TokTz-Ket-Dill

Moeilijkheidsgraad: Moeilijk

Lengte: Gemiddeld

Startpunt: Praat met één van de drie TzHaars in het oosten van de stad van de TzHaar (zie kaart hieronder).

Startpunt op wereldkaart: Het startpunt staat niet op de wereldkaart.

Alleen voor members: Ja

Eisen: Je hebt 50 Attack, 50 Construction, 43 Crafting, 41 Mining en 45 Strength nodig. Je moet een monster van level 92 met een pickaxe kunnen doden. Daarnaast moet je een aantal monsters van maximaal level 57 met ranged en magic kunnen doden.

Benodigde spullen: Rune pickaxe of beter, pijl en boog, vechtrunes (liefst waterspreuken), 14 oak planks en voedsel. Je hebt ook een hamer en chisel nodig, die je aan je toolbelt moet hebben.

Plattegrond

Vraag wat er gebeurd is. Een groot gordeldier graaft tunnels onder de stad, die soms instorten. Nu zitten er een paar van de TzHaar opgesloten in zo'n ingestorte tunnel. Ze kunnen de tunnels alleen niet zomaar weghakken, daardoor zou de rest ook in kunnen storten. Ze kunnen de tunnel ook niet verstevigen, omdat de enige ingang is te klein voor de TzHaar en ze durven het niet groter te maken. Vraag of jij misschien klein genoeg bent. Ze willen niet graag hulp van een buitenstaander, maar het kan niet anders. Je moet met TzHaar-Ket-Grol gaan praten.

Begin

Ga naar het zuiden tot je niet verder kunt en loop enkele passen naar het westen. Hier zie je TzHaar-Ket-Grol voor een tunnel staan. Vertel hem dat je hulp komt bieden. Hij zegt dat je een aantal speciale TzHaar-gereedschappen moet meenemen. Je weet niet wat het zijn, omdat je de taal van de TzHaar niet kent. Hij geeft je een boodschappensteentje. Je moet naar de bibliotheek om de taal te leren.

De bibliotheek is in het noordwesten van de main plaza (grote plein) van de stad. Ga daar door de tunnel en je bent in de bibliotheek. Vraag aan TzHaar-Mej-Lor of hij je kan helpen met de taal. Hij wijst naar een boekenkast vol as aan het einde van de gang. De boeken zijn door de hitte verbrand en as kun je niet lezen. Hij vertelt dat hij de boeken uit de bibliotheek van Varrock heeft. Je moet daar heen om leesbare boeken te krijgen.

TzHaar-Ket-Lor

Praat met Reldo in de bibliotheek in het paleis van Varrock en vraag of hij je wat kan vertellen over de taal van de TzHaar. Reldo vertelt dat hij niet weet in welke kast zijn kopie heeft. Doorzoek de tweede boekenkast van onderen in zuidwesten van de bibliotheek om het boek te vinden.

Reldo

In het boek zit een briefje. Op het briefje staan de cijfers van de TzHaar. Als je de rest van het boek leest en alles uitpuzzelt, kom je te weten dat je een pickaxe, oak planks met speciale antihittebehandeling en blocks of stone nodig hebt.

Ga terug naar de stad van de TzHaar en vertel TzHaar-Ket-Grol wat je nodig hebt. TzHaar-Hur-Frok, een van de drie TzHaar waarbij je de quest begon, kan de planken voor je behandelen. De stenen kun je in het noordoosten van de stad hakken. Je moet wel eerst leren hoe je in de mijn moet gaan, anders is het erg gevaarlijk.

Ga naar het oosten en vertel TzHaar-Ket-Rok dat je de mijn in wilt. Ga er dan in en vraag daar aan TzHaar-Hur-Brekt in het oosten hoe je moet mijnen in magma. Hij wil het je niet vertellen. Stel voor om TokKul te betalen. Dat wil hij niet, omdat hij denkt dat je TzHaar gaat doden om eraan te komen. Hij wil dat je de andere vier mijnwerkers ervan overtuigt dat ze mee moeten spelen in zijn toneelstuk. Hij vertelt je het verhaal van het toneelstuk tot nu toe: een en al dood en verderf. Je moet eerst het verhaal aanpassen, zodat iedereen het ermee eens is. Dat is erg lastig. Als je vanaf nu iets fout doet, moet je weer met TzHaar-Hur-Brekt praten om het weer recht te zetten.

 1. Vertel een mijnwerker het verhaal. Ze zijn het allemaal niet mee eens: TzHaar vechten nooit onnodig tegen anderen.
 2. Ga terug naar TzHaar-Hur-Brekt en zeg dat het verhaal aangepast moet worden. "The humans started it".
 3. Vraag weer aan de mijnwerkers wat ze ervan vinden. Ze vinden het al beter, maar nog niet helemaal goed.
 4. Vraag TzHaar-Hur-Klag wat eraan moet worden veranderd. Kies voor "TzHaar who gets assaulted in its home is TzHaar-Hur". Dat vindt hij goed.
 5. Vraag TzHaar-Mej-Kol wat eraan moet worden veranderd en kies "One is a TzHaar-Mej who is aware of the situation".
 6. Vraag TzHaar-Xil-Mor wat eraan moet worden veranderd en kies "The criminal is a TzHaar-Xil".
 7. Praat weer met TzHaar-Hur-Brekt. Je moet een einde verzinnen. Kies "The criminal's plans are foiled"
 8. Vertel weer het verhaal. De meeste TzHaar gaan akkoord, maar TzHaar-Xil-Mor nog niet.
 9. Vraag TzHaar-Xil-Mor wat eraan moet worden veranderd en kies "The plans aren't always foiled".
 10. Praat met TzHaar-Hur-Brekt en zeg dat iedereen er blij mee is. Nu moeten de rollen worden uitgedeeld.
  • Geef TzHaar-Xil-Mor de rol TokTz-Ket-Ek-Mack.
  • Geef TzHaar-Ket-Jok de rol JalYt-Jenny en klik op "We should modify your current role". Zeg daarna "No, we can't have that".
  • Geef TzHaar-Hur-Klag de rol TzHaar-Hur en pas zijn rol aan met "We should modify your current role". Zeg "Eh, I guess so".
  • Geef TzHaar-Mej-Kol de rol van KetKul-Schmul. Daar is hij het ook niet helemaal mee eens. Klik op "We should modify your current role".
 11. Vertel TzHaar-Hur-Brekt dat de rollen zijn verdeeld. Hij leert je nu hoe je in het magma moet hakken.
TzHaar-Ket-Rok

Hak nu stone slabs uit de muur. Dit kan mislukken, maar snel en vaak klikken helpt. Je hebt er in minimaal 17 nodig. Het is verstandig je hele inventory te vullen. Per stuk krijg je 40 Mining xp. Maak er met behulp van een hammer en chisel pillars van. Per stuk krijg je 20 Crafting xp.

Pak vervolgens je mage armour, runes, pickaxe, pijl en boog en wat voedsel van de bank. Vul de rest van je inventory op met oak planks en pillars. Deel je inventory slim in, je kunt onderweg naar de bank.

Loop nu terug naar de drie TzHaar van het begin van de quest en laat je planken behandelen door TzHaar-Hur-Frok. Ga vervolgens bij TzHaar-Ket-Grol de grot in en duw de steen naar voren. Hier krijg je 30 Strength xp voor.

In de muren van de grot zie je op de kaart soms rode strepen. Hier is de wand kapot. Hetzelfde geldt voor de plaatsen met bruine stenen. Examine deze plaatsen. We moeten ze repareren.

Voor elke succesvolle reparatie krijg je 40 Construction xp. Als je het verkeerd doet, gaat er wat van je life points af.

Steen

Wanneer alles klaar is, moet je naar het noordoosten van de grot. Hier is een tunnel waar je in kunt hakken. Doe dat. Je zult life points verliezen als je nog niet alles hebt verstevigd.

Als je door de tunnel gaat, kun je er nooit meer terugkomen. Als je terug wilt gaan naar de stad, ga je vanzelf door dit deel. Andersom geldt dat ook: vanuit de stad zul je in de kamer komen waar je bent gebleven.

Loop verder. Je zult worden aangevallen door een fire monster van level 57. Laat je niet verrassen door het combat level, hij is sterk! Zet Protect from magic aan en dood hem met magic. Repareer hier ook weer de wanden en zet pilaren neer bij de bruine stenen op de kaart. Ga vervolgens door naar de volgende kamer.

In de volgende kamer zitten naast fire monsters ook magma monsters. De magma monsters moet je met ranged doden. Repareer weer alles.

In de volgende grot kom je de opgesloten TzHaar-Hurs tegen. Vraag of ze het gordeldier hebben langs zien komen. Het beest zit in een kleine grot ten noorden van waar je bent. Bereid je voor op het gevecht met een rune pickaxe en eventueel en staf en runes voor waterspreuken.

Ga naar binnen en val de TokTz-Ket-Dill aan. Het monster valt aan met ranged en melee. Breek met je rune pickaxe door de beschermlaag van het monster heen en dood de rest van het monster met waterspreuken. Het monster dropt 1000 TokKul en big bones.

Ga terug naar de vorige kamer en hak door de tunnel in het zuiden. Praat hier weer met de drie TzHaars van het begin van de quest. Je quest is nu voltooid.

Beloning: 5.000 Attack, 5.000 Strength, 10.000 Crafting, 15.000 Mining en 20.000 Construction xp. Toegang tot twee nieuwe mijnen en de mogelijkheid om obsidiaan (niet de edelsteen, maar normaal steen) te hakken. Je krijgt ook nog twee keys voor Treasure Hunter.

Quest points: 1

Quests waarvoor je deze quest nodig hebt: Geen


Extra informatie

Na de quest kan je een bezoekje brengen aan TzHaar-Hur-Brekt, de toneelmeester. Je kunt hem vragen hoe het gaat met het toneelstuk. Hij heeft het nog niet opgevoerd, maar wil het wel aan je laten zien als je dat wilt. Je krijgt dan een leuk filmpje te zien, waarin de TzHaar hun acteerkunsten tonen. Ze bakken er niet veel van.

Over deze pagina

Met dank aan Dark Auke, Odius33 en lsaacNewton voor bijdragen aan deze pagina.

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.