Runecrafting - Trainen

Level 1-99: Runespan

Runespan is een methode voor gratis spelers en members die de andere methodes eigenlijk een beetje overbodig heeft gemaakt als je geen geld wilt verdienen. Met Runespan kun je zonder veel klikken xp halen, wat bij de andere methodes wel anders is. Runespan levert geen geld op, maar kost ook niets. De xp is hoger dan bij het Ourania altar, voorheen de snelste methode.

Het is in de Runespan aan te raden één eiland te kiezen met het hoogste monster dat je kunt "siphonen" en daar te trainen. Gebruik energieknooppunten die meer xp geven dan je monster als ze verschijnen. Door actief op zoek te gaan naar goede energieknooppunten kun je meer xp halen, maar dat vereist veel meer inspanning dan op hetzelfde eiland blijven.

Als de gele tovenaar dicht bij je is, kun je hem van runes voorzien, maar als je er de hele kaart voor over moet, kun je beter op je eiland blijven en wachten tot hij langs komt. Tot level 77 kun je hem het beste de hoogste tier runes aanbieden die je hebt, vanaf level 77 is het beter om naar hem te luisteren. Met 85 Runecrafting is het ook een optie om met een blauwe tovenaar te praten die je dan tijdelijk de goede richting aanwijst. Runespheres zijn meestal geen goede methode om te trainen, je kan beter gewoon je hoogste monsters en energieknooppunten blijven siphonen.

Gewichtsverminderende kleding

Tijdens het runecraften is het handig om zoveel mogelijk energie te besparen. Neem dus zo licht mogelijke kleding mee. Hieronder staat een voorbeeld. Denk bijvoorbeeld aan agile top en legs of boots of lightness van de quest Temple of Ikov.

Gewichtsverminderende kleding

Level 1-14

Je begint met het maken van air runes. Het air altaar bevindt zich ten zuidwesten van de Grand Exchange en ten westen van Varrock. Je pakt rune essence van de westelijke bank in Varrock en rent telkens op en neer naar het air altaar. Als je wat geld hebt, is het handig om law en fire runes mee te nemen, zodat je na het maken van de runes terug naar Varrock kunt teleporteren. Je haalt op deze manier een kleine 7.000 à 8.000 xp per uur.

Benodigde voorwerpen
Air altar

Level 14-44 of 99

Deze manier is erg simpel en vooral gemakkelijk. Members kunnen het beste rings of duelling gebruiken. Teleporteer met je ring of duelling naar de Duel Arena, loop een stukje naar het noorden en ga het fire altaar binnen. Teleporteer vervolgens naar Castle Wars, pak nieuwe rune essences en teleporteer weer naar de Duel Arena. Herhaal het proces telkens. Je kunt met deze manier zo'n 15.000 à 22.000 xp per uur halen. Gratis spelers moeten steeds naar de bank in Al Kharid lopen en de lodestone gebruiken. Je kunt ook naar de duel arena lopen, maar dat is iets meer stappen verder weg.

Benodigde voorwerpen
Fire altar

Members - Level 44-82

Je begint nu met het maken van nature runes. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt gebruik maken van de abyss of van, als je 57 Summoning hebt, spirit graahks. De manier met spirit graahks is sneller dan abyss. Je kunt ook Tai Bwo Wannai teleports gebruiken, maar die zijn zeer duur. Hieronder volgt een uitleg over beide manieren.

Abyss

Je maakt gebruik van de bank in Edgeville. Pak zoveel mogelijk pure essence van de bank en ga de wildernis ditch over bij de brug van Edgeville. Ren vervolgens naar het einde van het riviertje, daar loopt een NPC genaamd Zamorak Mage. Hij kan je, nadat je de miniquest van abyss voltooid hebt, teleporteren naar abyss.

Probeer nu met behulp van je skills in de middelste ring van de grot te komen. Zie de beschrijving van Runecrafting voor meer informatie over de verschillende skills die je kunt gebruiken. Ga nu door de poort naar het nature altaar. Craft je nature runes en teleporteer weer terug naar Edgeville en herhaal dit proces. Je kunt met deze manier zo'n 15.000 tot 25.000 xp per uur halen.

Benodigde voorwerpen
Abyss

Graahk

De spirit graahk-manier is erg simpel. Ten eerste heb je er 57 Summoning voor nodig. Laat je door je spirit graahk naar Karamja teleporteren, ren een eind naar het oosten en ga naar het nature-altaar. Craft hier je runes, teleporteer met je ring naar de bank en herhaal dit proces. Je kunt met deze manier zo'n 20.000 tot 30.000 xp per uur halen.

Benodigde voorwerpen
Nature altar

Members - Level 82-91

De reden dat je nu pas astral runes gaat maken, is omdat je nu twee keer zoveel runes krijgt. Hiermee verdien je dus ook nog eens een leuk bedrag. Om astrals te kunnen maken, zijn er wel een aantal eisen. Zo moet je de quest Lunar Diplomacy hebben voltooid en is het handig om 69 Magic en 52 Summoning te hebben. Je outfit bestaat uit gewichtsverminderende kleding, een amulet of glory en een earth staff. Je gebruikt eventueel een spirit terrorbird of abyssal familiar voor extra renenergie of essences en verder neem je voldoende law runes mee in je inventory.

Ren naar het astral altaar en craft je runes. Teleporteer vervolgens naar de stad van het eiland met de spreuk Moonclan-Island teleport. Zet hier je runes op de bank. Je kunt met deze manier zo'n 25.000 tot 30.000 xp per uur halen.

Benodigde voorwerpen
Astral altar

Members - Level 91-99

Als je een berg geld wilt verdienen, is het aangeraden verder te gaan met het maken van nature runes (graahk/abyss). Met level 91 Runecrafting krijg je namelijk twee nature runes uit een pure essence waardoor je 1.000.000 gp per uur kunt verdienen!

ZMI/Ourania altar

Benodigde voorwerpen
Armour ourania altar

Deze manier van runecraften was vroeger de snelste methode in het spel. Het nadeel hiervan is dat je er weinig tot geen geld mee verdient en dat je er meer bij moet klikken dan bij Runespan. Vooral op een lager level is het niet erg winstgevend. Wel kun je met deze manier van runecraften 35.000 tot 61.000 xp per uur halen. Aangeraden is om hier pas rond level 50 mee te beginnen. Neem eventueel summoningbeesten om je energie op te laden.

Teleporteer met de spreuk uit de Lunar magics naar het ourania altaar. Na de quest Lunar Diplomacy moet je met Baba Yaga praten om de spreuk te leren, hiervoor heb je ook 71 Magic nodig. Ga na het teleporteren de ladder bij het altaar af. Ga eventueel naar de bank, die 20 runes kost. Je mag zelf kiezen welke runes. Neem de runes voor de bank van tevoren mee. Meestal zul je bij het ourania altaar de runes voor de teleporteerspreuk zelf maken. Als dat een keertje niet het geval is, kun je het beste met een ring of duelling of vergelijkbaar naar een bank teleporteren om daar 2 astral, 1 law rune en pure essence te pakken.

Volg onderstaande route om bij het altaar te komen. Het is handig om tijdens het rennen Protect from Ranged aan te zetten. Er staan namelijk ook monsters in de weg waar je langs moet rennen. Je kunt je prayer op de route naar het altaar opladen. Je zult het minste tijd verliezen wanneer je tussen de ladder en het altaar gaat staan. Klik op het altaar en vervolgens op de ladder. Zodra je bij het ourania altaar aangekomen bent, maak je je runes. Teleporteer met Lunar magics naar het begin van de route of een bank en herhaal dit proces.

Ourania altar

Great Orb Project

Als je zelf je essence wilt verkrijgen en niet eindeloos wilt staan hakken kun je ook de Great Orb Project minigame spelen en rune en/of pure essence kopen in de winkel voor één token. Gezien het aantal tokens dat je per keer krijgt gaat dit erg snel.

Quests die xp geven in Runecrafting

QuestRunecrafting nodigXP
Rune Mysteries1250
Back to the Freezer4525.000
Devious Minds505.000
Elemental Workshop IV397.500
The Eyes of Glouphrie16.000
Heart of Stone251.500
Lunar Diplomacy15.000
The Prisoner of Glouphrie6145.000
Rune Mechanics201.850
Rune Memories1300
The Slug Menace303.500
What Lies Below358.000
Mage of Zamorak (Abyss)11.000

Over deze pagina

Met dank aan Dwarf Pep, Autumn Cloud, Cepaw, Dennis, M q 1, Mr Silicium, Mr snizelljr, Pirate Ronny, Tumtum368, Warozanoiko, govers wim, killthepeeps, prodigyruben, robin, walter herix en xBHx voor bijdragen aan deze pagina.

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.