Runespan

De Runecrafting Guild is in een bijzondere dimensie gebouwd: een chaotische plaats die uit vliegende eilanden en wilde magie bestaat. Deze plaats biedt Runecrafters de ideale mogelijkheid om runes te maken en Runecrafting te trainen. De plaats wordt de Runespan genoemd. Hij is toegankelijk voor gratis spelers en voor members. Je hoeft ook geen quests te doen.

De runes uit Runespan zijn anders dan de runes in de buitenwereld. Je kunt ze niet gebruiken om Magic te trainen. Ook is het niet mogelijk ze uit Runespan te halen.

De ingang van de Runespan is op het dak van de Wizards' Tower. Je kunt daar snel komen door met je Wicked hood of de fairy ring DIS te gebruiken. Je kunt ook gewoon lopen via Lumbridge of Draynor Village. Je hoeft niets mee te nemen, maar gewichtsverlagende voorwerpen kunnen handig zijn.

Wanneer je samen met andere spelers Runespan wilt spelen, kun je naar de werelden 38 (f2p) of 39 (p2p) gaan.

Wizard Finix, de tovenaar in de Wizards' Tower die bij de portal staat, denkt dat de Runecrafting Altars op een dag op zullen zijn, waardoor er geen runes meer gemaakt kunnen worden. Dat is natuurlijk verschrikkelijk, maar de tovenaars in de Runecrafting Guild geloven hem niet. Gelukkig zijn er andere manieren om runes te maken: via de Runespan. Daar kun je de energie uit de wereld om je heen in rune essence stoppen, waardoor je runes maakt. De Runespan is de dimensie waarin de Runecrafting Guild is gebouwd: een chaotische plek waar rune-energie rondvliegt zonder ergens aan gebonden te zijn. Je kunt de Runespan betreden door in de portal te gaan.

Je kunt kiezen voor een laag en hoog level. The Runespan bestaat uit drie platformen: de eerste is voor iedereen beschikbaar, ongeacht je Runecrafting level. Voor het tweede platform heb je 33 Runecrafting nodig. Je kunt daar komen door via de vine ladder omhoog te klimmen. Gratis spelers hebben toegang tot het eerste platform en een gedeelte van het tweede platform. Members kunnen ook nog naar het derde platform, mits ze 66 Runecrafting hebben. Je kunt daar komen door via de bone ladder op het tweede platform omhoog te klimmen.

Hoe werkt het?

De eerste keer dat je binnenkomt, kun je een korte introductie krijgen bij Wizard Fenix. Als je dat niet wilt, kun je hem ook overslaan.

SymbolenLinksboven zie je enkele symbolen staan. Het bovenste symbolen geeft je puntentotaal aan. Het symbool daaronder geeft aan hoeveel punten je krijgt als je op dat moment de Runespan verlaat en het derde icoontje geeft aan op welk platform je je op dat moment bevindt. Er kan ook een vierde symbool zijn. Deze geeft aan of er een runesphere actief is. Daar zal later meer over worden verteld.

Het eerste wat je moet doen als je binnenkomt, is rune essence verzamelen. Dit doe je simpelweg door op de vliegende essence te klikken. Hoewel dit maar kleine hoeveelheden geeft, kun je meer krijgen van de wezens die daar rondlopen, de ess creatures. Als je er een ziet, kun je de "siphon"-optie gebruiken om je essence om te zetten in runes van het type van het monster. Na vijf geslaagde syphons zal het monster kapot gaan en krijg je vijftig essence in je inventory. Zo'n vijf seconden later zal het monster weer terugkomen. Ook kun je de optie "chip off" gebruiken om meer essence te krijgen, maar daar heb je wel 10 runes voor nodig. De rune is per wezen verschillend. Als je van één wezen rune essence af hebt gehaald, zul je eerst van drie andere wezens rune essence moeten halen voor je weer van het eerste wezen rune essence kunt halen.

Plaatje

Een andere manier om Runecrafting te trainen is door energie uit de energieknopen te onttrekken. Deze zullen zo nu en dan verschijnen, maar ook weer verdwijnen. Hoe meer spelers er zijn, hoe langer het knooppunt blijft. Ook bij een knooppunt hoef je slechts simpelweg te klikken om je essence om te zetten in runes. Hierbij zul je alleen essences gebruiken en niet krijgen. Deze knopen geven twee maal zoveel xp als het bijbehorende wezen.

Je kunt snel van het ene naar het andere eiland reizen via platforms. Om ze te gebruiken, heb je de runes die je gemaakt nodig om tussen verschillende eilanden te reizen. Het runesymbool op het platform geeft aan welke runes je nodig hebt om via een punt te reizen. Dat is ook met examine te zien. Om terug te reizen naar een groter eiland, heb je geen runes nodig. De tovenaars willen namelijk niet dat je strandt en vast komt te zitten. Je kunt de Runespan altijd verlaten door met een tovenaar in blauwe gewaden te praten, maar je kunt ook weg teleporteren.

Brugpunt

Als je begint, is het verstandig met de punten die je met Runespan hebt verdiend, bij Wizard Fenix runes te kopen. Hij geeft je 10 van elke soort rune die je kunt maken. Hierdoor kun je gemakkelijker in het begin door Runespan heen reizen.

Wezens

Het kan zo zijn dat het omzetten van een essence in een rune "mislukt". Je krijgt dan maar 1 xp of geen xp in plaats van de xp die hieronder vermeld staat.

PlaatjeLevelNaamXPNiveausRune voor chip
Plaatje1Air essling9,51, 2, 3Air
Plaatje1Mind essling101, 2, 3Air
Plaatje5Water essling12,61, 2, 3Air
Plaatje9Earth essling14,31, 2, 3Water
Plaatje14Fire essling17,41, 2, 3Water
Plaatje20Body esshound23,12, 3Mind
Plaatje26,6Cosmic esshound26,52, 3Earth
Plaatje35Chaos esshound30,82, 3Fire
Plaatje40Astral esshound35,72, 3Cosmic
Plaatje44Nature esshound43,42, 3Chaos
Plaatje54Law esshound53,92, 3Astral
Plaatje65Death esswraith603Nature
Plaatje77Blood esswraith73,13Law
Plaatje90Soul esswraith106,53Blood

Energieknopen

Het kan zo zijn dat het omzetten van een essence in een rune "mislukt". Je krijgt dan maar 2 xp of geen xp in plaats van de xp die hieronder vermeld staat.

Bij sommige nodes zul je twee verschillende runes kunnen krijgen. De xp die je krijgt, is afhankelijk van de rune. Je kunt nooit twee runes tegelijk krijgen.

PlaatjeLevelNaamRunesXP
Cyclone1CycloneAir19
Mind storm1Mind stormMind20
Water pool5Water poolWater25,5
Rock fragment9Rock fragmentEarth28,6
Fireball14FireballFire34,8
Vine17VineWater en earth30,5 of 34,5
Fleshy growth20Fleshy growthBody46,2
Fire storm27Fire stormAir en fire22,5 of 41,5
Chaotic cloud35Chaotic cloudChaos61,5
Nebula40NebulaCosmic en astral64 of 85,5
Shifter44ShifterNature86,8
Jumper54JumperLaw108
Skulls65SkullsDeath120
Blood pool77Blood poolBlood146
Bloody skulls83Bloody skullsDeath en blood144 of 175,5
Living soul90Living soulSoul213
Undead soul95Undead soulDeath en soul144 of 255,5

Platforms

Level Platform Runes nodig
1Float platform Air rune
9Earth platform Earth rune
15Ice platform Water runeAir rune
20Small missile platform Mind rune met Air runeWater runeEarth rune of Fire rune
25Conjuration platform Body runeMind runeRune essence
35Missile platform Chaos rune met Air runeWater runeEarth rune of Fire rune
44Vine platform Water runeEarth runeNature rune
50Mist platform Body runeWater runeNature rune
55Comet platform Astral runeLaw runecosmic rune
66Skeletal platform Death rune
77Greater missile platform Death runeBlood rune met Air runeWater runeEarth rune of Fire rune
85Flesh platform Body runeDeath runeBlood rune
95Greater conjuration platform Mind runeBody runeDeath runeBlood runeSoul runeRune essence

Runes

De runes die je maakt in de Runespan zullen van je afgenomen worden als je de Runespan verlaat. Hiervoor krijg je punten terug, die je bij Wizard Fenix in kunt wisselen voor leuke beloningen.

Je kunt bij Wizard Fenix 10 runes van elk type kopen. Je moet betalen met de punten die je hebt gehaald in Runespan. Dat is handig in het begin, omdat je dan veel runes nodig hebt om naar het eiland van je keuze te reizen.

PlaatjeRuneAantal punten
Air runeAir0,1
Mind runeMind0,2
Water runeWater0,3
Earth runeEarth0,4
Fire runeFire0,5
Body runeBody0,7
Cosmic runeCosmic0,9
Chaos runeChaos1,1
Astral runeAstral1,3
Nature runeNature1,5
Law runeLaw1,7
Death runeDeath2,5
BloodBlood3
Soul runeSoul3,5

Distractions & Diversions

Tijdens het trainen in de Runespan heb je kans om aan twee verschillende Distractions & Diversions deel te nemen:

Gestrande tovenaars

Tien minuten nadat je Runespan binnen bent gegaan of bent ingelogd, zul je in je chatbox een melding zien dat een tovenaar je hulp nodig heeft. Deze tovenaar is ergens op het huidige niveau en is te herkennen aan zijn gele kleding. Je kunt ze helpen door runes aan ze af te geven. In ruil daarvoor zullen ze je belonen met Runecrafting xp. Als je 77 Runecrafting hebt, moet je voor de meeste xp met hem praten en kijken welke runes hij vraagt. Mocht je die niet hebben of onder de 77 Runecrafting zijn, dan kun je ook andere runes geven. Hoe hoger in dat geval de runes zijn, hoe meer xp je zult krijgen. Je kunt maximaal 10 runes aan een tovenaar geven.

Zodra je een melding krijgt dat een gestrande tovenaar jouw hulp nodig heeft, kun je aan een van de tovenaars in blauwe gewaden om de locatie vragen. Er zal dan een pijl richting de tovenaar staan. Let er wel op dat je de tovenaar niet altijd kunt helpen: hij kan zich namelijk ook bevinden op een platform waar jij nog geen toegang tot hebt. Tovenaars zullen voor iedereen op dezelfde plaats staan, maar welke daarvan geel is, is voor iedere speler verschillend. De gele tovenaar kan wegteleporteren als je naar hem op zoek bent of als je met hem praat.

Als je de tovenaar niet helpt, zul je niet opnieuw de melding krijgen. Dat betekent niet dat je de tovenaar niet kunt helpen. Wanneer je een tovenaar in gele robes krijgt, krijg je opnieuw na tien minuten de melding dat je weer mag helpen.

Tovenaar

Runesphere

In de Runespan zal af en toe een Runesphere verschijnen. Je krijgt daar een melding van in je chatbox en er zal een extra symbool in de linkerbovenhoek van je scherm verschijnen, zodat je altijd weet wanneer je een Runesphere kunt zoeken. De Runesphere kan op één van de drie niveaus verschijnen en hoeft dus niet op je huidige niveau te zijn. Wel is de kans op de bovenste twee niveaus groter. Je kunt zien op welk niveau de Runesphere zit door met je muis op het symbool in de linkerbovenhoek van je scherm te gaan staan. De tovenaars kunnen je helpen de Runesphere te vinden.

De runesphere lijkt op de Distraction & Diversion Shooting Star. Een Runesphere heeft verschillende lagen, die je moet doorbreken door er runes aan te onttrekken. In het begin zul je een hoog Runecrafting level nodig hebben om de laag te doorbreken, maar iedere keer als er een laag wegvalt, gaat het benodigde Runecrafting level ook omlaag. Voor het ontrekken van runes aan de runesphere heb je rune essence nodig. De rune die je krijgt, is afhankelijk van de laag. Je krijgt ook rune dust. Zodra de kern bereikt is, kun je de rune dust inwisselen voor 25 xp per dust. Je kunt maar één keer per dag rune dust inleveren en kunt 1.000 rune dust per dag krijgen.

Level nodigLaag
92Soul
85Blood
78Death
71Law
64Nature
57Astral
50Chaos
43Cosmic
36Body
29Fire
22Earth
15Water
8Mind
1Air

De runesphere zal een uur blijven. Als de runesphere daarna nog niet volledig kapot is, zal hij verdwijnen. Samenwerken is handig, omdat het lastig is in je eentje de kern te bereiken.

Plattegrond

De getallen op het plaatje geven de Runecrafting levels weer die je nodig hebt om de platforms te gebruiken. In de tabel hierboven kun je zien welke runes je nodig hebt.

Plattegrond

Beloningen

De runes die je maakt in de Runespan zullen van je afgenomen worden als je de Runespan verlaat. Gelukkig houdt Wizard Finix bij hoeveel runes je gemaakt hebt en zal hij je belonen met punten. Deze punten kun je inleveren bij Wizard Finix voor leuke voorwerpen. Alle beloningen zijn alleen voor members.

PlaatjeVoorwerpKostenEisen
Wicked hoodWicked hood175-
Wicked capeWicked cape2.50030 Runecrafting
Wicked robe topWicked robe top15.00080 Runecrafting
Wicked legsWicked legs7.50055 Runecrafting
Lesser runic staffLesser runic staff5.00030 Runecrafting, 30 Magic
Runic staffRunic staff12.50060 Runecrafting, 50 Magic
Greater runic staffGreater runic staff25.00090 Runecrafting, 75 Magic
Massive pouchMassive pouch1.00090 Runecrafting

Wicked robes

De Wicked robes vergroten permanent de mogelijkheden van de Wicked hood: voor elk onderdeel kun je dagelijks 25 extra rune of pure essence uit je Wicked hood halen. Daarnaast mag je ook voor elk onderdeel 100 extra elementraire of 5 extra non-elementaire runes uit de hood halen. Tot slot hebben de onderdelen een gewichtsverlagende functie. De robe top, robe bottom en cape verlagen je gewicht respectievelijk met 10, 8 en 6 kg. Als je de hele set hebt, kun je ook nog één extra keer per dag naar een altaar teleporteren. Voor de bonussen hoef je de robes niet te dragen, met uitzondering van de gewichtsverlagingen.

De wicked hood van Runespan is hetzelfde als de gratis versie die je in Burthorpe kunt halen. Je kunt ze hier echter ook kopen, zodat je er meer dan één kunt krijgen en verschillende kleuren kunt bezitten.

Wicked robes verdwijnen als je doodgaat en er niet voor kiest ze te bewaren. Ze komen niet bij je grafsteen.

Runic staffs

Er zijn drie soorten runic staffs: lesser, normaal en greater. Lesser is niet zo bijzonder en is alleen bedoeld voor de stats. De normale en greater zijn bijzonderder. Ze hebben twee effecten:

Als de spreuk van je staf tegen je uit wordt gesproken, kan je staf deze spreuk ook absorberen. De kans is afhankelijk van je Runecrafting en zal alleen optreden als de spreuk je ook gehit zou hebben.

Ook runic staffs verdwijnen als je doodgaat en er niet voor kiest ze te bewaren. Ze komen niet bij je grafsteen.

Massive pouch

De Massive pouch kan tot 18 rune of pure essence vasthouden. Je kunt er meer dan één in je bezit hebben en ze zullen net als pijlen en runes samen maar één plaats in je inventory innemen. Je kunt echter maar één pouch tegelijk vullen met rune of pure essence. De massive pouch is anders dan andere Runecrafting pouches. Nadat je hem namelijk 42 keer hebt gebruikt, zal hij verkruimelen, waardoor je een nieuwe moet gebruiken. De spreuk Repair pouch uit de Lunar magics en de Dark mage in de Abyss kunnen de pouch niet repareren.

Esteem

Naast deze beloningen kun je ook je Wicked robes met symbolen upgraden en op die manier laten zien hoeveel punten je behaald hebt door in de Runespan te trainen. Er zijn 10 tiers, die van hoog naar laag steeds meer kosten. Tier 1 is het beste en is ook één van de requirements voor het halen van een trimmed Completionist Cape.

Esteem
TierKosten voor upgrade vanaf tier ervoorKosten bij elkaar opgeteld
101515
94560
890150
7410560
61.0001.560
52.8004.360
47.50011.860
320.00031.860
255.00086.860
1125.000211.860

Andere kleur voor wicked robes

Het is mogelijk om de kleur van de wicked robes die je op dat moment aan hebt, te veranderen. Dat kost 2.000 punten. Er zijn zestien kleuren beschikbaar.

Beloningen van Rinsit

Wizard Rinsit heeft zijn eigen beloningenwinkeltje geopent op de bovenste verdieping van de Wizards' tower. Je kunt hier andere spullen kopen dan bij Wizard Finix.

PlaatjeVoorwerpKosten
Portal redirectionPortal redirection1.000
Master runecrafter hatMaster runecrafter hat4.000
Master runecrafter robeMaster runecrafter robe4.000
Master runecrafter skirtMaster runecrafter skirt4.000
Master runecrafter bootsMaster runecrafter boots4.000
Unstable essence200 Unstable essence500
Runesphere teleportRunesphere teleport2.000
Yellow wizard teleportYellow wizard teleport1.000

Wizard Rinsit verkoopt ook teleportatiemiddelen naar de Runecrafting altars, voor 2000 Runespan points per 10 stuks.

Over deze pagina

Geschreven door Noob, Frankos9, Michael97 en Feppie64, met dank aan iCrackDown, hary98760, Kings abbot, Dark3Prince, Desertwolff, Dhr Necrotis, Gerbor13, Huseyin-Gazi, ISplitMySoul, Nelis, Sweety Rose, Tommy, armed human, clawdemon, farmcrusher, loekahond123 en minirace voor bijdragen aan deze pagina.

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.