Smithing - Trainen

Smithing is altijd al een van de duurste skills in het spel geweest. Als je de skill snel wilt trainen, zul je dus een hoop geld moeten hebben. De manieren die goedkoper zijn, trainen helaas ook een stuk langzamer. Alle spullen die je voor de manieren die in deze guide beschreven worden nodig hebt, staan in de guide van Smithing.

Inleidend plaatje

The Knight's Sword

Als je vanaf level 1 in een keer level 29 Smithing wilt behalen moet je de quest The Knight's Sword voltooien. De beloning van deze quest is maar liefst 12.725 Smithing xp.

Bars

Je begint met het smelten van ores naar bars. Bij veel soorten ores maak je daar geen verlies mee. Waarschijnlijk ben je nog niet zo ver in het spel. Begin dus met goedkope bars, denk daarbij aan bronze. Smelten doe je in ovens, natuurlijk het liefst eentje dichtbij een bank. Zulke ovens staan voor gratis spelers in Lumbridge bij de Combat Academy, Al Kharid en Falador en voor members in Port Phasmatys, Neitiznot en Edgeville. Voor de oven van Edgeville moet je een aantal achievements van Varrock voltooid hebben.

Bars

Members zullen met goldsmith gauntlets van Family crest 56,2 xp krijgen in plaats van 22,5 bij het smelten van gold bars. Gold bars smelten van gold ore levert op dit moment 511 gp op. Het is een relatief goedkope manier om te trainen.

Superheat item

Je kunt de spreuk superheat item gebruiken om je ores om te smelten tot bar. Hiervoor heb je 43 Magic, vier fire en een nature rune nodig. Een populaire plek is de dwarven mine, daar is namelijk een deposit box als je 15 Dungeoneering hebt. Hak ores in de dwarven mine en mining guild en zet ze om met behulp van de spreuk tot bars. Om zo min mogelijk verlies te maken, hak je alleen coal, gold, mithril en adamant ores. Als geld geen probleem is, kun je ook iron ores hakken. De deposit box bevindt zich in de resource dungeon van de dwarven mine, vlakbij de adamantite rocks.

Platebody's smeden

Je gaat nu verder met het smeden van platebody's. Je eerste soort platebody kun je maken op level 18, maar dat is waarschijnlijk redelijk duur voor je level. Je kunt ook nog best even doorgaan met bars smelten. Spelers met een hoog Smithing level gaan iron, steel, mithril of zelfs adamant platebody's smeden in Varrock, daar zijn de anvils namelijk het dichtst bij de bank.

Artisans' workshop

De Artisans' workshop bevat verschillende alternatieve manieren om je Smithing te trainen. Er zijn manieren voor gratis spelers en members, voor elk level en voor elk budget. Als beginnende speler kun je gratis in de kelder sporen smeden. Later kun je het beste burial armour maken.

Rune items

Rune items worden veel gebruikt voor het trainen van Magic door middel van alchemy, daardoor is de straatwaarde van enkele rune items meestal meer dan op de Grand Exchange. Voor spelers met 99 Smithing kunnen rune 2h swords, rune platelegs en rune plateskirts een goed bron van inkomsten zijn wanneer jeWasteless Smithing, portable forgers en een crystal hammer gebruikt. Dit is erg afhankelijk van de prijzen op de Grand Exchange, controleer de huidige prijzen dus van tevoren.

Wasteless Smithing

Als een beloning van Dungeoneering kan je tegen de prijs van 20.000 tokens en met 55 Dungeoneering de scroll of efficiency kopen. Dit hoef je maar één keer te doen, eenmaal geactiveerd kan je er altijd gebruik van maken wanneer je Smithing traint. Tijdens het maken van items waarbij je drie of meer bars nodig hebt, heb je een kans om een bar te besparen. De kans hierop is afhankelijk van het materiaal, bij bronze is de kans het grootst en bij rune het kleinst.

Soort barKans om een bar te besparen
Bronze50%
Iron25%
Steel20%
Mithril10%
Adamant8%
Rune5%

Portable forger

Van Treasure Hunter kun je zogenoemde portables krijgen. Voor Smithing is dit de portable forger, deze geeft 10% extra XP boven op de basis-XP van een gemaakt item. Bovendien geeft de portable forger je bij elk item dat je maakt ook een kans van 10% dat je een bar niet gebruikt, en een kans van 5% dat je een extra bar maakt wanneer je de furnace gebruikt voor het smelten van bars. De portable forger stuurt de extra bar of bespaarde bar direct naar je bank.

Helaas zijn alle portables meestal erg duur op de Grand Exchange en kopen ze zelden voor de prijs die de Grand Exchange aangeeft. Dit komt je eventuele winst niet ten goede, daarom is het aan te raden om een forger te gebruiken van een andere speler. Er zijn diverse friend chats in RuneScape waarin portables worden bekendgemaakt zodat iedereen ze kan gebruiken.

Members - Blacksmith's outfit

Van Treasure Hunter kun je ook delen krijgen van de Blacksmith's outfit. Deze outfit geeft je per onderdeel van de outfit 1% extra XP tot een maximum van 6% wanneer je de volledige set in bezit hebt. Bovendien werken de gloves ook als de goldsmith gauntlets en geeft de blacksmith's top dezelfde bonussen als de versies van het Varrock armour die je hebt vrijgespeeld. wanneer je delen kwijt bent geraakt van de blacksmith's outfit kun je die terug krijgen bij Diango in draynor village of Lanto Amlodd in prifddinas.

Members - Perfect juju smithing potion

Perfect juju smithing potions kun je maken met 82 Herblore of kopen van andere spelers. Als je een dosis drinkt heb je een uur lang 10% kans dat je een corrupted ore krijgt bij elk voorwerp dat je maakt. Corrupted ore kun je smelten in elke willekeurige furnace en geeft 150 XP in Smithing of 180 XP met de Voice of Seren. Het verdwijnt wanneer je dit doet. Met 99 Herblore kun je er ook voor kiezen een perfect plus potion te gebruiken. Een perfect plus potion geeft de effecten van alle perfect juju potions en duurt 4 uur.

Members - Superheat form

Met 91 Prayer en na het voltooien van The Light Within kun je gebruik maken van de Seren prayer Superheat form. Met deze prayer zul je alle logs of ores die je krijgt automatisch verbranden of smelten. De beste plaats om dit te gebruiken is de Living Rock Caverns. Superheat form werkt in combinatie met goldsmith gauntlets wat het erg goede xp maakt.

Members - Voice of Seren

Wanneer je in Prifddinas Smithing traint, zul je wanneer de Voice of Seren actief is bij de Trahaearn clan in dat deel 20% meer Smithing XP krijgen.

Members - Sacred clay hammers

Als beloning van Stealing Creation kun je sacred clay hammers krijgen. Deze hebben een optie om 24.450 bonus-xp in Smithing te krijgen. Een sacred clay hammer kost 20 punten.

Members - Crystal hammers

Spelers die de quest Plague's End hebben voltooid kunnen bij Ilfeen, Eluned, Islwyn of Rhodri Dail een crystal tool seed laten veranderen naar een crystal hammer. De eerste keer kost dit je 7.500gp, naarmate je het vaker doet wordt de prijs lager tot een minimum van 1.500 gp. Ook kan je dit met 100 harmonic dust en minstens 80 Smithing zelf doen, zonder geldkosten.

Wanneer je de crystal hammer gebruikt bij het smeden van voorwerpen die meer dan drie bars nodig hebben, geeft de hammer een extra 5% kans dat je een bar niet gebruikt, bovenop het effect van wasteless smithing van Dungeoneering. De crystal hammer gaat maar een beperkte tijd mee en wordt weer een crystal tool seed nadat hij 28 bars bespaard heeft. In Prifddinas gaan crystal tools en wapens twee keer zo langzaam kapot. Voor een crystal hammer geldt dan dat deze kapot gaat na het besparen van 56 bars. Alle crystal gereedschappen verdubbelen de kans dat je een golden rock of strange rock krijgt.

Members - Varrock armour

Als je achievements van Varrock doet, kun je steeds verbeterd Varrock armour ophalen. Hiermee smeed en smelt je soms twee bars te gelijk. Tot welke bar dat geldt, verschilt per niveau van het armour. Bekijk de taken van Varrock voor meer informatie over Varrock armour.

Members - Moryatania legs 2

Na het voltooien van de gemiddelde achievements van Morytania krijg je een beloning, de zogenoemde Morytania legs 2. Deze legs zijn erg handig en verdubbelen de snelheid waarmee je cannonballs maakt wanneer je deze maakt in Port Phasmatys. Cannonballs is meestal een zeer goede manier om geld te verdienen met Smithing.

Members - Clan citadel

In een clan citadel van tier 3 of hoger kunnen members elke week bars maken om hun Smithing te trainen. Dit is gratis en is op de lange termijn prima xp.

Members - Wilderness Warbands

De kratten die je verzamelt tijdens de Wilderness Warbands D&D leveren grote hoeveelheden xp op. Je kunt er per dag 75 inleveren.

Quests die xp geven in Smithing

QuestSmithing nodigXP
The Knight's sword112.725
What's mine is yours5400
Between a Rock...505.000
Birthright of the Dwarves82100.000
Cabin Fever507.000
A clockwork syringe7418.000
Defender of Varrock5410.000
Devious Minds656.500
Elemental Workshop I205.000
Elemental Workshop II307.500
Elemental Workshop III332.000
The Giant Dwarf12.500
Heroes' quest12.258
Hero's Welcome6710.000
Kindred Spirits6025.000
King of the dwarves7050.000
Love story6840.000
Rocking Out6925.000
The Void Stares Back7020.000
Recipe for Disaster - Pirate Pete11.000

Over deze pagina

Met dank aan 2Fast4Liight, matthigast, Hits or Gtfo, I997, Jakke, Qataz, bennie941, pasman6 en red thunder8 voor bijdragen aan deze pagina.

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.