't Dagtopic

Verveel je je? Hier kun je de tijd verdrijven door een forumspelletje met anderen te spelen.

Cody extra jaar ban?

Ja
13
81%
Nee
3
19%
 
Totaal aantal stemmen: 16

FreeTwan
Berichten: 4354
Lid geworden op: dinsdag 17 mei 2011, 18:28
Oude naam: Avrilfan
Contacteer:

Re: Het Dagtopic - Waar haat niet wordt getolereerd.

Bericht door FreeTwan »

Peter` schreef: Ik heb gisteravond 1 energy gedronken, verder geen cafeïne e.d meer genomen.
Agility level? ;c
Peter`
Berichten: 12296
Lid geworden op: zaterdag 27 oktober 2007, 22:32
Contacteer:

Re: Het Dagtopic - Waar haat niet wordt getolereerd.

Bericht door Peter` »

1337.
FreeTwan
Berichten: 4354
Lid geworden op: dinsdag 17 mei 2011, 18:28
Oude naam: Avrilfan
Contacteer:

Re: Het Dagtopic - Waar haat niet wordt getolereerd.

Bericht door FreeTwan »

Wat vind je trouwens van m'n nieuwe zinnetje Peter?
Remco
Berichten: 1778
Lid geworden op: maandag 9 maart 2009, 17:26

Re: Het Dagtopic - Waar haat niet wordt getolereerd.

Bericht door Remco »

Goedemorgen.

Ik ga slapen.
Joost
Berichten: 11482
Lid geworden op: vrijdag 9 november 2007, 17:45

Re: Het Dagtopic - Waar haat niet wordt getolereerd.

Bericht door Joost »

Jeuj 2012
FreeTwan
Berichten: 4354
Lid geworden op: dinsdag 17 mei 2011, 18:28
Oude naam: Avrilfan
Contacteer:

Re: Het Dagtopic - Waar haat niet wordt getolereerd.

Bericht door FreeTwan »

Jeuj
Peter`
Berichten: 12296
Lid geworden op: zaterdag 27 oktober 2007, 22:32
Contacteer:

Re: Het Dagtopic - Waar haat niet wordt getolereerd.

Bericht door Peter` »

Goedemorgen, hebben jullie ook zo heerlijk geslapen als ik?
Joost
Berichten: 11482
Lid geworden op: vrijdag 9 november 2007, 17:45

Re: Het Dagtopic - Waar haat niet wordt getolereerd.

Bericht door Joost »

Slapen? Wat is dat?
Joa
Berichten: 6416
Lid geworden op: donderdag 3 december 2009, 18:15

Re: Het Dagtopic - Waar haat niet wordt getolereerd.

Bericht door Joa »

'Joost schreef: Slapen? Wat is dat?
Slaap (rust)


Slapende kinderen in een auto
Slaap is de periode van inactiviteit en afwezigheid van wakend bewustzijn, waarbij het lichaam tot rust komt. De slaap-waak ritmiek wordt bij mensen en dieren geregeld door gebieden in de hersenstam. Slaap wordt gekenmerkt door subjectieve kenmerken (goed, slecht, diep, ondiep), het patroon van perioden van slapen en waken binnen 24 uur, en fysiologische kenmerken (slaapfases zie verder).
Inhoud [verbergen]
1 Subjectieve kenmerken
2 Slaappatroon
3 Slaapfases
4 Slaap en hersenen
5 Slaapstoornissen
6 Theorieën over het nut van slapen
7 Slaap en leeftijd
8 Slaaptekort
9 Bewegingen tijdens slaap
10 Slapen en dagnachtritme
11 Zie ook
12 Referenties
[bewerken]Subjectieve kenmerken

Er bestaat geen vaste norm voor het aantal uren slaap dat iemand nodig heeft. Er zijn korte slapers die aan 5 uur slaap genoeg hebben en slapers die zich na 10 uur slaap nog niet uitgerust voelen. De beste subjectieve index van goed of slecht slapen is hoe iemand zich voelt op de volgende dag. Iemand die zich overdag moe of niet uitgerust voelt, heeft waarschijnlijk niet voldoende slaap gehad.
[bewerken]Slaappatroon

Het slaappatroon van mensen en dieren wordt bepaald door de momenten van inslapen en wakker worden in een periode van 24 uur (de dag en nacht cyclus). Van belang daarbij zijn: de totale slaapduur, en de slaap-episodes binnen de periode van 24 uur. Een rat slaapt bijvoorbeeld 12 uur in 120 perioden met een gemiddelde duur van 6 minuut. Hiervan valt 40% in de nacht en 60% overdag. Een jong volwassen mens slaapt 7-8 uur, met een enkele episode van 7-8 uur in de nacht. Sommige dieren houden een winterslaap.
[bewerken]Slaapfases

De slaap valt onder te verdelen in verschillende slaapfases, waarvan de remslaap (Rapid Eye Movement) de bekendste is. De indeling van de verschillende slaapfases wordt gemaakt op basis van het elektro-encefalogram (EEG) en het elektro-oculogram (EOG). Zij worden soms weergegeven in een hypnogram: een grafiek waarin de tijd doorgebracht in verschillende slaapfasen gedurende de nacht wordt weergegeven. Het EEG geeft de activiteit van de hersenen in een grafiek weer waarbij grote, langzame, uitslagen er op duiden dat grote groepen hersencellen tegelijkertijd vuren (gesynchroniseerde activiteit). Korte en kleine uitslagen op het EEG duiden daarentegen op niet-synchrone hersenactiviteit. In het algemeen laat het EEG een meer synchrone hersenactiviteit zien wanneer men in rust is en meer gedesynchroniseerde activiteit wanneer men zich inspant of concentreert. Het EOG geeft de activiteit van de oogspieren weer, waarbij zichtbaar is hoe vaak de ogen bewogen worden en in welke richting.


Hypnogram van een typische slaapcyclus: Fase 1-4 non-REM slaap, PS= paradoxale slaap of REM slaap
Het meest algemene onderscheid dat gemaakt wordt tussen de verschillende slaapfases is de remslaap en de non-remslaap. In de non-remslaap laat het EEG langzame golfbewegingen zien met frequenties van 4-13 Hz en maken de ogen langzaam rollende bewegingen. Incidenteel kunnen korte afwijkingen op het EEG optreden tijdens deze slaapfase, zoals plotselinge, hoogfrequente uitslagen, de zogenaamde slaapspoelen, alsmede een enkele grote uitslag die K-complexen genoemd worden. Tijdens de remslaap laat het EOG veel bewegingsactiviteit van de ogen zien en wordt op het EEG een zeer gedesynchroniseerde hersenactiviteit waargenomen, hetgeen verrassend genoeg overeenkomt met het soort EEG-activiteit van wakkere, alerte of geconcentreerde personen. Hierom wordt deze slaapfase ook wel paradoxale slaap genoemd.


Rood-kader: langzame hoog-gevolteerde EEG golven tijdens de non-REM slaap


Snelle laag-gevolteerde EEG golven tijdens de REM slaap: rode streep bovenaan: oogbewegingen
Binnen de non-remslaap worden weer vier verschillende slaapfasen onderscheiden aan de hand van de frequenties van de uitslagen op het EEG, waarbij fase 1 non-remslaap met de hoogst frequente en fase 4 non-remslaap de laagst frequente EEG-golven gepaard gaat. Fase drie en vier van de non-remslaap worden gezamenlijk ook wel de slowwavesleep of diepe slaap genoemd. Mensen die tijdens de non-remslaap gewekt worden, merken in de meeste gevallen niet, of lichtjes te hebben gedroomd, terwijl mensen die tijdens de remslaap gewekt worden vrijwel altijd aangeven te hebben gedroomd.
[bewerken]Slaap en hersenen

Aparte gebieden in de hersenstam controleren de toestand van waken en slapen. Tijdens de waaktoestand zijn vooral kernen in de hersenstam actief die de arousal reguleren. Drie belangrijke kernen zijn de locus coeruleus, de raphe kernen, en kernen gelegen in o.a. de pons. Deze produceren respectievelijk de neurotranmitters noradrenaline, serotonine en acetylcholine. Deze systemen houden onze hersenen als het ware wakker. Tijdens de waakstoestand neemt de concentratie van stoffen in de hersenen toe die de arousal afremmen en daardoor de slaaptoestand kunnen uitlokken. Een voorbeeld is de stof adenosine. Voor de slaaptoestand blijkt een gebiedje vlak vóór de hypothalamus van belang te zijn. Dit gebiedje, ventrolaterale preoptische area (VLPA) geheten, is vooral actief bij het in slaap vallen. De werking berust vermoedelijk op inhibitie (afremming) van de eerder genoemde kerngebieden die de arousal reguleren.[1] [2] Vooral de slowwave sleep of diepe slaap blijkt van het VLPA mechanisme afhankelijk. De REM-slaap wordt door een ander gebied in de pons geregeld, dat verbindingen heeft met de thalamus en occipitale cortex.
[bewerken]Slaapstoornissen

Ongeveer 30% van de bevolking heeft (tijdelijk of permanent) last van slaapstoornissen of insomnie.[3] Mensen met slaapstoornissen hebben ook vaker last van depressies. [4] Slecht slapen kan soms samenhangen met een overmatig gebruik van slaappillen. Soms kan een slaapstoornis het gevolg zijn van de ademhalingsstoornis slaapapneu. Allerlei factoren zoals pijn, tobben, een hoge omgevingstemperatuur, lawaai, een onbekende omgeving of stimulerende stoffen zoals cafeïne kunnen de slaap verstoren.
[bewerken]Theorieën over het nut van slapen

Er bestaan verschillende theorieën over waarom slaap bestaat. Hieronder staan enkele meer waarschijnlijke beschreven:
Slapen is een manier om het lichaam en vooral de hersenen te laten herstellen van de inspanningen van de vorige dag.[5] Tijdens het grootste deel van de slaap (tijdens de periodes van niet-remslaap) werken de neuronen (hersencellen) in mindere mate, waardoor ze de kans krijgen te herstellen van de schade die is aangericht door vrije radicalen. Dit wordt verondersteld omdat grotere dieren een lager metabolisme hebben dan kleine dieren en dus minder vrije radicalen, daardoor hoeven ze minder te herstellen en dus minder te slapen. Een mens slaapt gemiddeld zeven tot negen uur per etmaal.
Slaap als behoud van energie De oorspronkelijke functie van slaap zou volgens de evolutietheorie zijn: het behoud van energie als voedsel schaars is [6]. Zo opgevat is slaap gelijk aan hibernatie of winterslaap. Door de afname van lichaamsfuncties als frequentie van hartslag en ademhaling en daling van de lichaamstemperatuur wordt geen energie verspilt.
Slapen is een manier om leren beter te laten verlopen.
Algemeen
Er zijn aanwijzingen dat er een samenhang bestaat tussen verschillende soorten leren en slaap. Men spreekt ook wel van de rol van slaap op consolidatie van het geheugen. Zo blijken proefpersonen die een bepaalde taak leren, het geleerde gedrag veel beter uit te voeren wanneer zij in de periode tussen het leren en de test geslapen hebben dan wanneer zij wakker bleven [7] [8] [9]. Tenslotte is het idee dat leren en slaap met elkaar verband houden consistent met het gegeven dat jonge kinderen die veel moeten leren een groter deel van de dag slapen dan ouderen, voor wie leren een veel minder belangrijke rol speelt.
Leren en hersenen tijdens slaap
Daarnaast zijn er bewijzen dat specifieke activiteit van de hersenen die tijdens het leren plaats heeft, gedurende de slaap herhaald wordt [10] [11]. Ook zijn er aanwijzingen dat verschillende componenten van het EEG, zoals de slaapspoelen samenhangen met de hoeveelheid leren die plaats gehad heeft voorafgaand aan de slaap, bij zowel mens als dier [12] [13] [14].Er bestaat echter nog verschil van mening over welke rol slaapstadia als remslaap[15] en non-remslaap (slowwavesleep)[16] spelen bij processen als consolidatie en versterken van neurale verbindingen in hippocampus en cortex
Kritiek
Ondanks deze aanwijzingen blijft kritiek mogelijk op onderzoek dat aantoont dat slaap het leren bevordert. Zo is in veel van het genoemde onderzoek slaapdeprivatie toegepast. De slechtere leerresultaten in de experimentele groep die aan slaapdeprivatie onderhevig geweest is, kunnen mogelijk ook toegeschreven worden aan negatieve (non-specifieke) effecten zoals concentratieverlies door slaaptekort op de geheugen- of leerprestatie (zie ook [17]). Ook is het mogelijk dat de experimentele groep die wakker is voorafgaand aan een leertaak meer last heeft van interferende informatie dan de groep die geslapen heeft. Verder zijn veel van de fysiologische onderzoeken naar de relatie tussen leren en slaap, gebaseerd op experimentele studies die met dieren zijn uitgevoerd. Het is maar de vraag of resultaten uit dergelijk onderzoek zich laat generaliseren naar de menselijke populatie. Er is met name veel kritiek geuit op de hypothese dat de slaap leren bevordert door Vertes en Eastman [18].
Samengevat.
De vraag in hoeverre slaap het leren en geheugen bevordert, vergt nog verder onderzoek[19]. Met name bestaat er onduidelijkheid over de vraag welke vorm van geheugen nu precies tijdens slaap wordt geconsolideerd,[20] en tijdens welk slaapstadium geheugenconsolidatie optreedt[21]
[bewerken]Slaap en leeftijd

De tijd die een mens gemiddeld slaapt (of slaapbehoefte), hangt niet alleen af van de persoonlijke behoefte maar wordt ook beïnvloed door leeftijd (zie tabel). Baby’s slapen ongeveer 16 tot 18 uur. Deze tijdsduur neemt dan geleidelijk af tot de jongvolwassene fase. Tijdens de puberteit is er overigens een tijdelijke toename van de slaapbehoefte. Op oudere leeftijd neemt de duur van de nachtslaap vaak af maar neemt de dagslaap toe, in de vorm van dutjes. Er is dan nog nauwelijks verschil in de totale hoeveelheid slaap, opgeteld over de 24 uur.
Er zijn nog meer verschillen. Hoe diep een mens slaapt is ook afhankelijk van zijn leeftijd. Kinderen slapen dieper dan volwassenen. Vooral in het begin van de nacht. Vanaf ongeveer het veertigste levensjaar wordt de diepe slaapfase geleidelijk steeds korter. Ouderen slapen minder diep en de slaap is meer gefragmenteerd: men wordt vaker wakker. Bij ouderen is er minder diepe slaap en minder remslaap.
Leeftijd en conditie Gemiddeld aantal uren slaap per etmaal
Pasgeborene tot 18 uur
1–12 maanden 14–18 uur
1–3 jaar 12–15 uur
3–5 jaar 11–13 uur
5–12 jaar 9–11 uur
Adolescenten 9–10 uur[22]
Volwassenen en ouderen 7–8 uur
Zwangere vrouwen 8(+) uur
[bewerken]Slaaptekort

Bij de meeste mensen heeft slaaptekort een negatief effect op concentratie en reactievermogen op de dag erna.[23] Tekort aan slaap draagt bij tot mentale vermoeidheid, vergeetachtigheid en slechte stemming. Langdurig te kort aan slaap verstoort zowel het lichamelijk en psychisch functioneren en kan daardoor tot gevaarlijke omstandigheden leiden. Te denken valt aan bijvoorbeeld de vele verkeersongevallen als gevolg van het in slaap vallen van de bestuurder. Bij langdurige slaapdeprivatie (bijvoorbeeld meerdere nachten niet slapen) kunnen kortdurende verstoringen van het bewustzijn optreden, ook wel aangeduid als microslaap.[24] Slaapdeprivatie heeft soms een positief effect op depressiviteit. Het effect blijkt echter van korte duur en is het duidelijkst op de dag na een enkele nacht niet slapen. [25]
Een populair advies aan personen die slecht is slaap kunnen komen is om schaapjes te tellen. Uit onderzoek blijkt echter dat dit een averechts effect heeft. Onderzoekers van de Universiteit van Oxford concludeerden in 2002 dat "schaapjestellers"er langer over deden om in slaap te komen dan gemiddeld.
[bewerken]Bewegingen tijdens slaap

Tijdens de slaap wisselen we minstens acht keer van lichaamshouding. Een onrustige slaper doet dit zelfs gemiddeld zo'n dertig keer per nacht. Een volwassene weet uit ervaring in zijn slaap rekening te houden met de beperkingen van zijn eigen bed. Als we tijdens de slaap eerst de ene kant op draaien, weten we onbewust dat we de volgende keer de andere kant op moeten draaien. Een jong kind mist deze ervaring. Kinderen tot vijf jaar draaien daarom soms twee keer achter elkaar dezelfde kant op en vallen dus eerder uit bed. Volwassenen slapen over het algemeen ook rustiger dan kinderen.
[bewerken]Slapen en dagnachtritme

De nucleus suprachiasmaticus, gelegen boven het chiasma opticum, reguleert slaap door middel van lichtinval. Bij normale lichtintensiteit wordt er via deze hersenkern minder melatonine afgegeven en wordt slaap geremd. Vandaar dat ons slaap-waakritme gepaard gaat met een dag-nachtritme. Als deze externe stimulus wegvalt wordt het normale slaappatroon ontregeld.
[bewerken]Zie ook

Winterslaap
Slaapstoornis
Anhydrobiose
Jetlag
Joost
Berichten: 11482
Lid geworden op: vrijdag 9 november 2007, 17:45

Re: Het Dagtopic - Waar haat niet wordt getolereerd.

Bericht door Joost »

Vanavond maar eens uitproberen dan. :)
Lupe
Berichten: 6
Lid geworden op: maandag 11 juli 2011, 2:08

Re: Het Dagtopic - Waar haat niet wordt getolereerd.

Bericht door Lupe »

Oke.
Joost
Berichten: 11482
Lid geworden op: vrijdag 9 november 2007, 17:45

Re: Het Dagtopic - Waar haat niet wordt getolereerd.

Bericht door Joost »

Wat.
lightbloodzz
Berichten: 268
Lid geworden op: zaterdag 20 augustus 2011, 22:21

Re: Het Dagtopic - Waar haat niet wordt getolereerd.

Bericht door lightbloodzz »

:shock:
Afbeelding
Joost
Berichten: 11482
Lid geworden op: vrijdag 9 november 2007, 17:45

Re: Het Dagtopic - Waar haat niet wordt getolereerd.

Bericht door Joost »

Ik ga mar eens slapen. Doei!

Toegevoegd na 15 uur en 26 minuten:

Zo.
Beanoodle
Berichten: 5602
Lid geworden op: vrijdag 20 mei 2011, 22:04
RS: Beanoodle (p2p)

Re: Het Dagtopic - Waar haat niet wordt getolereerd.

Bericht door Beanoodle »

wanneer gaat nikki nou schlicken?
Remco
Berichten: 1778
Lid geworden op: maandag 9 maart 2009, 17:26

Re: Het Dagtopic - Waar haat niet wordt getolereerd.

Bericht door Remco »

Wij willen Nikki zien schlikken!
Off-er
Berichten: 14232
Lid geworden op: vrijdag 18 juli 2008, 15:55
Clan: D/SEA eSports

Re: Het Dagtopic - Waar haat niet wordt getolereerd.

Bericht door Off-er »

hotdog27401 schreef: Wij willen Nikki zien schlikken!
Afbeelding
Afbeelding
Remco
Berichten: 1778
Lid geworden op: maandag 9 maart 2009, 17:26

Re: Het Dagtopic - Waar haat niet wordt getolereerd.

Bericht door Remco »

Omdat appel.

Peter is het vast met me eens.
Joost
Berichten: 11482
Lid geworden op: vrijdag 9 november 2007, 17:45

Re: Het Dagtopic - Waar haat niet wordt getolereerd.

Bericht door Joost »

Peter heeft die poll zelf gemaakt en en hij heeft mij belooft dat hij het met Nikki ging regelen ;D
Off-er
Berichten: 14232
Lid geworden op: vrijdag 18 juli 2008, 15:55
Clan: D/SEA eSports

Re: Het Dagtopic - Waar haat niet wordt getolereerd.

Bericht door Off-er »

Afbeelding
Afbeelding
Plaats reactie