Woodcutting

Woodcutting is in het Nederlands houthakken. Veel heb je daar niet voor nodig: een boom en een bijl zijn voldoende. Als beginnende houthakker zul je alleen nog normale bomen kunnen omhakken, maar uiteindelijk zal het je steeds beter af gaan en andere soorten bomen kunnen omhakken. Het hout dat je krijgt, kun je onder andere voor Construction, Fletching en Firemaking gebruiken.

Hatchets

Net zoals er verschillende pikhouwelen voor mining zijn, zijn verschillende bijlen voor woodcutting. Je hebt ook steeds weer andere levels nodig voordat je ze kan dragen: hoe hoger level je nodig hebt, hoe sneller de bijl hakt. Een bijl is hatchet of axe in het Engels. Vroeger heetten alle hatchets axes in het spel, maar om verwarring met andere soorten bijlen te voorkomen, heten de bijlen van woodcutting nu hatchets.

PlaatjeMinimaal levelNaamMarktprijzen
Bronze hatchet1Bronze hatchet1.301 gp
Iron hatchet1Iron hatchet2.402 gp
Steel hatchet6Steel hatchet2.811 gp
Black hatchet6Black hatchet3.039 gp
Mithril hatchet21Mithril hatchet4.809 gp
Adamant hatchet31Adamant hatchet9.214 gp
Rune hatchet41Rune hatchet8.390 gp
Dragon hatchet61Dragon hatchet2.600.000 gp
Crystal hatchet71Crystal hatchetNiet ruilbaar.

Een betere bijl helpt je om sneller hout te krijgen.

Dwarven army axe

De dwarven army axe is een steel hatchet, steel pickaxe, needle, tinderbox en chisel in één voorwerp. Hij is alleen voor members. Je hebt geen levels nodig om de axe te gebruiken. Je kunt ze krijgen door met Larry the Lumberjack of Moe the Miner ten zuiden van Varrock te praten.

Sacred clay en volatile clay hatchets

Met Stealing Creation kun je voor 20 punten een sacred clay of volatile clay hatchet krijgen, waar je bonus-xp in Woodcutting uit kunt halen. Door hem voor 20 punten op te laden kun je er weer bonus-xp uit halen. Je kunt de hatchet ook gebruiken als normale hatchet, hij is even goed als een rune hatchet. De volatile hatchet geeft meer xp, maar je beslist niet in welk stuk gereedschap hij verandert. Zodra hij een hatchet is kun je hem wel blijven opladen, hij zal dan niet veranderen. Op die manier krijg je uiteindelijk veel meer xp.

Inferno adze

De inferno adze is een bijzondere bijl. Je kun hem halen als je All Fired Up hebt gedaan. De inferno adze is hatchet en pickaxe inéén. Hij hakt net zo snel als een Dragon hatchet en een rune pickaxe. Om de adze als hatchet te gebruiken, heb je 61 Woodcutting nodig. Om te mijnen heb je 41 Mining nodig. Je kunt het wapen alleen dragen als je 92 Firemaking hebt, maar in je inventory werkt hij ook. Als je echter nog een andere hatchet draagt of in je inventory, zul je die hatchet gebruiken bij het houthakken. Je kunt als je twee hatchets bij je hebt, de adze alleen als bijl gebruiken als je hem als wapen draagt.

Als je het ding als hatchet gebruikt, zul je 30% van de logs die je hakt vanzelf in de brand steken. Dat kan handig zijn bij het trainen van je Firemaking, maar het is niet zo fijn als je magic logs in de brand vliegen. Daarom kun je voor het hakken van magic logs nog steeds beter een andere hatchet gebruiken. Natuurlijk zul je geen logs verbranden die je niet aan kunt steken, zoals bark van een hollow tree.

Skillchompa's

In plaats van een hatchet kun je ook skillchompa's gebruiken om bomen te hakken. Je gooit ze dan op de boom, waarbij ze ontploffen. Dit kost je een skillchompa per poging, ook als je geen logs krijgt. Voor elke logs die je krijgt krijg je dan 10% meer basis-xp, voor elke mislukte poging krijg je alsnog 5% van de basis-xp.

PlaatjeSkillchompaWoodcutting levelEven sterk als
CobaltCobalt skillchompa31Mithril hatchet
ViridianViridian skillchompa41Adamant hatchet
AzureAzure skillchompa51Rune hatchet
CrimsonCrimson skillchompa61Dragon hatchet

Bomen

Plaatje boomLvlNaamXPLocatie en extra informatieHout
Normale boom1Tree, evergreen, dead tree25Bijna overal Normale logs
Achey Tree1Achey25Feldip Hills en ten zuiden van Castle Wars Achey Logs
Oak Tree15Oak37,5Bijna overal. Er zijn er zes ten oosten van Draynor en een paar ten westen van Catherby. Oak Logs
Willow Tree30Willow67,5Bij het water. Je kunt ze bijvoorbeeld bij de bank van Draynor hakken of bij de general shop in Lumbridge. Als je je firemaking ook wilt trainen of je logs wilt verkopen in een general shop, kun je het beste ten zuiden van Rimmington gaan hakken. Members kunnen ook in Catherby, Barbarian Assault of ten zuiden van de bank van Ardougne trainen. Willow Logs
Teak Tree35Teak85

In het oosten van Tai Bwo Wannai Village. Je hebt 100 trading sticks van Tai Bwo Wannai Cleanup nodig om binnen te komen. Er zijn er ook drie bij de ingang van de grot van Zooknock op Ape Atoll. Je kunt er ook vijf vinden bij het vijvertje in de Kharazi Jungle of een ver zuidwestelijk van Castle Wars. Er is ook een klein stukje groen in de woestijn bij Uzer.

Teak en mahogany trees geven soms special logs. Hieronder staat wat je er mee kunt.

Teak Logs
Maple Tree45Maple100Rondom Seers' Village en op het eilandje bij Daemonheim waar je met 30 Dungeoneering mee kunt komen. Plaatje
Hollow Tree45Hollow82,5 per succesvolle slag

357,7 per bark
Je kunt deze bomen in moerassen tussen Port Phasmatys en Canifis vinden. Bark
Mahogany50Mahogany125

In het oosten van Tai Bwo Wannai Village. Je hebt 100 trading sticks van Tai Bwo Wannai Cleanup nodig om binnen te komen. Op Ape Atoll is er een bij de ingang van de stad en een in het zuidwesten van het eiland. Ze zijn ook in het zuidoosten van Kharazi Jungle.

Teak en mahogany trees geven soms special logs. Hieronder staat wat je er mee kunt.

Mohagany Logs
Arctic Pine54Arctic pine140,2Neitiznot ( Fremennik Isles) Arctic pine Logs
Eucalyptus58Eucalyptus165Ten westen van Oo'glog, ten zuiden van de Feldip hills Eucalyptus Logs
Yew Tree60Yew175Rond Varrock Castle zijn er drie. Voor members is bij Seers' Village een goede plek dicht bij een bank, daar zijn 6 bomen bijelkaar. Er zijn er ook vier in Isafdar, drie bij de bank in het midden van de Gnome Stronghold, vier in het zuidoosten van de Gnome Stronghold, twee ten zuiden van Edgeville, vier tussen Lumbridge en Draynor en drie ten zuiden van Falador, vier in het westen van Rimmington, één op het kerkhof van Lumbridge, vijf in Prifddinas (20% meer xp als Voice of Seren actief is in het Crwys-gedeelte). Yew Logs
Yew Tree68Ivy332,5Noordelijke binnenmuur en het zuidoostelijke buitenmuur van het paleis in Varrock, noordkant van de noordelijke muur en zuidkant van de zuidelijke muur van Falador, oostelijke muur van de kerk in Ardougne, noordkant van de noordelijke muur van Yanille, zuidelijke muur van Castle wars, bij de hot air balloon ten zuidoosten van Taverley en in de zadenwinkel bij de Crwys in Priffdinas (20% meer xp als Voice of Seren actief is in het Crwys-gedeelte).Geen, wel bird nests
Magic Tree75Magic250Sorcerer's Tower, bij de Ranged guild, Gnome Stronghold, Mage Training arena, ten zuidwesten van Lletya, vier in Prifddinas (20% meer xp als Voice of Seren actief is in het Crwys-gedeelte). Wanneer je 65 Dungeoneering hebt, kun je in de bonusgrot in de Varrock sewers zes bomen vinden. Magic Logs
Blisterwood76Blisterwood200Darkmeyer (Branches of Darkmeyer) Blisterwood logs
Branching crystal80Branching crystal240Tarddiad (The light within) Tarddian crystal
Cursed magic tree82Cursed magic275Er is maar één cursed magic tree in RuneScape, namelijk in de andere dimensie van de westelijke ruïnes in de wildernis. Hij staat er alleen als je de magic tree bij de westelijke ruïnes in de echte wereld hebt omgehakt. De echte magic tree staat er weer alleen als je deze boom hebt omgehakt. Je kunt in de andere dimensie komen na Spirit of Summer. Cursed magic logs zullen in de normale wereld veranderen in normale magic logs. Cursed Magic Logs
Straight vine83Straight vine80,8 Jadinko lair Straight root
Curly vine83Curly vine80,8 Jadinko lair Curly root
Mutated vine83Mutated vine140 Jadinko lair Mutated vine
Bloodwood tree85Bloodwood320

Ten zuiden van de Pirate's Hideout in de Wilderness, ten noordoosten van de Demonic ruins en bij de Chaos temple op level 15 van de Wilderness. Na Nomad's requiem ook bij Soul Wars, na Ritual of the Mahjarrat op het plateau van het ritueel, na Branches of Darkmeyer ten zuidwesten van het Arboretum en na Plague's End in de resource dungeon voor 95 Dungeoneering in het Meilyr-gedeelte van Prifddinas.

Logs zijn gelimiteerd per speler en verkruimelen als je een paar stappen van de boom gaat. Je moet er direct bolts van fletchen. Je krijgt vaak maar één log per boom. Ze komen na 6 uur terug.

Bloodwood logs
Elder tree90Elder325Ten zuiden van Varrock, ten zuiden van Edgeville, ten zuidoosten van Falador, ten noordwesten van Rimmington, ten noorden van de Wizards' Tower, ten noorden van de Legends' Guild, ten zuiden van Yanille, ten westen van de spirit tree in de Tree Gnome Stronghold, ten zuiden van de Piscatoris Fishing Colony en ten zuidwesten van Lletya. Elder logs
Crystal tree94Crystal434,3

Ten zuidoosten van Seers' Village, ten westen van Falador, ten westen van Brimhaven, in het noordwesten van de Tree Gnome Stronghold, ten zuiden van Yanille, ten westen van de Observatory (ten noorden van Castle Wars) en in het oosten van het schiereiland waar de Lighthouse op staat, ten zuidwesten van Rellekka.

Van crystal trees zal er telkens maar één actief zijn waar je in kunt hakken. Na een bepaalde tijd zal deze uitgeput zijn en zal een andere crystal tree actief worden. Als je niet weet welke actief is kun je bij een inactieve crystal tree de optie Look-at gebruiken om een hint te krijgen over waar de actieve zit.

Geen, wel crystal geodes

Met een perfect juju woodcutting potion heb je 5% kans om een dubbele slag te slaan, goed voor extra xp en, als de boom logs geeft, dubbele logs.

In memberswerelden kan er een vogelnest uit de boom vallen. Hier kunnen zaden inzitten, maar ook ringen en vogeleieren. De blue bird egg, red bird egg, green bird egg en raven egg worden gebruikt bij Summoning. Als je een strung rabbit foot van Hunter draagt, is de kans groter dat er een vogelnest uit de boom valt.

Bij crystal trees zullen er in plaats van vogelnesten crystal geodes op de grond vallen. Je kunt ze breken om een beloning te krijgen. In een geode kunnen uncut sapphires, emeralds, rubies, diamonds en dragonstones zitten, plus een kleine kans op een stukje van de crystal triskelion! Na de quest Roving Elves is het ook mogelijk om er een crystal seed uit te krijgen. Tijdens de Voice of Seren krijg je ook crystal geodes in plaats van bird nests in het Crwys-gedeelte van Prifddinas.

Tai Bwo Wannai Cleanup

Tijdens Tai Bwo Wannai Cleanup help je de bevolking van Tai Bwo Wannai hun stadje te beschermen tegen monsters uit de jungle en verloedering van het stadje door jungle weg te hakken en hun hek te repareren. In ruil hiervoor zullen ze je trading sticks geven, waarmee je in het omheinde gebied met teaks en mahogany's kunt of kleding mee kunt kopen.

Symbool Tai Bwo Wannai Cleanup Symbool

Sawmill

Bij de Sawmill van Varrock kun je op een alternatieve manier je woodcutting trainen. De xp die je krijgt, is niet gek.

Symbool Sawmill Symbool

Canoes

Met kano's kun je de River Lum, de rivier die langs Edgeville en Lumbridge loopt, over varen om reistijd te verkorten. Zie het artikel over canoes voor meer informatie.

Special logs van mahogany en teak

Als je teak of mahogany hakt, krijg je soms een special log. Deze logs zijn redelijk veel waard. Je kunt ze bij de Sawmill bij Varrock voor 3.900 gp verkopen, maar dat is niet slim. Als je er twee hebt, kun je ze namelijk ook in wisselen bij de Sawmill voor een gratis zaagbeurt. Logs uit je inventory die van hetzelfde type als de special logs zijn, worden gratis omgezet naar planken. Je bespaart 39.000 gp als je mahogany planks gaat maken!

Evil tree

Als je het zat bent steeds dezelfde bomen om te hakken en er geen hout meer aan vindt, kun je de distraction and diversion Evil tree eens proberen. De evil tree is een boom die om de twee uur ergens in de wereld van RuneScape opkomt. Als de boom volgroeid is, probeert hij iedereen die in zijn buurt komt, te grijpen. Als je deze boom aanpakt, train je je Firemaking, Farming en Woodcutting tegelijk. De beloningen zijn ook niet mis: afhankelijk van het verdiende percentage en de boom, krijg je logs, geld, bird nests, zaden, clue scrolls en half of a keys. Ook zal een betovering van de springende kabouter, die altijd rond de evil tree te vinden is, ervoor zorgen dat de logs die je hakt tot dertig minuten lang vanzelf naar de bank worden gestuurd als je inventory vol is. Dat werkt alleen bij normale bomen, oaks, willows, maples, yews en magic trees. Ook krijg je meer logs van deze bomen.

Lumberjack armour

Soms krijg je, als je Undead Lumberjacks doodt tijdens Temple Trekking / Burgh de Rott Ramble, een onderdeel van het Lumberjack armour. Elk onderdeel zal het aantal xp dat je per logt krijgt verhogen. Een hoed zal 0,8% extra xp geven, een top 1,6%, legs 1,2% en boots 0,4%. Je krijgt 1% extra bonus als je de hele set draagt, waardoor het totaal op 5% extra xp komt.

Seers' Headband 1 en 3

Bij de gemakkelijke taken van Seers' Village krijg je een Seers' Headband 1. Als je hiermee normale logs hakt, krijg je er per boom twee in plaats van één. De tweede log geeft geen xp. Met de moeilijke taken krijg je een Seers' Headband 3. Hierdoor krijg je 10 extra xp bij het hakken van maple logs.

Trainen

Op de onderstaande pagina worden verschillende methodes aangeraden die je kunt gebruiken om Woodcutting op een goede manier de trainen.

Symbool Trainen Symbool

Over deze pagina

Met dank aan Chaos for k, Joachim12111, Pintos, bakkerke, fembel3 en mrperfectk voor bijdragen aan deze pagina.

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.