Crafting

Er is eigenlijk geen echte vertaling voor Crafting in het Nederlands. Het Engels-Amerikaanse werkwoord to craft betekent "met de hand vervaardigen" en het woord craft vak of ambacht. De Duitse vertaling is Handwerk, wat Crafting wel een beetje uitlegt. Je kunt allerlei ambachtelijke spullen met je handen maken, zoals potten, sieraden, bow strings, ranged armour, glas en speelgoed. Crafting is een uitgebreide skill, maar voor een beginner kan het lastig zijn om het te trainen.

Pottery

Pottery is aardewerk. Het is mogelijk om potten, schalen voor taarten en plantenpotten te maken. Ook is het mogelijk om urnen te maken, die je tijdens het trainen van skills extra xp kunnen geven.

SymboolSymbool Pottery SymboolSymbool

Capes

Je kunt ook capes verven om je Crafting te trainen. Dyes kun je voor een kleine vergoeding en wat grondstoffen laten maken bij de heks Aggy in Draynor Village of Ali the Dyer in Pollnivneach. Je kunt ze ook gewoon kopen in Lletya (Mournings Ends Part I en je moet member zijn). Capes kun je krijgen door een Highwayman bij de weg van Falador naar Port Sarim te doden of door ze te kopen in een winkeltje. Highwaymen zullen altijd zwarte capes achterlaten als ze dood gaan. Rode capes zijn te koop in de klerenwinkel bij de markt van Varrock, blauwe in de Champions' guild, gele en rode bij de Fancy Clothes store in het zuidwesten van Varrock (alleen voor members) en blauwe, zwarte, rode, gele en groene in Canifis (ook alleen voor members).

Als je de dye hebt, hoef je die alleen even over de cape te gieten.

PlaatjeNaamXPHoe te maken
Rode CapeCape (rood)2,5Voor rood heb je drie redberries nodig. Deze zijn te vinden aan de struiken ten zuidoosten van Varrock.
Gele CapeCape (geel)2,5Voor geel moet je twee onions betalen. Je kunt ze plukken bij Fred the Farmer in Lumbridge of in het veldje bij Rimmington.
Blauwe CapeCape (blauw)2,5Om blauw te maken heb je twee woad leaves nodig. Je kunt ze kopen bij Wyson the gardener in het park van Falador. Bied hem 20 gp, dan krijg je de tweede gratis.
Oranje CapeCape (oranje)2,5Meng een rode en een gele dye tot een oranje dye
Paarse CapeCape (paars)2,5Meng een rode en blauwe dye tot een paarse dye
Groene CapeCape (groen)2,5Meng een blauwe en een gele dye tot een groene dye
Roze CapeCape (roze)2,5Deze capes kun je alleen maken als je The Hand in the Sand quest hebt gedaan. Koop roze dyes voor 20 gp each bij de Magic winkel in Port Sarim
Zwarte capeCape (zwart)2,5In de Golem quest moet je black mushrooms fijnmalen met een pestle and mortar, dan krijg je een zwart goedje in je vial. Hiermee kun je capes zwart verven. Non-members kunnen deze capes wel dragen.

Spinnen

Spinnen wordt op een spinnewiel gedaan. Je kunt op een spinnewiel verschillende dingen maken, zoals bow strings en balletjes wol. Spinnewielen zijn te vinden op de volgende plekken:

Plaatje voorLevelNaam voorHoe te krijgenXPWordt gebruik voorNaam naPlaatje na
Wool1WoolKnip met behulp van shears van een schaap2,5Het stringen van normale amulettenBall of wool Ball of Wool
Flax1FlaxPluk op een flaxveld (zie flax)15Het stringen van normale bogenBow string Bow string
Sinew/ Magic Roots10SinewKook beren- of koeienvlees op een range en kies voor sinew.15Het stringen van crossbowsCrossbow string Crossbow String
Magic Roots19Magic RootGraaf de resten van een Magic Tree van Farming op30Het maken van Nature AmuletsMagic string Magic String
Hair30HairDood een yak op Neitiznot25QuestsRope Rope

Armour

Crafting is een skill waarmee je verschillende soorten armour kunt maken, vooral voor Ranged. Ranged armour wordt van leer gemaakt. Er is echter ook armour voor Magic.

SymboolBlue Leather Body Armour Blue Leather BodySymbool

Juwelen

Ook de juwelen ontbreken niet in RuneScape. Sommige zijn alleen voor de sier, maar andere kunnen van pas komen in quests. Er zijn zelfs juwelen waarmee je kunt teleporteren

TiaraEmerald Amulet Juwelen Emerald AmuletTiara

Glas en magische staven

Members kunnen ook glasblazen en staven voor Magic maken.

Beer GlassEarth Battlestaff Glas en magische staven Earth BattlestaffBeer Glass

Workshop

De workshop in je huis is erg veelzijdig. Naast je construction trainen kun je hier ook speelgoed en armour maken.

Saradomin KiteshieldSoldier Workshop SoldierSaradomin Kiteshield

Weven

Op een loom (weefgetouw) kun je een mandje en een zak voor Farming weven, zodat je hier groenten en fruit in kunt opslaan. Je kunt ook een strip of cloth maken, dat wordt gebruikt in Regicide. Een zeewiernet kun je gebruiken om zeewier in te doen. Weefgetouwen zijn te vinden op de volgende plekken:

PlaatjeMinimaal levelNaamXPWordt gebruikt voorHoe te maken
Strip of Cloth10Strip of cloth12 Regicide - lontje voor de barrelbomMaak dit van 4 balletjes wol
Sack21Sack38Het bewaren van groenteVerbouw 4 jute fibres met Farming en maak er iets van op een loom (weefgetouw)
Basket36Fruit basket56Het bewaren van fruitPlant een willow met Farming en knip er 6 willow branches vanaf met secateurs. Maak er iets van op een loom (weefgetouw)
Seaweed net52Seaweed net83Opslag van maximaal 10 stukken zeewierWeef eerst vijf flax op een loom en maak het net met een bronze wires af.

Het is ook mogelijk om op een loom milestones capes te maken. Deze capes kun je dragen als je alle skills op of boven het level van de cape hebt. Wanneer je alle skills level 99 hebt, kun je een Max cape kopen. Zie Capes of Distinction voor meer informatie.

PlaatjeCrafting nodigNaamBenodigdhedenXP
Milestone cape10Milestone cape (10)1 ball of wool10
Milestone cape20Milestone cape (20)2 balls of wool20
Milestone cape30Milestone cape (30)3 balls of wool30
Milestone cape40Milestone cape (40)4 balls of wool40
Milestone cape50Milestone cape (50)5 balls of wool50
Milestone cape60Milestone cape (60)6 balls of wool60
Milestone cape70Milestone cape (70)7 balls of wool70
Milestone cape80Milestone cape (80)8 balls of wool80
Milestone cape90Milestone cape (90)9 balls of wool90

Snail shell snelms

Snail Shell Snels zijn hoedjes die je op kunt zetten. Ze worden gemaakt van slakkenhuizen.

PlaatjePlaatje Snail shell snelms PlaatjePlaatje

Broodoo shields

Broodoo shields kun je maken van tribal masks, twee snakeskin hides en 8 nails. Tribal masks kun je krijgen door broodoos van Tai Bwo Wannai Cleanup te doden. Snakeskins kun je ook uit die minigame halen. Je hebt 25 Defence en 25 Magic nodig om de schilden te kunnen dragen.

Naast het feit dat de broodoo shields er angstaanjagend uitzien, kun je ze gebruiken tijdens het vechten. Eén op de tien keer zal je vijand een spreuk over zich uit gesproken krijgen. Deze spreuk zal, afhankelijk van het kleur schild dat je draagt, een van de combatskills van je vijand verlagen. De eerste keer is dat met 1, de volgende keren met 5% van wat ze nog van hun level over hebben. Het werkt alleen als je vijand dichtbij is en hij nog meer dan 50% van zijn life points over heeft. Elke keer dat je een spreuk gebruikt, gaat het schild een beetje kapot. Achter de naam van je schild kun je zien hoeveel keer je het schild nog kunt gebruiken.

PlaatjeMinimaal levelNaamXPWordt gebruikt voor
Broodoo shield35Broodoo shield100Verlagen van attack
Broodoo shield35Broodoo shield100Verlagen van strength
Broodoo shield35Broodoo shield100Verlagen van defence

Andere spullen

Tot slot zijn er nog een aantal spullen die geen eigen categorie verdienen

PlaatjeMinimaal levelNaamXPWordt gebruikt voorHoe te maken
Fremennik round shield1Fremennik round shield34The Fremennik IslesMaak van twee arctic pine logs, een bronze nail en een rope een schild op de boomstomp ten noorden van Neitiznot.
Polished buttons3Polished buttons5 Animal magnetism Poets buttons op. Buttons kun je stelen van H.A.M. members of halen met de Fishing Trawler
Penguin bongos30Penguin bongos25 Cold war Span leather over een mahogany plank
Origami Balloon36Origami Balloon35 (+ 10) Enlightened Journey Doe wat papyrus op een balletje wol en stop er een candle bij. Verf het daarna eventueel met een dye voor 10 extra xp.
Strung rabbit foot37Strung rabbit foot4Vergroot de kans op bird nests tijdens WoodcuttingHang een konijnenpootje van een met Hunter gevangen konijn aan een ball of wool

Sacred clay en volatile clay needles

Met Stealing Creation kun je sacred clay of volatile clay needles halen. Deze geven respectievelijk 2 en 2,2 keer het normale aantal xp. Natuurlijk kun je de needle alleen gebruiken bij voorwerpen waar je een needle bij nodig hebt, zoals leer. Na een bepaalde hoeveelheid xp gaan de needles weg en moet je ze weer opnieuw halen.

Crafting Guild

De crafting guild is de guild voor de crafters van level 40 of hoger. Hier zijn verschillende mogelijkheden om je crafting te trainen, er zijn bijvoorbeeld clay, silver en gold rocks. De Clay kun je volledig omzetten naar aardewerk, voor het goud en zilver moet je naar de furnace in Falador gaan. Er zijn ook dichtbij koeien en schapen te vinden. Boven in de crafting guild is een tanner en een spinnewiel. Moulds en andere spullen zijn te koop in het dorpje ten zuiden van de Crafting Guild, in Rimmington.

Harmonium harps

Na Plague's End kun je in het Ithell-gedeelte van Prifddinas op harpen spelen om harmonic dust te krijgen. Dit kun je gebruiken voor crystal singing. Voor het spelen op harpen heb je 75 Crafting nodig. Per harmonic dust krijg je 80 Crafting XP. Op hogere levels zul je sneller XP en dust krijgen.

Je hoeft maar één keer op een harp te klikken om erop te blijven spelen. Je krijgt dan continu XP en dust. Tijdens het spelen zal een harp wel geleidelijk valser gaan klinken. Hoe valser de harp klinkt, hoe minder snel je XP en dust krijgt. Je krijgt in je chatbox meldingen om aan te geven hoe vals de harp klinkt. Op 50% zul je maar half zo snel gaan als normaal, op 100% kun je helemaal niet meer verder. Als je op de harp klikt stem je hem weer. Per 10% die je stemt krijg je 50 Construction XP.

Alle xp van de harpen wordt met 20% verhoogd als de Voice of Seren actief is bij de Ithell. Ook zullen de harpen minder snel vals worden.

Trainen

Op de onderstaande pagina worden verschillende methodes aangeraden die je kunt gebruiken om Crafting op een goede manier de trainen.

Symbool Trainen Symbool

Over deze pagina

Met dank aan Haps City, Lord Vladekc, Own99Skillzz, magicdoetje en xtubbiex voor bijdragen aan deze pagina.

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.