Farming - Vegetables, flowers en herbs

Voor vegetables, herbs en flowers (groente, kruiden en bloemen) heb je ongeveer twee buckets nodig, twee watering cans, een spade, een rake, een seed dibber en wat geld nodig.

Vegetables, flowers en herbs worden vaak naast elkaar verbouwd. De landbouwgronden zijn meestal opgebouwd uit twee grote allotment patches aan de zijkanten, een flower patch in het midden en nog een klein vakje aan de buitenkant voor herbs. Daarnaast is er nog een compostbak. Vooral met de herbs kun je veel geld verdienen.

Gratis spelers hebben toegang tot de patch bij Falador en kunnen daar potatoes, onions en marigolds planten en oogsten.

KaartjeLocatieUitleg
KaartArdougne

Teleporteer naar de lodestone van Ardougne en ga richting het noorden. Loop langs de Farming shop en loop om de bomen boven de Farming shop heen naar het oosten. Je komt nu bij de patches.

Met een Ardougne cloak 2 of hoger kun je ook direct naar deze patch teleporteren. Gebruik daarvoor de Teleport-optie op de cloak. Met een Ardougne cloak 3 kun je dit éénmaal per dag, met een Ardougne cloak 4 of Completionist Cape kun je dit onbeperkt doen.

KaartCatherbyTeleporteer naar de lodestone van Catherby, vul eventueel je gieters in het huisje ten oosten van de lodestone en loop verder naar het noordwesten. Je komt nu bij de patches.
KaartFalador

Teleporteer naar Port Sarim en ga naar het noordoosten, tot je een hek voor een cabbageveld tegenkomt. Ga het veld door en je komt bij de patches.

Met een Explorer's ring 3 of hoger kun je onbeperkt naar het cabbageveld ten zuiden van de patches teleporteren. Met een Falador shield 2 of hoger krijg je bij de patches op deze locatie ook 10% meer xp.

KaartPort PhasmatysTeleporteer met je ectophial naar Port Phasmaty en loop steeds naar westen langs de boerderij met dode kippen en koeien. Je komt nu bij de patches.
KaartTaverley (alleen één keer potatoes)Ten noorden van de lodestone en house portal.
KaartHarmony Island (alleen één maal groenten)Je moet de Great Brain Robbery voltooid hebben om hier gewassen te kunnen verbouwen. Vaar vanuit een van de plaatsen met Charter Ships of Port Phasmatys naar Mos Le'Harmless en ga daar via de monnik ten noorden van de haven naar Harmony Island. Er zijn geen herb en flower patches. Er is ook niemand die op je gewassen kan passen.
KaartTroll Stronghold (alleen herbs)Je moet voor deze patch My Arm's Big Adventure hebben voltooid. Je kunt hier via een ladder in de kamer bij de Troll Generals komen. De herbs op deze patch zullen nooit ziek worden, omdat de trol My Arm gratis voor je op je herbs let.
PrifddinasCrwys-deel van Prifddinas (bush en herbs)Je moet voor deze patch Plague's End voltooid hebben. Alle xp wordt met 20% verhoogd als de Voice of Seren actief is bij de Crwys.

Je gaat naar een akker voor groenten. Dan ga je het onkruid wieden met een rake. Klik gewoon op de rake en dan op de akker. Dan moet je je land vruchtbaarder maken met compost en wat zaadjes inzetten. Nu ontstaan er allemaal kleine plantjes, geef ze water. Het zaaien van groente kost 3 seeds. Tussendoor kun je van akkers switchen door te teleporteren. Als je uitlogt, groeit de boel gewoon door en kunnen de planten dus ook dood gaan door ziektes. Zie Bloemen om te kijken hoe je de kans op ziektes kunt verkleinen.

Als je een flinke tijd hebt gewacht, zijn je planten klaar met groeien. Klik dan met de rechtermuisknop op de akker en dan op harvest. Nu haal je de gewassen binnen met je schep. Je inventory zal snel vol zitten. Geef je gewassen aan de leprechaun, dan krijg je notes terug.

Er bestaan ook juten zakken en manden. Hier kun je groenten en fruit in opslaan. Waar je jouw oogst in kunt stoppen, hangt van het soort af. Voor de aardappels heb je bijvoorbeeld een zak nodig, maar voor andere gewassen heb je manden nodig. Deze spullen zijn gewoon in de winkel verkrijgbaar.

Groenten

Potato seeds tot en met watermelon seeds zijn te verkrijgen door master farmers te bestelen of bepaalde monsters te doden. Daarnaast kun je potato seeds krijgen door de zakken te rollen van normale farmers. Potato, onion en cabbage seeds krijg je soms ook als je gewassen van één van de vele velden in RuneScape haalt.

Snape grass, sunchoke en fly trap seeds kun je krijgen bij Herblore habitat of door gnomes, elves en dwarf traders te bestelen. Sunchoke en fly trap seeds zijn ook te verkrijgen bij Mobilising armies en Vinesweeper.

Sunchoke en fly traps geven geen gewassen. Sunchoke geeft Strength xp in een hoeveelheid die afhangt van je Strength level. Fly trap geeft xp in Thieving, ook afhankelijk van je huidige Thieving level.

Om groenten te planten, heb je drie zaden nodig.

ZaadjeResultaatNaamLevelTijdXP plantenXP oogstenFarmer wil oppassen voor
Plaatje PlaatjePotatoes140 minuten892 emmers compost
Plaatje PlaatjeOnions540 minuten1010,51 zak potatoes
Plaatje PlaatjeCabbage735 minuten1011,51 zak onions
Plaatje PlaatjeTomato1240 minuten12,5142 zakken cabbages
Plaatje PlaatjeSweetcorn2055 minuten171910 jute fibres
Plaatje PlaatjeStrawberries3155 minuten26291 mand met apples
Plaatje PlaatjeWatermelons471 uur en 15 minuten4854,510 curry leaves
Plaatje PlaatjeSnape grass803 uur en 20 minuten1758015 dwellberries
Plaatje-Sunchoke873 uur en 20 minuten2089515 Yanillian hops
Plaatje-Fly trap933 uur en 20 minuten2255015 cadava berries

Bloemen

Verschillende bloemen verkleinen de kans op ziektes van je groentes. Marigolds beschermen je onions, tomatoes en potatoes. Rosemary beschermt je cabbages, een scarecrow beschermt je sweetcorn tegen vogels en nasturtiums beschermen je watermelons tegen ziektes. De bloemen en vogelverschrikker plant je in de flower patch.

Marigold tot en met limpwurt seeds zijn te krijgen door master farmers te bestelen.

Je kunt een vogelverschikker maken door een zak uit een farmingwinkel met hooi te vullen bij een hooiberg. Hooibergen zijn bij de farmingwinkels te vinden. Zet de zak op een bronze spear. Bronze spears worden gedropt door goblins, maar je kunt ze ook in Tai Bwo Wannai Village kopen. De speren uit Tai Bwo Wannai moet je nog wel eerst met een cleaning cloth schoonmaken. Die zijn ook bij de winkel te koop. Als je een zak met hooi en een spear hebt, moet er nog een watermeloen op.

Bloemen als woad en limpwurt planten zijn niet bedoeld voor bescherming, maar voor oogst.

Zaadjes van white lily's kun je bij Wyson the Gardener krijgen als je hem een Mole skin geeft. Je moet dan wel je Falador Shield 3 van de taken van Falador dragen. Deze bloemen beschermen alle soorten groenten en fruit op allotment patches en je hoeft ze geen water te geven. Als je ze plukt, krijg je ashes.

Butterfly flower seeds kun je krijgen door gnomes, elves of dwarf traders te bestelen en Herblore habitat, Vinesweeper of Mobilising armies te spelen.

ZaadjeResultaatNaamLevelTijdXP plantenXP voor oogstenBeschermt
Plaatje PlaatjeMarigolds217½ minuten8,547Onions, tomatoes en potatoes
Plaatje PlaatjeRosemary1117½ minuten1266,5Cabbages
Plaatje PlaatjeNasturtium2417½ minuten20111Watermelon
Plaatje PlaatjeWoad2517½ minuten20,5115,5Niets
Plaatje PlaatjeLimpwurt2617½ minuten21120Niets
  PlaatjeWhite lily522 uur50250Alle groentes
Plaatje PlaatjeButterfly flower882 uur en 40 minuten210280Niets

Herbs

Herbs verbouwen is goed voor je Herblore en je banksaldo. Met relatief weinig inspanning kun je redelijk wat herbs krijgen. Je zult de herbs als grimy oogsten. Om de oogst te maximaliseren en de kans op ziektes te verkleinen, moet je super compost of de spreuk Fertile soil van de Lunar magics gebruiken.

Goutweed kun je alleen verbouwen uit een Gout tuber. Deze kun je krijgen tijdens Tai Bwo Wannai Cleanup. De herb die je krijgt, kun je niet gebruiken voor Herblore, maar je kunt ze wel bij Sanfew van de Herblore-winkel in Taverley inruilen voor echte herbs.

Wergali seeds worden door monsters gedropt, maar je kunt ze ook voor 3.800 punten bij Vinesweeper kopen. Andere zaden zijn hoofdzakelijk te krijgen door monsters te doden en master farmers te bestelen. Fellstalk seeds krijg je ook van de Evil tree.

Met het gebruik van Juju farming potions van de Herblore habitat heb je een kans van 33% om twee herbs te plukken in plaats van één. Voor de extra herbs krijg je geen extra xp, maar deze leveren uiteraard wel extra geld op en kunnen je winst flink vergroten.

Met een necklace of shadows kun je dode herbs plukken voor Farming xp en shadow-infused herbs, die bij het schoonmaken nog meer xp geven.

ZaadjeResultaatNaamLevelTijdXP plantenXP voor oogsten
Herb seed PlaatjeGuam91 uur en 15 minuten1112,5
Herb seed PlaatjeMarrentill141 uur en 15 minuten1315
Herb seed PlaatjeTarromin191 uur en 15 minuten1618
Herb seed PlaatjeHarralander261 uur en 15 minuten2224
Herb seed GoutweedGoutweed291 uur en 15 minuten10545
Herb seed PlaatjeRanarr321 uur en 15 minuten26,530,5
Plaatje PlaatjeSpirit weed361 uur en 15 minuten3236
Herb seed PlaatjeToadflax381 uur en 15 minuten3438,5
Herb seed PlaatjeIrit441 uur en 15 minuten4348,5
Wergali seed Clean wergaliWergali461 uur en 15 minuten52,852,8
Herb seed PlaatjeAvantoe501 uur en 15 minuten5461,5
Herb seed PlaatjeKwuarm561 uur en 15 minuten6978
Herb seed PlaatjeBloodweed571 uur en 20 minuten7281,4
Herb seed PlaatjeSnapdragon621 uur en 15 minuten87,598,5
Herb seed PlaatjeCadantine671 uur en 15 minuten107120
Herb seed PlaatjeLantadyme731 uur en 15 minuten135151,5
Herb seed PlaatjeDwarf weed791 uur en 15 minuten170192
Herb seed PlaatjeTorstol851 uur en 15 minuten199,5224,5
Herb seed PlaatjeFellstalk911 uur en 15 minuten225315,6

Over deze pagina

Met dank aan matthigast, Breezychalk, elysian, Deflexus, HeuleOpStep, Huseyin-Gazi, Jackdevries, Jimmy ringsleutel, Quest Luke, mikelovelois en walter herix voor bijdragen aan deze pagina.

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.