Magic - Spreuken

Magic, of magie in het Nederlands, is een zeer veelzijdige skill. Je kunt het gebruiken om er geld mee te verdienen, om monsters te doden, om te teleporteren, enzovoorts. Magie beoefen je door toverspreuken uit te spreken.

De eerste en belangrijkste benodigdheden van een spreuk zijn de runes. Deze moet je altijd bij je hebben als je een spreuk wilt gebruiken.

Superheat
Air runeLava Rune Overzicht runes Lava RuneAir rune

Er zijn een aantal winkels in RuneScape die runes verkopen, maar je kunt ze ook zelf maken met Runecrafting. Monsters droppen ze ook veel. Winkels voor gratis spelers zijn in Varrock en Port Sarim. Members hebben ook nog de beschikking over de Magic guild, Ape Atoll, Ali Morrisane in Al-Kharid, Mage Arena en de winkel op het eiland van Pest Control. Andere spelers kunnen je ook een handje helpen bij het verzamelen van je benodigde runes. De prijzen hangen van de hoeveelheden in de winkels af.

Als gratis speler of als member die Desert Treasure en Lunar Diplomacy nog niet heeft voltooid, heb je de beschikking over één "spreukenboek": het standaard. Dit zijn de meestgebruikte spreuken.

PlaatjePlaatje Standaardspreuken PlaatjePlaatje

Nu je weet dat members die Desert Treasure hebben voltooid de beschikking hebben over meer dan één spreukenboek, ben je vast nieuwsgierig wat dat nu allemaal inhoudt. Het tweede spreukenboek is dat van de Ancient Magicks. Dit zijn oudere spreuken uit de verhaallijn van RuneScape, die al lang weer vergeten zijn en vervangen door nieuwe. Het zijn krachtige spreuken uit de tijd waarin nog veel werd gevochten. De spreuken zijn dus vooral gevechtsspreuken. De Ancient Magicks hebben ook nog een aantal spreuken waarmee je naar de oudste, vaak al weer vervallen, plaatsen uit RuneScape kunt teleporteren.

PlaatjePlaatje Ancient magicks PlaatjePlaatje

Mensen die de quest Lunar Diplomacy hebben gedaan, kunnen hun spreukenboek ook nog om laten zetten in dat van de Lunar Magics. Deze spreuken zijn over het algemeen niet aggresief en kunnen je alleen helpen bij dingen zoals het genezen van spelers, planten, het bakken van taarten, (groepen) teleporteren en nog een aantal andere toepassingen die het alledaagse leven gemakkelijker maken.

PlaatjePlaatje Lunar magics PlaatjePlaatje

Nu de vraag waar het allemaal om draait: hoe spreek ik die spreuken nu over mijn vijanden uit? In het tabblad Magic van het Powers-menu staan je abilities en spreuken. In het eerste tabblad, met het icoontje van het tovenaarshoedje, vind je je abilities. De andere drie tabbladen bevatten je spreuken.

Als je het juiste level hebt en de juiste runes bij je in je inventory hebt, zal het symbool van de spreuk gekleurd in plaats van donker zijn. Als je niet de juiste runes of een lager magic level dan benodigd hebt, zal de spreuk zijn donkere kleur behouden. Je kunt op de spreuken met kleur klikken. Teleportatiespreuken zullen dan meteen worden uitgevoerd, maar gevechtsspreuken of alchemiespreuken bijvoorbeeld niet. Bij alchemiespreuken, waarmee je voorwerpen in geld om kunt zetten, zul je naar je inventory gaan. Hier moet je op een voorwerp klikken om het voorwerp om te zetten.

Spreukenboek

Gevechtsspreuken, zoals Air Blast, werken iets anders. Hierbij moet je eerst op de spreuk en daarna op je doelwit klikken. Als je de optie Auto-cast selecteert zal de spreuk worden onthouden en gebruik je deze standaard tijdens gevechten als dat mogelijk is. Je geselecteerde auto-cast wordt aangegeven door een wit vierkantje om de spreuk heen. Als je de spreuk maar één keer wilt uitspreken, kun je Cast via de rechtermuisknop bij de spreuk kiezen. Je kan auto-cast spreuken apart selecteren voor main-hand en off-hand wapens.

Ook moet je voor het gebruiken van gevechtsspreuken een staf of wand dragen. Deze kun je vinden op de pagina over staven en wands. Je staf of wand bepaalt ook hoeveel schade je maximaal kan doen met je geselecteerde spreuk. Als je bijvoorbeeld een staf van level 60 draagt is de sterkste spreuk die je kunt uitspreken er een van level 60, zoals Divine Storm. Je kunt hogere spreuken wel uitspreken als je het level en de runes hebt, maar ze zullen evenveel schade doen als de spreuk van level 60. Het wordt dus aangeraden om een zo sterk mogelijke staf te gebruiken en om je spreuk op je wapen af te stemmen.

Om gevechtsspreuken uit te spreken moet je een staf of wand aanhebben. Kijk hiervoor op de pagina over staven.

PlaatjePlaatje Staven en wands PlaatjePlaatje

Je kunt naast magische wapens ook armour aantrekken die specifieke voor magiërs is ontworpen. Deze armour heeft een goede defence bonus tegen melee en werkt ook redelijk tegen magic.

PlaatjePlaatje Magic armour PlaatjePlaatje

Trainen

Op de onderstaande pagina worden verschillende methodes aangeraden die je kunt gebruiken om Magic op een goede manier de trainen.

Symbool Trainen Symbool

Over deze pagina

Met dank aan walter herix voor bijdragen aan deze pagina.

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.