Pyramid Plunder

Middenin de zuidelijke woestijnstad Sophanem ligt een piramide die maar voor één doel gebouwd is: plunderen! Jawel, de mummie die de plaats beheert had genoeg van alle grafschenners die de echte piramide onteerden en besloot toen een nieuwe piramide te maken waarin ze zich konden uitleven, dan zouden ze tenminste de echte met rust laten.

Zoals je al kunt uitmaken uit de naam krijg je van deze minigame Thieving xp en buit, wat het tot een populaire plaats maakt om de skill te trainen met een leuk zakcentje. Als je ook graag mensen om je heen hebt kun je in wereld 64 terecht, de onofficiële wereld voor pyramid plunder. Dit is alleen niet aan te raden, gezien de deuren dan snel veranderen. Het beste is om met één tot drie vrienden samen te gaan om de deuren sneller te vinden.

Dit is géén veilige minigame. Je kunt spullen verliezen als je doodgaat en niet op tijd terug bij je grafsteen bent. Neem dus geen spullen mee die je per se niet wilt verliezen!

Pyramid Plunder

Benodigdheden

Om Sophanem binnen te komen zul je Icthlarin's Little Helper moeten beginnen. Om de piramide zelf te betreden, heb je een Thieving level van minimaal 21 nodig, maar het is aangeraden pas bij level 41 of hoger te gaan. Na de quest Contact! toegang tot de bank in de stad, wat veel tijd en moeite kan besparen.

Tijdens het openen van de urnen zul je blootgesteld worden aan slangen. Vroeger waren de slangen erg giftig, maar tegenwoordig zal dat niet of nauwelijks meer voorkomen en doen ze vooral directe schade. Om van de schade te herstellen kan voedsel van pas komen. Ook familiars als de bunyip en bijvoorbeeld de regen bracelet verminderen de hoeveelheid voedsel die je nodig hebt. Als je van plan bent de kisten en sarcofagen te openen en je Defence level niet zo hoog is, kan wat armour ook van pas komen.

Een ring of wealth vergroot je kans op betere buit en geeft ook een kans op een speciale statuette, de Jewelled golden statuette.

Om ten koste van wat xp de snelheid en veiligheid wat op te voeren, kun je nog besluiten om een lockpick en/of een snake charm mee te nemen. Met een lockpick ga je sneller door deuren heen en met een snake charm kun je de slangen betoveren. Met beide krijg je minder xp dan als je het zonder doet, maar met een lockpick kom je wel sneller door de deuren heen en dat betekent ook meer tijd (en daarmee xp) in de laatste twee kamers. Na de quest King's Ransom kun je hier ook een hair clip voor gebruiken. Een snake charm is echter niet aangeraden. Als je hier alleen voor de buit komt, valt het weer wel te overwegen.

Als je Agility level niet al te hoog is kun je ook beslissen om wat gewichtverlagende kleding mee te nemen zoals de spottier cape en boots of lightness. Hierdoor zul je langer aan één stuk door kunnen blijven rennen.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

De piramide

Vervoer is altijd handig, zeker als de plaats zo afgelegen is als deze! Er zijn verschillende opties:

Kaart

Voordat je begint, kan het handig zijn om even uit te rusten en je renenergie op te laden. Er is een muzikant naast de piramide. In de piramide is het aangeraden constant te rennen om het maximum uit je trip te halen en soms zul je willen wegrennen voor de monsters die je kunt tegenkomen.

Als je bij de piramide bent aangekomen, zul je aan elke kant van de piramide (noord, oost, zuid en west) een ingang vinden. In één van deze ingangen bevindt zich de mummie die de minigame beheert. Probeer ze gewoon allevier tot je de juiste hebt. De mummie verhuist om de zoveel tijd naar een andere zijde van de piramide.

De mummie zal je vertellen waarom hij de piramide gebouwd heeft en geeft je 5 minuten de tijd om de piramide te testen. Als je 5 minuten om zijn, als je een sceptre vindt óf als je de piramide voortijdig verlaat, kun je bij de mummie opnieuw 5 minuten krijgen.

Mummy

Het spel

De piramide bestaat uit verschillende kamers, genummerd van 1 tot 8. Elke kamer is inhoudelijk hetzelfde en begint met een set vallen waar je langs zult moeten. Als je hierin faalt of de vallen negeert en gewoon doorloopt, doen ze 166 schade en duwen ze je terug. Als je het spelletje nu toch niet ziet zitten, kun je ook door de deur achter je de piramide verlaten.

Eenmaal in de kamer kun je je uitleven aan de dertien urnen, de kist en/of de sarcofaag. De urnen leveren de meeste xp op, maar geven alleen de standaard-artefacten die je bij deze minigame krijgt. Naast een artefact zit er in elke urn ook een giftige slang. Als je het niet goed aanpakt zal deze je bijten, wat je wat life points kost en je ook vergiftigt. Deze schade is deels afhankelijk van je huidige levenspunten en kan oplopen tot enkele honderden. Je kunt de Search-optie meteen gebruiken en hopen dat je de slang ontwijkt, maar als je het niet zo vertrouwt, kun je ook de veiligere Check-optie gebruiken. De Charm-optie is volledig veilig, maar omdat het (teveel) tijd kost en ook de xp vermindert, kun je dat beter niet doen.

De kist en de sarcofaag bevatten meestal betere artefacten en héél soms een Pharaoh's sceptre. Het gevaar van de kist en de sarcofaag is dat er een scarab swarm uit de kist kan komen en vaak een mummie uit de sarcofaag. De scarabs kunnen je vergiftigen en hitten erg snel achter elkaar. Gelukkig hitten ze niet zo hoog, maar voor spelers met weinig levenspunten en/of een lage defence kunnen ze een gevaar vormen. De mummie kan je niet vergiftigen, maar kan wel rake klappen uitdelen. Om deze twee te ontwijken, is het aangeraden de kist en/of de sarcofaag pas te openen als je op het punt staat de kamer te verlaten. Voor de sarcofaag krijg je trouwens Strength xp in plaats van Thieving. Niet handig voor skillers dus.

Interieur piramide

Als je klaar bent in de kamer en naar de volgende wilt, moet de juiste deur vinden. Er zijn vier gesloten deuren, waarvan er één naar de volgende kamer leidt. Je zult de juiste deur moeten vinden door te proberen. Een lockpick verhoogt de kans dat je een deur opent en versnelt het proces dus een beetje, maar kost je wel wat xp. Als iemand anders de piramide betreedt, wordt de goede deur willekeurig opnieuw uitgekozen. Als je ze allevier gehad hebt en je de goede nog niet hebt, probeer het nog eens! De deur die bij voorbaat al open is en waar wat licht door schijnt, is de uitgang. Je kunt dus ten alle tijde de piramide verlaten als je dringend weg moet.

Om naar de volgende kamer te gaan, heb je een apart Thieving level nodig. Rechtsbovenin je scherm kun je zien hoeveel tijd je nog hebt, evenals de kamer waar je nu in zit en het level dat je daarvoor nodig hebt. Voor de eerste kamer heb je level 21 nodig en komen er elke kamer 10 levels bij. Kamer 8 is met level 91 dus de laatste. Boosts werken niet om naar de volgende kamer te gaan.

De xp die je overal voor krijgt kun je in de volgende tabel terugvinden.

Kamer Level Kist (Thieving XP) Sarcofaag
(Strength XP)
Check Urn 1
(Thieving XP)
Search Urn 2
(Thieving XP)
Deur 3
(Thieving XP)
Val
(Thieving XP)
12140202040 (20)40 (20)10
23160303060 (30)60 (30)10
3411005050100 (50)100 (50)10
4511407070140 (70)140 (70)10
561200100100200 (100)200 (100)10
671300150150300 (150)300 (150)10
781450225225450 (225)450 (225)10
891550275275550 (275)-10

1: Als je deze stap overslaat krijg je deze xp erbij bij de "Search"-optie van de urn. In kamer 6 krijg je als je een urn meteen doorzoekt zonder te controleren op slangen bijvoorbeeld 450 xp in plaats van 150 en 300.
2: XP tussen haakjes is bij het gebruik van een snake charm.
3: XP tussen haakjes is bij het gebruik van een lockpick.

De laatste kamer (level 91)

De laatste kamer is eigenlijk niet anders dan anders: je zult eerst langs de vallen moeten en je kunt dan beginnen met het checken of searchen van de urnen. Pas op het allerlaatst open je de gouden kist, vanwege de scarabs die je kunnen hinderen. Wat opvalt aan deze kamer is, een extra sacrofaag in het noordwesten, die je kunt openen als je ook een Runecrafting level van 75 of hoger hebt. Hier kan een Sceptre of the Gods in zitten. Er zit ook bijna altijd een mummie in, wat betekent dat je de gouden kist én de sarcofaag pas doet op het allerlaatst. Zorg dan wel dat je genoeg tijd over hebt en een vrije plaats in je inventory hebt, gezien er in de sarcofaag de meest waardevolle spullen liggen. Vergeet niet om deze open te maken, want in alle haast kan dat wel eens gebeuren!

Kamer 8

Strategie

Tot nu toe hebben we vooral feitelijk naar deze minigame gekeken, dus nu komt het hoofdstukje strategie.

Om het meeste uit je 5 minuten te halen, ga je zo snel als je kunt naar je laatste kamer en open je eventueel ook de kisten in de voorgaande kamers, maar omdat je op die manier toch tijd overhoudt die je dan 'verspilt', houd je even halt bij de kamer ervoor. Doorzoek zoveel urnen als je kunt (check & search gaat op lange termijn sneller omdat je veel minder gebeten wordt) en ga als je tijdbalk ongeveer halverwege is naar je laatste kamer. Check en Search alle urnen en open de kist en eventueel ook de sarcofaag. Ontwijk de monsters tot je tijd om is of verlaat de piramide zelf.

Herhaal dit proces simpelweg tot je de XP of het level hebt bereikt dat je wilde of tot je het zat bent. Natuurlijk kun je ook zelf experimenteren met wat strategieën en vervolgens je eigen ontwikkelen.

De buit

Je buit bestaat voor het grootste deel uit de artefacten. Je kunt ze verkopen aan Simon Templeton, die bij de agility piramide staat (zie ook het landkaartje bij de sectie over de piramide), of aan andere spelers. Ook heb je ze nodig om een sceptre op tel laden als hij op is. Simon accepteert na een miniquestje na Dealing with Scabaras ook de spullen als banknotes, behalve de gouden voorwerpen. Na de quest vertrouwt hij je niet genoeg om die ook als banknotes aan te nemen. Zonder de miniquest zul je ze unnoted aan hem moeten verkopen.

Voor sommige artefacten heb je ook speciale benodigdheden. Die kun je samen met de prijzen in de table hier onder vinden.

PlaatjeNaamWaarde bij Simon TempletonMarktprijs
Ivory combIvory comb50 coins2.658 gp
Pottery scarabPottery scarab75 coins224 gp
Pottery statuettePottery statuette100 coins98 gp
Stone sealStone seal150 coins150 gp
Stone scarabStone scarab175 coins168 gp
Stone statuetteStone statuette200 coins195 gp
Gold sealGold seal750 coins1.316 gp
Gold scarabGold scarab1000 coins1.326 gp
Golden statuetteGold statuette1250 coins3.026 gp
Jewelled gold statuetteJewelled gold statuette
(alléén met ring of wealth)
7500 coins27.800 gp
Jewelled diamond statuetteJewelled diamond statuette
(alléén in de laatste kamer)
12500 coinsNiet ruilbaar

Pharaoh's sceptre

Pharaoh's sceptreSoms zul je in een kist of sarcofaag een scepter vinden. Het is niet de bedoeling dat je die vindt en de mummie teleporteert je ook direct uit de piramide, maar het is toch een leuke vondst van 1.800.000 gp coins. Natuurlijk kun je hem ook zelf houden voor de sier of voor de teleports. Ook zal Simon Templeton je proberen te overtuigen dat het waardeloos is en je 100 coins bieden, maar je poppetje is slim genoeg om dat af te wijzen. Als je inventory vol is tijdens het vinden, zal de sceptre buiten onder je voeten verschijnen. Een ring of wealth verhoogt trouwens de kans op het vinden hiervan!

De scepter kan je driemaal naar verschillende locaties teleporteren voordat hij opgeladen moet worden. De mummie vindt het niet leuk dat je hem hebt, maar is bereid hem weer op te laden als hij helemaal leeg is, in ruil voor een aantal van de schatten die je uit de piramide ontvreemd hebt. Dat zijn 24 ivory en/of pottery artefacten, 12 stone artefacten, 6 gold artefacten of 1 jewelled gold statuette. De scepter kan je naar de volgende plaatsen teleporteren:

Na de moeilijke Desert taken zal de scepter 6 ladingen hebben in plaats van 3.

Black Ibis en de Sceptre of the Gods

Een update in augustus 2011 bracht een aantal nieuwe voorwerpen in het spel: de black ibis set en de scepter der goden.

De black ibis set bestaat uit vier onderdelen, hoed, body, legs en boots, die ieder een bonus geven aan Thieving XP. Voor elk onderdeel van de set krijg je 1% meer XP, als je ze allemaal draagt komt daar nog 1% bovenop, wat het totaal op 5% meer XP bij Thieving-activiteiten brengt. Je kunt Black ibis héél soms in een urn of sarcofaag vinden. Er zijn meldingen van mensen die ze pas na 30m xp hadden, maar ook van mensen die ze al na een paar dagen hadden. Sinds augustus 2012 is de kans op deze voorwerpen wel iets groter geworden. Als je inventory vol is, zullen ze gewoon op de grond verschijnen, net als bij de Pharaoh's sceptre. Je wordt na je vondst alleen niet de piramide uit gegooid.

De Sceptre of the Gods is een erg zeldzaam voorwerp dat je kunt vinden in de speciale sarcofaag in de laatste kamer. Net als de Pharaoh's sceptre kan hij je naar de drie piramides teleporteren, maar deze heeft 10 ladingen in plaats van 3. Na de moeilijke Desert taken zal hij er zelfs 20 hebben! Bij het dragen van deze scepter, zul je vier extra urnen kunnen plunderen: twee in kamer 7 en twee in kamer 8. Hier kunnen extra goede artefacten in zitten. Ook heb je een grotere kans om onderdelen van de black ibis set te vinden. Als je scepter leeg is, kun je hem bij de mummie laten opladen of hem zelf opladen door er een jewelled diamond statuette op te gebruiken.

Black Ibis

Over deze pagina

Geschreven door Behind You0, Siddy00 en Ever121, met dank aan verhaert3, Huseyin-Gazi, Larsboy, LeonSkills, Mys, Noob, Raphire, Wazax en walter herix voor bijdragen aan deze pagina.

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.