Runecrafting

Runecrafting is een skill waarmee je runes voor Magic kunt maken.

Pure EssenceOm runes te maken heb je rune of pure essences nodig. Gratis spelers zullen altijd rune essence nodig hebben. Members die choas, cosmic, astral, nature, law of death runes willen fabriceren, hebben pure essences nodig. Pure essences kunnen ook als rune essences gebruikt worden. Als member is dat een goed idee, want pure essences zijn goedkoper.

Rune en pure essences zijn te hakken in de Rune essence mine. Members die 30 Mining of hoger hebben, zullen er automatisch pure essences hakken. Andere mensen zullen rune essence krijgen. Als je member bent en Lunar Diplomacy bent begonnen, kun je ook nog in de grot op het noordwesten van Lunar Isle essences hakken. Dat is alleen niet zo'n goede plek: het is erg ver lopen en er staan een aantal monsters van level 105/106 op de weg er naar toe op de loer.

Je kunt door met de volgende figuren te praten in de rune essence mine komen:

PlaatjePersoonPlaats
Aubury's Rune Winkel in VarrockAuburyAubury's runes shop ten zuiden van de oostelijke bank in Varrock
Wizard's TowerHeadwizardWizard Tower ten zuidoosten van Draynor Village
BurthorpeBurthorpeCarwen Essencebinder in het oosten van Burthorpe
ArdougneCrompertyTen noordoosten van het marktplein van Ardougne
Wizards Guild in YanilleDistentor Magic Guild
Gnome StrongholdBrimstailIn zijn grot in de Tree Gnome Stronghold

Je zult dan naar een plek in de Rune Essence mine worden geteleporteerd. Loop naar één van de zijgangen als je daar niet heen bent geteleporteerd en begin van de grote pilaar in het midden te hakken. Per essence krijg je 5 Mining xp. Zoek als je vol bent een portal om weer terug te gaan naar waar je eerst was.

Standaardmanier

Als je op de standaardmanier runes wilt maken, heb je naast essences ook een talisman van de soort van de rune nodig. Alleen voor astral runes heb je geen talisman nodig. Je kunt veel van de talismans krijgen door monsters te doden.

Om de runes te maken, moet je naar het altaar van de ruïne gaan. Deze is toegankelijk via een speciale ruïne, die je met de "Locate"-optie op je talisman kunt vinden. Eenmaal bij het altaar aangekomen doe je je talisman op de tempel. Je zult dan naar binnen gaan. Hier zie je een altaar. Klik daarop om je runes te maken.

Talismans en locaties van het altaar

PlaatjeNaamHoe te krijgenLocatie van het altaar
Air TalismanAir Monsters en een beloning van Rune MysteriesTen zuiden van de weg tussen Barbarian Village en Varrock
Mind TalismanMind MonstersTegen de wildernis aan, oostelijk van Goblin Village
Water talismanWater MonstersLumbridge Swamps
Earth talismanEarth MonstersNoordoostelijk van Varrock, zuidoostelijk van de Jolly Boar Inn
Fire talismanFire MonstersTen zuiden van de mijnplek in Al Kharid, westelijk van de Duel Arena
Elemental TalismanElementalDood monsters in de AbyssGeeft toegang tot het air, water, earth en fire altar
Body talismanBody MonstersTen zuiden van de monastery, oostelijk van de Ice Mountain
Cosmic talismanCosmic Monsters Zanaris. Het cosmic altar is in het zuiden van de stad.
-AstralGeen talisman nodigHet altaar staat zonder ruïne op het zuidoosten van Lunar Isle. Je hebt hiervoor de Lunar Diplomacy quest nodig
Chaos talismanChaos MonstersWildernis level 9, zuidelijk van Dark Warriors Castle, noordwestelijk van Edgeville
Nature TalismanNature MonstersZuiden van Karamja Jungle, tegen Shilo Village aan
Law talismanLaw MonstersNoordkant van Entrana, over de brug naar de Unicorns en Firebirds
Death TalismanDeath Mourning's Ends Part IIUnderground Pass / Temple of Light
Blood TalismanBlood Legacy of Seergaze, Vyrewatches verbrandenGrot tussen de Hollows en Meiyerditch
Locaties altaren

In de Runecrafting guild kun je bij Wizard Elniss alle talismannen laten combineren tot een omni-talisman. Hierdoor heb je maar één talisman nodig om in alle altaren te komen. De omni-talisman is alleen voor members, als je in een memberswereld de bijbehorende tiara aan hebt gedaan, kun je daarmee wel in gratis werelden in altars.

Tiara's

Tiara's zijn eigenlijk precies hetzelfde als talismans, maar het verschil is dat je tiara's op je hoofd kunt zetten. Dat scheelt weer een plekje in je inventory. Je hoeft ook niet meer een talisman op een altar te doen. Je kunt het altar nu gewoon binnengaan met de "Enter Temple"-optie die verschijnt op de ruïne.

Tiara's worden gemaakt uit een silver bar en een talisman. Stop de silver bar in een furnace en smelt er een tiara van met een tiara mould. Deze moulds zijn voor 100 gp in elke crafting winkel te koop. Als je de tiara in de furnace maakt, kun je hem nog niet gebruiken. Er moet nog een talisman in. Ga met de tiara en de talisman naar het altaar van je keuze en gebruik de talisman met het altaar binnenin.

PlaatjeTiaraXP voor het maken
PlaatjeAir25
PlaatjeMind27,5
PlaatjeWater30
PlaatjeEarth32,5
PlaatjeFire35
PlaatjeBody37,5
Cosmic TiaraCosmic40
Chaos TiaraChaos42,5
Nature TiaraNature45
Law TiaraLaw47,5
Death TiaraDeath50
Blood TiaraBlood52,5

Een omni-tiara moet je bij Wizard Korvak in de runecrafting guild laten maken.

Staffs

Runecrafting staffs zijn hetzelfde als tiara, maar dan als staf. Je kunt ze maken door een runecrafting staf, die je met 10.000 tokens van The Great Orb Project bij Wizard Elriss in de guild kunt kopen, en een talisman op het altaar van de talisman te doen.

Wicked hood

Members met minstens 5 Runecrafting of Magic kunnen gratis een wicked hood hoed ophalen bij Tam McGrubor in het oosten van Burthorpe. Deze hoed kun je talismans of tiara's voeren. Elemental en omni-talismans zijn mogelijk. De hoed kan verschillende dingen voor je doen:

De wicked hood kan meer rune essence en vaker teleporteren naarmate je meer onderdelen van de wicked set koopt bij de Runespan.

Extra informatie

Als je nature runes wilt maken, kun je een truc toepassen: ga via de Fairy Rings met de code CKR. Je kunt ook met een Spirit Ghraak naar een plaats dicht bij het nature altar teleporteren. Je hebt 57 Summoning nodig om zo'n beest op te roepen. Teleporteer met de ghraak, maak je runes en teleporteer naar een plaats waar dichtbij een bank is, bijvoorbeeld Castle Wars. Herhaal dan het trucje opnieuw.

Nature, law, death en blood runes kun je het beste via de Abyss maken. Kijk voor meer informatie over de Abyss hieronder.

Chaos runes kun je als je What Lies Below hebt voltooid ook via een alternatieve route maken. Je hoeft dan niet meer via de wildernis.

Runes

In het begin zul je voor elke essence één rune krijgen. Wanneer je level echter hoger wordt, zul een kans hebben dat je uit één essence meer runes krijgt. Bij een bepaald level zul je altijd meer dan één rune uit een essence krijgen. Tussen de levels 2 en 11 krijg je voor sommige essences bijvoorbeeld twee air runes. Vanaf 11 krijg je altijd twee runes uit een essence. Kom je hoger dan level 11, dan zul je er soms drie uit een essence krijgen. Vanaf level 22 zul je altijd drie runes krijgen. Dit gaat steeds hoger. Je krijgt geen extra xp voor de extra runes.

Je ziet in de tabel dat je bij geen enkel level dubbele law, death en blood runes krijgt. De formule wordt echter wel doorgetrokken. Hoe hoger je Runecrafting wordt, hoe groter de kans dat je soms per essence dubbele runes krijgt. De kans dat je dubbele runes krijgt bij het maken van law, death en blood runes, is bij 99 Runecrafting dus maximaal. Je zult echter lang niet altijd dubbele runes krijgen.

PlaatjeLevelNaamXP per essenceLevel 2xLevel 3xLevel 4xLevel 5xLevel 6xLevel 7xLevel 8xLevel 9xLevel 10xEssences
Plaatje1Air5112233445566778899Rune of pure essences
Plaatje1Mind5,514284256708498--Rune of pure essences
Plaatje5Water61938577695----Rune of pure essences
Plaatje9Earth6,5265278------Rune of pure essences
Plaatje14Fire73570-------Rune of pure essences
Plaatje20Body7,54692-------Rune of pure essences
Plaatje27Cosmic859--------Pure essences
Plaatje35Chaos8,574--------Pure essences
Astral Rune40Astral8,782--------Pure essences
Plaatje44Nature991--------Pure essences
Plaatje54Law9,5---------Pure essences
Plaatje65Death10---------Pure essences
Plaatje72Armadyl*10-----72778899Dust of Armadyl en pure essences
Blood rune77Blood10,5---------Pure essences

*Te maken na Ritual of the Mahjarrat op het air altar. De dust of Armadyl kun je maken uit Armadyl shards, die door Glacors worden gedropt. Je krijgt er acht per shard.

Runespan

De Runespan is de dimensie waarin de Runecrafting guild is gebouwd. Gratis spelers en members kunnen er heen gaan om rune-energie aan de omgeving te onttrekken en die in runes om te zetten. Je krijgt zonder veel te klikken veel Runecrafting xp, wat het een zeer aantrekkelijke methode om Runecrafting te trainen maakt. De runes moet je bij het verlaten van Runespan inleveren, maar je krijgt er punten voor terug waar members beloningen mee kunnen kopen. Je kunt Runespan al vanaf level 1 gebruiken en hebt er geen quests voor nodig.

SymboolSymbool Runespan SymboolSymbool

Abyss

Deze manier van Runecraften is de gevaarlijkste en is ook alleen voor members. Deze manier gaat via de Abyssal Space. Om in de Abyssal Space te komen moet je via de Mage of Zamorak, die aan de mond van de rivier ten noorden van Edgeville staat, gaan. Rond hem staan vaak pk'ers om de onschuldige runecrafters op te wachten, pas dus goed op! De meeste pk'ers gebruiken magic om aan te vallen. Het is dus verstandig dragonhide aan te doen als je via de Abyss gaat. Om via de Mage of Zamorak te kunnen teleporteren moet je eerst een miniquest doen.

Eenmaal in de Abyssal Space zie je een hoop monsters en rare dingen aan de zijkant. De dingen aan de zijkant zitten op willekeurige plekken en veranderen als je opnieuw in de Abyssal Space komt. Zo kan het voor jou dus lijken of iemand anders in de Abyss met een pickaxe in de ogen hakt. Dat klopt niet, de ingangen zitten bij hem of haar gewoon op een andere plaats. Om je runes te maken moet je in het midden van de Abyssal Space zien te komen door door deze rare dingen te gaan. Dat kan dus door de stenen weg te hakken met een pickaxe, brandbaar steen te verbranden met een tinderbox, takken weg te hakken met een hatchet, vreemde ogen af te lijden met je hoofd of door een gat te kruipen met behulp van Agility. Als je een (goede) pickaxe en hatchet aan je toolbelt hebt zitten kun je zonder gereedschap mee te nemen alle ingangen makkelijk gebruiken. In het midden van de ring heb je toegang tot alle altaren.

Je krijgt via de Abyss 2,5 keer de xp die je normaal krijgt. Met een demonic skull krijg je zelfs 3,5 keer de xp via de Abyss.

ZMI of Ourania altar

Het ZMI (Zamorak Magical Institute) altar is alleen voor members. Met deze manier van runecraften krijg je het meeste xp per pure essence, maar je weet niet precies welke runes je krijgt. Je krijgt namelijk willekeurige runes terug. Je kunt alleen pure essence gebruiken, maar soms krijg je er ook runes die je met normale rune essence kunt maken terug.

Kaart

Het ZMI altar ligt in de Ourania cave. De Ourania cave ligt weer bij het graf van Scorpius. Dat is ten westen van het Battlefield bij Ardougne. Je kunt bij het graf van scorpius salamanders vangen met Hunter. De ingang van de grot is bij het prayer altar van Zamorak. Mensen die Lunar Diplomacy hebben gedaan en met Baba Yaga op Lunar Isle hebben gepraat, kunnen er met Lunar magics naar het begin van de grot teleporteren.

De plattegrond van de grot ziet er zo uit:

Ourania cave

De bank is aan het begin van de grot. Je moet twintig runes per keer van één soort betalen om de bank te mogen gebruiken. Neem daar dus runes van een laag level voor, zoals mind of body runes. Als je verder de grot in gaat, zie je dat er twee paden zijn: een lange en een korte. Bij de korte kom je verschillende cave lizards van level 94, Zamorak warriors van level 88 of 94, Zamorak mages van level 98 en Zamorak rangers van level 92 tegen. Het lange pad is vrij van wezens. Daar kun je dus veilig overheen lopen. Aan het einde van het lange pad zit een scheur in de muur. Je kunt hier gewoon door heen. Er is geen Agility level voor nodig.

Bij het altaar kun je runes maken. Je hebt er geen tiara voor nodig. Je zult per essence één willekeurige rune maken. Het maakt niet uit welk Runecrafting level je hebt. Het is wel zo dat je bij een hoog Runecrafting level meer kans hebt op goede runes. Je kunt elk soort rune krijgen, op de combinatierunes na. Je krijgt dus ook soul runes! Je zult bij het maken van runes dubbel zoveel xp per essence krijgen als bij het normale altaar van die rune. Het is dus erg lastig om te zeggen hoeveel xp je per inventory krijgt: dat is steeds anders.

Met een Ardougne cloak zul je 15% meer runes krijgen. Voor de extra runes krijg je geen xp.

Lees Runecrafting - Trainen voor meer informatie over het trainen via het Ourania altar.

Pouches

Runecrafting pouches zijn erg handig. Je kunt er essence in stoppen, zodat je meer rune of pure essences per keer in je inventory kunt meenemen. De essence in je pouches wordt automatisch gebruikt wanneer je op het altaar klikt en hoef je er dus niet zelf uit te halen.

Van alle pouches, behalve massive, kun je er maar één van elke soort hebben. Van massive kun je er wel meer hebben, maar je kunt er maar één tegelijk gebruiken.

Als je de pouches veel gebruikt, zullen ze beschadigen. Ze krijgen een donkere kleur en kunnen minder essences bevatten. Als je te lang doorgaat met een kapotte pouch, zal je pouch op een gegeven moment verdwijnen. Er zijn drie manieren om de pouches te repareren:

Met een Runecrafter's Catalyst fragment gaan pouches half zo snel kapot.

PlaatjeMinimaal levelPouchAantal essencesGebruik tot kapotGebruiken tot kapot na Repair pouch
Plaatje1SmallDrie--
Plaatje25MediumZes45225
Plaatje50LargeNegen29145
Plaatje75GiantTwaalf1053
Plaatje90MassiveAchttien42-

Combinatierunes

Combinatierunes zijn runes die met elkaar gecombineerd zijn. Zo nemen ze nog maar één plek in in je inventory. Ze kunnen worden gemaakt door elementaire runes, de talisman van die elementaire runes en pure essence bij het altar van de andere rune bijelkaar te stoppen. Voorbeeld:

Klik op het altaar met de runes en de runes zullen worden gecombineerd. De talisman van de runes die je hebt meegebracht, zal ook verdwijnen. Het combineren van runes zal vaak mislukken, waardoor je de pure essence kwijtraakt. Met een betoverde emerald necklace (necklace of binding) zul je 15 keer succesvol een goede lading maken, zonder dat je essences weg gaan.

PlaatjeMinimaal levelNaam van de runeCombinaties
Plaatje6MistWater en air
Plaatje10DustEarth en air
Plaatje13MudEarth en water
Plaatje15SmokeFire en air
Plaatje19SteamWater en fire
Plaatje23LavaFire en earth

Rune ethereal outfits

Law, blood en death ethereal kledingstukken kun je vanaf 80 Runecrafting en 21 Invention op een werkbank van Invention maken uit 3.600 rune ethereal fragments. Deze krijg je vanaf 70 Runecrafting tijdens het trainen van Runecrafting en worden vanzelf aan je currency pouch toegevoegd. Vroeger kon je de kledingstukken alleen met Treasure Hunter krijgen.

Als je een law, blood en death ethereal kledingstuk van hetzelfde type met elkaar combineert, zul je ze samenvoegen tot een infinity ethereal kledingstuk.

Elk van de ethereal outfits bestaat uit vijf delen. Ze geven de volgende bonussen:

Een infinity etheral outfit zal de volgende bonussen geven:

De delen van de outfit kun je ruilen met anderen, maar alleen voor andere delen.

Running

Heb je niet het level om bepaalde runes te maken of krijg je maar weinig runes uit één essence? Dan biedt het fenomeen "air/mind/water/chaos/nature/law running" een uitkomst. In wereld 66 staan bijvoorbeeld bij de ingang van het altaar op Entrana vaak mensen te wachten die unnoted essence accepteren en in ruil daarvoor law runes teruggeven. Hierdoor kun jij toch aan je runes komen. De mensen die er staan, maken van jouw essence runes voor de volgende klant en krijgen zo xp zonder dat zij zelf hoeven te rennen.

Bekijk voor services voor andere runes dan law runes eens de forums van RuneScape.

Explorers' ring

De explorers' ring, die je met de taken van Lumbridge en Draynor Village kunt krijgen, geeft bij het maken van air, fire, water en earth runes soms een extra rune. Voor deze extra rune zul je ook xp krijgen.

Gloves van Fist of Guthix

Met Fist of Guthix kun je speciale runecrafting gloves halen. Runecrafting gloves zijn er in drie soorten, namelijk air, water en earth. Ze kosten 75 tokens en hebt respectievelijk 10, 20 en 30 Runecrafting nodig om ze te dragen. Hiermee kun je voor 1000 essences dubbele xp bij het maken van de runes van die soort krijgen.

Great orb project

De Great orb project is een minigame met Runecrafting die voor gratis spelers en members beschikbaar is. De minigame ligt in de Runecrafting guild, waar je 50 Runecrafting voor nodig hebt. Je kunt hier onder andere robes halen die je 5% extra xp geven bij het trainen van Runecrafting, maar die robes zijn zeer duur.

Trainen

Op de onderstaande pagina worden verschillende methodes aangeraden die je kunt gebruiken om Runecrafting op een goede manier de trainen.

Symbool Trainen Symbool

Over deze pagina

Met dank aan Baadaye, DJlarsjes, Huseyin-Gazi, Raphire, castrisgu, pieterjan122 en smetman voor bijdragen aan deze pagina.

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.