een touw in en loop helemaal naar het einde van de grot. Hier is weer een gat waar je een touw in moet doen.

In de grot waar je nu komt, zit in het zuidwesten de Kalphite Queen. In het noorden zit een gat in de muur. Ga hierin. Je zult Ayuni ontmoeten. Het is een trage aap. Zet Protect from Magic aan, val aan met Ranged en let goed op je prayer points. Zorg ervoor dat je niet tegen de muren aankomt of bij de aap komt. Bij de muren kun je weinig kanten oprennen en als de aap bij je komt, zul je veel hits op je krijgen.

Wanneer Ayuni dood is, moet je met Mizaru praten. Hij vertelt het levensverhaal van de drie wijze apen. Toen hij klein was, waren er twee goden: Apmeken en Amascut. Apmeken was de godin van vriendschap, Amascut van verwoesting. Eeuwen lang bemoeide Amascut zich niet met Apmeken, aangezien ze Apmeken te zwak vond. Op een gegeven moment zorgden drie lagere goden voor vrede tussen Menaphos en Al-Kharid, waardoor Amascut woedend werd en Apmekens zicht, gehoor en spraak wegnam. Deze stopte ze in de monsters die moet of moest doden en stuurde de monsters op de apen in de woestijn af. De drie wijze apen waren de enige overlevenden en gingen via Karamja naar Ape Atoll. Kies ervoor terug te gaan naar de kolonie.

De dode aap vertelt dat je naar Uzer moet. Achter de portal in het oosten van het ondergrondse gebouw dat daar is, huist Eruni van level 90. Je kunt deze aap met een stijl naar keuze aanvallen. Je moet zelf Protect from magic aandoen. De aap zal lesser demons oproepen die je moet doden voordat je de aap kunt doden. Op volle lifepoints komt één lesser demon, op driekwart twee, op de helft drie en op een kwart vier. Je kunt eventueel de lesser demons naar de zijkant lokken, achter een pilaar gaan staan en Protect from Melee aanzetten, aangezien de aap je niet kan bereiken. Dit is een van de gemakkelijkst te doden apen, maar duurt wel het langste.

Aap dood

Praat met Kikazaru als je met Eruni klaar bent. Je zult naar de kolonie gaan. Nu vertellen de apen dat ze altijd al naar de woestijn terug hadden willen gaan en dat jij de kans daarvoor was. Vraag naar Apmeken. Die zal hoogstpersoonlijk langskomen, hoewel de apen haar niet kunnen zien.

Keer terug naar Senliten. Ze is blij dat Apmeken terug is en je quest is voltooid.

Beloning: 50.000 Magic, 50.000 Thieving, 40.000 Crafting en 30.000 Construction xp. Je kunt nu ook cramulets maken. Tijdens de quest combineer je een m'speak amulet en een ghostspeak amulet tot een cramulet. Je kunt hier nog een catspeak amulet (zonder betovering) en camulet bij doen. Er is voortaan ook een apenkolonie in de woestijn, met verschillende stalletjes en een nieuwe gratis route met de magische tapijten. Ook kun je nu Ayuni, Leeuni en Eruni in de Dominion Tower bevechten, wat een vereiste is voor o.a. de goliath gloves). Twee keys voor Treasure Hunter.

Quest points: 1

Quests waarvoor je deze quest nodig hebt: Our Man in the North, Achievements van de Desert - Moeilijke taken, Achievements van de Desert - Elitetaken


Extra informatie

Na de quest kun je nog meer ijsjes naar King Awowogei op Ape Atoll brengen, je krijgt dan een beloning. De beloning kan bestaan uit een dragon scimitar, banaan en death en blood runes. Om de vijf leveringen zal de koning je kolonie uitbreiden. Na 10, 15 en 20 leveringen zet de koning drie apenbeelden in je kolonie en na 25 leveringen zullen de monkey guards vervangen worden door monkey knife fighters. Je kunt deze apen niet in de kolonie bestelen, daarvoor moet je op Ape Atoll zijn.

Je kunt met Ava's Alerter ook nog een elite clue scroll opgraven, daarvoor heb je een schep nodig. De clue scroll ligt begraven in Tirannwn, Meiyerditch, op de Iceberg of op Lunar Isle. Voor Tirannwn moet je Regicide voltooid hebben. Voor Meiyerditch is dat Darkness of Hallowvale, voor de Iceberg Cold War en Lunar Isle Lunar Diplomacy.

Over deze pagina

Met dank aan Rallim, Burn the Sof, Kweet Vaniks, Bowi, Ludo van Alst, NL Judaica en Spartur voor bijdragen aan deze pagina.

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.