Ranged trainen

Ranged kun je op veel manieren trainen. Verreweg de meeste methodes bestaan uit het doden van monsters. Bij het uitkiezen van monsters om op te trainen spelen verschillende factoren een rol, waaronder bijvoorbeeld de zwakte van het monster. Als een monster zwak is tegen de stijl, waarmee je aanvalt zul je namelijk vaker hitten. Op deze pagina worden de keuzes besproken die je maakt tijdens het trainen van Ranged en worden een aantal voorbeelden gegeven van monsters waar je op zou kunnen trainen.

Abilities, wapens en andere tips

In dit stukje worden een aantal algemene tips voor het doden van monsters gegeven die je kunt gebruiken om sneller te trainen.

Abilities

Door gebruik te maken van abilities kun je vaak meer schade aanrichten dan met standaardaanvallen. Dit vereist een actievere stijl van spelen maar levert vaak een beter resultaat op. Bovendien verbruiken abilities geen ammunitie. Een goede ability om in je achterhoofd te houden en waar geen eisen aan zijn verbonden is de ability Piercing Shot. Deze heeft een cooldown van 3 seconden en kun je dus om de ability gebruiken om snel adrenaline op te bouwen en constant abilities te kunnen blijven gebruiken. Als je een hoger level bereikt zul je meer en sterkere abilities kunnen gebruiken en hogere monsters aankunnen. Hoe hoger het combat level en de levenspunten van het monster, hoe meer xp je hier voor krijgt en hoe sneller je zult trainen.

Meer informatie over abilities kun je vinden op de pagina over het Ability book.

Wapens

Als member heb je de keuze tussen een dubbelhandig wapen en een enkelhandig wapen plus een off-hand wapen. Een schild is niet aan te raden tijdens het trainen, omdat dit de schade die je doet verlaagt. Als je een schild nodig hebt om te overleven, kun je beter een lager monster uitzoeken. Als gratis speler kun je geen off-hand wapens dragen en is een dubbelhandig wapen dus aangeraden.

Wanneer je abilities gebruikt, is er niet veel verschil tussen een dubbelhandig wapen en een enkelhandig en off-hand wapen. Neem dus gewoon het sterkste wapen dat je kunt dragen en/of betalen. Bij het gebruik van Momentum hebben een enkelhandig en off-hand wapen de voorkeur, omdat je hiermee sneller van tegenstander kunt wisselen en dus sneller zult trainen. Hierbij zul je wel voor beide wapens ammunitie gebruiken, waardoor de kosten hoger zullen liggen dan bij een dubbelhandig wapen.

Het is verder belangrijk het juiste type wapen te nemen. Als een monster zwak is tegen arrows, kun je het beste normale pijl en boog meenemen. Neem ook bij de zwaktes Bolts en Thrown de juiste wapens mee.

Grotworm

Armour, potions en Prayer

Natuurlijk wil je de omstandigheden zoveel mogelijk in jouw voordeel ombuigen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door armour met een Damage bonus te nemen, zoals Armadyl armour van de God Wars Dungeon of een setje Void armour van Pest Control. Ook het gebruik van bijvoorbeeld Super ranging potions kan de schade die je doet flink verhogen. Tenslotte zijn er ook nog Prayers die je stats verhogen. Hiervoor moet je wel Prayer of Prayer renewal potions meenemen, maar ook deze kunnen een hoop schelen.

Je kunt om prayer punten te herstellen ook de combinatie van de bonecrusher en de twisted bird skull necklace of een van de hogere varianten gebruiken. Deze voorwerpen zijn beide beloningen van Dungeoneering. De bonecrusher zal alle botten die je tegenstanders droppen automatisch begraven en de necklace zal daarvoor een aantal prayer punten herstellen.

Ava's device

Na de quest Animal Magnetism zul je bij Ava in Draynor Manor voor 999 gp ava's attractor kunnen kopen. Dit handige rugzakje zal automatisch de pijlen die je afvuurt en die normaal op de grond komen te liggen oprapen, waardoor jij dat niet hoeft te doen en je je volledig kunt richten op het vechten zelf. Met 75 steel arrows kun je het laten bijwerken tot ava's accumulator en na de quest Do No Evil kun je de attractor voor dezelfde prijs laten bijwerken tot ava's alerter. De betere versies hebben betere stats, maar doen verder hetzelfde in gevechten.

Let er wel op dat dit niet werkt bij abilities, dan zul je sowieso geen pijlen gebruiken. Ook werkt het niet als er een groot obstakel als een steen staat tussen jou en je tegenstander of als je een metalen body draagt.

Gratis spelers - Lumbridge Catacombs

Na de quest The Blood Pact kun je de Lumbridge Catacombs betreden. In deze grot bevinden zich monsters met een zeer laag level. Dat is ook niet zo gek, deze grot is namelijk ingericht voor beginners die Melee, Ranged of Magic willen trainen. Neem er dus zeker een kijkje! De volgende monsters in de grot kunnen slecht tegen Ranged:

Crawling corpse torsos

Gratis spelers - Stronghold of Security

In de Stronghold of Security zijn ook enkele monsters te vinden die zwak zijn tegen Ranged, namelijk de Catablepon van level 76 tot 78 in het derde niveau en de ghosts van level 60 tot 69 in het vierde niveau. De Catablepon zijn zwak tegen bolts en de ghosts tegen thrown-aanvallen.

Gratis spelers - Demons

Lesser demons zijn zwak tegen bolts, hebben veel life points en komen veel voor. Hierdoor vormen ze een prima manier om te trainen. Zonder enige twijfel is de beste plaats om ze in grote aantallen te doden de Karamja Volcano. Hier zul je met de quest Dragon Slayer en met 25 Dungeoneering nog meer lesser demons kunnen doden. Je kunt ook lesser demons terugvinden in de Wilderness, maar dit is niet aan te raden om te trainen, omdat je betere en veel veiligere alternatieven hebt.

Lesser demon

Als de Wilderness je niet afschrikt, kun je er ook voor kiezen om op greater demons te trainen. Deze vind je als gratis speler onder andere in de Wilderness Volcano in het midden van de Wilderness, in de Demonic Ruins in het noordoosten en de Forinthry Dungeon. Bedenk je hier goed dat je alles kwijtraakt wanneer je doodgaat en dat andere spelers je hier aan kunnen vallen, dus breng niets mee dat je je niet kunt veroorloven om kwijt te raken!

Voor members is er nog een derde soort demon waar je op kunt trainen. De beste plek om black demons te doden is de Taverley Dungeon. Vergeet hierbij je als je geen 70 Agility hebt niet je dusty key mee te nemen of haal deze ter plekke op.

Members - Dragons

Net als demons zijn ook draken zwak tegen bolts. In dit geval gaat het om de gekleurde draken: groen, blauw, rood en zwart. De metalen draken zijn juist sterk tegen Ranged. Vergeet bij al deze monsters niet om voldoende beschermd te zijn tegen hun drakenvuur of om voldoende uit de buurt te blijven om dit niet nodig te hebben. Het trainen op draken brengt vaak ook nog een leuk zakcentje op als je de dragon bones en/of dragonhides die ze altijd droppen verzamelt.

Green dragons zijn te vinden in het westen en oosten van de Wilderness en in de Chaos Tunnels en zijn meestal dus gevaarlijker om op te trainen. Blue dragons zijn het populairst en komen vooral voor in de Taverley Dungeon, in het gedeelte waar je ofwel 70 Agility of een dusty key voor nodig hebt. In de resource dungeon bij de blue dragons zijn er nog meer te vinden en is het vaak wat rustiger. Red dragons worden meestal niet gebruikt om op te trainen, omdat ze lastig bereikbaar zijn. Je kunt ze in het noorden van de Wilderness en in de Brimhaven Dungeon vinden. Tenslotte zijn ook Black dragons te vinden in de Taverley Dungeon. Wanneer je een deel van de Recipe for Disaster quest hebt gedaan, kun je ze ook doden in de Evil chicken's lair.

Black dragon

Members - Grotworms

De grotworms in de Grotworm lair vormen met hun combat levels van 40, 90 en 140 goede trainmethodes voor vrijwel alle levels. Hoewel ze niet zo snel doodgaan, geven ze meer dan genoeg xp om hiervoor te compenseren. Wanneer je de mature grotworms van level 140 gaat doden, kan het handig zijn om runes mee te nemen voor de spreuk High level alchemy om de vele adamant en rune spullen die ze droppen ter plekke om te zetten in geld.

Members - Waterfiends

Een van de beste manieren om Ranged te trainen is op Waterfiends. Deze wezens hebben een combat level van 154 en vereisen dus sterke wapens, potions en eventueel nog prayers om effectief op te trainen, maar bieden veel potentieel voor iemand met voldoende motivatie. Twee populaire plaatsen om waterfiends te doden zijn de Ancient cavern en het kasteel van Ghorrock, waar je na de quest The Temple at Senntisten heen kunt. Een bunyip pouch plus de bijbehorende scrolls kunnen hier handig zijn vanwege de rauwe swordfish en sharks die ze geregeld droppen. Hierdoor kun je er een stuk langer blijven zonder extra voedsel mee te sleuren.

Waterfiends

Members - Exiled kalphite marauders

De Exiled kalphite marauders zijn monsters van level 140 en zijn te vinden in de Exiled kalphite hive. In het westen van de grot zijn er vier te vinden zonder andere agressieve monsters in de buurt, wat het een leuke plek maakt om te trainen. Neem hier vooral runes mee voor de spreuk High level alchemy, ze droppen vaak voorwerpen van rune.

Members - Aviansie

De Aviansie in de God Wars Dungeon hebben veel life points, zijn zwak tegen bolts en droppen regelmatig noted adamant bars. Ze zijn al sinds het uitkomen van de grot een van de meest bekende manieren van Ranged trainen en zijn nog steeds vrij populair. Neem als je hier gaat trainen wel voorwerpen van de juiste goden mee, anders zul je het zwaar te verduren krijgen! Zie voor meer uitleg daarover de pagina over de God Wars Dungeon.

Members - Monastery of Ascension

Als je level 81 Slayer hebt vormen de monsters in de Monastery of Ascension een leuke en goede manier van trainen waarbij je nog wat geld kunt verdienen. Ze hebben allemaal hun eigen speciale trekje en de Legiones zijn nog een geval apart, maar als je sterk in je schoenen staat is deze plek sterk aan te raden!

Monastery of Ascension

Members - Automatons

Na de quest The World Wakes kun je Automaton generators doden. Deze zijn combat level 165 en zwak tegen arrows. Ze zijn vrij sterk, maar met goed armour en boosts kun je er goed op trainen. Ze droppen veel noted of stapelbare voorwerpen en je hebt ook een kleine kans op de pneumatic, static en tracking gloves.

Members - Slayer

Afwisseling is een belangrijke factor bij het trainen van Ranged. Het is niet leuk om telkens hetzelfde beest te doden, dit gaat na verloop van tijd vervelen. Slayer is daarom de perfecte oplossing. Je verdient er op den duur veel mee en je hoeft niet zelf te bedenken waarop je gaat trainen, dit bepaalt je Slayer master. Hoewel er ook veel taken bij zullen zitten die je met Melee of Magic moet doen, zullen er ook veel taken voor Ranged bij zitten. Als je Slayer overweegt, maak dan zeker eens gebruik van de Slayer contracts. Kijk voor meer informatie over Slayer en contracts bij Slayer.

Op hogere Slayer levels gaan er ook weer nieuwe opties voor je open. Bijvoorbeeld Infernal mages, Bloodvelds, Aberrant spectres en Dark beasts zijn allemaal zwak tegen Ranged en trainen erg goed.

Dark beast

Members - Combat minigames

De minigames Soul Wars, Pest Control en Conquest zijn een welkome afwisseling voor het trainen op monsters. Als beloning van de minigames krijg je namelijk punten die je kunt inwisselen voor Ranged xp. Als je dus wat afwisseling wilt is dit de ideale oplossing!

Na de quest The Brink of Extinction kun je vechten in de TokHaar Fight Cauldron. Als je goede armour hebt, zoals het obsidian armour dat bij de minigame hoort, is de Cauldron een van de beste manieren in het spel om combat te trainen.

Quests die xp geven in Ranged

QuestRanged nodigXP
The Blood Pact1100
Big Chompy Bird Hunting30735
The Curse of Arrav649.000
Death to the Dorgeshuun12.000
Heroes' quest12.075
Horror from the Deep14.663
Plague's End7550.000
Temple of Ikov4010.500
Within the Light7520.000
Zogre Flesh Eaters302.000
Dimension of Disaster - Curse of Arrav649.000
Recipe for Disaster - Skrach Uglogwee11.500

Over deze pagina

Met dank aan Robin, Zakdoekdoos, iJoey, Bull5eye, Chimera, Delano, Golden Vince, IMTHEMAGEEE, Sharp Sh0ot, doom2554, dragonking81, dutchgorilla, im zammygod, issie54, magicdoetje, ro., roodenburg, varooy, veng up noob en viniboy100 voor bijdragen aan deze pagina.

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.