Smithing

Met mining kun je ores (grondstoffen) hakken, maar wat moet je daar mee doen? Je kunt ze natuurlijk verkopen, maar je kunt ze ook gebruiken om je smithingskill mee te trainen. Eerst moet je van je ores bars smelten in een furnace. Je kunt furnaces herkennen aan het symbooltje van een oven op de kaart: Furnace. Furnaces zijn in de f2p-wereld te vinden in

Furnace

Er zijn ook nog een aantal furnaces in membersgebieden:

Eenmaal bij de furnace aangekomen, kun je je ore er op "gebruiken." Je krijgt dan een menu te zien met verschillende bars. Als je op één van die bars drukt met de rechtermuisknop, krijg je nog een menu. Hier kan je kiezen hoeveel bars je wil maken. Smelt-X is een handige optie: hiermee kun je je hele inventory in één keer omsmelten zonder verder nog iets te doen.

PlaatjeLevelNaamOres nodigXPInformatie
Bronze bar1Bronze bar1 Copper ore en 1 tin ore6,2

Blurite Bar

8Blurite bar

1 Blurite ore

8 The Knight's Sword nodig
Plaatje15Iron bar1 Iron ore12,5Bij level 15 heb je 50% kans dat het lukt om een bar van je ore te maken. Als het mislukt, verlies je je ore. De kans wordt bij elk Smithing level met 1% verhoogd, tot een maximum van 80% bij level 45. Met de spreuk superheat, de Blast furnace of een Ring of forging (betoverde ruby ring) lukt het altijd om een bar te maken van een iron ore.
Elemental bar20Elemental bar1 Elemental ore en 4 coal18 Elemental Workshop I quest nodig
Plaatje
20Silver bar1 Silver ore13,7Wordt voor Crafting gebruikt
Plaatje
30Steel bar1 Iron ore en 2 coal17,5
Plaatje40Gold bar1 Gold ore22,5Met Goldsmith gauntlets van de quest Family Crest krijg je voor het smelten van gold bars 56,2 xp in plaats van 22,5 xp.
Plaatje50Mithril bar1 Mithril ore en 4 coal30
Plaatje70Adamant bar1 Adamantite ore en 6 coal37,5
Plaatje85Rune bar1 Runite ore en 8 coal50

HammerMet de bars die je hebt gemaakt, kun je ook weer spullen maken. Je hebt hiervoor een hamer (te koop in elke general store) en een anvil nodig. Je kunt anvils herkennen aan het het symbooltje van een aambeeld op de kaart: Anvil. De anvil op de handigste plaats is de anvil ten zuiden van de westelijke bank van Varrock. Loop naar het aambeeld toe en doe de bar erop met de "use"-optie. Selecteer dan het voorwerp dat je wilt maken.

PlaatjeAnvil

In het venster kun je zien of je het benodigde Smithing level hebt en of je de benodigde voorwerpen bij je hebt. Verder zie je de xp die je krijgt, highalchwaarde en de marktprijs. In de rechterbovenhoek staat een "i", waarmee je de stats kunt zien van het voorwerp dat je wilt maken. Het is ook mogelijk het aantal spullen dat je wilt maken, in te stellen.

Elk materiaal heeft zijn eigen spullen en wapens. Veel wapens zijn hetzelfde, maar soms heeft een materiaal bijzondere spullen. Je kunt van de volgende materialen spullen maken:

Bronze

Iedereen met Smithing level 1 begint met het maken van bronze wapens. Voor het maken van een bronze bar krijg je 6,5 xp. Voor elke bar die je gebruikt om er spullen van te maken, krijg je weer 12,5 xp. Je kunt dus 19 xp uit een bar halen.

DaggerPlatebody Bronze PlatebodyDagger

Iron

Na bronze komt iron als je level 15 bent. Je smithing trainen met iron is iets minder leuk, omdat 50% van je ores verloren gaat bij het smelten. Daar staat wel weer tegenover dat je met één ore een bar kunt maken, in plaats van twee met bronze. Voor het maken van een bar krijg je 12,5 xp. De kans dat je een bar maakt wordt per level dat je hoger wordt ook groter, tot een maximum van 80%. Als je van die bar iets maakt, krijg je weer 25 xp. In totaal kun je dus 37,5 xp uit een iron bar halen.

DaggerPlatebody Iron PlatebodyDagger

Steel

De volgende stap is steel, bij level 30. Je hebt drie ores nodig om één bar te maken: 1 iron ore en twee coal. Voor het maken van een bar krijg je 17,5 xp, als je daar verder nog wat van maakt krijg je nog eens 37,5 xp. Samen komt dat op 55 xp.

DaggerPlatebody Steel PlatebodyDagger

Mithril

De naam Mithril komt uit de In de Ban van de Ring, ook wel bekend onder de Engelse naam Lord of the Rings. De schrijver heeft het weer uit de Noorse mythologie. Mithril is een stof die alleen door dwergen kon worden gedolven. Het is puurzilver, maar in RuneScape heeft het een blauwe kleur. Je hebt 50 Smithing, 1 mithril ore en 4 coal nodig om er een bar van te maken. Daar krijg je 30 xp voor. Voor het smeden krijg je 50 xp, waardoor het totaal per bar op 80 komt.

DaggerPlatebody Mithril PlatebodyDagger

Adamant

Adamant is een stof die in veel fantasyspul wordt gebruikt. Het betekent het hardste materiaal. Nu is er al lang iets beters in RuneScape, maar vroeger was het wel degelijk het hardste materiaal. Je kunt vanaf 70 Smithing beginnen met Adamant. Een bar kost 1 adamantite ore en 6 coal. Het maken van een bar levert 37,5 xp op. Verder smeden geeft je nog eens 62,5 xp. Het totaal is 100 xp

DaggerPlatebody Adamant PlatebodyDagger

Rune

Rune is de sterkste stof die je kunt mijnen en smeden. Je hebt er 85 Smithing voor nodig. Een ore omsmelten geeft 50 xp, er wat van maken geeft 75 xp. 50 plus 75 is 125, dat is dus het aantal xp dat je uit een bar kunt halen.

DaggerPlatebody Rune PlatebodyDagger

Speren en hasta's

Bronze tot en met rune speren bestaan ook. Je moet ze alleen niet op de manier maken als alle andere spullen. Het is grotendeels hetzelfde, maar er zitten toch een paar afwijkingen in.

HastaPlatebody Speren en hasta's PlatebodyHasta

Black, dragon, granite, trimmed en gilded armour

Helaas pindakaas, deze spullen kun je niet maken. Black kun je van monsters en clue scrolls krijgen. Dragon wordt door verschillende monsters achtergelaten. Een granite body kun je met Barbarian Assault halen en de legs worden gedropt door Skeletal Wyverns. Trimmed en versies van armour met een goude randje kun je alleen met treasure trails krijgen.

Blurite, silver, gold en andere spullen

We hebben deze materialen op één hoop gegooid, omdat je er niet echt veel mee kunt maken.

Dragonfire shieldBlurite bolts Andere materialen Blurite boltsDragonfire shield

Blast furnace

De blast furnace is een activity-achtige furnace. Je kunt alleen of samen met je vrienden een furnace bedienen waarbij je maar de helft van het normale aantal coal nodig hebt om bars te maken. De blast furnace is in Keldagrim. Mensen die nog geen 60 Smithing hebben, moeten 2.500 gp gebruiken om de furnace te gebruiken. Voor mensen met 60 Smithing of hoger is de furnace gratis.

Symbool Blast furnace Symbool

Artisans Workshop

De artisans workshop is een gebouw in het zuidoosten van Falador. Members en gratis spelers kunnen hier op verschillende manieren hun Smithing trainen. Voor elk level is wat te doen. Het is zelfs een goede plaats om met Smithing te beginnen, aangezien je hier gratis kunt trainen.

SymboolSymbool Artisans workshop SymboolSymbool

Crystal singing

In Prifddinas kun je met behulp van harmonic dust sterke wapens, schilden en gereedschappen van kristal maken. Deze gaan na verloop van tijd kapot, maar zijn de moeite en tijd die je in het maken steekt soms meer dan waard.

SymboolSymbool Crystal singing SymboolSymbool

Varrock armour

Varrock armour van de taken van Varrock kan je helpen bij je Smithing en Mining. Als je Varrock armour 1 van de gemakkelijke taken hebt, smelt je soms 2 bars die steel of lager zijn, tegelijk. Met Varrock armour 2 van de gemiddelde taken smelt soms bars tot mithril tegelijk en met Varrock armour 3 geldt hetzelfde tot en met adamant.

Sacred clay en volatile clay hammers

Met Stealing Creation kun je sacred clay of volatile clay hammers halen. Je krijgt hiermee bonus-xp. Sacred clay tools laten je de skill kiezen van de bonus-xp en volatile niet. Bij volatile clay tools zul je weer meer rxp krijgen.

Scroll of efficiency

Door gebruik de maken van de Scroll of efficiency bestaat er een kans dat je een bar bespaart zodra je een voorwerp van drie bars of meer smeedt. Hoe groot deze kans is, hangt af van het materiaal. Deze scroll is zeer handig wanneer je veel voorwerpen zal smeden.

Crystal hammer

Na de quest Roving Elves kun je een crystal hammer (laten) maken en gebruiken. Wanneer je de hamer bij je hebt zal de scroll of efficiency 5% meer kans geven op het behouden van bars bij Smithing. Als je de scroll nog niet hebt gelezen zal de hamer het effect van de scroll nabootsen, maar dan half zo goed. Elke keer dat je een bar behoudt verliest de hamer een lading. Na 28 behouden bars verandert hij weer in een crystal tool seed.

Corrupted ore

Wanneer je Mining op Seren stones hakt, krijg je corrupted ore. Deze kun je met 89 Smithing in een smeltoven omsmelten. Per ore krijg je 150 xp.

Als je voor de eerste keer 100 corrupted ores om hebt gesmolten, kun je met Lady Trahaearn praten voor een lamp die goed is voor 50.000 Smithing xp.

Met een perfect juju mining potion heb je bij het smeden van iets 10% kans dat je corrupted ores krijgt.

Gouden tip

Na het voltooien van Between a rock... heb je toegang tot een gigantische goudmijn: de ruimte waar je de demon versloeg. Om hier weer binnen te komen moet je van 3 gold bars een helm op een anvil maken en deze opzetten. Deze helm zal 30 kilo wegen. Laat je bij Dondakan, de queststart, weer in de steen schieten en hak je inventory vol. Houd één plekje over en zet je helm af. Loop dan terug naar het oosten, totdat je de rivier weer bereikt. Hier staat een Dwarven Boatman die al je gold ore voor een paar gold ore uit je inventory naar de bank brengt. Je moet in gold ores betalen, dus niet in geld. Hij zal zijn prijs verlagen als je een Ring of Charos (a) van de Garden of Tranquillity quest draagt. De prijs naar de mijnen toe is met deze ring ook gratis. Let op: de Dwarven Boatman neemt geen gems aan!

Met alle gold ores is je smithing goed te trainen. Als je bij de Familiy Crest quest voor Goldsmith Gauntlets kiest, krijg je 56,2 xp per bar als je de gold ores smelt in een furnace. Dit is gigantisch veel voor een bar. Als je een andere handschoen in deze quest hebt gekozen, kun je die bij de man met de gele cape in de Scorpion Pit ten noorden van Al Kharid laten veranderen voor 25.000 gp.

Trainen

Op de onderstaande pagina worden verschillende methodes aangeraden die je kunt gebruiken om Smithing op een goede manier de trainen.

Symbool Trainen Symbool

Over deze pagina

Met dank aan ludo813, Akca12, Golden Vince, Jonkers, PartyGuyPOWN, mrperfectk en x voor bijdragen aan deze pagina.

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.