Mourning's Ends Part II

Moeilijkheidsgraad: Moeilijk

Lengte: Lang

Startpunt: Praat met Arianwyn in Lletya. Hij vertelt dat je naar de mourners in West Ardougne moet gaan, waar je de quest kunt beginnen. Zie de quest voor meer informatie.

Startpunt op wereldkaart: Bekijk de plaats van het startpunt op de wereldkaart.

Alleen voor members: Ja

Eisen: Je moet Mourning's Ends Part I hebben voltooid. Een hoog Agility level (70 is genoeg)

Benodigde spullen: Veel voedsel, chisel (niet aan je toolbelt), rope, full mourners van Mourning's Ends Part 1 (kijk daar als je het niet meer hebt) en een death talisman/tiara/omni-tiara/wicked hood met death talisman of de voorwerpen die hier onderaan staan. Een ring of life en Lleyta teleport crystals zijn ook heel handig. Magic armour en eventueel prayer potions en de Protect from Melee zijn noodzakelijk in de tempel in verband met de schaduwen. Het dragen van bijvoorbeeld een setje batwing is aangeraden, omdat het een goedkope maar toch goede bescherming biedt tegen Melee. Middelen om je agility en renenergie te verhogen, zoals een summer pie en een spirit terrorbird met tireless run scrolls, zijn handig.

Arianwyn vertelt je dat je op verder onderzoek moet gaan bij de Mourners. Ga naar Ardougne en haal alles wat je voor de quest nodig hebt van de bank, inclusief de eventuele talisman. Ga naar het huisje met mourners in het noordoostelijke deel van West Ardounge en ga naar binnen. Ga door het luik naar de kelder en vraag een sleutel aan de Head Mourner. Met deze sleutel kun je door de deur naar het grote deel achter de deur. Ga door de deur en doe je armour aan. Neem de westelijke gang en ga bij de dark beasts naar het zuiden. Loop nu door totdat je iets te zien krijgt over een paar dooie mourners en slaven.

Loop nu verder de tempel binnen. Pas op voor de shades: ze hebben combat 95, maar ze hitten vaak in de 200 op je als je geen bescherming hebt. Ze hebben maar 100 levenspunten, dus je kunt eventueel ook een wapen meenemen om ze te doden. Ga meteen de trap voor je op. Je komt nu op de middelste verdieping van de Temple of Light. Vanaf de trap loop je naar het zuiden totdat je een trap in de muur ziet zitten. Beklim deze trap, je komt nu op de bovenste verdieping. Op het kaartje wat verder naar het noorden (deur 3) zie je twee trappen in het midden zitten. Loop hierheen en ga de trap af. Je komt nu op een stuk zonder shades, een mooi pauzepunt voor later. Ga de trap in het noorden op zodat je aan de andere kant van de verdieping bent. Loop naar het oosten totdat je een groot zwart kristal tegenkomt. Slijp een stukje van het kristal af. Teleporteer nu terug naar Lletya en laat het stukje van de black crystal aan Arianwyn zien. Arianwyn laat dit kristal namaken voor Eluned. Dit stukje moet je vervangen, hij zegt dat dat niet zo moeilijk is. Dat is het natuurlijk wel, dit is weer leuke Jagex-humor... Ga nu weer terug naar de tempel.

Belangrijk voor straks: Als je spiegels of kristallen kwijtraakt of niet krijgt zullen ze weer in het collecting point zitten als je de hendel overhaalt

De eerste deur

Plaatje
Plaatje

HendelTen oosten van je is een collecting point met een hendel ernaast. Dit is een belangrijk punt van de quest: hier komt het licht uit dat je moet gaan gebruiken om verschillende deuren te openen. Druk precies met je rechtermuisknop op de hendel en kies de "Pull" optie. Nu komen er spiegeltjes en kristallen in te zitten. Dat gebeurt voortaan ook als je de spiegeltjes bent kwijt geraakt of in gebruik hebt. Hiermee kun je het hele doolhof resetten. Druk nu op "Collect" en haal het kristal en de spiegeltjes uit het collecting point.

Bij de collecting point is ook een pilaar in de buurt. Gebruik hier een spiegeltje op en druk op de pilaar. Draai (rotate) zodat de straal naar het noorden gaat en volg de straal naar het noorden. Plaats bij de volgende pilaar die je tegenkomt ook een spiegeltje en draai het spiegeltje zodat de straal naar het westen gaat staan. Loop een pilaar westelijk en plaats hier een spiegeltje naar het zuiden. Volg weer de straal en plaats bij de volgende pilaar je gele crystal. Hierna plaats je het laatste spiegeltje naar het oosten in de zuidelijkste pilaar.

Je bent bijna klaar, maar nu komt het lastigste deel. Je moet over het gat in het oosten van je komen. Gelukkig zitten er handholds in de muur, maar helaas val je heel vaak. Probeer aan de overkant te komen, succes ermee. Als je valt gaan er 50 life points van je af en kom je weer op de eerste verdieping van de Temple of Light. Probeer het opnieuw. Het succes is afhankelijk van je renenergie en Agility. Het is handig om deze te verhogen. Als je aan de overkant bent, ga je door de deur en haal je de spiegeltjes en kristallen uit de kist.

De tweede deur

Laat de leuke handholds achter je liggen en ga met frisse moed de volgende deur tegemoet. Zonder een weggetje met handholds. Ga terug naar het collecting point. Dat moet je doen door terug met de handholds te gaan, het is deze keer niet erg als je valt: dan ga je gewoon de trap weer omhoog en kom je bij je bestemming. Haal alle spiegels en kristallen weg door de hendel bij het collecting point weer om te zetten. Alle dingen zitten nu weer in dit punt. Haal ze er uit en zet de route van het kaartje hiernaast op.

Straal dus naar het noorden en het westen. Plaats op de volgende pilaar je gele crystal en schijn vervolgens bij het volgende westelijke pilaar naar het noorden. Ga ook weer naar het pilaar waar de straal nu heen gaat een stuur de straal naar het oosten. Loop richting de magenta deur en plaats onderweg nog het kristal met de kleur cyaan. Nu kun je door de magenta deur en de nieuwe spiegels uit de kist halen. Nu komt er een goed punt om je voedsel te verversen en een rope van de bank te halen. Keer daarna weer terug naar de tempel.

Plaatje
Plaatje

De derde deur

Middelste verdiepingBovenste verdiepingOnderste verdieping
Plaatje
Plaatje
Plaatje
Plaatje
Plaatje
Plaatje

Nu wordt het wat ingewikkelder, je moet over meerdere verdiepingen spiegels en crystallen gaan plaatsen. Laat de opstelling voor wat het is, vervang alleen je gele crystal op de middelste verdieping door je cyaan crystal. Stuur de straal bij de trap in het noorden omhoog. Beklim deze trap en zet hier een spiegeltje naar het westen toe. Je kunt hier niet verder naar toe, de uitgangen zijn geblokkeerd. Gelukkig gaat je straal door een gat in de muur naar een magenta kristal die al vast zit. Hier wordt je straal blauw. Tijd om je straal naar beneden te zenden. Ga terug naar de middelste verdieping en loop naar de zuidelijke trap bij de handholds. Beklim de trap en herhaal het trucje om aan de andere kant van dat zwarte gat te komen: ga de middelste trappen op en af of loop over de brug met de pilaar erop. Westelijk van je is nu een kleine grijze gang. Pas op voor de vallen en ga deze gang door. Je kunt nu bij de pilaar je mooie blauwe straal naar beneden zenden. Als je dit gedaan hebt ga je terug naar de onderste vloer en loop je naar de plek waar de straal uit zou moeten komen. Je kunt hier door de deur heen. Nu moet je door de andere zien te komen. Stuur de straal naar het zuiden, zodat hij op de andere deur schijnt. Ga door de deur en haal de buit uit de kist die verder in de gang staat. Om terug te komen zet je gewoon het spiegeltje weer andersom en loop je door de deur

De vierde deur

Middelste verdiepingBovenste verdiepingOnderste verdieping
Plaatje
Plaatje
Plaatje
Plaatje
Plaatje
Plaatje

Oké, volgende deur. Laat weer alles hetzelfde, maar zet je gele crystal weer terug op de plek van de cyaan kristal. Ga weer via de zuidelijke trap naar de bovenste verdieping, loop naar de andere kant, door het smalle gangetje en zet je spiegeltje in de noordwesthoek naar het zuiden toe in plaats van naar beneden. Volg je straal naar het zuiden en zet in de hoek ook weer een spiegeltje. Draai dit spiegeltje zo dat hij naar beneden gaat schijnen.

Ga terug naar de middelste verdieping via de zuidelijke trap. Loop één pilaar naar het westen. Hier zie je een low wall links van je, waar je overheen kunt klimmen. Doe dit en hang je touw in het gat. Klim naar beneden en ga door de deur heen en plunder de kist. Nu heb je 10 spiegeltjes, een fractured, cyan, yellow en een blue crystal.

De vijfde deur

Middelste verdiepingBovenste verdiepingOnderste verdieping
Plaatje
Plaatje
Plaatje
Plaatje
Plaatje
Plaatje

Haal de stukjes opnieuw uit het collecting point en zet de straal weer net zo op als voor deur 1. Je moet namelijk weer over de leuke handholds heen. Nadat je de straal hebt opgezet heb je weer wat inventory ruimte, dus misschien is het handig om voedsel te halen voor dit deel. Als je food hebt gehaald, ga je over de handholds heen en zet je op het pilaar je blauwe kristal. Zet de hendel vanaf nu niet meer om, dan moet je dat blauwe kristal ook weer terug zetten! Verwijder de spiegels en het gele crystal handmatig totdat je straal noord en westelijk gaat. Zet bij de derde pilaar een spiegel zodat de straal omhoog schijnt.

Ga via de zuidelijke trap naar de bovenste verdieping van de Temple of Light en zet hier het schema neer zoals hierboven op het kaartje te lezen valt. Reis dus af naar de andere kant van de verdieping via de brug of de trappen in het midden. Zet bij de pilaar ten oosten van de trappen een spiegel naar het zuiden. Je straal gaat nu door de muur in het zuiden heen schijnen. Wandel terug naar het zuidelijke deel van de verdieping en zet bij de lichtstraal je fractured crystal. Het licht wordt nu gesplitst. Oostelijk van je fractured kristal hoef je niks te plaatsen, maar op de pilaar ten westen van het fractured crystal hoort een spiegel naar beneden te schijnen. Tot slot zet je bij de zuidelijke trap een spiegeltje naar het oosten toe en bij de pilaar in de zuidoosthoek een spiegel naar beneden. Laat deze verdieping zo staan en ga naar de begane grond. Er moet nog wat gedaan worden met de groene straal die is verschenen door een kristal dat standaard is ingebouwd op de middelste verdieping. Ga vanaf de trap één pilaar naar het zuiden en twee pilaren naar het westen. Plaats hier een spiegel zodat de groene straal naar het zuiden gaat. Volg de straal en stuur de straal oostelijk, naar de deur in het oosten. Open de deur in de zuidoosthoek en verzet de spiegel zodat de gele deur opent. Pak uit de kist nog een fractured crystal en 3 spiegels.

De zesde of laatste deur

Middelste verdiepingOnderste verdiepingBovenste verdieping
Plaatje
Plaatje
Plaatje
Plaatje
Plaatje
Plaatje

Je bent nu bij de laatste en lastigste deur van dat spiegelgedoe. Haal de hendel over, pak de stukken en zet de opstelling op. Zend de straal weer naar het noorden en hierna naar beneden. Zet vervolgens je gele kristal bij de noordelijke trap en ga terug naar de begane grond. Ten noorden van de trap zet je een spiegel naar het westen. Zet de zuidelijke ook zo. Loop naar het westen en zet hier de fractured crystals. Het eikelvormige kristalletje moet zuidelijk en de andere noordelijk. Je licht wordt weer gesplitst. Zet bij de pilaar ten westen van de eikelvormige fractured crystal een spiegel omhoog en zet ten noorden van het andere crystal ook een spiegel omhoog. Met de overige stralen op deze verdieping doe je niks.

Ga weer naar de middelste verdieping en neem de noordelijke trap naar de bovenste verdieping. Stuur je straal weer door de muur in het westen en ga de trap weer af. Zorg dat je op het andere deel van de bovenste verdieping komt en plaats in de noordwestelijke hoek een spiegel zodat de straal naar het zuiden gaat en stuur je straal bij de eerstvolgende pilaar naar het oosten. Op de brug staat ook een pilaar met een spiegel erin. Deze spiegel kun je niet draaien en zit vast. Je straal gaat naar beneden en dat moet natuurlijk dan ook. Ga weer door het nauwe grijze gangetje en herhaal de truc waarbij je de trap op en af gaat. Plaats een spiegeltje naar het westen bij de westelijke pilaar van de trap. Ga nu naar het zwarte kristal en zend bij deze pilaar je straal naar het westen. Stuur hierna bij de volgende pilaar je straal door de muur heen naar het noorden. Volg de straal door weer de trappen op en af te gaan en stuur je straal naar het westen toe. Loop verder richting de nauwe gang en plaats je blauwe kristal. Bij de nauwe gang wordt de straal vanzelf naar beneden gestuurd.

Als je alles goed hebt gedaan kun je nu door de deur die in het midden van die twee trappen zit. Als die deur niet open is moet je alles nog maar eens goed controleren. Alle stralen moeten naar een punt op de begane grond lopen via de bovenste verdieping. Ga één van de twee trappen af, ga daarna de trap in het midden af en stap door de deur heen. Je komt nu bij een punt waar alle lichtstralen weer samen komen. Draai het spiegeltje van de rode lichtstraal bij de deur om, zodat de poort naar het Death Altar geopend wordt. Daar is een dwerg, het death altar en een scheur in de muur die naar de Underground Pass leidt. Dat is handig als je vanuit Lleyta naar het Death Altar wil gaan.

Praat met de dwerg. Je moet in het death altar zien te komen en daar heb je een death talisman voor nodig. Je kunt de talisman kopen van andere spelers, maar de dwerg wil er ook wel eentje met je ruilen voor 50 voorwerpen. De dwerg geeft je een lijst met dingen die hij wil. Voordat je die voorwerpen geeft, is het handig om de lichtstraal weer even op de ingang van de kamer te richten. Anders moet je straks alle lichtstralen weer opnieuw instellen of via de Underground Pass gaan, omdat je niet meer bij de dwerg kunt komen.

Hij wil ook nog één boek van deze:

Je moet ook één van deze tickets verzamelen:

En vervolgens nog één sleutel die op dit lijstje staat:

De dwerg ruilt zoveel talismannen met je als je wil, als jij de spullen maar geeft. Als je de talisman hebt, gebruik je je newly made crystal die Eluned voor je heeft gemaakt, met het altar. Zet deze in het black crystal van de bovenste verdieping van de Temple of Light. Als je dit gedaan hebt ga je naar Arianwyn met het goede nieuws. Je krijgt nu je beloning.

Beloning: 20.000 Agility xp. Toegang tot de Temple of Light, de bijbehorende grot met runite rocks en Dark beasts en toegang tot het Death Altar. Je krijgt een crystal trinket waarmee je na de quest terug kunt naar de Temple of Light. Je krijgt ook nog twee keys voor Treasure Hunter.

Quest points: 2

Quests waarvoor je deze quest nodig hebt: While Guthix Sleeps, Within the Light, Achievements van Tirannwn - Gemakkelijke taken

Over deze pagina

Met dank aan Ricc, verhaert3, An3s, Cherysh, Eigenwijs, Hit and Run, Mogway6, issie54, kaimon1111 en snottrol voor bijdragen aan deze pagina.

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.