Prayer

Prayer is een handige skill die van pas kan komen tijdens gevechten. Prayer, bidden in het Nederlands, heeft veel met de goden van RuneScape te maken. Hoe hoger je level in prayer, hoe meer krachten de goden je tijdelijk zullen verlenen. Je kunt bij level 25 bijvoorbeeld één extra voorwerp bij je houden als je doodgaat of voor 50% bescherming tegen melee-aanvallen bij level 43 krijgen.

Plaatje

Om een prayer te gebruiken moet je het prayerpaneel in RuneScape openen. Dat paneel heeft een symbool van een ster. Klik hier op de prayer die je wilt activeren.

Als je een prayer hebt geactiveerd, zul je de krachten van de prayer ondervinden. Je zult zien dat je het linker getal bij je prayerlevel in je leveloverzicht langzaam omlaag zal gaan. Je prayer points gaan omlaag. Als de teller de 0 bereikt, stopt de prayer. Een hoger prayer level geeft je het voordeel dat je prayers voor een langere tijd kunt gebruiken, omdat het langer duurt voordat alle punten op zijn. Je kunt de prayer ook eerder uitzetten door er nog eens op te klikken. Als je prayer points op zijn, moet je naar een altaar om ze weer op te laden. Altaren zijn meestal in kerken te vinden.

Andere manieren om prayer op te laden

Members kunnen ook een prayer potion gebruiken om hun prayer op te laden, dan hoef je dus niet meer naar een altaar te lopen. Ook dit is handig bij het pken en monsters doden. Deze potion is te maken met Herblore. Je krijgt extra prayer points bij het drinken van een prayer potion als je een holy wrench uit de Rum Deal quest in je inventory bij hebt.

Verschillende prayerboeken

Er zijn twee soorten prayerboeken. Je kunt die boeken vergelijken wijze waarop de spreukenboeken van Magic werken, waar je het normale spreukenboek, de Ancient Magicks en de Lunar Magics hebt. Iedereen heeft de beschikking over de normale prayers. Members die The Temple at Senntisten hebben gedaan, kunnen de Zaros Ancient Curses gebruiken en members die The Light Within hebben gedaan kunnen de Seren Acient Curses gebruiken.

Aan de onderkant van het prayervenster zit een knop waarmee je alle effecten van de Prayers op jouw skills bij elkaar op kunt tellen. Bij de berekening van deze effecten is rekening gehouden met Prayers van tegenstanders die jouw Prayers saboteren. Percentages zijn richting nul afgerond: 11,5 wordt 11.

Door op de rechtermuisknop bij het Prayer-symbool bij je minimap te klikken, kun je "quick prayers" instellen. De gekozen Prayers kun je dan met één druk op de knop bij je minimap aan- of uitzetten.

Standaardprayers

PlaatjeLevelNaamBeschrijving
19Rapid restoreDeze prayer zorgt ervoor dat je levels twee keer zo snel zullen herstellen. Prayer en Summoning zijn uitgesloten.
22Rapid healJe life points zullen twee keer zo snel herstelt worden.
25Protect itemJe zult een extra voorwerp behouden zodra je doodgaat.
28Steel skinJe defence rating zal verhoogd worden.
31Ultimate strengthJe melee strength zal verhoogd worden.
34Incredible reflexesJe melee attack rating zal verhoogd worden.
35Protect from SummoningJe tegenstander zal geen special move bij zijn/haar familiar kunnen gebruiken. Ook wordt de damage die de familiar van je tegenstander aanricht, gereduceerd.
37Protect from MagicMagische aanvallen van je tegenstander(s) zullen hierdoor gereduceerd worden met 50%.
40Protect from MissilesRanged-aanvallen van je tegenstander(s) zullen hierdoor gereduceerd worden met 50%.
43Protect from MeleeMelee-aanvallen van je tegenstander(s) zullen hierdoor gereduceerd worden met 50%.
44Eagle eyeJe ranged attack rating zal hierdoor verhoogd worden.
44Overpowering forceJe ranged strength zal hierdoor verhoogd worden.
45Mystic mightJe magic attack rating zal hierdoor verhoogd worden.
45OverchargeJe magic strength zal hierdoor verhoogd worden.
46RetributionZodra je deze prayer aan hebt staan als je doodgaat, zullen je tegenstanders in je omgeving nog wat damage toegebracht krijgen.
49RedemptionMaakt je weer een beetje beter als je health onder de 10% komt.
52SmiteJe tegenstander zijn/haar prayer points zullen omlaag gehaald worden op basis van de schade die je bij je tegenstander toebrengt.
60ChivalryJe defence rating, melee strength en melee attack rating zullen verhoogd worden. Kan je pas gebruiken na de Knight Waves van King's Ransom.
65Rapid renewalJe life points zullen vijf keer zo snel herstellen. Je moet deze prayer unlocken met Daemonheim voor 38.000 tokens.
70PietyJe defence rating, melee strength en melee attack rating zullen verhoogd worden. Kan je pas gebruiken na de Knight Waves van King's Ransom.
70RigourJe defence rating, ranged strength en ranged attack rating zullen verhoogd worden. Kan je pas gebruiken na de Knight Waves van King's Ransom.
70AuguryJe defence rating, magic strength en magic attack rating zullen verhoogd worden. Kan je pas gebruiken na de Knight Waves van King's Ransom.

Alleen protect prayers en protect from item kunnen gebruikt worden in combinatie met chivalry, piety, rigour en augury.

De beschermingsprayers (Protect from Melee, Ranged, Summoning en Magic) zijn heel belangrijke prayers. Ze kunnen handig zijn bij het doden van hoge monsters en spelers. Als je tegen monsters vecht, heb je 50% bescherming. Als je het gebruikt, komt er een symbool boven je hoofd.

Ancient curses

Bij het altaar van Zaros onder de oude stad Sennlithen, waar nu de Digsite ligt, kun je je de normale prayers met de Ancient Curses vervangen. Het altaar geeft ook 15% extra prayer points dan andere altaren. Om het altaar van Zaros te gebruiken, moet je eerst de quest The Temple at Senntisten hebben gedaan. Ancient curses zijn sterkere prayers dan de normale. Als je weer naar normale prayers terug wilt, kun je bij een normaal altaar je prayers verwisselen. Dat gebeurt niet vanzelf als je je prayer bij een normaal altaar oplaadt. Je kunt kiezen om terug te gaan of niet.

Plaatje

Na de elite achievements van Falador kun je een ancient hymnal op het altaar bovenin het kasteel van Falador gebruiken om er voortaan ook curses aan te kunnen zetten. Na de quest Plague's End kun je ook curses aanzetten in de battlestaffwinkel in de stad Prifddinas.

Zaros Ancient Curses

PlaatjeLevelNaamBeschrijving
50Protect itemWanneer je deze prayer aanzet, behoud je een extra voorwerp als je sterft.
50Sap warriorDraint je tegenstanders melee attack rating. Wordt meer naarmate het gevecht langer duurt.
52Sap rangerDraint je tegenstanders ranged attack rating. Wordt meer naarmate het gevecht langer duurt.
53Sap range strengthVerlaagt de ranged strength van je tegenstander. Dit wordt meer naarmate het gevecht langer duurt.
54Sap mageDraint je tegenstanders magic attack rating. Wordt meer naarmate het gevecht langer duurt.
55Sap magic strengthVerlaagt de magic strength van je tegenstander. Dit wordt meer naarmate het gevecht langer duurt.
56Sap spiritVerlaagt de adrenaline van je tegenstander.
57Sap defenceVerlaagt de defence rating van je tegenstander. Dit wordt meer naarmate het gevecht langer duurt.
58Sap strengthVerlaagt de melee strength van je tegenstander. Dit wordt meer naarmate het gevecht langer duurt.
59BerserkerDe verhoging van combat stats duurt 15% langer.
62Deflect SummoningKaatst schade terug die met Summoning scrolls of Summoning-beesten jou wordt aangedaan.
65Deflect MagicZelfde als Protect from Magic, maar dan zal 10% van wat de tegenstander gehit zou hebben, teruggekaatst worden.
68Deflect MissilesZelfde als Protect from Missiles, maar dan zal 10% van wat de tegenstander gehit zou hebben, teruggekaatst worden.
71Deflect MeleeZelfde als Protect from Melee, maar dan zal 10% van wat de tegenstander gehit zou hebben, teruggekaatst worden.
74Leech attackSteelt melee attack rating van je tegenstander en wordt bij jou daardoor verhoogd. Dit wordt meer naarmate het gevecht langer duurt.
76Leech rangedSteelt ranged attack rating van je tegenstander en wordt bij jou daardoor verhoogd. Dit wordt meer naarmate het gevecht langer duurt.
77Leech ranged strengthSteelt ranged strength van je tegenstander en wordt bij jou daardoor verhoogd. Dit wordt meer naarmate het gevecht langer duurt.
78Leech magicSteelt magic attack rating van je tegenstander en maar wordt bij jou daardoor verhoogd. Dit wordt meer naarmate het gevecht langer duurt.
79Leech magic strengthSteelt magic strength van je tegenstander en wordt bij jou daardoor verhoogd. Dit wordt meer naarmate het gevecht langer duurt.
80Leech defenceSteelt defence rating van je tegenstander en wordt bij jou daardoor verhoogd. Dit wordt meer naarmate het gevecht langer duurt.
82Leech strengthSteelt melee strength van je tegenstander en wordt bij jou daardoor verhoogd. Dit wordt meer naarmate het gevecht langer duurt.
84Leech energyVerhoogt je renenergie en verlaagt die van je tegenstander met maximaal 10%.
86Leech adrenalineVerhoogt jouw adrenaline en verlaagt je tegenstanders adrenaline.
89WrathAls deze prayer actief is wanneer je sterft, breng je schade van maximaal 25% van je prayer level aan tegenstanders in een vak van 5 bij 5 rond je toe. Dat werkt niet op spelers buiten PvP-gebieden.
92Soul split

Als je deze prayer aan hebt terwijl je vecht, zul je life points terugkrijgen als je schade bij je tegenstander aanricht. Je wordt genezen voor 10% van de schade die je doet tot de 2000 en voor 5% van de schade die je doet boven de 2000. Ook zullen de prayer points van je tegenstander omlaag gehaald worden.

95TurmoilVerhoogt je Strength, Attack en Defence met 10% en verlaagt die van je tegenstanders met 6 tot 10 levels, afhankelijk van hoe lang Turmoil aanstaat. Schade die monsters bij je aanrichten wordt met 9 tot 15% verlaagd, die van spelers met 6 tot 10%.
95AnguishZelfde als Turmoil, maar dan met Ranged in plaats van Strength.
95TormentZelfde als Turmoil, maar dan met Magic in plaats van Strength.
Malevolence99MalevolenceZelfde als Turmoil, maar dan 12% hogere levels in plaats van 10%. Vrij te spelen met een praesul codex.
Desolation99DesolationZelfde als Torment, maar dan 12% hogere levels in plaats van 10%. Vrij te spelen met een praesul codex.
Affliction99AfflictionZelfde als Malevolence, maar dan 12% hogere levels in plaats van 10%. Vrij te spelen met een praesul codex.

Je kunt maar één deflect-prayer tegelijk gebruiken. Ze beschermen 50% tegen schade. De terugkaatsing werkt niet tegen monsters die je met een speciale manier moet doden, zoals Vyrewatches.

Je kunt verschillende sap-vloeken en leech-vloeken tegelijk gebruiken, maar sap- en leechvloeken van dezelfde soort kunnen niet tegelijk, bijvoorbeeld Sap mage en leech magic. Turmoil kun je ook niet met sap- of leech-vloeken gebruiken.

Van de vloeken wrath, deflect en soul split kun je er maar één tegelijk gebruiken.

Seren Ancient Curses

PlaatjeLevelNaamBeschrijving
Plaatje80Light formVerdubbelt de kans dat de speciale effecten van de Seren-spreuken voorkomen.
Plaatje80Dark formVerdubbelt de kans dat de speciale effecten van de Zaros-spreuken voorkomen.
Plaatje87Chronicle absorbtionVangt automatisch de vrijkomende chronicles tijdens het trainen van Divination.
Plaatje88Soul linkDeelt alle binnenkomende schade en het herstellen van life points met een andere persoon die ook deze prayer aanheeft.
Plaatje89Teamwork protectionZorgt ervoor dat alle spelers om je heen die ook deze prayer aanhebben 5% minder schade krijgen en 1% terug reflecteren. Dit kan zich opstapelen tot 25% minder schade krijgen en 5% terug reflecteren.
Plaatje91Superheat formVerbrandt automatisch hout tijdens het houthakken en maakt van ores die je hakt automatisch bars, als je hier coal voor hebt. Dit geeft xp in Firemaking en Smithing.
Plaatje94FortitudeVerhoogt je defence met 10% en laat je leven stijgen met 100. Verder zorgt het ervoor dat jij jezelf langzaam geneest als je in combat bent. Het genezen gaat twee keer sneller dan normaal.

Botten en ashes

Je kunt je prayer onder andere trainen door botten te begraven of as van demons te verstrooien. Dat is de simpelste manier om te trainen.

PlaatjeNaamXPWie droppen ze?
PlaatjeImpious ashes4Imps, killerwatts, icefiends en pyrefiends
PlaatjeBones4,5De meeste monsters
PlaatjeWolf bones4,5Wolven
PlaatjeBurnt bones4,5Deze liggen bij de Greater demons in de wildernis
PlaatjeMonkey bones (klein)5Monkey's
PlaatjeBat bones5,3Giant bats
Accursed ashesAccursed ashes12,5Lesser demons, Greater demons en Death spawns
Big bonesBig bones15Trollen, alle Giants, Ogres en Tortoises
Long boneLong bone15Trollen, alle Giants, Ogres. Zie onder voor meer informatie.
Curved boneCurved bone15Trollen, alle Giants, Ogres. Zie onder voor meer informatie.
PlaatjeJogre bones15Jogres
PlaatjeMonkey bones (groot)18Grote apen
Zogre BonesZogre bones22,5Zogres
PlaatjeShaikahan bones25Shaikahans
PlaatjeBabydragon bones30Baby Dragons
Wyvern BonesWyvern bones50Wyverns
PlaatjeInfernal ashes62,5Black demons, Nechryaels, Abyssal demons en Tormented demons
PlaatjeDragon bones72Alle draken, behalve babydraken. In gratis werelden zijn er draken in Dungeoneering
Fayrg bonesFayrg bones84Zombie of skeleton ogres van Zogre Flesh Eaters
Tortured ashesTortured ashes90Deze worden gedropt door edimmu.
Raurg BonesRaurg bones96Zombie of skeleton ogres van Zogre Flesh Eaters
Dagannoth BonesDagannoth bones125King Dagannoth
Airut BonesAirut bones132.5Deze worden gedropt door Airuts, waarvoor je 92 Slayer nodig hebt.
Ourg BonesOurg bones140Zombie of skeleton ogres van Zogre Flesh Eaters
Ourg Bones (Graardor)Ourg bones (Graardor)140Deze worden gedropt door General Graardor van de God Wars Dungeon.
Hardened dragon bonesHardened dragon bones144Deze worden gedropt door adamant dragons en gemstone dragons.
Searing ashesSearing ashes160Deze worden gedropt door lava strykewyrms en de WildyWyrm.
Frost dragon bonesFrost dragon bones180 Frost dragons. In gratis werelden zijn er frost dragons in Daemonheim.
Rune dragon bonesRune dragon bones190Deze worden gedropt door rune dragons.

Soms zul je van monsters die big bones droppen ook long en curved bones krijgen. Je kunt ze begraven voor hetzelfde aantal xp als big bones, maar het is beter om ze te houden. De goblin Barlak uit Dorgesh-Kaan wil je er namelijk xp en geld voor geven. Curved bones leveren 2.000 gp en, als je 30 Construction of hoger hebt, 2.250 Construction xp op. Voor Long bones geldt hetzelfde, alleen leveren ze dan 1.000 gp en, als je 30 Construction of hoger hebt, 1500 Construction xp.

Bonecrusher

De bonecrusher is een voorwerp dat je kunt kopen met de skill Dungeoneering. Je hebt hiervoor officieel 21 Prayer, 21 Dungeoneering en 34.000 tokens nodig, maar de tokens zul je pas hebben als je 62 Dungeoneering bent. Wanneer je de bonecusher in je inventory draagt, zul je alle botten begraven die altijd door monsters worden gedropt. Dat geldt ook voor beesten van Hunter. Botten die geen 100% drop zijn, worden niet begraven. Voorbeelden hiervan zijn long en curved bones, mangeled en chewed bones uit de Ancient cavern en extra botten die worden gedropt door (mutated) bloodvelds. Op het laatste is wel een uitzondering: als de extra botten van hetzelfde type zijn als de botten die het monster altijd dropt, zullen de extra botten ook begraven worden.

The Nexus

The Nexus is een methode om Prayer te trainen die gericht is op spelers met een laag Prayer. Het is voor gratis spelers en members. De xp die je er mee kunt krijgen, is gelimiteerd op 37.224 xp. Dit is genoeg om van level 1 naar 40 te gaan. Als je een hoger Prayer hebt, is dit een leuke methode om wat extra xp te krijgen. Het is gemaakt als een sociale trainmethode.

Het komt erop neer dat je een kwaadaardig wezen, dat verantwoordelijk is voor de Lumbridge Swamp, met zijn eigen kwaad moet bestrijden door vloeistof uit het monster te verzamelen, dat in een kom te gieten en het monster te verjagen.

PlaatjeThe Nexus Plaatje

Ghasts

Bij de Nature Spirit quest leer je Ghasts doden. Je krijgt daarbij een Druid's Pouch. Die vul je door als je de silver sickle in je inventory bij wat rotte bomen en takjes in het moeras ten zuidwesten van Canifis de optie "Bloom" op de sickle te kiezen. Je prayerpunten gaan hier wel wat van omlaag, maar er is een altaar bij Filiman, de geest van de Nature Spirit quest, in de buurt waarbij je je prayer kunt opladen. Met pouch kun je de ghasts aanvallen. Voor elke ghast die je dood krijg je 30 prayer ervaring.

Shade Burning

Bij de quest Shades of Mort'ton moet je shade remains verbranden. In het kort komt het er op neer dat je eerst een tempel in Mort'ton moet repareren, zodat het altaar in de tempel aangestoken kan worden. Als daarna het "sanctify", een soort punten dat daar in je scherm staat, van de tempel hoog genoeg is, kun je van olijfolie sacred oil maken. De olijfolie is te koop in de general shop van Mort'ton. Houd deze olijf olie in het vuur op het altaar om sacred oil te maken. De sacred oil kun je op logs doen. Hierdoor krijg je Pyre logs. Met de pyre log kun je een vuur aanmaken op een altaar in het westen en oosten van de stad. Daarop kun je een remain van een shade verbranden, die je gedood hebt. Dat geeft prayer xp en spullen. Hoe hoger de log en remains, hoe hoger je beloning in spullen en prayer xp. Zie de uitgebreide guide over Shade Burning voor meer informatie.

PlaatjeFiremaking levelNaam shade remainsMinimaal logPrayer xp
Plaatje5LoarNormaal25
Plaatje15PhrinOak37,5
Plaatje30RiylWillow61
Plaatje65AsynYew79,5
Plaatje80FiyrMagic100
Plaatje95Tortured soulElder126

Ectofuntus

Tijdens de Ghosts Ahoy quest moet je via een speciale ceremonie ecto-tokens verzamelen om in Port Phasmatys te komen. Voor deze ceremonie krijg je veel Prayer xp. Alles gebeurt in de toren ten noorden van Port Phasmatys, dat ten oosten van Canifis ligt.

Je hebt een Ghostspeak amulet van de quest Restless Ghost en een botje of ashes van demonen. Wij moeten nu ashes of gemalen botten met een emmer vol ectoplasm in een fontein gooien. Naast Prayer xp krijg je betaald in de lokale munteenheid, de ecto-tokens.

Voor je botten kunt offeren, zul je deze eerst fijn moeten maken. Infernal, impious en accursed ashes zijn al fijn genoeg. De botten zijn met de grinder bovenin de toren malen. Doe al je bones in de grinder en kijk hoe je poppetje de machine opwindt en de gemalen botten in een bijgeleverde pot stopt. De machine kan automatisch werken of handmatig.

Het slijm moet onderin de toren verzameld worden. Op de begane grond is een trap naar beneden. Ga die ladder af. Je ziet nu een soort vijvertje onder je. Je kunt daarheen gaan via de agility shortcuts, maar je kunt ook lopen door steeds de ladders af te gaan. Als je het meertje hebt bereikt, moet je emmers vullen, waarin ook wordt voorzien.

Wanneer je fijngemalen botten of ashes en de emmer ectoplasm hebt, moet je weer naar de begane grond. Klik op de Ectofuntus om het te aanbidden. Dit kan 12 keer voordat je moet praten met een Ghost Disciple om je ecto-tokens op te halen. Je krijgt per pot 5 ecto-tokens. Het is slim deze te besteden bij de Shady ghost, zodat je kleding hebt die je Prayer xp verhoogt.

Hoe hoger het gemalen bot in de pot of ashes, hoe hoger de xp die je zult krijgen. Deze ervaring maar liefst 4 keer de xp die je normaal zou krijgen. Zo kun je dus meer prayer xp krijgen van de bones of ashes die je hebt. Je hebt de quest niet nodig om het ritueel te doen, maar het is handig als je de quest wel hebt voltooid. Dan kun je van de toren naar de bank in het stadje lopen, nieuwe bones halen en met de ectophial van de quest terug teleporteren. Uiteraard kun je ook naar een andere bank teleporteren en met de ectophial terugkomen.

PlaatjeNaamXP
PlaatjeImpious ashes16
PlaatjeBones18
PlaatjeWolf bones18
PlaatjeBurnt bones18
PlaatjeMonkey bones20
PlaatjeBat bones21,2
Accursed ashesAccursed ashes50
PlaatjeBig bones60
PlaatjeJogre bones60
Zogre BonesZogre bones90
PlaatjeShaikahan bones100
PlaatjeBabydragon bones120
Wyvern BonesWyvern bones200
PlaatjeInfernal ashes250
PlaatjeDragon bones288
Fayrg bonesFayrg bones336
Tortured soulTortured ashes360
Raurg BonesRaurg bones384
Dagannoth bonesDagannoth bones500
Airut bonesAirut bones530
Ourg BonesOurg bones560
Ourg Bones (Graardor)Ourg bones (Graardor)560
Searing ashesSearing ashes640
Adamant dragon bonesAdamant dragon bones656
Frost dragon bonesFrost dragon bones720
Rune dragon bonesRune dragon bones760

Chaos Temple

Wanneer je botten of as offert op het altaar op level 13 in de Wilderness, krijg je 350% van de xp die je zou krijgen wanneer je de botten zou begraven of as zou verstrooien. Er is aan de andere zijde van de tempel een personage, Simon, waarbij je toegang hebt tot de bank. Ook is er na het voltooien van de moeilijke achievements van de Wilderness een personage die voorwerpen van notes naar de normale versie kan omzetten.

Deze manier van trainen is ook voor gratis spelers.

Chapel van Construction

In de chapel van een huis van Construction kun je een altaar met burners bouwen. Als je bones op het altaar doet, krijg je daar meer Prayer xp voor dan als je de bones gewoon zou begraven. Je kunt de xp verder verhogen door de twee burners elk met een clean marrentill aan te steken. Het percentage in de tabel hieronder geeft het het percentage aan van de XP die je krijgt als je de bones zou begraven.

Met een perfect juju prayer potion krijg je 5% meer xp.

PlaatjeAltarXP zonder burners aanXP met één burner aangestokenXP met beide burners aangestoken
Oak AltarOak altarNormaal150%200%
Teak AltarTeak altar110%160%210%
Cloth Covered AltarCloth altar125%175%225%
Mahogany AltarMahogany altar150%200%250%
Limestone AltarLimestone altar175%225%275%
Marble AltarMarble altar200%250%300%
Gilded AltarGilded altar250%300%350%

Cleansing crystals

Zodra je Plague's End hebt gedaan, kun je bij het klooster van de Hefin-elven in het noorden van Prifddinas cleansing crystals kopen. Deze kosten 110.000 gp per stuk bij de twee verkopers in de kerk. Doe de kristallen op het paarse draaiend object en wacht totdat je klaar bent. Dit levert je in totaal 9.800 prayer xp op. Je kunt elke keer 5 stuks kopen. Nadat je ze alle 5 gebruikt hebt, kun je er weer 5 kopen. Via deze methode kun je Prayer trainen van level 75 tot 99. Je hebt 1207 Cleansing Crystals nodig. Dit kost je 132.770.000 gp. Het is een weinig intensieve trainmethode.

Als de Voice of Seren in het Hefin-gedeelte actief is, krijg je 20% meer xp. Met een perfect juju prayer potion krijg je altijd 5% meer xp.

Kleding

Er is kleding waardoor je prayer points langzamer omlaag gaan als je je Prayer gebruikt. Je kunt zien in welke mate dat gaat bij de "Prayer bonus" bij je armour.

PlaatjePlaatje Kleding PlaatjePlaatje

Grafstenen

Zoals je weet, krijg je een grafsteen als je doodgaat. Iedereen met 70 prayer of hoger kan grafstenen zegenen. Hierdoor blijven de grafstenen een uur heel in plaats van de gebruikelijke tijd. Als je nog geen 70 prayer hebt en wel 2 of hoger bent, kun je grafstenen repareren als ze kapot gaan. Hierdoor blijven grafstenen maximaal 5 minuten langer heel. Het repareren of zegenen van grafstenen kost geen prayer points.

Quick presets

Wanneer je met de rechtermuisknop op het symbool van Prayer in je abilitybalk klikt, kun je tot tien quick presets voor Prayer instellen. Als je een preset aanmaakt, kun je voortaan via één druk op de knop een combinatie van prayers of Zaros ancient curses aanzetten. Dit is handig als je bijvoorbeeld een boss gaat aanvallen, waarbij je veel van Prayers moet wisselen. Je kunt de presets op drie verschillende manieren activeren. De eerste is door met de rechtermuisknop op het symbool van Prayer in je abilitybalk de preset van je keuze te selecteren. Het is ook mogelijk om één van de presets onder de linkermuisknop van dit symbool te zetten. Dat kan bij het instellen van de naam van een preset. De eenvoudigste manier voor het activeren van een preset is echter door deze op je abilitybalk te zetten. Dat kan door het symbool dat voor de naam van de preset in het quickpresetscherm staat naar een slot in de abilitybalk te slepen.

Prayer resetten

Mocht je een skiller zijn en per ongeluk xp in Defence, Prayer of Constitution krijgen, dan kun je de xp terugdraaien bij Nastroth op de binnenplaats van het kasteel van Lumbridge? Om Defence te resetten moeten Attack, Strength, Magic en Ranged wel lager dan 10 zijn, voor de twee andere skills moet je 5 of lager in Attack, Strength en Defence zijn. Houd er wel rekening mee dat verschillende quests, titels en taken ook zullen worden gereset en beloningen verdwijnen.

Monastery

De prayer guild is de Monastery. Je hebt prayer 31 nodig om er binnen te komen. De monastery ligt bij Barbarian Village en Edgeville. Je kunt er symbolen laten blessen, er liggen monk's robes en er is een altaar dat je 2 meer prayer points extra geeft. Als je level 40 prayer hebt, krijg je bijvoorbeeld 420 punten voor je prayer in plaats van 400.

Grotto in de Mort Myre Swamp

Na Nature spirit heb je toegang tot de grot van Filliman Tarlock in het zuiden van de Mort Myre Swamp. Hier is een altaar waarbij je twintig extra prayer points krijgt als je er bidt.

Oo'glog

Als je As a First Resort doet, kun je in Oo'glog in de sulphur spring. Dat bad heeft een speciaal effect: je prayer wordt hersteld en je krijgt 10 tot 15% extra prayer points.

Torches in de Haunted Woods

In de Haunted Woods, de moerassen die oostelijk van Canifis liggen, staan torches. Je kunt die met bark van de Hollow trees uit het moeras aansteken. Je hebt 47 Firemaking nodig. Wanneer je de torches aansteekt, krijg je 10 Prayer points terug. Je krijgt ook nog eens 100 Firemaking xp.

Trainen

Op de onderstaande pagina worden verschillende methodes aangeraden die je kunt gebruiken om Prayer op een goede manier de trainen.

Symbool Trainen Symbool

Over deze pagina

Met dank aan MassiveNick, Zilliewan, Appieej40, DeurmatNL, Di Bonifacio, DreamVisions, Huseyin-Gazi, King Boemi 1, ThatBandos, m q 1, norda666 en snottrol voor bijdragen aan deze pagina.

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.