Firemaking

Firemaking is volgens velen de meest nutteloze skill van RuneScape. Desalnietemin is het een skill die je snel kunt trainen. Met Firemaking moet je vuurtjes stoken. Op deze vuurtjes kun je je vlees en gevangen vis koken. Je hoeft dan niet meer helemaal naar een fornuis te lopen. Zoiets is erg handig op reis. Sommige mensen gaan bijvoorbeeld eerst vis vangen, dan koken en gaan in één keer door naar monsters om te trainen. Dat scheelt weer een ritje naar de bank.

Vuur

PlaatjeAls je een vuurtje wil maken heb je een stuk hout (log) en een tinderbox nodig. Hout kun je hakken met Woodcutting, tinderboxes zijn te koop in General Stores voor ongeveer 1 gp. Er zit er ook al eentje op je toolbelt, dus je hoeft er niet per se een in je inventory te hebben.

Klik op de log, kies voor "tinderbox" en kijk hoe je poppetje het vuurtje voor je maakt. Het duurt een tijdje voordat het hout is aangestoken, maar als je een hoger level hebt, gaat het sneller. Het gaat ook snel als je veel vuurtjes achter elkaar maakt. Het duurt dan maar één vonkje voordat je hout brandt. Wanneer je vuur uitgaat, verschijnen er ashes op de grond. De tijd dat het vuurtje brandt, is niet afhankelijk van het type hout.

Members kunnen ook een Pyrelord van Summoning gebruiken als tinderbox. Je hebt 46 Summoning nodig om een Pyrelord op te roepen. Als je de log op de pyrelord doet, maakt de pyrelord het vuur voor je. Je krijgt dan ook nog eens 10 xp extra per log die je verbrandt.

PlaatjeLevelNaamXP
Normale logs1Logs40
Achey Logs1Achey logs40
Oak Logs15Oak logs60
Willow Logs30Willow logs90
Teak Logs35Teak logs105
Arctic Pine logs42Arctic pine logs125
Maple Logs45Maple logs135
Mahogany Logs50Mahogany logs157,5
Eucalyptus Logs58Eucalyptus logs193,5
Yew Logs60Yew logs202,5
Magic Logs75Magic logs303,8
Blisterwood logs76Blisterwood logs303,5
Elder logs90Elder logs444,5

Gnomic fire lighters

Gnomic fire lighters kunnen de kleur van je vuur veranderen. Je kunt ze krijgen met clue scrolls. Gnomic fire lighters waren vroeger niet ruilbaar, maar tegenwoordig wel. Je kunt groene, blauwe of rode, paarse en witte fire lighters van clue scrolls krijgen. Ook krijg je ze af en toe van een fire spirit die bij het maken van bonfires tevoorschijn kan komen. Hieronder wordt daar meer over verteld.

Bonfires

Het is mogelijk om Firemaking te trainen door lange rijen vuurtjes achter elkaar te maken, maar daarvoor moet je erg veel klikken. Wanneer je met bonfires (vreugdevuren) traint, hoef je veel minder te klikken. Bonfires hebben naast het minder klikken ook andere voordelen. Per log krijg je bij een bonfire meer xp. Als je samen met andere spelers logs aan het vuur toevoegt, krijgen jullie ook nog eens allemaal een extra xp-bonus. Verder zal het koken van voedsel op een vuurtje 10% meer xp geven, kun je tijdelijk extra lifepoints krijgen en kan er een fire spirit verschijnen, die je zal belonen.

Om een bonfire te maken, moet je eerst een vuurtje hebben dat door een speler is aangestoken. Hier moet je logs aan toevoegen. Je kunt op twee manieren logs aan een vuurtje toevoegen: met de rechtermuisknopoptie "Add logs" op het vuurtje of door je logs gewoon op het vuurtje te gebruiken.

Plaatje

Hoe lang de bonfire blijft branden, is afhankelijk van de log die gebruikt is om het vuur aan te steken. Je kunt elke log naar keuze aan een bonfire toevoegen, maar dat heeft geen invloed op hoe lang het vuur blijft branden.

Als je vijf logs of meer aan een bonfire toevoegt, krijg je ook tijdelijk extra lifepoints. De hoeveelheid is afhankelijk van je Firemaking level. Je kunt de boost berekenen in procenten door je Firemaking level door 20 te delen en vervolgens af te ronden naar boven. Op level 99 is dat 5%. De lengte van de verhoging is afhankelijk van de log die je gebruikt.

De exacte xp per log zal nog afhangen van je Firemaking level, maar ligt altijd hoger dan bij de traditionele manier. Daarnaast is de xp afhankelijk van hoeveel mensen er logs aan het vuur toevoegen. Hoe meer mensen logs aan de bonfire toevoegen, hoe meer xp iedereen krijgt. Deze bonus komt bovenop andere bonussen, zoals de bonus van de ring of fire, flame gloves, penance horn en penance master horn, maar niet van Pyrelords of forge regents.

Aantal mensen Extra xp
21%
32%
43%
5 of meer4%

Bij 1 op de 100 logs zal er een fire spirit verschijnen. Als je binnen 1 minuut met deze spirit praat, krijg je voorwerpen als charms, coins, runes, gems en ores. De hoeveelheid is afhankelijk van de log die je hebt gebruikt. Wanneer je geen ruimte hebt voor je beloning, zal de spirit blijven tot het vuur uit is. Je hebt een grotere kans om fire spirits tegen te komen als je een crystal tinderbox gebruikt.

In Prifddinas, waar je na Plague's End kunt komen, vind je een permanente bonfire. Deze hoef je dus nooit aan te steken, maar je kunt er gewoon altijd logs op blijven gooien.

Crystal tinderbox

Na de quest Roving Elves kun je een crystal tinderbox (laten) maken en gebruiken. Wanneer je hem bij je hebt loop je vijf keer zoveel kans om een fire spirit tegen te komen bij het toevoegen van logs aan een bonfire. Elke keer dat je er een tegenkomt verliest de tondeldoos een lading. Na 28 keer verandert hij weer in een crystal tool seed.

Vuurtjes maken op de barbaarse manier

Vuurtjes maken op de barbaarse manier gaat met een boog in plaats van een tinderbox. Je kunt het alleen doen als je het firemakingonderdeel van de Barbarian training hebt voltooid. Dat is alleen voor members. Het gaat precies hetzelfde als op de normale manier, je gebruikt alleen nu een boog in plaats van een tinderbox.

PlaatjeLevelNaamXP
Normale logs21Logs40
Achey Logs21Achey logs40
Oak Logs35Oak logs60
Willow Logs50Willow logs90
Teak Logs55Teak logs105
Arctic Pine logs62Arctic pine logs125
Maple Logs65Maple logs135
Mahogany Logs70Mahogany logs157,5
Eucalyptus Logs78Eucalyptus logs171,2
Yew Logs80Yew logs202,5
Magic Logs95Magic logs303,8
Elder Logs99Elder logs343,3

Pyre ships

De barbarians gaan vaak naar de Ancient Cavern, een grot onder de rivier van de Baxtorian Falls. Ze keren soms niet terug. Hun ziel blijft dan zweven in de grot, zodat ze niet in vrede kunnen rusten. De botten van deze barbarians kun je in de grot op verschillende manieren vinden. Er zijn twee soorten: mangled en chewed. Mangled kun je krijgen door de monsters in de grot te doden of skeletten te doorzoeken. Chewed bones worden alleen door mithril dragons gedropt.

Je kunt de mangled en chewed bones met behulp van logs, een hatchet en tinderbox op een speciaal schip aan het meer buiten de grot verbranden. Dit leer je tijdens Barbarian training. Bij chewed bones zal er Barbarian spirit komen, die je bedankt met een voorwerp, zoals een dragon full helm, potions of runes. Ook kun je een bepaald aantal bones voor 300% Prayer xp begraven. Hoeveel bones dat zijn, hangt van de log af die je gebruikt. Bij mangled bones zal er een Angry spirit van level 166 verschijnen. Je kunt die doden voor een beloning. Deze geesten droppen echter geen dragon full helm. Ook heb je de extra prayer bonus bij het begraven van botten niet.

Met een Collector's insignia wordt de behaalde Firemaking xp met 5% verhoogd en heb je hogere kans dat mithril dragons chewed bones droppen. De kans dat je een dragon full helm krijgt van chewed bones wordt ook verhoogd. Bij activatie van de insigina krijg je zelfs 10% extra Firemaking xp en nog meer kans op chewed bones en een dragon full helm.

PlaatjeFiremaking levelCrafting levelNaamCrafting XPFiremaking XPBotten te begraven
Normale logs1111Logs10401
Achey Logs1111Achey logs10401
Oak Logs2525Oak logs15602
Willow Logs4040Willow logs22,5902
Teak Logs4545Teak logs26,21053
Arctic Pine logs5252Arctic pine logs31,21253
Maple Logs5555Maple logs33,71353
Mahogany Logs6060Mahogany logs39,3157,54
Eucalyptus Logs6868Eucalyptus logs42,8171,24
Yew Logs7070Yew logs50,6202,54
Magic Logs8585Magic logs75,9303,85

Pyre logs

Pyre logs worden gebruikt in de quest Shades of Mort'ton quest en de minigame Shades of Mort'ton om shades te cremeren. Dit geeft ook Prayer xp. Om pyre logs te maken, zul je op de normale logs sacred oil moeten doen. Dit kan gemaakt worden door olive oil uit de General Shop van Mort'ton in een speciaal vuurtje in de tempel van Mort'ton, die je zelf op moet bouwen tijdens de quest of minigame, te houden. Het aantal doses sacred oil dat je nodig hebt, is afhankelijk van de log. Voor normale en oak pyre logs heb je twee nodig, voor willow tot eucalptus 3 en voor de hogere logs 4.

PlaatjeLevelNaamLogs nodigXP
Pyre Logs5Pyre logsNormale of Achey50
Oak Pyre Logs20Oak pyre logsOak70
Willow Pyre Logs35Willow pyre logsWillow100
Teak Pyre Logs40Teak pyre logsTeak120
Arctic Pyre Logs47Arctic pyre logsArctic pine158
Maple Pyre Logs50Maple pyre logsMaple175
Mahogany pyre logs55Mahogany pyre logsMahogany210
Eucalyptus pyre logs63Eucalyptus pyre logsEucalyptus246
Yew Pyre Logs65Yew pyre logsYew255
Magic Pyre Logs80Magic pyre logsMagic404,5
Elder pyre logs95Elder pyre logsElder651

Beacon network

Na de quest All Fired Up kun je het beacon network gebruiken. Dat is een activity-achtige manier om je firemaking te trainen. Je kunt er drie voorwerpen mee halen die helpen bij het trainen van je firemaking. Dat zijn de ring of fire, flame gloves en de inferno adze.

De ring of fire en flame gloves geven elk 2% extra firemaking xp. Als je ze beide draagt, krijg je 5%.

De inferno adze is een bijzondere bijl. Je kun hem halen als je All Fired Up hebt gedaan. De inferno adze is hatchet en pickaxe inéén. Hij hakt net zo snel als een Dragon hatchet en een rune pickaxe. Om de adze als hatchet te gebruiken, heb je 61 Woodcutting nodig. Om te mijnen heb je 41 Mining nodig. Je kunt het wapen alleen dragen als je 92 Firemaking hebt, maar in je inventory werkt hij ook. Als je echter nog een andere hatchet draagt of in je inventory, zul je die hatchet gebruiken bij het houthakken. Je kunt als je twee hatchets bij je hebt, de adze alleen als bijl gebruiken als je hem als wapen draagt.

Als je het ding als hatchet gebruikt, zul je 30% van de logs die je hakt vanzelf in de brand steken. Dat kan handig zijn bij het trainen van je Firemaking, maar het is niet zo fijn als je magic logs in de brand vliegen. Daarom kun je voor het hakken van magic logs nog steeds beter een andere hatchet gebruiken. Natuurlijk zul je geen logs verbranden die je niet aan kunt steken, zoals bark van een hollow tree.

PlaatjePlaatje Beacon network PlaatjePlaatje

Curly vines

In de Jadinko lair kun je curly vines hakken. Op de speciale vuurplaatsen in de grot kun je deze voor 378,7 xp aansteken. Je hebt hier 83 Firemaking voor nodig. Er is hier een "Burn-all"-optie. Dit is een goede manier om Firemaking te trainen.

Lichtbronnen

Op sommige plaatsen in de memberswereld, zoals de grotten onder de Lumbridge Swamps, is het donker. Je hebt daar licht nodig om te kunnen zien. Je kunt licht maken met Candles en Lanterns. Hieronder een lijstje:

PlaatjeMinimaal levelNaam
Torch1Torch
Plaatje1Candle
Plaatje4Candle lantern
Plaatje12Oil lamp
Plaatje26Oil lantern
Plaatje49Bullseye lantern
Plaatje65Mining helm

Je krijgt geen xp voor het aansteken van lampen en kaarsen. Lampen zullen, als er geen wind in de grotten staat, altijd aan blijven. Bullseye lanterns en Mining Helms zullen altijd aanblijven, andere spullen kunnen nog wel eens uit gaan.

Mining helms

Deze dingen worden gedropt door de cave goblins van de Lost Tribe quest. Je kunt ze op je hoofd zetten, dat scheelt weer inventory ruimte.

Candles en torches

Torches en candles kunnen worden gekocht in de General Shop van Tai Bwo Wannai op Karamja. Bij de Watchtower van Yanille liggen er ook een paar op tafel voor het grijpen. Candles worden ook verkocht door een man bij de ingang van de Lumbridge Swamp caves en de speciale Candle winkel van Catherby. De man bij de ingang van de Lumbridge swamp caves is echter een afzetter, hij verkoopt ze voor 1.000 gp per stuk. Het is niet slim om daar je kaars te kopen als je geld wil besparen. In Catherby is tijdens de Merlin's Crystal quest ook nog een black candle te koop.

Candle lanterns

Als je deze wil maken, heb je een molten glass, een glassblowing pipe en een candle nodig. Molten glass is van Crafting. Hier staat ook informatie over de glassblowing pipe.

Blaas met je glassblowing pipe de molten glass tot een candle lantern. Stop daarna de candle er in en steek het aan. De candle kan er niet meer uit worden gehaald.

Oil lamps en oil lanterns

Als je een oil lamp of oil lantern wil maken heb je olie, dat gemaakt wordt uit 1 swamp tar, en een molten glass nodig. Bij een oil lantern heb je ook nog een iron bar nodig. Swamp tar is te vinden bij de vijvers in de moerassen onder Lumbridge, molten glass komt van Crafting.

Maak eerst met een glassblowing pipe je molten glass tot een oil lamp. Smeed daarna nog een iron oil lantern frame van een iron bar als je een oil lantern wil maken. Zet dit frame op de oil lamp en giet er olie in. Hoe dat moet, staat later beschreven. Daarna kun je je lantaarn aansteken met je tinderbox.

Bullseye lanterns

Een Bullseye lantern bestaat uit een steel bar, een molten glass en olie dat gemaakt kan worden met swamp tar. Swamp tar is te vinden bij de vijvers in de moerassen onder Lumbridge, molten glass komt van Crafting.

Kies uit het glasblaasmenu, dat je krijgt als je je molten glass op een glassblowing pipe doet, een lantern lens en maak een Bullseye lantern frame uit een steel bar op een anvil. Zet het dan in elkaar. Voordat je lantern aangestoken wordt, moet er nog olie bij.

Olie maken

Pak voor elke lantern die je wil vullen een swamp tar uit Lumbridge Swamps of een andere plek. Ga met het tar en je lampen naar de Chemist in Rimmington en loop het huis binnen. Aan de oostelijke kant is een Oil Still. Doe daar je tar in en vul je Lanterns één maal. Bijvullen is nooit nodig.

Als je een een lantern aan hebt gestoken kun je deze ook uitmaken door de Extinguish optie te gebruiken. Als je een lantern vol oil hebt gestopt hoef je dit er nooit meer bij te doen.

Pyrelords en forge regents

Er zijn twee beesten van Summoning die je helpen bij het trainen van Firemaking. De forge regent kun je als tinderbox gebruiken. Als je hem als tinderbox gebruikt, krijg je 10 extra xp per log. De pyrelord doet hetzelfde, maar die verhoogt je firemaking level ook nog eens met drie levels.

Andere voorwerpen

Harpie bug lanterns

Harpie Bug LanternFiremaking level 33 of hoger is benodigd als je deze dingen aan wil steken. Deze lanterns geven geen licht: je kunt ze alleen gebruiken om Harpie Bug Swarms van Slayer naar je toe te lokken. Ze zijn te koop bij de Slayer Masters.

Iron spit

Dit is een extra hulpmiddel bij het koken van Chompy's als je daarop aan het jagen bent. Je kunt deze beesten niet zomaar op een vuurtje koken: je moet chompy's op zo'n spit rijgen en ze roosteren boven het vuurtje. Iron spits vereisen 20 Firemaking en worden gemaakt met Smithing uit een iron bar.

Torches in de Haunted Woods

In de Haunted Woods, de moerassen die oostelijk van Canifis liggen, staan torches. Je kunt die met bark van de Hollow trees uit het moeras aansteken. Je hebt 47 Firemaking nodig. Wanneer je de torches aansteekt, krijg je 10 Prayer points terug. Je krijgt ook nog eens 100 Firemaking xp.

Trainen

Op de onderstaande pagina worden verschillende methodes aangeraden die je kunt gebruiken om Firemaking op een goede manier de trainen.

Symbool Trainen Symbool

Over deze pagina

Met dank aan Jordenn, hans1164, Deflexus, G0D skillSz en angamo voor bijdragen aan deze pagina.

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.