Plague's End

Moeilijkheidsgraad: Zeer moeilijk

Lengte: Lang

Startpunt: Praat ten noorden van de bank in Lletya met Arianwyn

Startpunt op wereldkaart: Bekijk de plaats van het startpunt op de wereldkaart.

Alleen voor members: Ja

Eisen: Je moet Catapult Construction, Making History en Within the Light hebben voltooid. Je hebt ook 75 Construction, 75 Dungeoneering, 75 Agility, 75 Crafting, 75 Herblore, 75 Mining, 75 Prayer, 75 Summoning, 75 Ranged en 75 Woodcutting nodig. Je moet kunnen vechten tegen een monster van level 107, dat geholpen wordt door andere monsters.

Benodigde spullen: Armour en wapens, setje mournerkleding, rune bar, plant cure of runes voor plant cure (1 astral en 8 earth runes), 10 magic logs, 200 spirit shards, pouch, gold charm, crimson charm, green charm, blue charm, super defence (3). Teleport crystals naar Lletya en een ring of kinship zijn handig.

Arianwyn

Arianwyn vertelt dat zijn dwergenvrienden de stenen in de gang tussen de Temple of Light en de Undercity van Prifddinas, dat nog intact is, weg hebben gehakt. Nu kan Arianwyn eindelijk zien wat de Iorwerth-clan met zijn stad heeft gedaan. Als je vergeten bent hoe de vorige quests ook alweer zijn verlopen, kun je dat nu aan Arianwyn vragen of ons artikel over de Plague City-serie lezen. Zeg "Let's go!" om de quest te beginnen.

Arianwyn

Aangezien het in het ondergrondse deel van Prifddinas krioelt van de Iorwerth-soldaten, moeten jullie je verkleden als mourners. Gelukkig heeft Arianwyn zijn pakje nog van de vorige keer en hoef jij alleen die van jou uit de kast te halen. Laat je naar de Corridor of Light teleporteren als je klaar bent.

Iestin

Trek je mournerskleding aan en ga door de deur in het westen. Je komt nu in de opslagkamer. Wanneer je verderloopt, word je tegen gehouden door een chagrijnige elf die wil weten wat jullie daar deden. Zeg dat je een muis zag lopen, dat die het voedsel op zou kunnen eten en dat de Deathguard captain het vast te druk zou hebben om toestemming te geven achter die muis aan te gaan. Voor dat argument is de kapitein nog enigszins gevoelig. Als je iets anders zegt, wil hij dat jullie je masker afnemen en teleporteren jullie snel weg.

Als straf moeten jullie Iestin Edern in volgende kamer in de gaten houden. Praat met de twee mannen die hem bewaken en ze zullen vertrekken. Praat vervolgens met Iestin. Hij kan je vertellen dat achter de deur de Grand Library ligt, waar het zaadje ligt opgeborgen dat Prifddinas is geworden. Iestin moet van Lord Iorwerth een manier vinden om de stad zonder de andere zeven clanleiders te laten hergroeien.

Iestin

Vertel Iestin dat hij op moet schieten. Iestin wil dat je een briefje naar de burgemeester brengt. Arianwyn zal ondertussen Iestin bewaken en proberen meer te weten komen over de plannen van Lord Iorwerth.

Naar de burgemeester en terug

Ga de trap op. Je komt nu boven de grond, waar je een hoop elven met honger ziet rondlopen. In het noorden staat de burgemeester bij een goed gevulde tafel. Ze zegt al direct dat Lord Iorwerths plannen bij haar op tafel liggen. Geef haar het verslag en ze zal je vragen of je wilt kijken waar haar lunch met delicatessen uit Arposandra blijft.

Burgemeester

Loop naar het zuiden van het kamp en vertel de bewaker bij de brug dat de burgemeester wil dat het eten aan het volk wordt gegeven.

Vertel de burgemeester nu dat de bewakers het voedsel onder het volk verdeelt. Dat moet de burgemeester natuurlijk zien te voorkomen! Nu kun jij de plannen stelen.

Ga terug naar beneden via de trap in het oosten en laat de plannen aan Iestin zien. Na een gesprek wordt duidelijk dat Iorwerth de bevolking van West Ardougne wil uitmoorden om de Dark Lord op te roepen en Prifddinas te herstellen. Eerst wilde hij daar het death altar voor gebruiken, maar dat kan niet meer nu de tempel verzegeld is. Vraag hoe de plannen voorkomen kan worden. Arianwyn wil dat je de bevolking in West Ardougne laat rebelleren tegen de Death Guard. Je moet de plannen aan Bravek in West Ardougne en Councillor Halgrive in East Ardougne laten zien.

Rebellie

Councillor Halgrive loopt tussen de general store en de kerk van Ardougne. Hij is bereid je te helpen met een leger, maar niet voordat jij West Ardougne achter je hebt. Hij geeft je een briefje dat je het leger moet laten zien als zij aankomen.

Councillor Halgrive

Praat nu bovenin het huis aan de noordkant van het plein in West Ardougne met Bravek. Hij is geschokt en vermoedde al dat er iets aan de hand was, maar dit is erger dan hij gedacht had. Zeg dat hij de mourners omver moet werpen. Bravek vindt zichzelf daarvoor niet de juiste persoon. Je krijgt een lijstje met namen van mensen die de revolutie wel zouden kunnen beginnen.

Je mag de lijst in willekeurige volgorde afwerken. De onderstaande volgorde is het handigste. Ze zullen alleen met je praten als je tenminste één mournerkledingstuk uitdoet en zijn dan erg gemakkelijk te overtuigen.

Teleporteer naar de lodestone of het plein van Ardougne.

Plattegrond

Iedereen is naar de kerk ten zuiden van het plein gegaan. Vertel daar je ontdekkingen en ze worden boos. Op naar het hoofdkwartier van de mourners!

Het hoofdkwartier is in het noordoosten van de stad. Trap de deur in en val de de head mourner in de kelder aan. Hij is niet al te lastig te doden en valt aan met melee. Als hij bijna dood is, kun je hem ondervragen en hem vermoorden of terugsturen naar Prifddinas. Hierna komt Elena met een vlag, die je op het dak moet zetten. Zodra je dat doet, komen een paar mannen van koning Lathas je arresteren. Je laat het briefje van Halgrive zien en de mannen gaan weg om te discussiëren wat ze nu moeten doen. De een wil de koning trouw blijven, de andere Halgrive.

Lathas

Ga naar het kasteel van Ardougne en praat met Sir Edmond. Hij vertelt dat de ridders en heroes van Councillor Halgrive nu tegen de paladins en warrior women van de koning vechten. De koning probeert nu te ontsnappen. Zeg tegen Sir Edmond dat je klaar bent en ga naar de troonzaal bovenin het kasteel. Dood hier Sir Hugo. Nu kun je de koning ondervragen.

Lathas vertelt dat hij graag het deel van het rijk terug wil dat zijn vader aan Tyras heeft gegeven. Ook wil hij Camelot terug, dat aan koning Arthur is gegeven. Wanneer Lathas de Dark Lord zou helpen terug te keren, zou hij Lathas helpen dat land terug te krijgen. Dat de bevolking van West Ardougne daarbij zou sterven, was niet erg: dan had hij mooi de ruimte voor een prachtige tuin. Beslis over het lot van de koning.

Lathas

Sir Edmond belooft de rest van de mourners te verdrijven en de neef van Lathas, Thoros, te installeren als nieuwe koning.

Trek je mournerskledij weer aan en ga via Arianwyn in Lletya terug naar Iestin. Hier komen jullie tot de conclusie dat jullie de stad eerder moeten laten teruggroeien dan de Iorwerth-clan doet. Vraag waarom. Wie de stad laat teruggroeien, heeft de controle over de stad. Iorwerth zou de dominerende clan zijn en de rest tweederangs. Hij zou ze gebruiken om het land van de mensen te veroveren.

De elvenleiders

We moeten de leiders van de acht elvenclans zien te vinden. Iorwerth zal uiteraard niet meewerken, maar Iestin kan hem vervangen. Arianwyn is Lord Cadarn, dus we moeten er nog zes vinden. Je moet met Gwir in Lletya praten. Laat je terugteleporteren.

Gwir is ten noorden van Arianwyn. Ze zegt dat je het boek "The Lost Elders" uit de kast moet halen voor aanwijzingen. Lees het boek en praat weer met Gwir. Ze kan de raadsels van elke clanleider proberen uit te leggen. Vraag naar Meilyr en Amlodd om een Meilyr potion recipe en Amlodd charm te krijgen.

Trahaearn, Meilyr en Amlodd

Neem vechtsspullen (hoeft niet al te sterk), de Amlodd charm, een pouch, 200 spirit shards, een charm van elke kleur, een super defence (3) en een rune bar mee. Houd tenminste twee plaatsen vrij in je inventory.

Ga Lletya aan de westzijde uit passeer de twee overhangende bomen en pluk een rode paddestoel. Loop iets naar het zuiden en pluk een blauwe paddestoel. Stap over de tripwire en ga vervolgens door de dense forest in het westen.

Spring over de bladerenval in het noorden, loop daarna naar het oosten en ga de Underground Pass in.

Maak bij de grote Summoning obelisk bij de Well of Voyage een pouch van je Amlodd charm en de andere Summoning-spullen die je bij je hebt. Dit doe je door de Amlodd charm te gebruiken op de obelisk, de normale 'infuse pouch'-optie zal niet werken. Roep Lord Amlodd op en stuur hem naar Prifddinas.

Ten zuiden van de Well of Voyage is een rood streepje op de kaart. Hak hier de steen voor de tunnel weg en ga naar binnen. Je komt drie Trahaearn automatons van level 70. Eén is zwak tegen waterspreuken, één tegen crush en één tegen pijlen. Dood ze. Wek hierna de mevrouw op de troon. Je hebt een rune bar nodig om haar kleding te repareren. Zeg haar dat je de clanleiders verzamelt. Ze zal ook naar Priffdinas gaan.

Trahaern

Maal voor Meilyr de rode en blauwe paddestoelen fijn, doe die in je super defence (3) en ga naar Daemonheim. Drink je drankje iets ten noorden van de bank. Er zal een portal verschijnen. Ga hierin. Stuur Lady Meilyr naar Prifddinas.

Crwys

Neem plant cure of runes voor de spreuk uit de Lunar magics mee. Dat zijn een astral rune en acht earth runes.

Lord Crwys heeft een bijzondere verbinding met de bomen. Wanneer je een normale boom omhakt, zie je een straal richting zijn locatie gaan. Als je die volgt, zul je bij een zieke boom tussen dense forest bij het Tyras camp uitkomen. Inspecteer de boom met de optie. Doe er vervolgens plant cure op of spreek de spreuk Cure plant op de boom uit en Lord Crwys zal verschijnen.

Crwys

Ithel

Neem voor dit onderdeel 10 magic logs mee. Deze kun je eventueel straks oppikken.

BankIthel is de ontwerper van Lletya. Om haar te kunnen vinden moet je eerst alle symbolen bekijken die verspreid zijn over Lletya. Je kunt ze op de volgende plaatsen vinden:

Je hebt nu het ontwerp voor een standbeeld van de stad gevonden. Deze kun je zelf bouwen in het midden van de stad. Bouw het van tien magic logs en praat met Kelyn op het balkon boven je. Zij herinnert zich Lady Ithell te zijn.

Ithell

Hefin

Ga Lletya uit en loop naar het zuiden. Hier kun je op stenen in de Poison Waste springen. Spring over de stenen en eilanden tot je helemaal in het westen komt. Je komt een Elf hermit tegen. Zeg tegen haar dat je de wijsheid van Seren zoekt. Antwoord haar dat de hardheid van kristal voor de trouw van Seren aan de elven staat en de symmetrie voor de harmonische natuur van Seren. Je weet niet waar haar nederigheid uit blijkt. Daar heeft ze namelijk niets over gezegd. Toegeven dat je het antwoord niet weet, is nederigheid. Dat zou een Iorwerth-elf niet kunnen. Ze vertrouwt je nu. Vertel haar dat je alle leiders bijeen roept.

Poison Waste

Hulp van het leger van Tyras

Als je alle elders hebt gevonden, moet je terug naar de Undercity. Praat daar met Iestin of Arianwyn. Iestin vertelt dat magie van Iestin iedereen verbergt voor de Death guard, maar die spreuk werkt niet als de stad bezig is opnieuw te groeien. Daarom moet jij gaan regelen dat wat over is van het leger van Tyras Lord Iorwerth bezig gaat houden.

Ga naar het Tyras Camp en praat met General Hining. Hij zal je graag helpen.

General Hining

Grand Library

Zorg ervoor dat je flink wat kunt vechten. De monsters die je moet gaan doden, zijn zwak tegen vuurspreuken. Melee is niet zo handig. Goed voedsel is nodig, maar een Beast of Burden en potions hoeven niet. Je kunt je hele inventory vol doen. Ga als je klaar bent terug naar Arianwyn. Je moet nu naar de bibliotheek gaan.

Eenmaal binnen blijkt dat de bibliotheek niet uit boeken, maar kristallen met informatie bestaat. Elke clan heeft zijn eigen zegel en je moet per clan licht door de zegel van de clan naar de zegel van Seren leiden. Dat doe je door een lichtstraal uit de zegel van de clan met spiegels naar het midden te leiden.

Als je een kristal hebt geactiveerd, zal er een gevecht komen. Per clan kun je naar de bank. Zorg er echter wel voor dat je na een gevecht direct de puzzel oplost. Als je de monsters dood hebt en dan pas de puzzel op hebt, moet je de volgende keer de monsters weer doden. Ga dus pas vlak voor een gevecht begint naar de bank als je dat wilt.

Je grafsteen zal bij Arianwyn komen als je via Arianwyn naar de Undercity bent gegaan. Hij zal ten oosten van Prifddinas komen als je via die ingang naar binnen bent gegaan.

Cadarn

De lichtstraal zal even verschijnen als je het kristal van de Cadarn-clan activeert. Zorg ervoor dat de lichtstraal zoals hieronder wordt aangegeven naar het midden gaat. Waar de lichtstraal de bocht om moet, moet je een spiegel op een plint zetten en ervoor zorgen dat de spiegel juist is gedraaid om de straal naar de aangegeven richting af te buigen. Vooral bij de puzzels die nog komen gaan, kun je het beste vanuit het midden beginnen.

Cadarn

Activeer de lichtstraal als de spiegels goed staan.

Thrahaearn

Na activatie van het Cadarn-kristal komen er twee schaduwen. Deze zijn gemakkelijk te doden. De schaduw hoort bij de Dark Lord, die jullie tegen probeert te werken.

Leid de lichtstraal vanuit het Thrahaearn-kristal weer naar het midden. Gebruik hierbij het volgende kaartje:

Trahaearn

Iorwerth

Dit keer komen er een Greater shadow en drie normale.

Iorwerth

Ithell

Ditmaal zullen de Dark Lord zelf en één Greater shadow verschijnen. Je kunt een praatje met de Dark Lord maken. Hij lijkt nogal gefascineerd door de dood. Uiteindelijk zullen hij en de Greater shadow je aanvallen. De Dark Lord is combat 107 en valt aan met Magic. Probeer niet in de paarse wolken te gaan staan. Deze hitten 10% van je maximale life points. Wegens de wolken kun je hem het beste met Ranged of Magic aanvallen en rondrennen.

Ithell

Als je de lifepoints van de Dark Lord terug hebt gebracht naar 0, zal hij verzwakt zijn tot je de volgende lichtstraal naar hem stuurt.

Amlodd

Dit keer komen de Dark Lord en twee Greater shadows.

Amlodd

Hefin

De Dark Lord wordt nu vergezeld door drie Greater shadows. In het gesprek wordt duidelijk dat de voorgangers van de clanleiders de Temple of Light hebben gebouwd om de Dark Lord te beteugelen. Seren heeft de elven voor de Dark Lord gewaarschuwd toen zij zich in het einde van de God Wars versplinterde in vele kristallen.

Hefin

Meilyr

De Dark Lord zal Lord Iorwerth oproepen om hem te kunnen doden. Hier put hij kracht uit. Verder beweert de Dark Lord dat hij zeer gefascineerd was door de elven toen hij ze voor het eerst tegenkwam. De dood was een onbekend concept voor hem: zowel hij, zijn broer en zijn maakster waren onsterfelijk. Hij gaf de elven magie, zodat ze langer zouden leven, maar uiteindelijk zou iedere elf sterven. De Dark Lord beweert niemand anders dan Seren te zijn.

De Dark lord wordt geholpen door drie greater en twee normale shadows.

Meilyr

Crwys

Het wordt duidelijk dat de Dark Lord een deel was van Seren dat ze heeft verstoten. Seren kon haar elven aan het einde van de God Wars niet in de steek laten zoals andere goden hun volken in de steek hadden gelaten. Toen zij zich versplinterde in kristallen, was Seren in conflict met zichzelf. Het deel dat gefascineerd was door de dood, de Dark Lord, verstootte ze en vond troost bij het Death altar. Hier werd de Temple of Light omheen gebouwd. De elven die de Underground Pass betraden, hielpen hem fascinerende manieren van de dood te aanschouwen en Lord Iorwerth bracht hem de meeste leven, inclusief het leven van hemzelf en die van koning Lathas. Nu wil de Dark Lord jouw ziel nog hebben. Ditmaal valt hij aan met vier Greater shadows en een enkele kleine.

Crwys

Einde

De Dark Lord sterft nu en de clanleiders kunnen de stad weer tot leven zingen. Arianwyn belooft dat de stad nu ook geopend zal worden voor andere soorten dan elven. Jij hebt laten zien dat mensen tot dingen in staat zijn die elven niet kunnen. Zonder jou zou Lord Iorwerth in zijn plannen geslaagd zijn. Nu word je beloond. Wanneer je niet genoeg ruimte in je inventory hebt, zal Arianwyn een bank deposit box voor je tevoorschijn toveren.

Beloning: 50.000 Agility, 50.000 Crafting, 50.000 Construction, 50.000 Dungeoneering, 50.000 Herblore, 50.000 Mining, 50.000 Prayer, 50.000 Ranged, 50.000 Summoning en 50.000 Woodcutting xp.

Toegang tot Prifddinas, de titel "of the elves" en een exoskeleton set.

De exoskeleton set bestaat uit een headband, torso, legs en bracers. Wanneer je de volledige set draagt, heb je tijdens het zakkenrollen 25% minder kans om betrapt te worden, 25% minder kans op een beet tijdens Pyramid Plunder en dezelfde bonussen als Black Ibis als je die kleding hebt. Alle kledingstukken verminderen je gewicht met 2 kilo en de bracers zullen bij 75 Hunter en Thieving een bonus van 5% op de succeskans bij het zakkenrollen hebben.

Twee keys voor Treasure Hunter.

Quest points: 2

Quests waarvoor je deze quest nodig hebt: The Light Within, Achievements van Tirannwn - Moeilijke taken, Achievements van Tirannwn - Elitetaken


Extra informatie

Alle mourners in Ardougne en West Ardougne zijn na de quest veranderd in Knights of Ardougne, die je niet kunt bestelen en andere drops hebben dan de andere Knights of Ardougne. De mourners bij Arandar zijn elven geworden.

Over deze pagina

Met dank aan Meleepro NL, Xorathz, Avinity, Dicolor, Gerben009, Pieter G, Robin, Rono058, blackkgirll en dr dreu voor bijdragen aan deze pagina.

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.