Crafting - Trainen

Crafting is geen goedkope skill, maar gelukkig wel betaalbaar. Crafting is aan het begin een actieve skill. Later zal het een skill worden waarbij je veel bij de bank staat.

Gratis spelers - Het begin

Beginnende spelers beginnen met het maken van wol, potten of leer. In de miniquest Sheep Shearer leer je hoe je wol kunt spinnen. Verder krijg je voor het behalen van deze miniquest ook nog eens 150 xp.

Potten kun je maken door klei en water te verzamelen. Klei kun je onder andere ten zuidwesten van Varrock hakken. Zodra je het met water, bijvoorbeeld uit een emmer, nat maakt, krijg je soft clay. Van soft clay kun je potten maken op een pottery wheel. Daarvan staat er een in Barbarian Village. Ook staat er in datzelfde huisje een oven waarin je je soft clay kunt bakken.

Klei

Van leer kun je handschoenen maken. Verzamel een inventory vol met cow hides (koeienhuiden) en ga naar de tanner in Al-Kharid of Varrock. Laat de tanner je cowhides naar soft leather tannen en maak leather gloves door er een needle op te gebruiken. Naast een needle heb je ook thread nodig. Beide voorwerpen zijn te koop in de craftingwinkel van Al-Kharid.

Gratis spelers - Gold

Vanaf level 5 kun je van gold bars gold rings maken. Op level 6 kun je gold necklaces maken en op level 8 gold amulets. Met alle drie kun je op het moment geld verdienen als je gold bars op de Grand Exchange koopt. Doe de bar in een furnace. Nu kun je ervoor kiezen om een aantal voorwerpen te maken. Voor deze voorwerpen heb je aparte moulds nodig. Moulds zijn te koop in de craftingwinkel van Al-Kharid en Rimmington. Je kunt overwegen gems te gebruiken bij het maken van je juwelen, maar dan maak je meestal verlies.

Gratis spelers - Imphides

Imps zullen altijd imphide droppen. De magic armour die je hiermee kunt maken kun je dragen met level 14 Defence. Maak het armour gewoon met naald en draad. Imps kun je onder andere vinden ten zuiden van Falador en op de vulkaan van Karamja.

Gratis spelers - Silver

Vanaf level 16 kun je van silver bars unstrung symbols maken. Vanaf level 23 kun je ook tiara's maken. Hiervoor heb je een tiara mould nodig. Zilver geeft meer xp dan goud, maar is vanwege de Living Rock Caverns voor members goedkoper.

Gratis spelers - Spider silks

Spider silk kun je krijgen door spinnen te doden. De makkelijkste manier om hieraan te komen is door Giant spiders ten westen van Lumbridge te doden of de Corpse spiders in de Lumbridge Catacombs. Maak de armour gewoon met naald en draad. Om het te dragen heb je Defence level 24 nodig. Spider silk is Magic armour.

Gratis spelers - Gems

Vanaf level 20 kan je uncut gems tot normale gems slijpen. Deze manier is duur, maar wel de snelste voor gratis spelers. Voor deze manier heb je uncut gems naar keuze en een chisel nodig. Deze manier wordt door gratis spelers gebruikt om Crafting tot level 99 te trainen.

Gratis spelers - Urns

Je kunt urns maken, zoals beschreven bij Crafting. Hiermee kun je geld verdienen als je de juiste urns maakt. Je moet geen rune op de urn doen, omdat je ze dan niet meer kunt verkopen.

Gratis spelers - Portable crafter

Van Treasure Hunter kun je portables krijgen. Voor Crafting is dit de portable crafter, deze geeft 10% extra XP boven op de basis-XP van een gemaakt item. Bovendien geeft de portable forger je bij elk item dat je maakt ook een kans van 10% dat je leer niet gebruikt tijdens het crafting, wanneer je edelstenen slijpt heb je 5% kans op besparen van de edelsteen. portable crafters zijn op de Grand Exhange helaas erg duur om de kosten laag te houden is het aangeraden gebruik te maken van portables van andere spelers.

Gratis spelers - Scroll of dexterity

Als een beloning van Dungeoneering kan je tegen de prijs van 20.000 tokens, 60 Dungeoneering en 60 Crafting de scroll of efficiency kopen. Dit hoef je maar één keer te doen, eenmaal geactiveerd kan je er altijd gebruik van maken wanneer je Crafting traint. De Scroll of dexterity geeft je een kans bij het maken van een item waarbij je meer dan drie stukken leer nodig hebt je daar één van bespaard.

Soort leer Kans op leer besparen
Imp hide50%
Spider silk40%
Carapace35%
Batwing / Snakeskin30%
Green dragon leather25%
Blue dragon leather20%
Red dragon leather15%
Black dragon leather10%
royal dragon leather5%

Members - Voice of seren

De quest Plague's end geeft toegang tot prifddinas en daarmee de Voice of seren, wanneer de voice of seren in bij de itell clan is krijg je 20% meer experience in Crafting dan normaal. Die xp bonus werkt met Harmonium harps en wanneer je crystal flasks maakt, bovendien hebben de harpen iets minder kans om ontstemd te raken.

Members - Harmonium harps

Na de quest Plague's end kun je gebruik maken van Harmonium harps in prifddians. Tijdens het gebruik van Harmonium harps krijg je Crafting, Construction xp en harmonic dust. Met harmonic dust kun je wapens, crystal tools of crystal armour repareren wanneer je een Smithing level hebt van 80 of hoger. De harpen zullen naar verloop van tijd minder harmonic dust en Crafting xp geven omdat ze ontstemd raken. Je kan de harpen weer stemmen door gebruik van Construction te maken dit geeft een beetje Construction xp.

Members - Carapace

Carapace is ranged armour voor members met level 30 Defence. Cockroach soldiers, Cockroach drones en Cockroach workers en laten soms carapace achter. Met naald en draad kun je dat omzetten naar armour.

Members - Batwing

Members met level 56 Crafting kunnen Batwing spullen maken. Dat is magic armour dat gemaakt is van Batwing. De snelste manier om hieraan te geraken is door de Warped bats in de Lumbridge Catacombs te doden of de Bats tussen Varrock en Canifis. Je kunt het gewoon maken met naald en draad.

Members - Bow strings

Bow strings worden gemaakt van flax. Er bestaan verschillende velden waar je flax kunt plukken. De bekendste plek is ten zuiden van Seers Village. Deze plek is populair, omdat dit veld zich dichtbij een bank en spinning wheel bevindt. Deze manier van trainen wordt vaak uitgevoerd omdat het een van de weinige manieren is waarmee je winst maakt.

Members - Sacred clay needle

Als beloning van de activity Stealing Creation kun je sacred clay needles krijgen. Zodra je deze needle gebruikt, krijg je twee keer zoveel Crafting xp dan normaal. De needles gaan na een tijdje natuurlijk wel op. Je zult steeds Stealing Creation moeten spelen voor een nieuwe.

Members - Dragonhides

Vanaf level 57 kun je spullen van dragonhides craften. Je begint met het craften van green d'hide vambs. Op level 63 begin je met bodies. Maak vanaf dit level altijd bodies, nooit vambs. Dit is omdat je drie hides nodig hebt per body, je drie keer zo snel craft en je er per huid evenveel xp voor krijgt als vambs. Als je ook nog eens sacred clay needles gebruikt, gaat het helemaal snel.

Zodra je nieuwe kleuren bodies kunt maken, moet je die ook maken, tenzij je niet veel geld hebt. Met deze bodies kun je tot level 99 trainen. Om geld te besparen kun je ook overwegen dragonhide te kopen en steeds van en naar een tanner te lopen, om daar je hides in leer om te zetten.

Members - Crystal chisel

Na de quest Plague's end kunnen members gebruik maken van een crystal chinsel, de crystal chinsel geeft een extra 2% kans om bij het slijpen een extra edelsteen te krijgen. Alle crystal tools zijn te maken in Prifddinas, de eerste keer kost dit je 7.500gp, naarmate je het vaker doet wordt de prijs lager tot een minimum van 1.500gp. Ook kan je dit met 100 harmonic dust en minstens 80 Smithing zelf doen zonder geldkosten. Alle crystal gereedschappen verdubbelen de kans dat je een golden rock of strange rock krijgt.

Members - Artisan's outfit

Van Treasure Hunter kun je ook delen krijgen van de Artisan's outfit. Deze outfit geeft je per onderdeel van de outfit 1% extra XP tot een maximum van 6% wanneer je de volledige set in bezit hebt. wanneer je een artisan's bandana en artisan's bandana add-on op elkaar gebruikt krijg je een modified artisan's bandana deze geeft 5% kans dat je tijdens crafting één stuk leer bespaard. wanneer je delen kwijt bent geraakt van de Artisan's outfit kun je die terug krijgen bij Diango in draynor village of Lanto Amlodd in prifddinas.

Members - Battlestaves

Battlestaves geven veel Crafting xp per uur, maar het is door de strakke limieten op de Grand Exchange lastig aan de benodigde voorwerpen te komen. De kosten per xp zijn relatief laag.

Members - Clan citadel

In een clan citadel van tier 5 of hoger kun je elke week Crafting trainen. Dit is gratis en, zelfs met de wekelijkse limiet, op de lange termijn erg goede xp.

Quests die xp geven in Crafting

QuestCrafting nodigXP
Goblin Diplomacy1200
Animal Magnetism191.000
Branches of Darkmeyer6420.000
Cabin Fever457.000
Cold War302.000
Do No Evil6840.000
Dwarf Cannon1750
Elemental Workshop I205.000
Elemental Workshop II17.500
Elemental Workshop IV419.000
Enakhra's Lament507.000
Enlightened Journey362.000
Fairy Tale Part III - Orks Rift361.000
The Fremennik Isles465.000
The Fremennik Trials402.812
Fur 'n' Seek1500
The Giant Dwarf122.500
The Golem201.000
The Great Brain Robbery163.000
The Hand in the Sand499.000
In Aid of the Myreque252.000
In Pyre Need5211.556
In Search of the Myreque1600
Kindred Spirits6025.000
Legacy of Seergaze474.000
The Light Within8090.000
Love story6740.000
Making History11.000
Murder Mystery11.406
Nature Spirit13.000
Observatory Quest12.250
Plague's End7550.000
Ritual of the Mahjarrat7640.000
Rocking Out6625.000
Shades of Mort'ton202.000
Shilo Village203.875
The Slug Menace303.500
Some Like It Cold5640.000
Tears of Guthix201.000
TokTz-Ket-Dill4310.000
Tower of Life1500
The Void Stares Back7020.000
Sheep Shearer1150
Dimension of Disaster - Curse of Arrav439.000
Dimension of Disaster - Demon Slayer15.000
Recipe for Disaster - Goblin Generals Wartface en Bentnoze11.000
Recipe for Disaster - Pirate Pete11.000
Recipe for Disaster - Skrach Uglogwee11.500

Over deze pagina

Met dank aan ludo813, Justin, Maik-machine, Reverstale, barm88 en viniboy100 voor bijdragen aan deze pagina.

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.