Tai Bwo Wannai Cleanup

Midden in de jungle op het eiland Karamja bevindt zich een klein dorpje, dat Tai Bwo Wannai heet. Hier kun je onder andere de quest Jungle Potion starten. Nadat je deze quest hebt gedaan, kun je de stam helpen met het opruimen van het dorpje. Hak de jungle weg, herbouw het hek en versla de vijanden, zodat je nieuwe kleding kunt kopen... Ondertussen verdien je woodcutting xp.

Tai Bwo Wannai is te vinden op het eiland Karamja. Loop vanaf de lodestone van Brimhaven naar het zuiden of gebruik een Tai Bwo Wannai teleport.

Plattegrond

In het midden van het stadje staat een beeld waar je je prayer op kunt laden.

Bij Tai Bwo Wannai Cleanup is het belangrijk om bepaalde voorwerpen te hebben. Hier volgt een lijst van aangeraden voorwerpen:

PlaatjeNaamUitleg
Anti Poison PotionAntipoisonSommige wezens waar je tegen moet vechten kunnen je ernstig vergiftigen. Je kunt er ook Broodoo’s mee doden.
EtenEtenDit zorgt ervoor dat je niet dood gaat. Je kunt er ook een Broodoo mee verslaan
GeldGeldDit kun je gebruiken om de gebruiksvoorwerpen te kopen bij de General store in Tai Bwo Wannai
HatchetHatchetDeze kan gebruikt worden om de zeldzame bomen in de omheining om te hakken. Niet verplicht voor Tai Bwo Wannai Cleanup zelf. Zit al in je toolbelt, maar je kunt een betere versie apart meenemen.
PickaxePickaxeHiermee kun je gems uit gem rocks hakken. Zit al in je toolbelt, maar je kunt een betere versie apart meenemen.
MacheteMacheteDit is nodig om jungle door te hakken. Zit al in je toolbelt. Je kunt eventueel een betere versie apart meenemen.
Relicym's BalmRelicym's balmNodig om een Broodoo te verslaan. Je kunt deze maken nadat je de Zogre Flesh Eaters quest hebt gedaan
SpadeSchepNodig om Gout tubers uit te graven
ArmourArmourDit is nodig om jezelf te verdedigen tegen gewelddadige wezens
WapenWapenNodig om je vijanden te doden. Vooral een crushwapen is handig. Large mosquitos kunnen slecht tegen earthspreuken, maar je zou ze ook met melee kunnen proberen te doden om inventoryruimte te besparen.
ChiselChiselVoor het slijpen van edelstenen. Zit al in je toolbelt.

De meeste spullen kun je kopen in de general store (zie kaartje) van Tai Bwo Wannai.

Om Tai Bwo Wannai Cleanup voor de eerste keer te spelen, moet je met Murcaily praten. Hij is ten zuiden van het startpunt van de Jungle Potion quest. Je moet helpen hun dorp te behoeden van vijanden en ervoor kan zorgen dat het dorp niet in het onkruid verdwijnt. Dat kan door jungle weg te hakken, monsters te doden en het hek te repareren.

Jungle weghakken

In Tai Bwo Wannai zijn drie soorten jungle te vinden: light, medium en dense jungle. Deze kun je weghakken met een machete. Hoe beter de machete, hoe sneller het weghakken gaat. Een red topaz machete is het best. Draag de machete om het weg te hakken.

PlaatjeWoodcutting levelNaamUitlegWoodcutting XP per spar
Light Jungle10Light jungle

Deze vorm is het gemakkelijkst weg te hakken. Er zitten niet veel beesten en spullen in

32
Medium Jungle20Medium jungleDeze vorm is ook wel gemakkelijk weg te hakken, hoewel het toch iets moelijker is dan Light Jungle. Hierbij krijg je ook iets sneller spullen dan bij Light Jungle55
Dense Jungle35Dense jungleDeze vorm is het moeilijkst. Het hakken ervan gaat langzamer dan de rest en er zullen sterkere beesten uit komen. Onder de weggehakte jungle zul je sneller spullen vinden dan in andere vormen van jungle80

Thatching spars

Als je jungle weg hakt, kun je thatching spars krijgen. Hiermee kun je het hek repareren. Het is ook mogelijk om er skewer sticks van maken door een machete er op te gebruiken. Je kunt karkassen van jungle spiders op de skewer sticks doen, zodat je ze kunt koken. Kijk hieronder voor meer informatie over deze spinnen.

Er zijn drie soorten thatching spars: light, medium en dense. Je krijgt de spar van hetzelfde soort als de jungle die je hebt weggehakt.

Andere vondsten

Onder de weggehakte Jungle kun je ook nog andere dingen vinden, zoals een gem rock of een gout tuber plant.

Je kunt een goutweed tuber uitgraven met een spade. Je kunt een aantal dingen met gout tubers doen. De plant kun je opeten om renenergie te herstellen, maar dat is niet zo verstandig. Je kunt ze ook gebruiken om om een machete te laten maken bij Safta Doc. Hij is te vinden bij de aambeeld van Tai Bwo Wannai. Wanneer je een gout tuber in een herb patch van Farming plant, krijg je goutweed. Dat kun je aan Sanfew van Eadgars' Ruse verkopen. Gabooty koopt ook gout tubers, maar hij geeft niet zo veel. Op de Grand Exchange kun er ook een leuk bedrag voor krijgen.

Gout tuber

Gem rocks bevatten edelstenen. Hak ze er met een pickaxe af en je zult gems krijgen. Deze kun je aan Gabooty verkopen of je kunt er bolts mee maken.

Beesten doden

Soms zullen er beesten uit de jungle die je om hakt te voorschijn komen. Je kunt deze doden voor favour (zie later meer informatie over favour). Beesten die niet uit de jungle bosjes komen geven soms ook favour.

PlaatjeLevelNaamPoisonUitleg
Mosquitos92Mosquito swarmNeeDit zijn snelle muggen en daarom moeilijk te raken. Ze hebben een laag level en gaan snel dood. Als je ze doodmaakt krijg je agility xp en wat proboscis. Proboscis kun je gebruiken met Summoning. Je kunt ze voor veel geld verkopen. Ze kunnen slecht tegen crush.
Broodoo victim
63Broodoo victimNeeBroodoo victims vallen alles aan wat ze zien. Er zijn drie kleuren. Met protect from magic kun je hun aanvallen voor 50% verminderen. Broodoo victims zijn lastig te doden, tenzij je bepaalde voorwerpen op ze gebruikt:

Donkergroen: antipoison
Geelgroen: Relicym's balm
Wit: voedsel
Jungle Spider89Jungle spiderNee CarcassDeze beesten zijn te vinden tussen de palmbomen ten noorden van Tai Bwo Wannai, maar ze kunnen ook uit de bosjes springen. Als ze uit een junglebosje komen en dood zijn, blijft er een karkas achter. Hier kun kan je een skrewer van een Thatching spar doorheen doen. Je kunt ze hierna braden op een vuurtje. Verder kunnen ze slecht tegen crush.
Snake85Bush snakeJa

Deze slangen kunnen snake skin droppen, waarmee je Snake skin armour kunt maken. Ze kunnen slecht tegen crush.

Tribesman63TribesmanJaDeze liggen op de loer in de jungle, maar ze zijn ook bij de kippen te vinden. Hun wapens zijn giftig. Ze kunnen slecht tegen crush.
Large mosquito88Large mosquitoNeeDe proboscis die ze droppen, kun je gebruiken voor Summoning. Je kunt ze ook op de Grand Exchange verkopen. Ze kunnen slecht tegen earthspreuken.

Als je broodoo's hebt gedood, droppen ze een masker. Die kun je op je hoofd zetten. Je kunt er ook met een hamer, twee tanned snakehides en 8 nails een schild van maken. Deze schilden hebben verschillende effecten, die 10 maal werken. Het groene schild kan de Defence van je tegenstander verlagen, het witte schild de Attack en het geelgroene schild de Strength.

Het hek repareren

Vlakbij de light jungle is er een verrot hek te vinden, deze kan je repareren met de thatching spars. Je krijgt hetzelfde aantal favours voor elke soort spar die je gebruikt.

Hek repareren

Je moet je machete dragen om het hek te kunnen repareren.

Beloning

Al het werk is niet voor niets: je krijgt favour. Je favour kun je altijd in je scherm zien staan.

Favour

Als je dit aantal keer 10 doet, weet je hoeveel trading sticks je kunt krijgen. Je favour kan niet hoger gaan dan 100%. De trading sticks is de munteenheid van het dorpje, hiermee kun je kleren en diensten kopen. Je kunt je favour voor trading sticks inwisselen door "I've been doing some work around the village..." tegen ze te zeggen. Als je het te snel achter elkaar vraagt, zullen ze je geen sticks geven en worden ze boos.

Trading sticks zijn voor verschillende dingen te gebruiken. Je kunt er bijvoorbeeld spul mee kopen in Gabooty's winkel:

PlaatjeNaamPrijs
Tribal top bruinTribal top (bruin)300
Villager robe bruinVillager robe (bruin)250
Villager hat bruinVillager hat (bruin)200
Villager sandals bruinVillager sandals (bruin)100
Villager armband bruinVillager armband (bruin)150
Opal macheteOpal machete500
Jade macheteJade machete1000
Red topaz macheteRed topaz machete2000
Tribal top wit/lichtblauwTribal top (lichtblauw met wit)300
Villager robe wit/lichtblauwVillager robe (lichtblauw met wit)250
Villager hat wit/lichtblauwVillager hat (lichtblauw met wit)200
Villager sandals wit/lichtblauwVillager sandals (lichtblauw met wit)100
Villager armband wit/lichtblauwVillager armband (lichtblauw)150
Uncut opalUncut opal20
Uncut jadeUncut jade30
Uncut red topazUncut red topaz40
Villager robe geel/blauwTribal top (blauw met geel)300
Villager robe geel/blauwVillager robe (blauw met geel)250
Villager hat geel/blauwVillager hat (blauw met geel)200
Villager sandals geel/blauwVillager sandals (blauw met geel)100
Villager armband geel/blauwVillager armband (blauw)150
OpalOpal100
JadeJade150
Red topazRed topaz200
Tribal top roze/witVillager top (wit met roze)300
Villager robe roze/witVillager robe (wit met roze)250
Villager hat roze/witVillager hat (wit met roze)200
Villager sandals roze/witVillager sandals (wit met roze)100
Villager armband roze/witVillager armband (wit)150
Gout tuberGout tuber200

De kleren lijken op de kleren van de bewoners in Tai Bwo Wannai. Je krijgt extra trading sticks per keer als je de kleren van de bewoners draagt.

Je kunt ook met je trading sticks spullen laten verzenden via Rionasta naar je bank. Dit kost 10 trading sticks per voorwerp. Na de quest Deadliest Catch zal er ook ten noorden van de General Store een deposit box staan. Deze kun je gebruiken om gratis spullen naar je bank te zenden, hoewel het net iets verder lopen is.

De Trading sticks zijn ook nog te gebruiken om in de omheining met de zeldzame bomen te komen. Hier kun je Teak en Magahony trees hakken. De logs kun je in de Construction gebruiken. Het kost 100 trading sticks om erin te komen en er zijn hatchets op de grond te vinden.

Een alternatieve manier om aan trading sticks te komen is handelen. Je kunt zelfgemaakte gnome drinks of opal, jade en topaz aan Gabooty verkopen. Trading sticks zijn ook op de Grand Exchange verkrijgbaar.

Over deze pagina

Geschreven door Zizaki, met dank aan peityp2, propower14, Hatje, fake god, slay3rnl en toon11 voor bijdragen aan deze pagina.

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.