The Light Within

Moeilijkheidsgraad: Zeer moeilijk

Lengte: Lang

Startpunt: Praat met Eluned bij de sawmill in het Ithell-gedeelte van Prifddinas. Het Ithell-deel is in het westen van de stad.

Startpunt op wereldkaart: Het startpunt staat niet op de wereldkaart.

Alleen voor members: Ja

Eisen: Je moet Fate of the Gods, Meeting History, Plague's End, The Temple at Senntisten en The World Wakes hebben voltooid. Je hebt ook 80 Agility, 80 Crafting, 80 Divination, 80 Herblore, 80 Prayer, 80 Slayer en 80 Woodcutting nodig. Je moet minstens één monster van level 112 kunnen verslaan.

Benodigde spullen: Enchanted key, exoskeleton headband, exoskeleton torso, exoskeleton legs, exoskeleton bracers, Grand defence potion (6), 3 light cores, een rope en glarial's amulet. Een sixth-age circuit is handig. Combat uitrusting, voedsel en potions zijn handig maar niet perse nodig.

Eluned vertelt dat er iets aan de hand is met de stad: hij beeft. De kristallen lijken naar het fragment van Seren getrokken te worden, alsof Seren zichzelf probeert te herstellen. Je wordt gevraagd om naar de Tower of Voices te gaan, in het midden van de stad. Daar zul je de leiders van de elvenclans ontmoeten.

Eluned

Ga in de Tower of Voices omhoog. Hier besluiten de elvenleiders dat Seren hersteld moet worden om de bevingen te laten stoppen en te voorkomen dat de bevingen de stad verwoesten. Laat de stemming beginnen en stem voor. Je zult je Enchanted key moeten laten aanpassen door Lady Trahaearn zodat je terug in de tijd kunt gaan en erachter kunt komen hoe je Seren weer bij elkaar brengt.

Na de betoveringen van Lady Trahaearn moet je de instructies van de sleutel opvolgen. Je zult naar de rustplaats van Guthix ten noordoosten van Ardougne worden geleid, waar je tijdens The World Wakes al bent geweest. Ga naar beneden tot achter het altaar. Het is ook mogelijk hier direct heen te teleporteren met je sixth-age circuit.

Wrijf hier over je enchanted key. Je gaat terug in de tijd om met Guthix te praten. Zeg tegen Guthix 'I need to restore Seren'. Guthix vertelt dat het mogelijk is Seren te herstellen en er een bijzondere elf is die veel weet over kristallen bezingen. Ga na het gesprek naar het westen. Praat daar met Haluned, de tweelingzus van Eluned. Zij blijkt door Seren te zijn gestuurd om uit te zoeken waar Guthix mee bezig is. Praat nadat Haluned is vertrokken weer met Guthix. Eenmaal erachter te zijn gekomen wat je nodig hebt om Seren te herstellen, ga je terug naar je eigen tijd. Ga nu terug naar de Tower of Voices.

Guthix

In de toren wordt duidelijk dat je alle kristallen moet vinden die de kern van Seren vormen, aangevuld met vervangende kristallen voor de missende delen. Praat met elke clanleider om informatie te krijgen over de belangrijkste kristallen.

Amlodd en Hefin

Ga met drie light cores naar de kerk in het Hefin gebied. Daar zul je een ritueel moeten doen met Lady Hefin en een paar monniken. Doe de houding die Lady Hefin aanneemt na. Zeg daarna de woorden in de juiste volgorde na zoals zij dat deed. Dit proces moet je in totaal drie keer doen. Het is hierbij handig om pen en papier te gebruiken. Eerst moet je drie poses nadoen en dan drie woorden onthouden, daarna vier en tenslotte vijf.

Kristal schoonmaken

Trahaearn en Ithell

Ga voor dit kristal naar Lletya. Ga bij het grote standbeeld de waterput in en draag je Trahaearn exoskeleton set. De bewaker zal denken dat je Lady Trahaearn bent, maar stelt je voor de zekerheid nog wat vragen. Je set is gemaakt van runite, de man van Lady Trahaearn is Cynog, er zijn vijf Seren stones in de clan en "the future is doomed". Pak vervolgens het kristal.

Trahaearn en Ithell-kristal

Meilyr en Crwys

Voor dit kristal moet je een potion maken, met als basis je grand defence potion. Het eerste ingrediënt vind je ten westen van de Tirannwn lodestone. Als je door de dense forest gaat, vind je in het zuidwesten een rode paddenstoel. Dit is de bloodcap mushroom die je nodig hebt.

Het tweede ingrediënt kun je bij Coeden halen. Dat is de pratende boom in het Crwys district, waar je Ivy kan hakken. Hij vertelt je een lang verhaal en je moet proberen wakker te blijven door op de rondzwevende boeken te klikken. Na het hele verhaal krijg je de wintercap mushroom.

Gebruik beide ingrediënten in de Grand defence potion en je krijgt een Elixer of Revealment. Gebruik deze nieuwe potion op een actieve crystal tree. Een inactieve crystal tree wijst de kant op waar de actieve tree is. Bij Woodcutting vind je de locaties van alles crystal trees. Als je geen zin hebt om de actieve tree te zoeken, kun je met een skill portal in de tuin van de Max Guild naar de actieve crystal tree teleporteren. Zodra je de potion op een van de shards van de boom gebruikt, zal er een grot verschijnen. Ga erin en pak het kristal.

Crystal tree

Iowerth en Cadarn

Zorg er voor dat je het boek Baxtorian's journal, dat Arianwyn je gegeven heeft, gelezen hebt.

Ga naar de Baxtorian Falls met glarial's amulet en een rope. Vaar met het vlot naar het midden van de rivier, gebruik je touw op de steen die verderop in de rivier ligt en gebruik je touw vervolgens op de dode boom. Doe je amulet aan en betreed de grot. Doorzoek in de oostelijke kamer de opgestapelde kratten voor een sleutel. Hiermee kun je door de deuren in de westelijke kamer. Klik nu op het standbeeld van Baxtorian. Wanneer je Arianwyns boek hebt gelezen, zal Baxtorian tot leven komen en hij zal het beeld van Glarial in een kristal veranderen. Pak dit dus op. Ook leert hij je een kwart van het lied dat nodig is om Seren te herstellen.

Kristallen terugbrengen

Met deze kristallen moet je terug naar de bovenste verdieping van de Tower of Voices, waar eerst je een cutscene krijgt met Seren. Hierin leer je het tweede deel van het lied. Ga vervolgens echt naar boven en geef de kristallen aan de clanleiders waar ze bij horen.

De clanleiders komen erachter dat er nog kristallen missen. Eén ervan, die met het duistere deel van Seren, kun je vinden in de grote bibliotheek van de elven.

De grote bibliotheek

Om in de grote bibliotheek te komen, moet je met Morvran praten. Morvran is de Slayer master die je in het Iorwerth-deel van de stad kan vinden. Loop als je binnen bent door naar de andere kant en ga daar door de deur. Nu kom je in de bibliotheek. Dit is het gebied waar je voorheen de Dark Lord hebt verslagen. In het zuidwesten van deze kamer ligt het kristal. Je kunt nu kiezen of je dit kristal meeneemt of de afgrond in gooit. Ga vervolgens terug naar de Tower of Voices.

Dark Seren shard

Tarddiad

De clanleiders zijn het erover eens dat je naar Tarddiad moet via de World Gate om extra kristallen te zoeken die energie van Seren bevatten. Zorg dat je voor dit deel armour, wapens, eten en potions bij je hebt.

Ga naar de World Gate ten zuiden van Eagles' Peak en draai er aan tot de poort een 1 aangeeft. Het ziet er letterlijk uit als een 1. Als dit is gelukt kun je door de poort en ga je Tarddiad in. Hier leer je opnieuw een deel van het lied.

World gate

Als je verder loopt, word je aangevallen door een Shapeshifter. Ze vallen aan met alle drie de aanvalsstijlen. Je kunt dus goed je prayer door blijven wisselen! Aan hun wapen kun je zien waarmee ze aanvallen: een zwaard voor melee, een boog voor ranged en lege handen voor magic. Als ze in een stekelige bal transformeren, rollen ze door je heen en kunnen ze 2000 hitten.

In Tarddiad zul je 50 kristallen moeten verzamelen. Dit kun je op twee verschillende manieren doen. De eerste manier is om de Shapeshifters te verslaan, iedere keer krijg je 2 kristallen. De andere manier is om te skillen in het gebied. Iedere 3 fragments kunnen tot 1 kristal gemaakt worden bij een elf genaamd Angof, in het midden van dit gebied. Zij kan je de keuze geven dat de shapeshifters agressief zijn of in hun huisje blijven. Shapeshifters verslaan gaat sneller, maar je zult dan wel moeten vechten.

Praat met Angof, bij het kampvuur, om het laatste deel van het lied te leren. Ga wanneer je de 50 Tarddiad crystals hebt verzameld terug naar de Tower of Voices.

Angof

Seren herstellen

In de Tower of Voices ga je Seren herstellen. Je hebt de keuze om Eluned op te offeren en weer deel uit te laten maken van Seren of niet, dit is aan jou. Het valt op dat Seren nog niet op kracht is en dat ze naar Freneskae zal moeten worden gebracht.

Je kunt je door de leiders laten teleporteren. Voordat je bij de Elder Halls aankomt, word je tegengehouden door Muspahs. Probeer hun aanvallen te ontwijken en na een tijdje zal Zaros je komen redden. Hij vertelt dat Serens lichaam in orde is, maar haar ziel nog niet. Deze moeten wij herstellen in de Elder Halls. Gezien de bijzondere aantrekkingskracht tussen Zaros en Seren moet jij dit zonder Zaros doen en wil Zaros niet dat je Seren iets over de rol van Zaros in haar herstel vertelt.

In de Elder Halls moet je vier lichtpuzzels oplossen. Probeer in je hoofd de kristallen in drie ringen in te delen. Hieronder wordt beschreven in welke richting en hoeveel keer je iedere ring op moet draaien.

Puzzel 1

Elder halls

Puzzel 2

Puzzel 3

Puzzel 4

Nadat je Seren hebt ontwaakt, moet je met Seren praten. Ze zal je het gesprek tussen haar en Zaros laten zien waarin Zaros vertelt dat hij weggaat, om uit te zoeken hoe hij een Elder God kan worden en leven kan scheppen om het perfecte universum te creeëren. Ga nu terug naar de Tower of Voices om je beloning te ontvangen.

Beloning: 90.000 Agility, 90.000 Crafting, 90.000 Divination, 90.000 Herblore, 90.000 Prayer, 90.000 Slayer en 90.000 Woodcutting xp.

De xp krijg je via lampen. Toegang tot de Seren spells en prayers en toegang tot Tarddiad, waar je Shapeshifters kunt verslaan. Ook heb je via Angof toegang tot de Crystalline armour shop. Twee keys voor Treasure Hunter.

Quest points: 2

Quests waarvoor je deze quest nodig hebt: Children of Mah

Over deze pagina

Geschreven door DeurmatNL, met dank aan Bartoo, Girbe en Knuffel tut voor bijdragen aan deze pagina.

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.