Farming

Farming, landbouwen in het Nederlands, is een skill voor members. Hoewel boeren in het verleden niet zoveel te besteden hadden, is deze bezigheid in RuneScape dus alleen voor de betalenden weggelegd. Je kunt er echter wel goed je brood mee verdienen als je het een beetje handig aanpakt. Vooral herbs zijn erg gewild.

Bij het uitkomen van Farming probeerde Jagex mensen op te hitsen met woorden zoals "long-awaited" (een maandje) en "much-discussed." Dat heeft allemaal niet geholpen, want ongeveer 80% van de RuneScape spelers stemde negatief in de peiling op RuneScape: de meeste mensen vinden Farming niet leuk. Nu verbergt Jagex de resultaten van de peiling.

Je kunt gewassen alleen verbouwen op daarvoor bestemde landbouwgronden. Er zijn gronden voor herbs, groenten, bomen, enzovoorts. Je kunt geen herbs op een plaats waar je bomen moet planten verbouwen.

Tegenwoordig kunnen ook gratis spelers Farming trainen, tot een maximum van level 5. Hiermee hebben ze toegang tot potatoes, marigolds, barley, hammerstone en onions, evenals de meeste gereedschappen die je daarvoor nodig hebt. In gratis werelden zal je Farming level dus verlaagd worden naar level 5.

Seeds

Om gewassen te planten, heb je eerst zaden nodig. Er zijn verschillende soorten zaden. Tree seeds komen uit bird nests, die soms uit de boom vallen tijdens het houthakken. Gewone zaden kun je krijgen door Master Farmers of kraampjes beroven. Je kunt ze natuurlijk ook via de Grand Exchange of van andere mensen kopen. Daarnaast kun je de bevolking van Miscellania er voor laten werken. Onion, cabbage en potato seeds krijg je soms als je deze gewassen uit één van de vele velden in RuneScape plukt. Om Master Farmers te beroven, heb je minstens 38 thieving nodig, voor kramen met zaadjes heb je 27 Thieving nodig. Master Farmers zijn op verschillende plekken zoals Draynor Village, bij de Farming shop in Ardougne en ten zuiden van Varrock te vinden, de kramen staan alleen in Draynor Village. Zaadjes stelen van kramen gaat erg langzaam en het geeft maar 10 xp. Steel daarom van Master Farmers: dat is veel beter.

Als je genoeg zaden hebt ga je verder. Er zijn verschillende soorten zaden, allemaal voor een ander doel. Je kunt ze niet overal planten: daarvoor heb je een speciaal stuk landbouwgrond nodig (een patch). Er zijn bush patches, allotment patches, herb patches, hops patches, tree patches, fruit tree patches, spirit tree patches en patches voor de speciale dingen als Belladonna en cactussen. Patches zijn te herkennen dankzij het Farming patch-symbool.

Gereedschap

Gewassen verbouwen kun je niet met je blote handen. Gereedschap kun je bij de farmers bij de landbouwgronden en in farmingwinkels kopen. Deze winkels zijn vaak bij een allotment patch in de buurt. Ze zijn te vinden ten zuiden van Falador, ten noorden van Ardounge en Catherby en ten westen van Port Phasmatys en te herkennen aan Farming Shop.

De rake, spade, watering can, seed dibber, gardening trowel, secateurs en plant cure zijn ook voor gratis spelers. Deze kun je op je toolbelt zetten en hoef je in dat geval niet steeds apart mee te nemen.

PlaatjeNaamInformatie
PlaatjeRakeHiermee hark je je patches onkruidvrij
PlaatjeSpadeHiermee kun je je oogsten oogsten, dode planten wegscheppen en bomen en struiken uitgraven
PlaatjeWatering CanEen gieter is een voorwerp om plantjes van water te voorzien
PlaatjeSeed DibberDit is nodig voor het planten van zaden
PlaatjeGardening trowelWordt gebruikt voor het planten van tree seeds in een bloempot
PlaatjeSecateursHiermee knip je de zieke bladeren van bomen en struiken af
PlaatjePlant PotOm een boom te planten heb je eerst een klein boompje nodig. Je kunt deze laten groeien in deze pot. Zet je seed erin met een trowel en geef het water
PlaatjeBasketJe kunt hier 5 stukken fruit in opslaan
PlaatjeSackJe kunt hier 10 onions, potatoes of cabbages in stoppen
PlaatjePlant CureWordt gebruikt om je planten weer beter te maken
PlaatjeGardening BootsDood farmers om deze te krijgen. Je hebt hier niets aan, het staat alleen leuk

Leprechaun

LeprechaunJe denkt nu misschien: "ik heb nu al die seeds, moet ik dat gereedschap nu ook nog allemaal op mijn bank proberen te krijgen!?" Gelukkig hoeft dat niet. Jagex heeft bij elke patch een Leprechaun gezet die je spulletjes voor je wil bewaren. Praat met hem en klik in het menuutje waar normaal je inventory staat, de voorwerpen aan die je aan het kaboutertje wilt geven. Je kunt deze spullen bij elke Leprechaun die je tegenkomt, weer ophalen.

Je kunt de leprechauns een rake, spade, watering can, seed dibber, gardening trowel, secateurs, 4 scarecrows, 255 lege emmers, 255 planken, 1000 emmers met compost en 100 emmers super compost laten bewaren. Helaas kunnen ze maar één watering can bewaren, terwijl het veel handiger is als je twee watering cans tijdens het farmen hebt. Daarom is het handig om er een aantal extra op je bank te houden.

Leprechauns zetten ook je gewassen om naar notes. Geef je oogst aan de leprechaun, dan zul je notes terugkrijgen! Dat bespaart heel wat reisjes naar de bank. Helaas werkt dit niet met logs.

Wanneer je geen zin hebt iedere keer compost of supercompost op je patches te doen, kun je dit leprechauns laten doen. Zij zullen de compost uit de voorraad halen die ze voor je opslaan. Dit kost 500 gp per patch voor compost of 1.500 gp voor supercompost. Compost zal worden toegepast na het oogsten, leeghalen of wieden. Je kunt vast voor maximaal 60.000 keer betalen, maar je voorraad moet wel steeds voldoende zijn. Wanneer je je tegoed terugwilt, geven ze je 90% van je oorspronkelijke betaling terug.

Het planten van gewassen

Een patch zal, als je er voor het eerst komt, helemaal overwoekerd zijn met onkruid. Daarom moet je dat eerst wegharken met een rake (hark). Vervolgens kun je er compost op doen om het vruchtbaarder te maken. Daarna kun je er zaadjes inzetten met een seed dibber. Geef het water met een gieter en wacht totdat je plantjes groeien of ga naar de volgende patch. Als je planten ziek worden (diseased), moet je er plant cure op doen.

Je kunt bij veel gewassen ook de farmers die bij de patches staan, laten oppassen voor een paar spullen van farming. Je mag die spullen in notes geven. Voor elk gewas vragen ze wat anders. De farmers zorgen ervoor dat je planten niet ziek worden.

Compost

Als je planten wat harder wilt laten groeien, kun je ze compost geven. Compost maak je door 15 spullen zoals onkruid, bloemen of cabbages in de compostbak bij allotment patches te gooien. Als de bak vol zit, sluit je de deksel. Het duurt dan ongeveer een uur voordat je compost klaar is. Als dat klaar is haal je het er weer uit door met een lege emmer op de compostbin te klikken. Je kunt ook supercompost maken voor een nog hogere opbrengst van je land.

Je kunt compost zowel vlak voor als vlak na het planten van gewassen toevoegen aan je farming patch.

PlaatjeSoortHoe te makenErvaring voor het vullen van emmersErvaring voor het gebruiken op de patch
PlaatjeCompostGooi 15 spullen zoals guam leafs, marrentill, cabbage, onions of weeds in je compostbak4,5 xp per emmer
18 xp
PlaatjeSuper CompostGooi 15 dure spullen in je compost bak, zoals avantoe en betere herbs, watermelons, pineapples, jangerberries en tree roots8,5 xp per emmer26 xp
PlaatjeRotten tomatoesGooi 15 tomaten in je compostbak8,5 xp per emmerWordt niet bij Farming gebruikt, maar alleen in de Duel arena

Vegetables, flowers en herbs

Oftewel groentes, bloemetjes en kruiderijen. Deze gewassen worden allemaal op plaatsen gebouwd waarvan de landbouwgronden bijelkaar liggen. Zo'n landbouwgrond is opgebouwd uit twee allotment patches aan de zijkant, een bloemenperkje in het midden en verder nog een kompostbak en een plaats om herbs te verbouwen.

Dit zijn samen met hops ook de enige patches waar gratis spelers toegang tot hebben.

SymboolSymbool Vegetables, flowers en herbs SymboolSymbool

Hops

Van hops kun je met Cooking verschillende drankjes bouwen. Dit zijn samen met groenten en bloemen ook de enige patches waar gratis spelers toegang tot hebben.

PlaatjePlaatje Hops PlaatjePlaatje

Bushes

Aan struiken groeien voornamelijk bessen, die je in quests en bij Herblore kunt gebruiken.

PlaatjePlaatje Bushes PlaatjePlaatje

Trees

Je eigen boom is wel handig: je hebt dan geen last meer van mensen die je lastig vallen tijdens het houthakken. Het nadeel is alleen wel dat je maar één boom hebt.

PlaatjePlaatje Trees PlaatjePlaatje

Fruit trees

Fruitbomen ontbreken ook niet in RuneScape

PlaatjePlaatje Fruit trees PlaatjePlaatje

Speciaal

Er zijn ook nog een aantal gewassen die je maar op één bepaalde patch kunt verbouwen.

PlaatjePlaatje Speciaal PlaatjePlaatje

Herblore habitat

Papa Mambo, de ex-medicijnman van Shilo Village, heeft ten zuidoosten van Shilo Village een stukje van de jade vine geplant en deze betoverd. Dat is niet zonder gevolgen gebleven: zijn spreuken hebben verschillende soorten flora en fauna aangetrokken, wat het tot een uitstekend gebied maakt om je Farming, Hunter en Herblore te trainen. Met Farming kun je speciale bloemen, bijzondere herbs en planten planten. Er is ook een tree patch voor normale fruitbomen.

SymboolSymbool Herblore habitat SymboolSymbool

Amulet of Farming

Amulets of farming zijn voor 200 gp te koop bij de farmingwinkels. Je kunt er één farming patch mee in de gaten houden. Het is verboden om meer dan één amulet te hebben. Doe je amulet op een patch en je amulet zal er melding van maken als de status van je patch verandert. Met de "Rub"-optie kun je ook zien hoe je plantjes erbij staan. Een statusverandering of "Rub"-optie zal ervoor zorgen dat je amulet kapot gaat. Je kunt het amulet 8 keer gebruiken.

Amulet of Nature

Een Amulet of Nature wordt gebruikt om een farming patch in de gaten te houden. Het is een uitgebreidere versie van het Amulet of Farming. Met de "Rub"-optie kun je zien hoe je plantjes erbij staan. Daarnaast zal het amulet er melding van maken als de status van je gewas verandert. Je kunt maar één Amulet of Nature tegelijk hebben, die maar op één farming patch gericht is. Je kunt je Amulet of Nature een farming patch in de gaten laten houden door het amulet op de patch te doen. Het is met het amulet ook mogelijk om vanaf afstand de gardener bij de patch inhuren. Als het plantje ziek is, kun je ook meteen met het amulet naar de patch teleporteren. De oogst van je patch zal ook iets hoger worden, maar magic secateurs geven een hogere bonus. Je kunt de bonussen niet bijelkaar optellen.

Je kunt een Amulet of Nature maken door een Emerald Amulet op de op een spinnenwiel gesponnen wortels van een uitgegraven Farming Magic Tree te gebruiken en vervolgens het amulet te betoveren met de Enchant level 2 spreuk van Magic. Amulets of Nature zijn untradeable, tenzij ze nog niet betoverd zijn.

Tips

Trainen

Op de onderstaande pagina worden verschillende methodes aangeraden die je kunt gebruiken om Farming op een goede manier de trainen.

Symbool Trainen Symbool

Over deze pagina

Geschreven door Het Eendje en Feppie64, met dank aan Pancho1987, ADHDBoogie, Akca12, godsman27 en walter herix voor bijdragen aan deze pagina.

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.