Divination

Divination is een skill voor members, die beoefend kan worden door de gebeurtenissen die in The World Wakes plaatsvinden. De dood van Guthix en het breken van zijn edicten aan het einde van het Vijfde Tijdperk heeft ervoor gezorgd dat er energie en herinneringen zijn vrijgekomen op Gielinor. Divination draait om het verzamelen van deze energie en herinneringen. Vervolgens gooi je ze in een krater. Zoals iedere skill voor members zijn ook de eerste vijf levels van Divination beschikbaar voor gratis spelers.

Divination is samen met Smithing en Crafting gelinkt aan Invention. Hierin wordt divination gebruikt als energie.

Starten met Divination

Ten zuiden van de gevangenis van Draynor Village staat Orla Fairweather. Samen met haar groep avonturiers is zij één van de eerste mensen die de vaardigheid van Divination bestudeerden. Orla kan je helpen kennis te maken met de skill. Ze vertelt over de achtergrond en kan je vertellen hoe je het beste kunt trainen.

Plaatje

Je zult in het Divination Camp ook de skillcape van Divination aantreffen. Omdat Divination ook voor de bewoners van Gielinor nieuw is, hangt de cape op een standaard.

Herinneringen en energie verzamelen

Het doel van de skill is om herinneringen en energie die verspreid zijn over Gielinor te verzamelen. Om dat te doen, zul je eerst een kolonie van wisps moeten vinden. Hoe hoger je level, hoe complexere wisps je kunt gebruiken om te trainen. Naast Orla ligt een kaart waar je kunt zien waar de meest geschikte wisps voor jouw level te vinden zijn.

Kaart

Het kleine blauwe bolletje geeft aan waar je zelf op dat moment bent. Elke grote blauwe bol is een kolonie van wisps waar je level hoog genoeg voor is, terwijl de grijze bollen kolonies aangeven waar je Divination level nog te laag voor is. De bol met gele rand geeft aan dat dit de beste kolonie voor jouw level is. In de onderstaande tabel staat een gedetailleerdere omschrijving van de locaties.

Tier (level)WispsLocatiePlaatje
1 (level 1)CursedIn de Wilderness Volcano, op level 25 van de WildernessKaart
1 (level 1)PaleTen westen van LumbridgeKaart
2 (level 10)FlickeringTen noorden van FaladorKaart
3 (level 20)BrightTen westen van de DigsiteKaart
4 (level 30)GlowingTen zuidoosten van Seers' VillageKaart
5 (level 40)SparklingTen zuidoosten van RellekkaKaart
6 (level 50)GleamingTen noordoosten van Shilo VillageKaart
7 (level 60)VibrantTen noorden van Mobilising ArmiesKaart
8 (level 70)LustrousTen zuidoosten van de Slayer TowerKaart
8,5 (level 75)ElderIn de Elder Halls op Freneskae. Hier kun je komen door in de World Gate te stappen na Fate of the Gods. Elder wisp colony
9 (level 80)BrilliantTen oosten van de Mage Training ArenaKaart
10 (level 85)RadiantDragontooth IsleKaart
11 (level 90)LuminousTen zuiden van SophanemKaart
12 (level 95)IncandescentTen zuiden van de Poison WasteKaart

Wisps zijn kleine bolletjes energie die door de lucht zweven. Je kunt erop klikken om ze te laten stoppen met bewegen. Ze zullen dan veranderen in een energiebron van hetzelfde niveau. Klik er nogmaals op, en je zult automatisch beginnen met het verzamelen van herinneringen en energie.

WispAlle energie samen neemt slechts één plek in beslag, terwijl herinneringen ieder één plek in beslag nemen. Je hebt geen voorwerpen nodig om Divination te trainen, dus je kunt het beste met een lege inventory je kolonie van wisps bezoeken.

Elke bron blijft voor een bepaalde tijd actief. Deze tijd is niet afhankelijk van het aantal spelers dat tegelijk bezig is met het verzamelen van herinneringen en energie. Als je aan een bron begint zal er een roze rook in het midden van de bron naar boven komen. Wanneer de roze rook er niet meer is zal de bron binnenkort verdwijnen.

Enriched memories

Enriched memories zijn sterkere herinneringen die twee keer meer xp opleveren dan normale herinneringen. Je kunt ze tegenkomen vanaf flickering wisps (level 10). Je hebt altijd kans om enriched memories te vinden terwijl je traint, maar elk heel uur, twintig over het hele uur en veertig over het hele uur (dus om de twintig minuten) zal er ook een enriched wisp verschijnen. Zodra je daarvan herinneringen verzamelt, zullen deze altijd enriched zijn. Deze zijn echter onstabiel en zullen snel verdwijnen, tenzij je ze een herinnering geeft die je eerder hebt verzameld. Dit doe je automatisch zodra je herinneringen begint te verzamelen van de enriched wisp. Hoe meer mensen herinneringen van een enriched wisp verzamelen, des te langer zal de bron actief blijven.

Chronicles

Soms zal er een chronicle verschijnen terwijl je energie en herinneringen verzamelt. Dit zijn erg sterke herinneringen. Je kunt erop klikken om ze te vangen, maar een andere speler kan je te snel af zijn, zoals bij implings van Hunter.

Als het je lukt om een chronicle te vangen, zul je er een fragment van krijgen. Je ontvangt ook Hunter xp gelijk aan tien keer je level. Zodra je tien fragmenten hebt, kun je die offeren voor veel xp. Er zijn twee plaatsen waar dat kan. De eerste is het altaar bij de rustplaats van Guthix. Als je ze daar offert, zul je de volledige xp beloning krijgen. Om daar te komen moet je de quest The World Wakes voltooid hebben.

De andere plaats is de krater ten zuiden van de gevangenis van Draynor Village, bij May Stormbrewer. Ook in de krater zit de overgebleven energie van Guthix, maar de connectie is minder sterk dan die met het altaar. Daardoor zul je minder xp krijgen als je de chronicles daar offert. Je kunt maximaal dertig fragmenten in je bezit hebben, maar je vindt ze geleidelijk minder snel als je er meer dan tien hebt. Je doet er dus verstandig aan ze direct te offeren zodra je dat aantal bereikt hebt. Klik hier om een tabel met de XP per 10 fragmenten te tonen.

Chronicles zullen in eerste instantie alleen voor jou zichtbaar zijn. Als je ze niet binnen een bepaalde tijd weet te vangen zullen ze ook voor andere spelers zichtbaar worden. Wanneer er een chronicle voor jou verschijnt zul je hiervan een notificatie krijgen in je chatbox.

Elder chronicles

Tijdens het verzamelen van elder wisps kan er in plaats van een normale chronicle een elder chronicle verschijnen. Deze werken hetzelfde als normale chronicles, maar geven xp in een skill naar keuze. Ook krijg je voor elke 10 elder chronicles een stukje geschiedenis. Hier zijn er totaal tien van.

Herinneringen omzetten

De xp die je krijgt voor het verzamelen van herinneringen, is gelijk aan het niveau van de wisp. Voor het verzamelen van flickering memories zul je dus 2 xp krijgen, terwijl je voor het verzamelen van vibrant energy 7 xp per keer krijgt. Zodra je inventory vol zit, zul je de herinneringen om moeten zetten. Bij iedere kolonie van wisps zit ook een grote krater in de grond, een Energy Rift. Zodra je daarop klikt kun je kiezen wat je met je verzamelde herinneringen wil doen.

Herinneringen omzetten

Je kunt ook de toetsen 1, 2 en 3 op je toetsenbord gebruiken om een keuze te selecteren. Uiteraard hoort 1 bij de eerste, 2 bij de tweede en 3 bij de derde keuze. Daarnaast kun je ook met je rechtermuisknop op de krater klikken om direct een van de opties te selecteren.

Tier (level)WispsXP optie 2XP optie 3
1 (level 1)Pale33,7
2 (level 10)Flickering45
3 (level 20)Bright56,2
4 (level 30)Glowing78,7
5 (level 40)Sparkling1215
6 (level 50)Gleaming1923,7
7 (level 60)Vibrant2531,2
8 (level 70)Lustrous3240
8,5 (level 75)Elder33,541,2
9 (level 80)Brilliant3543,7
10 (level 85)Radiant3847,5
11 (level 90)Luminous4252,5
12 (level 95)Incandescent4556,2

Cursed memories, die je in de Wilderness Vulcano kunt oogsten en omzetten, geven bij oogsten en omzetten ongeveer net zoveel xp als de hoogste memory kunt oogsten of bewerken bij jouw level. Het verschil in xp zit achter de komma. Met een demonic skull krijg je 20% xp meer.

Energie omzetten

Je kunt energie ook gebruiken om beloningen te maken.

100 cursed memories kun je omzetten in 150 memories van een soort naar keuze.

Portents zijn voorwerpen die je in je inventory kunt houden. Onder bepaalde omstandigheden activeren ze, waardoor een speciaal effect in werking treedt. Signs werken op dezelfde manier, maar deze maken gebruik van de pocket slot. Je hoeft ze dus niet in je inventory te houden.

SymboolDivination - Portents en signs Symbool

Boons geven een permanente, passieve boost aan de Divination xp en het aantal energie dat je tijdens het verzamelen van herinneringen ontvangt.

Symbool Divination - Boons Symbool

Divine locations zijn kleine eilandjes waar je grondstoffen uit kunt halen. De eilandjes zijn slechts tijdelijk actief en kunnen geplaatst worden op plaatsen waar je ook een vuurtje kunt maken, met uitzondering van de Grand Exchange. Iedereen die de levels heeft om de grondstoffen te verzamelen, kan dat dan doen.

Bronze rock Divination - Divine Locations Bronze rock

Tot slot kun je de energie ook gebruiken om voorwerpen om te zetten naar een kleinere hoeveelheid van betere voorwerpen. Je zou dus een overbodige stapel yew logs om kunnen zetten in een aantal magic logs.

Magic Logs Divination - Transmutation Magic Logs

Guthixian Caches

Bij iedere rift zal elke drie uur voor tien minuten een Guthixian cache openen. Deze opslagplaatsen bevatten herinneringen van Guthix, die beschermd worden door automatons. Nu Guthix er niet meer is, kunnen wij deze herinneringen in een distraction and diversion proberen te stelen voor Divination xp en de volgende bonussen, die maximaal twintig minuten duren:

Shadow cores

In de elvenstad Prifddinas kun je monsters doden die af en toe shadow cores droppen. Met een hoog genoeg Divination level kun je deze in het rift naast de monsters gooien voor XP. Soms worden ze dan omgezet in een light core, die je kunt gebruiken om de light creature familiar te maken. Deze is erg handig als je Divination traint. Er zijn drie verschillende shadow cores, die in de tabel hieronder staan.

PlaatjeCoreMonster Divination level Divination XP
TruthfulTruthful shadow coreTruthful shadow71250
BlissfulBlissful shadow coreBlissful shadow81350
ManifestManifest shadow core Manifest shadow91500

Trainen

Op de onderstaande pagina worden verschillende methodes aangeraden die je kunt gebruiken om Divination op een goede manier de trainen.

Symbool Trainen Symbool

Over deze pagina

Met dank aan Zilliewan, Dat Max Hit, Huseyin-Gazi, pasman6, r3dcamaro en zzhadowzz voor bijdragen aan deze pagina.

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.